Ébredések (1990) 240

Awakenings
121' · amerikai · dráma, életrajzi 12

0 díj · 5 jelölés

A visszahúzódó, inkább kutatóorvosnak, mint gyakorló pszichiáternek való Dr. Malcolm Sayer a Baibridge-i Kórház ideggyógyászatára kerül. Az osztályon szinte teljesen öntudatlan, gyermekkoruk óta tetszhalott állapotban lévő betegeket kezelnek. Bár nem tudnak beszélni és érzelmeiket, gondolataikat… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Robert De NiroLeonard Lowe
Robin WilliamsDr. Malcolm Sayer
Julie KavnerEleanor
Ruth NelsonMrs. Lowe
Penelope Ann MillerPaula
John HeardDr. Kaufman
Alice DrummondLucy
Judith MalinaRose
Barton HeymanBert
George MartinFrank

További szereplők

Kedvencelte 65

Várólistára tette 212


Kiemelt értékelések

Haspók 

Igaz történeten alapuló film, ami egyszerre édes és melankolikus, anélkül, hogy túlságosan szentimentális lenne. Egyszerűen csodálatos. A színészi teljesítmények pedig fenomenálisak, úgy De Niro, mint Williams a legjobb formájukat hozzák, de a mellékszerepeket betöltő színészek is mind jó választások voltak.
Kedvenc lett.

krlany 

Ezután a film után az élet apró örömei is felértékelődnek. Mennyire nem vagyunk tudatában annak, hogy mi mindenünk van, ami másoknak nincs vagy éppen elveszett.
Robert de Niro játéka nagyon rendben van. Én pedig nem tudok nem vélni némi párhuzamot az ő története és Charlie Gordon története között. Talán a remény a legrosszabb, ami csak úgy elillan.

sipiarpi 

A legjobb történeteket mindig az élet írja. Megható és felemelő ez a két ember barátsága, mely egy orvos-beteg kapcsolatból nő ki. Nálam Williams viszi a prímet, de természetesen ekkor még De Niro is oda tette magát. Minden beteg egy karakter és szinte mindegyikhez valamilyen módon közel kerül nem csak doktor Lowe hanem mi is.

NaNa_88 

Nem mondom, hogy nem fájt, de gyönyörű film. Tele van örömmel és boldogsággal.

Negative_Singularity

Szép történet volt, de különösebben nem hatott meg – a súlyos betegséges filmeknél a Lorenzo olaja (1993) áll az első helyen. Megkockáztatom, hogy azt nálam semmivel sem lehet verni.
Szóval szép volt a történet igaz mivolta, Dr. Sayer olyan szeretettel és alázattal bánt a betegeivel, ahogyan csak egy szülő képes a gyermekével. A színészi munka is megér egy tapsot, Robin Williams tökéletesen játszott, és Robert De Niro-t is jó volt látni egy ilyen gyámoltalan, elesett szerepben, amit szintén nagyon hihetően hozott.
Hogy végül mitől voltak az ébredések, nem tudni, ahogy azt sem, mitől süllyedtek vissza a katatón állapotba a betegek, de ez a film nem is az orvostudományról szólt, hanem a páciens-orvos kapcsolatról.
Doktor és nem doktor egyaránt tanulhatna belőle, elsősorban alázatot és szeretetet, másod sorban pedig kitartást, és azt, hogy az élet élve, és nem létezve jó.

1 hozzászólás
Sisyll

Sokan úgy jártak ezzel a történettel, hogy megnézték a filmet és utána olvasták el a könyvet, ami jó pár embernek csalódást okozott. Nos én fordítva jártam el, előbb a könyv és utána a film.
Számomra viszont egyik sem csalódás. Sacks a könyvében kicsit nyersebben mutatja be ezt a betegséget, a betegeket, és az őket körülvevő világot, hatásokat. Szerintem zseniális.
Az Ébredések c. film kissé finomított változata, ettől független ez a finomítás sem gyengíti meg a történet lényegét: a küzdelmet a betegséggel, az akarni vágyást, a küzdést.
Robin Williams hozza a csodálatos figurát, ahogy mindig, De Niro pedig egyszerűen zseniális. Tudjátok a Trópusi viharban elhangzott, hogy amikor egy színész egy nehéz, betegséggel küzdő karaktert kap, akkor nem szabad fullba nyomni a kretént. De Niro zseniálisan oldotta meg ezt a kérdést. Nem volt kretén egyáltalán, de olyan fantasztikusan hozta a figurát, hogy a szíved sajdul belé.
De nem csak ő csoda. Az egész film, az egész történet. S ahogy mondani szoktam azért is ennyire jó, mert a legjobb történeteket mindig az élet írja.

Bastia 

Nagyon szép film, csodás színészi alakításokkal.

futtetenne

Létezik olyan rossz film, amiben szerepelt Robin Williams? Nem hiszem.

Egy újabb fantasztikus film elsöprő erővel, édes-keserű, ahogy bemutatja a kórházban kezelt betegek életét és a javulás-romlás hullámvasútját. Még sem megy át giccsbe, jól megtartja az egyensúlyt és figyelmeztet arra, mennyi mindent alapvetőnek veszünk, ami másnak igazi ajándék: a szabad élet és mozgás joga.
Mind Williams mind de Niro a maximumot hozta, megérdemelt volt az Oscar.
Csak ajánlani tudom!

nattyreach

Nagyon fájt. :(
Aki ebben a filmben hollywoodi kreált csodára vár, az hoppon marad. Mivel ilyet vártam, belém mart, pedig mennyire emberi és reális, a maga csodás meglepetéseivel együtt is. Azért furán esett, jól is, rosszul is, fel kell dolgozni, kőkemény téma. Mindkét színész hatalmasat alakított.


Népszerű idézetek

zeana 

– Tudatában van a tudat alatti gyűlöletnek, amit felénk sugároz?
– Hogy volnék tudatában, ha tudat alatti?

Bogesxd 

Hajlamosak vagyunk elfelejteni a legegyszerűbb dolgokat.

Gwener 

A vonuló rácsoktól pillantása
oly fáradt, hogy már nem fog semmit át.
Úgy látja: ez az ezer rács világa,
s az ezer rács mögött nincsen világ.

Puha járás, rugalmas, ernyedetlen,
a legeslegkisebb kört rója csak:
erőtánc ez a pont körül, amelyben
kábultan áll egy roppant akarat.

Csak néha megy föl némán a pupillák
függönye. Ekkor egy kép belehull,
a tagok megfeszült csöndjén süvít át,
s a szívben elhal szótalanul.

Rilke: A párduc / Eörsi István fordítása

5 hozzászólás
szépszi

Az emberek elfelejtették, hogy miről szól az élet. Elfelejtették, hogy miről szól élni!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján