A mindenség elmélete (2014) 511

The Theory of Everything
123' · angol · dráma, romantikus, életrajzi 12

6 díj · 14 jelölés

1963-ban a hírneves Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, az ifjú kozmológus öles léptekkel halad a tudomány útján, és feltett szándéka, hogy talál egy „egyszerű, meggyőző magyarázatot” az univerzumra. Saját világa is kitárul, amikor fülig beleszeret egy bölcsész lányba, Jane Wilde-ba. Ám egy… [tovább]

angol · magyar

Képek 17

Szereposztás

Eddie RedmayneStephen Hawking
Felicity JonesJane Hawking
Charlie CoxJonathan Hellyer Jones
David ThewlisDennis Sciama
Harry LloydBrian
Enzo CilentiKip Thorne
Emily WatsonBeryl Wilde
Maxine PeakeElaine Mason
Charlotte HopePhilippa Hawking

Kedvencelte 134

Várólistára tette 387


Kiemelt értékelések

Charityy 

Edide Redmayne valami fantasztikus!
Nekem a film is tetszett, szerintem egyáltalán nem volt benne sok cukormáz, ennél sokkalta rózsaszínebb filmek is vannak.

2 hozzászólás
Theana 

Az életrajzi filmek mindig olyan csodálatosak. Nem úgy értem, hogy az a szép, amikor egy ember szenved vagy megcsalja a házastársa (most csak mondtam egy példát), vagy bármilyen nehézség, amivel küzd az életében, hanem a tanulság, amelyet levon az életből. Ezek valahogy mindig előbújnak, és ezen bármikor, amikor nézek egy életrajzi filmet, elcsodálkozom.

A zene tökéletes és zseniális, igazi ritkaság, ami mintha megremegtetné a testet, ahogy hallgatja az ember. Ez a világ egy kiváló zsenit vesztett el. Örökre bánhatjuk.

A másik igazán kirívó dolog, a zseniális Eddie Redmayne. Eldobtam az agyam tőle! Komolyan féltem, mert amilyen élőn megtestesítette Hawkinget… Egyszerűen eláll a szavam. Elbőgtem magam.

Én a karakterek kidolgozottságát hiányoltam belőle, amiből következik, hogy nem tudtam velük teljes mértékben együttérezni. Kíváncsi lettem volna Hawking érzéseire, amikor spoiler.
Ettől függetlenül, én abszolút ajánlom mindenkinek, aki szeret elgondolkozni az életen, vagy egyszerűen csak szeretne együttérezni azzal, hogy nem tudja, mit kezdjen vele, és próbál rá válaszokat találni; nem garantálom, hogy megkapja azokat, de emberek vagyunk, hasonlóak, hasonló kérdésekkel. Stephen Hawking rá a példa, hogy ne adjuk fel a keresést.

„És nem lehetnek határai az emberi törekvésnek sem. Mindannyian mások vagyunk. Akármilyen rossznak tűnik is az élet, mindig lehet tenni valamit, célba lehet érni. Amíg van élet, van remény.”

1 hozzászólás
MLauri

Nekem nagyon fájt az egész film..a végén eléggé hisztérikusan bőgtem, nem is emlékszem mikor volt ilyen utoljára, hogy egy filmen így folytak a könnyeim. Eddie Redmayne hatalmasat alakított..hihetetlen

1 hozzászólás
Törpillaa 

Nekem tetszett a film. Szerintem jó volt, nagyon is, én szeretem az igaz történet alapján készült életrajzi filmeket. Érdekes és különleges ember volt Stephen Hawking, és Eddie Redmayne zseniálisan alakította a karakterét. Bár azt nem mondtam, hogy mindennek lehet valóság alapja, biztos, hogy olyan is van a filmben, ami nem pont volt igaz Jane és Stephen kapcsolatára, de a film így volt jó, ahogy. Szerintem remek volt a szereposztás, a gyerekek aranyosak voltak, és volt egy pár része, amin mosolyogtam is. :-) spoiler De én nem értek egyet a filmmel kapcsolatban, a könyvet meg még nem olvastam. De embere válogatja kinek mi tetszik, és ez így van jól. XD A vége nekem az is tetszett, mindenesetre szomorkás, de azért szórakoztató is, és nagyon érdekes. Nem nagyon ismertem Hawking-ot, csak hallásból tudtam ki ő, de különleges és egyedi ember volt.

Ascyra 

Csalódott vagyok. Mélységesen talán nem, de amennyire jól indult és vettem biztosra, hogy a film végleg ki fog csinálni a végére, annyira nem történt semmi a film második részében, ami arra késztetne, hogy ennél több csillaggal illessem. Stephen Hawking korunk egyik legfontosabb tudósa volt, véleményem szerint, és én rettenetően meghatottan gondolok arra, hogy velem élt egy évszázadban és láthattam (ha nem is személyesen, de) ezt az embert a sajátos humorával beszélni a közönségéhez, amely oly vegyes volt, és arra utalt, hogy ezt a kérdést, az Ő legfontosabb kérdését más is, bizony, érteni akarja. Eddie Redmayne méltó és igazán szép alakítást tett le az asztalra a feleség szerepében Felicity Jones engem még mindig nem győzött meg, de azt hiszem, hogy már nem is igazán fog. Ha van szerep, amelyben 110%-ot (vagy azon túl) lehet teljesíteni, akkor az ez lett volna. Ehelyett, személyének rideg tartása és érzelemmentes arcjátéka egyszerűen elzárta Redmayntől, megölte a kohéziót, ha lett volna egyáltalán.
A film második fele pedig, már-már wtf kategória nálam: több tudomány, több S. Hakwking, kevesebb mellékszál, kevesebb „feleség” jól esett volna. S bár fontos tudni, hogy mennyire nehéz lehetett Jane számára ez az élet, ezt a filmet azért én csak-csak Stephen Hawking filmjének tartom. Tartottam volna.
Egyelőre nem néztem utána, hogy létezik-e más film az életéről és a munkásságáról, de ha valaha is felmerlne a kérdés, hogy ezt ajánlom e a személye kapcsán, akkor azt hiszem, hogy inkább nemmel felelnék. Sajnálatos. 6-7 csillag között vacillálok (a megtekintését követően ez még 9 volt), egyelőre marad a hét, mert nem tudom elvitatni Mr. Redmayne fantasztikus játékát a filmtől, illetve az emlékkategória nálam általában elfoglultsággal jár. Kesernyés az utóíze így… tényleg csalódott vagyok.

1 hozzászólás
Nihilchan 

Szeretem az életrajzi filmeket, ez pedig kifejezetten szép, szerethető és megható történet. Nagyon jól sikerült jelenetekkel van tele, csodás és emlékezetes a zenéje és teljes mértékben parádés a szereposztás. Felicity Jones neve nekem eddig nem sokat mondott, de bűbájos jelenség volt, Eddie Redmayne pedig ismételten bebizonyította, hogy zseniálisan tud játszani, és igazán elemében van ezekben az okos, kicsit csodabogár szerepekben. Nagyon gyorsan elröppent ez a két óra, és bár sokszor a szívem szakadt meg, a végén pedig kisírtam a lelkem (nagyon hatásos, nagyon drámai lett a befejezés), mégis örülök, hogy megnéztem a filmet, mert biztos vagyok abban, hogy sokáig elkísér majd.

bonnie9 

Emlékszem, gimis koromban férjtől hallottam először Hawkingról, vele olvastam Az idő rövid történetét és A tér és az idő természetét. Aztán később, ha valahol láttam cikket vagy televízióban műsort vele, mindig érdeklődéssel olvastam, hallgattam a gondolatait. Aztán érkezett a harmadik gyermekünk és én a szülőszobán fogtam bele a volt felesége naplójának olvasásába. Talán nem volt okos döntés, mert a könyv az elmúlt lassan két évben a háromnegyedénél könyvjelzőzve azóta is befejezetlenül áll (ez pedig igen ritka eset nálam).
Nem tudom, a hormonok tették-e vagy Jane írása amúgy is ennyire depresszív hangulatot kölcsönzött volna, de olvasás közben többször éreztem azonosulást Jane érzéseivel, mint szerettem vagy vártam volna. Pedig kettejük élete, Stephen állapota, a rangok, a családi hozzáállás, a háttér vagy a munkáink már nem is állhatnának távolabb egymástól. Mindössze annyiban egyezünk, hogy házasok vagyunk és három gyermekünk van. És mégis valami megfoghatatlan…lényeg a lényeg, ott és akkor nem bírtam tovább. És zavart az is, hogy a tudós Hawking, akit addig „ismertem”, becsültem, tiszteltem, szerettem és mozgássérültekkel foglalkozó emberként még személyesebb elismeréssel néztem rá, magánemberként korántsem az volt, akinek őt hinni véltem. Nem vagyok feminista, de látok némi igazságot az ismert mondásban, miszerint „Minden sikeres férfi mögött egy nagyszerű nő áll ”.
És akkor most már illene néhány szó a filmről is. A fényképezés különös, de hangulatában és stílusában illleszkedő. A spoiler például kifejezetten emlékezetes maradt számomra. A színészekhez nem fűz különösebben semmilyen viszony (láttam egy-két filmjüket), talán ezalól csak valamelyest David Thewlish kivétel bár nekem ő is előbb volt Verlaine és Einon király, mint mindenki Lupinja. Redmayne leépülése szép volt, a végállapotban felismertem a fejemben élő Hawkingot, de mélyebben majd akkor nyilatkoznék, ha láttam a másik életrajzi filmet is és lesz összehasonlítási alapom. Jane tekintetében vegyesek az érzéseim. A könyv ismerete nélkül egy átlagos filmdrámát látunk, Jones pedig megteszi, amit kell a szerepben. Nem tudom viszont, hogy amit láttam az mind Jones érdeme-e vagy csak fejben hozzáképzeltem a könyves érzelmeket. Mindezek ellenére vagy mellett, nem is tudom, mégsem egészen azt kaptam, amit vártam. Életrajz volt, dráma volt, könyvadaptáció volt és valahogy mégis úgy érzem, valami elmaradt, hiányzott, másfelé ment, cukrosabb lett. Nem gyötrődtem együtt velük együtt, pedig kellett volna. Nem csodáltam tovább az ember felett élő tudóst, pedig az odabent lakó szellemet van miért. Talán egy másik térben vagy másik időben nagyobb hatással lett volna rám. Talán mégsem a szülőszobán kellett volna olvasnom.

Bee

Többek között emiatt a film miatt érzem úgy,hogy az Oscar már nem ér sokat …
Számomra nem mondott semmi ujjat miután már láttam Benedict Cumberbatch alakítását Hawkinga szerepében.
Ez ugyan az a sztori csak több nyállal és több már felkapott színésszel az élen … emellett azt hiszem,nem sok valóság tartalma van…
Én maximum egy jó filmnek tartom, de nem mondanám ,hogy annyi figyelmet érdemel , mint amennyit kapott és kap …

14 hozzászólás
Lady_Hope

Nem értem hogy miért lenne ez cukormázas? Megértem ha valaki több tudományra számított hiszen mégiscsak egy tudós a főszereplő. De nem csak róla szól a film.
Engem nagyon megfogott. Örülök hogy megnézhettem.

Lunemorte 

Mindig is felnéztem Stephen Hawkingra és ez a film sem változtatta meg a véleményemet róla. Hihetetlen, mennyi akaratereje volt, sokan fél úton feladták volna…Egy igazi zseni.
Sajnálom, hogy ilyen élete volt, jobbat érdemelt volna.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Jane: Mi az a kozmológia?
Hawking: Mondhatni egy vallás, intelligens ateistáknak.

haboskakao

Mi az idő természete? Vége lesz-e valaha? Vissza tudunk-e menni az időben? Néha ezekre a válasz olyan nyilvánvaló, mint hogy a Föld a Nap körül kering, vagy olyan nevetséges, mint egy teknősökből épült torony. Csak az idő – bármi legyen is az – a megmondhatója.

Valentine_Wiggin 

Jane: Tudom, hogy nem úgy nézek ki, mint egy szörnyen erős ember. De szeretem őt. És ő is szeret engem. Együtt megküzdünk ezzel a betegséggel.

Almost_Zed 

Világos, hogy csupán a főemlősök egyik fejlett fajtája vagyunk, egy kis bolygón keringünk egy teljesen átlagos csillag körül a százmilliárd galaxis egyikének külső peremén. De a civilizáció hajnala óta az ember arra vágyik, hogy megértse a világ alapjául szolgáló rendet. Kell, hogy legyen valami nagyon különleges az univerzum határainak természetében. És mi lehetne különlegesebb annál, mint hogy nincsen határ. És nem lehetnek határai az emberi törekvésnek sem. Mindannyian mások vagyunk. Akármilyen rossznak tűnik is az élet, mindig lehet tenni valamit, célba lehet érni. Amíg van élet, van remény.

rush76

– Ha Einsteinnek igaza van, vagy ha az általános relativitás igaz, akkor az egész világegyetem tágul, nem?
– De.
– Jó. Vagyis ha visszafordítjuk az időt, akkor az univerzum egyre kisebb lesz.
– Értem.
– Mi van akkor, ha a folyamatot visszafele lejátszom végig, hogy megtudjuk, mi történt az idő
kezdetekor?
– Az idő kezdetekor?
– Igen. Vagyis a világegyetem egyre kisebb, egyre sűrűbb, egyre forróbb, ahogy…
– Vagyis visszaállítod az órát?
– Pontosan. Visszaállítom az órát.

Baly 

Motoros neuronbetegség.
– Mi van az aggyal?
– Az agyra nem hat.

Almost_Zed 

Stephen: […] hát, csak próbálom kiszámolni a boldogság matematikai valószínűségét.
Jane: És közel jársz?
Stephen: A zéró egyik többszöröse, de nem… még nem tartok ott.

InfinityInk

Ez nem egy küzdelem lesz Jane. Hanem ez egy nagyon súlyos vereség lesz. Mindannyiunknak.


Népszerű triviák

UViki

Stephen Hawking megengedte A Mindenség Elmélete című film készítőinek, hogy saját hangját (valóban le van védetve), saját tézisét és elnöki szabadságérmét használják a filmben. Később a rendezőnek írt levelében Hawking kifejtette, hogy olyannyira lenyűgözte Eddie Redmayne alakítása, hogy néha azt hitte önmagát látja a képernyőn

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A mindenség elmélete (2014)

A mindenség elmélete (2014)

Kapcsolódó művészek: Eddie Redmayne · Stephen Hawking

UViki

Mielőtt belekezdett volna a Stephen Hawking életéről szóló, A Mindenség Elmélete című film forgatásába, Edie Redmayne csak egyszer találkozott a híres tudóssal. A színész négy hónapon keresztül egy tánctanárral azon dolgozott, hogy jobban tudja testét kontrollálni, ezenkívül 40 olyan embert meglátogatott, akik amiotrófiás laterálszklerózisbaon szenvedtek. A forgatás közben Redmayne végig mozdulatlan maradt és hátát is végig domborította, aminek következtében gerincferdülése lett.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A mindenség elmélete (2014)

A mindenség elmélete (2014)

Kapcsolódó művészek: Eddie Redmayne · Stephen Hawking


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján