Sérülés (2015) 59

0 díj · 1 jelölés

Will Smith most egy igaz történeten alapuló darabban alakít egy orvost, aki felfedezte a CTE-t (magyarul: krónikus traumatikus enkefalopátia) ami az idegrendszer idegi károsodása érthetőbben megfogalmazva és visszavezethető az amerikai foci durvaságára de a jéghokinál ugyanúgy megfigyelhető.… [tovább]

angol

Képek 2

Szereposztás

Will SmithDr. Bennet Omalu
Gugu Mbatha-RawPrema Mutiso
Stephen MoyerDr. Ron Hamilton
Alec BaldwinDr. Julian Bailes
Eddie MarsanDr. Steven DeKosky
Hill HarperChistopher Jones
Adewale Akinnuoye-AgbajeDave Duerson
Luke WilsonRoger Goodell
David MorseMike Webster
Bitsie TullochKeana Strzelczyk

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 71


Kiemelt értékelések

Wolly

Míg az amcsik a Super Bowlt nézték, mi megnéztük ezt a filmet, és eddig sem tartottam túl sokra sem a sportot, sem a sportolókat, ez csak pont volt az i-re.
Will Smitht még nem láttam rossz szerepben, sem rosszul játszani, most is jól hozta a karaktert. Hatásvadász sem volt.
Szeretem a valós történeteket :)

dulkap 

Egy nagyon jó film egy szomorú témáról. Én nem is a konkrét estere gondolok, hanem annak kivetítésére a társadalom egy hibájára. A legtöbb esetben a pénz mindenen felül áll, még ha életekről is van szó. Az NFL az egyik legjövedelmezőbb üzlet az Egyesült Államokban és sajnos a vezetőit leginkább a pénz vezeti, mint szinte az összes nagyvállalatot. Ráadásul a filmben látható új vezető sötét, mint egy pár rendőrcsizma. De ez egy hosszabb téma lenne és kevésbé a filmről szól.
De visszatérve a filmre a maga egyszerű történetmesélése teszi olyan érdekessé, mindenféle hatásvadász elem nélkül, amit a kiváló színészi alakítások teszik emlékezetessé. Különösen Will Smith bizonyítja már sokadjára, hogy kitűnő színész. Kellenek az ilyen a filmek, de érdemes utánaolvasni is a megnézése után. Az amerikai foci, mint sport számomra a világ legjobb sportja, mert kevés olyan sport van, ami ennyire összetett és fordulatos tud lenni. Sajnos a sport nem tudja kiválasztani a vezetőit.
Tudom kicsit összevissza írtam, de annyira összetett a dolog, hogy most így sikerült.
(A végén Junior Seau-s résznél összeszorult a torkom. Még láttam kvázi élőben játszani a tv-ben és sosem felejtem el, mikor törött karral, férfiként a saját lábain sétált le a pályáról…)

4 hozzászólás
Novecento

Jó film volt, korrektül mutatta be Dr Omalu történetét, a patológusét, aki elsőként mutatta ki a CTE létezését az amerikai focistáknál. Kiderült az is, hogy mennyi érdek szólt amellett, hogy a betegségre ne derüljön fény, a sport népszerűségére gyakorolt potenciális hatása miatt jelentős ellenszélben publikálta a kutatásait. Amennyire rálátok a helyzetre, ezek a félelmek alaptalanok voltak, az amerikai foci népszerűsége töretlen, hetente tízmilliók nézik a meccseket, és ki tudja, mennyi áldozatot követel ma is a sportág.

Kontra_Judit 

Szeretem az igaz történeteken alapuló filmeket. Ráadásul a nyomozás, a boncolás a krimik fő eleme, ami szintén nagy kedvencem.
Félelmetes, hogy a világban mennyi igazságtalanság történik, amikről évekkel később szerezhetünk csak tudomást, mert a „nagy szervezetek” eltussolják a dolgokat.
Mennyi ártatlan sportoló halt meg, csak azért, mert akadályozták egy profi kutatóorvosnak a munkáját. Sosem támogattam az élsportot…
Will Smith remekül játszott, még mindig olyan kisfiúsnak látom :) A „felesége” gyönyörű nő, az egész filmet áthatotta a szeretet és a nyugalom érzése.
Kedvenc lett!

Marcsi0603

Will Smith mindenféle szerepben képes helyt állni, itt is valami remek volt. Eleve szeretem az olyan filmeket, ahol leleplezik a mocskos világ hazugságait, így ez is nagyon bejött. Nem tudok szinte semmit az NFL-ről, de ez felháborító! Érdemes megnézni!

Kincsanna 

Sokkal többet vártam ettől a filmtől. Jól indult, de kb az egyharmada után ellaposodott, a végén szinte már untam.
Pedig nagyon jó a téma, egyébként is érdekel ez a közeg, amiben játszódik, Pittsburgh az összes „rozsdájával” együtt nagyon szépen van fotózva. Sokkal többet lehetett volna kihozni az alapötletből szerintem.

desertangelable 

A film nagyszerű, nem gondolom, hogy bármit is eltúlozna és nincsenek benne hatásvadász pillanatok sem. Tényszerű és egyenes, ugyanakkor azt gondolom, hogy miden józan ítélőképességű emberből indulatot vált ki. Személy szerint nekem felfordulom a gyomrom ettől az egésztől, ettől a világtól, a manipulációtól, az önös érdekektől és az emberi ostobaságtól.
Ha az emberek nem azzal töltenék az idejüket és a pénzt, hogy megpróbálják elbagatellizálni a komoly veszélyeket és elhallgattatni azokat, akik felhívják ezekre a figyelmet, hanem megpróbálnának megoldást keresni rá, értékes időt nyernék, és rengeteg életét menthetnék meg.
Azt még „megértem”, hogy azok, akik pénzt látnak a sportban miért akarják elhallgattatni azokat, akik a sport jövőjét kockáztatják, azt viszont sosem fogom megérteni, hogy az egyszeri emberek, akik csak pusztán a tévéből nézik a játékot, vagy kicsiben játsszák a sportot, miért nem hajlandóak tudomásul venni, hogy baj van. Arról nem is beszélve, hogy emberek még mindig elég nagy százaléka hisz abban, hogy ha a tévében, számukra nagyra becsült emberek azt mondják, hogy nincs baj, akkor nincs. Ha valamire azt mondják, hogy nem káros, az nem az. Mondván úgy sem merik megtenni az emberiséggel. Aztán amikor meg megtörténik a baj, csak hápognak, hogy nekik nem szólt senki. Ez persze nem csak az amerikai focira és természetesen nem csak a sportra igaz.
A film nagyszerűen mutatja be, hogy korunk, jelen esetben az Amerikai Egyesült Államok, legtöbbre értékelt és talán egyik legdurvább sportja, az amerikai foci, idiótákat csinál nem csak a játékosokból, hanem a nézőkből is.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján