Távol Afrikától (1985) 172

Out of Africa
161' · amerikai · kaland, dráma, romantikus 12

12 díj · 10 jelölés

Az előkelő családból származó Karen férjhez megy unokatestvéréhez, Blixen báróhoz. A házaspár Afrikába, a férfi kenyai ültetvényére költözik. A boldogság nem tart sokáig, a kicsapongó életet élő báró hamarosan szifilisszel fertőzi meg, és elhagyja a feleségét. Karen elhatározza, hogy Afrikában… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Meryl StreepKaren
Robert RedfordDenys
Klaus Maria BrandauerBror
Suzanna HamiltonFelicity
Michael KitchenBerkeley
Malick BowensFarah
Joseph ThiakaKamante
Stephen KinyanjuiKinanjui
Michael GoughDelamere
Rachel KempsonLady Belfield

További szereplők

Kedvencelte 54

Várólistára tette 142


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Ezt is régóta szerettem volna megnézni, de csak nem „jött velem szembe”. A történet szép megható. Különös és egyedi életet élt Karen ebben a férfiak uralta társadalomban. A színészek is remek alakítással tették emlékezetessé a filmet. Ajánlom a megnézését.

Kitticica

Karen Blixen könyvét ugyan nem olvastam, de a film tetszett és nem unatkoztam rajta. Állítólag Sydney Pollack és a forgatókönyvíró Kurt Luedtke kicsit átdolgozta a történetet, viszont szerencsére nem lett egy nyálas, romantikus film és úgy gondolom kiváló korrajz Afrikáról. Érdekes volt, hogy a nő (Meryl Streep itt is csodás) hogy éli meg az érdekházasságot (Klaus Maria Brandauer), majd az igazi szerelmet. (Robert Redford). Sok helyen azt írják, hogy az Oscart nem érdemelte meg 1985-ben, de mivel egyetlen vetélytársát sem láttam abból az évből, így ez még kérdés számomra. Az Oscar nyertesek rangsorában nálam ez a film inkább az a mezőny első felében van.

1 hozzászólás
Christinewinchester 

Nagy hatással volt rám a film. Mind Meryl Streep alakítása, mind Karen karaktere, aki a viszontagságokon keresztül kitartott, amíg lehetett. Kapcsolata Denys-el nagyon szép volt, kétféle világkép, értékrend találkozása és közeledése/ütközése.
Elgondolkodtató korrajz Afrikáról. Sok értékes gondolatot „magával” visz az ember ezután a film után…Csak ajánlani tudom.

Dorka 

Nagyon örülök, hogy felkerült Netflix-re, régóta terveztem a megnézését és nem csalódtam. Hosszú, de nem unalmas film (igaz, több részletben sikerült csak megnézzem). Újra és újra rá kell jöjjek, mennyi minden kimaradt a suliban a töri órákról. Semmit sem tudok az első világháború Európán kívüli dolgairól. Főleg nem az emberibb oldaláról (ami nem évszámokról és csatákról szól).

Nekem Denys abszolút nem jön be, nem nyűgöz le, teljesen megértem Karen későbbi kirohanásait. Robert Redford fantasztikus volt, nem az ő hibája. A karakter ennyit tudott. Nekem sem ilyen kapcsolat lenne az álmom.

A könyv biztos kitér részletesebben is pár dologra, úgyhogy mindenképp szeretném elolvasni.

Nagyon ajánlom megnézésre. Sajnos nem segíti azt az elhatározásomat, hogy ne akarjak utazni (főleg repülőre szállni). Az emberek, kultúrák, más életek nagyon érdekelnek. De legalább vannak könyvek és filmek :)

mazsolafa

Örökké aktuális, katartikus élmény. Azt hiszem pár apró darabja örökre velem marad.

Mr_Catharsis91 

A film második felét erősebbnek éreztem, főleg a lezárást. De alapvetően oly lassan csordogált, hogy olykor azért el-elkalandoztam. Az operatőri munka nagyon szép, rengeteg beállítás szemkápráztató, elég jól át tudta adni Afrika atmoszféráját.
Ezt szépen egészítette ki Streep és Redford játéka, a kettejük közti kapcsolat és kémia a maga angolos, kimért módján megkapó volt és hála istennek nem fordult át giccsbe. Bár a halál kliséjét azért nem tudta elkerülni, de ez valahol amúgy is zsáner-specifikus. Anélkül meg nem is lett volna olyan katartikus a film utolsó jelenete.

Sisyll

Nos mivel mindenki Robert Redforddal kezdi az értékelést, így én most inkább Karenről beszélnék. A törékeny, naiv, kócos kisasszonyról, aki próbál helytállni feleségként, barátként, gazdasszonyként. Kicsit álomvilágban él, de legalább hajlandó tenni az álmaiért. Volt olyan pillanat, amikor nagyon nem voltam kibékülve vele, de összességében egy nagyon erős női karakter, akiért számomra már megérte megnézni a filmet.
És igen … Denys. Mit ne mondjak egy álom az a férfi. Romantikus, de nem nyálas. Hál istennek.
A nagy szerelem pedig Kenya. Mindig álmodozom arról, hogy egyszer eljutok oda. S amíg ez be nem következik, addig ilyen filmekkel táplálom vágyaim.

Kontra_Judit 

Gyönyörű történet, sokszor mintha magamat láttam volna Karen szerepében – annyi különbséggel, hogy vannak gyerekeim és nincsenek ilyen jóbarátaim – Denys valóban imádni-való volt, remek barát és szerető. Bror-t igazából nem értettem, nem kellett volna feleségül vennie Karent. Tudom a pénz, a nőnek a bárói cím, de 1913-ban ez valóban másként zajlott.
A betegségek közül a szifilisz, és a malária voltak a legismertebbek. Afrika tájait és állatvilágát valami csodálatosan mutatta be a film.
Régi darab, de témája aktuális, érdemes megnézni.

Osli75 

Valamikor régen láttam már a filmet, de nem sok dologra emlékeztem, ezért majdnem olyan volt, mintha először néztem volna. Tetszett, de nem voltam elájulva tőle, kicsit sótlan, de a helyszínek nagyon szépek, ez valamennyire kárpótolt. Voltak azért jó pillanatai is a filmnek, de nem egy egetverő alkotás.

Kelly_Olvas

Robert Redford örök szerelem ebben a filmben. Az Urániában láttam, emlékszem tömve volt a mozi.
Ha előveszem időnként ezt a filmet, akkor nem szoktam végig megnézni. Csak egy bizonyos pontig.


Népszerű idézetek

bonnie9 

Karen: Sokkal csúnyább a lábad. Kórházba kell menned.
fiú: Ez a láb lehet, buta. Nem gondol menni a kórházba.
Karen: Ez a láb azt gondol, amit akar. De ha te elviszed a kórházba, akkor én azt gondolom, hogy te okos vagy. És egy ilyen okos fiút szívesen fel is vennék a házamba dolgozni. Fizetésért.
fiú: És mennyi fizetést kapna egy ilyen okos fiú?
Karen: Többet, mint amennyit egy kecskeőrzésért kap.
fiú: Beszélek ezzel a lábbal.

2 hozzászólás
bonnie9 

Karen: What's wrong with marriage anyway?
Denys: Have you ever seen one you admire?
Karen: Yes, I have, many. Belfield's, for one.
Denys: He sent her home for the rains in 1910. Didn't tell her they were over until 1913.

bonnie9 

Denys: Did you know that in all of literature… there's no poem celebrating the foot. There's lips, eyes, hands, face… hair, breasts… legs, arms, even the knees. But not one verse for the poor foot.

jancsibohi 

Dennis: Alaposan tönkretetted nekem, tudod?
Karen: Mit tettem tönkre?
Dennis: Az egyedüllétet.

bonnie9 

Karen: I want to hear you say my name.
Farah: You are Karin, Msabu.

Christinewinchester 

Baron Bror Blixen: That's a fine kiss goodbye.
Karen Blixen: I'm better at hello.

jancsibohi 

Karen: Mért vagyok én itt?
Dennis: Azért, mert azt akartam, hogy lássa mindezt. Meg akartam mutatni magának. Azt gondoltam, hogy megérti.

jancsibohi 

Dennis: (…) nem tulajdonosok vagyunk itt, hanem átutazók.

Kontra_Judit 

Denys: A kelengyéjében nem volt puska?
Karen: De igen, csak a nyeregben van.
Denys: Nem árt, ha magánál tartja, a ló nem jó céllövő.

Christinewinchester 

Karen Blixen: Forget it. This water lives in Mombassa anyway.


Hasonló filmek címkék alapján