A mindenség elmélete (2014) 444

The Theory of Everything
123' · angol · dráma, romantikus, életrajzi 12

6 díj · 14 jelölés

1963-ban a hírneves Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, az ifjú kozmológus öles léptekkel halad a tudomány útján, és feltett szándéka, hogy talál egy „egyszerű, meggyőző magyarázatot” az univerzumra. Saját világa is kitárul, amikor fülig beleszeret egy bölcsész lányba, Jane Wilde-ba. Ám egy… [tovább]

angol · magyar

Képek 17

Szereposztás

Eddie RedmayneStephen Hawking
Felicity JonesJane Hawking
Charlie CoxJonathan Hellyer Jones
David ThewlisDennis Sciama
Harry LloydBrian
Enzo CilentiKip Thorne
Emily WatsonBeryl Wilde
Maxine PeakeElaine Mason
Charlotte HopePhilippa Hawking
Hirdetés

Kedvencelte 116

Várólistára tette 373


Kiemelt értékelések

Charityy 

Edide Redmayne valami fantasztikus!
Nekem a film is tetszett, szerintem egyáltalán nem volt benne sok cukormáz, ennél sokkalta rózsaszínebb filmek is vannak.

2 hozzászólás
Theana 

Az életrajzi filmek mindig olyan csodálatosak. Nem úgy értem, hogy az a szép, amikor egy ember szenved vagy megcsalja a házastársa (most csak mondtam egy példát), vagy bármilyen nehézség, amivel küzd az életében, hanem a tanulság, amelyet levon az életből. Ezek valahogy mindig előbújnak, és ezen bármikor, amikor nézek egy életrajzi filmet, elcsodálkozom.

A zene tökéletes és zseniális, igazi ritkaság, ami mintha megremegtetné a testet, ahogy hallgatja az ember. Ez a világ egy kiváló zsenit vesztett el. Örökre bánhatjuk.

A másik igazán kirívó dolog, a zseniális Eddie Redmayne. Eldobtam az agyam tőle! Komolyan féltem, mert amilyen élőn megtestesítette Hawkinget… Egyszerűen eláll a szavam. Elbőgtem magam.

Én a karakterek kidolgozottságát hiányoltam belőle, amiből következik, hogy nem tudtam velük teljes mértékben együttérezni. Kíváncsi lettem volna Hawking érzéseire, amikor spoiler. A lényeg, hogy azt akarom kifejezni, hogy nem tudtam átérezni a fájdalmukat, a szenvedésüket.

Ettől függetlenül, én abszolút ajánlom mindenkinek, aki szeret elgondolkozni az életen, vagy egyszerűen csak szeretne együttérezni azzal, hogy nem tudja, mit kezdjen vele, és próbál rá válaszokat találni; nem garantálom, hogy megkapja azokat, de emberek vagyunk, hasonlóak, hasonló kérdésekkel. Stephen Hawking rá a példa, hogy ne adjuk fel a keresést.

„És nem lehetnek határai az emberi törekvésnek sem. Mindannyian mások vagyunk. Akármilyen rossznak tűnik is az élet, mindig lehet tenni valamit, célba lehet érni. Amíg van élet, van remény.”

1 hozzászólás
MLauri

Nekem nagyon fájt az egész film..a végén eléggé hisztérikusan bőgtem, nem is emlékszem mikor volt ilyen utoljára, hogy egy filmen így folytak a könnyeim. Eddie Redmayne hatalmasat alakított..hihetetlen

Nihilchan

Szeretem az életrajzi filmeket, ez pedig kifejezetten szép, szerethető és megható történet. Nagyon jól sikerült jelenetekkel van tele, csodás és emlékezetes a zenéje és teljes mértékben parádés a szereposztás. Felicity Jones neve nekem eddig nem sokat mondott, de bűbájos jelenség volt, Eddie Redmayne pedig ismételten bebizonyította, hogy zseniálisan tud játszani, és igazán elemében van ezekben az okos, kicsit csodabogár szerepekben. Nagyon gyorsan elröppent ez a két óra, és bár sokszor a szívem szakadt meg, a végén pedig kisírtam a lelkem (nagyon hatásos, nagyon drámai lett a befejezés), mégis örülök, hogy megnéztem a filmet, mert biztos vagyok abban, hogy sokáig elkísér majd.

bonnie9 

Emlékszem, gimis koromban férjtől hallottam először Hawkingról, vele olvastam Az idő rövid történetét és A tér és az idő természetét. Aztán később, ha valahol láttam cikket vagy televízióban műsort vele, mindig érdeklődéssel olvastam, hallgattam a gondolatait. Aztán érkezett a harmadik gyermekünk és én a szülőszobán fogtam bele a volt felesége naplójának olvasásába. Talán nem volt okos döntés, mert a könyv az elmúlt lassan két évben a háromnegyedénél könyvjelzőzve azóta is befejezetlenül áll (ez pedig igen ritka eset nálam).
Nem tudom, a hormonok tették-e vagy Jane írása amúgy is ennyire depresszív hangulatot kölcsönzött volna, de olvasás közben többször éreztem azonosulást Jane érzéseivel, mint szerettem vagy vártam volna. Pedig kettejük élete, Stephen állapota, a rangok, a családi hozzáállás, a háttér vagy a munkáink már nem is állhatnának távolabb egymástól. Mindössze annyiban egyezünk, hogy házasok vagyunk és három gyermekünk van. És mégis valami megfoghatatlan…lényeg a lényeg, ott és akkor nem bírtam tovább. És zavart az is, hogy a tudós Hawking, akit addig „ismertem”, becsültem, tiszteltem, szerettem és mozgássérültekkel foglalkozó emberként még személyesebb elismeréssel néztem rá, magánemberként korántsem az volt, akinek őt hinni véltem. Nem vagyok feminista, de látok némi igazságot az ismert mondásban, miszerint „Minden sikeres férfi mögött egy nagyszerű nő áll ”.
És akkor most már illene néhány szó a filmről is. A fényképezés különös, de hangulatában és stílusában illleszkedő. A spoiler például kifejezetten emlékezetes maradt számomra. A színészekhez nem fűz különösebben semmilyen viszony (láttam egy-két filmjüket), talán ezalól csak valamelyest David Thewlish kivétel bár nekem ő is előbb volt Verlaine és Einon király, mint mindenki Lupinja. Redmayne leépülése szép volt, a végállapotban felismertem a fejemben élő Hawkingot, de mélyebben majd akkor nyilatkoznék, ha láttam a másik életrajzi filmet is és lesz összehasonlítási alapom. Jane tekintetében vegyesek az érzéseim. A könyv ismerete nélkül egy átlagos filmdrámát látunk, Jones pedig megteszi, amit kell a szerepben. Nem tudom viszont, hogy amit láttam az mind Jones érdeme-e vagy csak fejben hozzáképzeltem a könyves érzelmeket. Mindezek ellenére vagy mellett, nem is tudom, mégsem egészen azt kaptam, amit vártam. Életrajz volt, dráma volt, könyvadaptáció volt és valahogy mégis úgy érzem, valami elmaradt, hiányzott, másfelé ment, cukrosabb lett. Nem gyötrődtem együtt velük együtt, pedig kellett volna. Nem csodáltam tovább az ember felett élő tudóst, pedig az odabent lakó szellemet van miért. Talán egy másik térben vagy másik időben nagyobb hatással lett volna rám. Talán mégsem a szülőszobán kellett volna olvasnom.

Lady_Hope

Nem értem hogy miért lenne ez cukormázas? Megértem ha valaki több tudományra számított hiszen mégiscsak egy tudós a főszereplő. De nem csak róla szól a film.
Engem nagyon megfogott. Örülök hogy megnézhettem.

Bee

Többek között emiatt a film miatt érzem úgy,hogy az Oscar már nem ér sokat …
Számomra nem mondott semmi ujjat miután már láttam Benedict Cumberbatch alakítását Hawkinga szerepében.
Ez ugyan az a sztori csak több nyállal és több már felkapott színésszel az élen … emellett azt hiszem,nem sok valóság tartalma van…
Én maximum egy jó filmnek tartom, de nem mondanám ,hogy annyi figyelmet érdemel , mint amennyit kapott és kap …

14 hozzászólás
Dombi_Petra 

A film első pillanatától kezdve, egészen az utolsó pillanatáig elmélyülten, élvezettel, csupa kíváncsisággal és szeretettel néztem. Eddie Redmayne annyira jó színész, az itteni alakítása is hihetetlen.

5 hozzászólás
Kemiviki 

Le a kalappal Eddie Redmayne elött, nem tudom hogy csinálja hogy ennyi arca van. Nem is véletlen hogy megkapta az Oscar díjat érte. Nagyon megérdemelte, én azt mondom.
Nem igazán nézek életrajzi filmeket, de Stephen Hawking életéről szólót kihagyni nem lehet. Egyszerűen borzasztó, hogy egy ilyen zsenivel történt meg mindez. Igazságtalannak érzem. De Hawking kitartása egyszerűen hihetetlen, és sok embernek mutathatna példát. A feleségének érzéseit is megértem, nem letehet egyszerű sehogy sem.
Megható és nagyon szép történet, amely ha kicsit is szépítve lett azt se bánom, mert így nagyon szép volt.
Nem láttam a Benedict Cumberbatch féle filmet, de ezek után azt is listára veszem:)

Negative_Singularity 

Kiváló.
Annyira nagyon akartam ide írni valami mélyre szántó bölcselet-kritikát a filmről, de nem lehet; itt szavak most nincsenek, csak vizualitás és libabőr, virtuális arcon csapás: ÉLJ!
Kiváló.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Jane: Mi az a kozmológia?
Hawking: Mondhatni egy vallás, intelligens ateistáknak.

haboskakao

Mi az idő természete? Vége lesz-e valaha? Vissza tudunk-e menni az időben? Néha ezekre a válasz olyan nyilvánvaló, mint hogy a Föld a Nap körül kering, vagy olyan nevetséges, mint egy teknősökből épült torony. Csak az idő – bármi legyen is az – a megmondhatója.

Valentine_Wiggin 

Jane: Tudom, hogy nem úgy nézek ki, mint egy szörnyen erős ember. De szeretem őt. És ő is szeret engem. Együtt megküzdünk ezzel a betegséggel.

Almost_Zed 

Világos, hogy csupán a főemlősök egyik fejlett fajtája vagyunk, egy kis bolygón keringünk egy teljesen átlagos csillag körül a százmilliárd galaxis egyikének külső peremén. De a civilizáció hajnala óta az ember arra vágyik, hogy megértse a világ alapjául szolgáló rendet. Kell, hogy legyen valami nagyon különleges az univerzum határainak természetében. És mi lehetne különlegesebb annál, mint hogy nincsen határ. És nem lehetnek határai az emberi törekvésnek sem. Mindannyian mások vagyunk. Akármilyen rossznak tűnik is az élet, mindig lehet tenni valamit, célba lehet érni. Amíg van élet, van remény.

rush76

– Ha Einsteinnek igaza van, vagy ha az általános relativitás igaz, akkor az egész világegyetem tágul, nem?
– De.
– Jó. Vagyis ha visszafordítjuk az időt, akkor az univerzum egyre kisebb lesz.
– Értem.
– Mi van akkor, ha a folyamatot visszafele lejátszom végig, hogy megtudjuk, mi történt az idő
kezdetekor?
– Az idő kezdetekor?
– Igen. Vagyis a világegyetem egyre kisebb, egyre sűrűbb, egyre forróbb, ahogy…
– Vagyis visszaállítod az órát?
– Pontosan. Visszaállítom az órát.

Almost_Zed 

Stephen: […] hát, csak próbálom kiszámolni a boldogság matematikai valószínűségét.
Jane: És közel jársz?
Stephen: A zéró egyik többszöröse, de nem… még nem tartok ott.

Baly

Motoros neuronbetegség.
– Mi van az aggyal?
– Az agyra nem hat.

InfinityInk

Ez nem egy küzdelem lesz Jane. Hanem ez egy nagyon súlyos vereség lesz. Mindannyiunknak.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján