Ébredések (1990) 134

Awakenings
121' · amerikai · dráma, életrajzi 12

0 díj · 5 jelölés

A visszahúzódó, inkább kutatóorvosnak, mint gyakorló pszichiáternek való Dr. Malcolm Sayer a Baibridge-i Kórház ideggyógyászatára kerül. Az osztályon szinte teljesen öntudatlan, gyermekkoruk óta tetszhalott állapotban lévő betegeket kezelnek. Bár nem tudnak beszélni és érzelmeiket, gondolataikat… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Robert De NiroLeonard Lowe
Robin WilliamsDr. Malcolm Sayer
Julie KavnerEleanor
Ruth NelsonMrs. Lowe
Penelope Ann MillerPaula
John HeardDr. Kaufman
Alice DrummondLucy
Judith MalinaRose
Barton HeymanBert
George MartinFrank

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 39

Várólistára tette 136


Kiemelt értékelések

krlany 

Ezután a film után az élet apró örömei is felértékelődnek. Mennyire nem vagyunk tudatában annak, hogy mi mindenünk van, ami másoknak nincs vagy éppen elveszett.
Robert de Niro játéka nagyon rendben van. Én pedig nem tudok nem vélni némi párhuzamot az ő története és Charlie Gordon története között. Talán a remény a legrosszabb, ami csak úgy elillan.

NaNa_88 

Nem mondom, hogy nem fájt, de gyönyörű film. Tele van örömmel és boldogsággal.

Zajec_Sternenkind 

Szép történet volt, de különösebben nem hatott meg – a súlyos betegséges filmeknél a Lorenzo olaja (1993) áll az első helyen. Megkockáztatom, hogy azt nálam semmivel sem lehet verni.
Szóval szép volt a történet igaz mivolta, Dr. Sayer olyan szeretettel és alázattal bánt a betegeivel, ahogyan csak egy szülő képes a gyermekével. A színészi munka is megér egy tapsot, Robin Williams tökéletesen játszott, és Robert De Niro-t is jó volt látni egy ilyen gyámoltalan, elesett szerepben, amit szintén nagyon hihetően hozott.
Hogy végül mitől voltak az ébredések, nem tudni, ahogy azt sem, mitől süllyedtek vissza a katatón állapotba a betegek, de ez a film nem is az orvostudományról szólt, hanem a páciens-orvos kapcsolatról.
Doktor és nem doktor egyaránt tanulhatna belőle, elsősorban alázatot és szeretetet, másod sorban pedig kitartást, és azt, hogy az élet élve, és nem létezve jó.

1 hozzászólás
Sisyll

Sokan úgy jártak ezzel a történettel, hogy megnézték a filmet és utána olvasták el a könyvet, ami jó pár embernek csalódást okozott. Nos én fordítva jártam el, előbb a könyv és utána a film.
Számomra viszont egyik sem csalódás. Sacks a könyvében kicsit nyersebben mutatja be ezt a betegséget, a betegeket, és az őket körülvevő világot, hatásokat. Szerintem zseniális.
Az Ébredések c. film kissé finomított változata, ettől független ez a finomítás sem gyengíti meg a történet lényegét: a küzdelmet a betegséggel, az akarni vágyást, a küzdést.
Robin Williams hozza a csodálatos figurát, ahogy mindig, De Niro pedig egyszerűen zseniális. Tudjátok a Trópusi viharban elhangzott, hogy amikor egy színész egy nehéz, betegséggel küzdő karaktert kap, akkor nem szabad fullba nyomni a kretént. De Niro zseniálisan oldotta meg ezt a kérdést. Nem volt kretén egyáltalán, de olyan fantasztikusan hozta a figurát, hogy a szíved sajdul belé.
De nem csak ő csoda. Az egész film, az egész történet. S ahogy mondani szoktam azért is ennyire jó, mert a legjobb történeteket mindig az élet írja.

nattyreach

Nagyon fájt. :(
Aki ebben a filmben hollywoodi kreált csodára vár, az hoppon marad. Mivel ilyet vártam, belém mart, pedig mennyire emberi és reális, a maga csodás meglepetéseivel együtt is. Azért furán esett, jól is, rosszul is, fel kell dolgozni, kőkemény téma. Mindkét színész hatalmasat alakított.

Zsófi

Ez egy nagyon gyönyörű és elgondolkodtató film.
A színészek pedig zseniálisak! :)

kkata76 

Csodás film, katarktikus élmény, színészóriások…mi kell még?

Wolly

Wow, Robin Williams miatt kezdtük el nézni, de végül Robert De Niro miatt nem lehetett félbehagyni.
Maximális 10 pont Robert miatt, aki hatalmasat alakított, és csekkoltam, kapott-e Oscart, de nem, viszont én utólag mindenképpen megadnám neki.
Szeretem az igaz történeteket, szeretem a könyvadaptációkat, itt meg a kettő az egyben, plusz Robin non plusz ultraként, és akkor megkoronozva Robinnal… Mennyei
Most nem néztem utána, hogy melyik volt előbb, de a történet kimenetele teljesen olyan mint spoiler


Népszerű idézetek

zeana 

– Tudatában van a tudat alatti gyűlöletnek, amit felénk sugároz?
– Hogy volnék tudatában, ha tudat alatti?

Bogesxd 

Hajlamosak vagyunk elfelejteni a legegyszerűbb dolgokat.

Gwener 

A vonuló rácsoktól pillantása
oly fáradt, hogy már nem fog semmit át.
Úgy látja: ez az ezer rács világa,
s az ezer rács mögött nincsen világ.

Puha járás, rugalmas, ernyedetlen,
a legeslegkisebb kört rója csak:
erőtánc ez a pont körül, amelyben
kábultan áll egy roppant akarat.

Csak néha megy föl némán a pupillák
függönye. Ekkor egy kép belehull,
a tagok megfeszült csöndjén süvít át,
s a szívben elhal szótalanul.

Rilke: A párduc / Eörsi István fordítása

5 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján