Büszkeség és balítélet (1995–1995) 509

Pride and Prejudice
330' · egyesült királysági · dráma, romantikus, minisorozat 12
6 rész (epizódhossz: 55')

1 díj · 7 jelölés

Jane Austen az angolok egyik legkedveltebb „társasági” írónője volt, akinek humorától, éleslátásától kevesen menekülhettek. Ez a sorozat az idilli angol regency korba visz vissza, egy vidéki kúriába, a meseszép Shropshire-be, ahol Mr. és Mrs. Bennett azon igyekeznek, hogy öt leányukat méltóképp… [tovább]

angol
magyar

Képek 94

Szereposztás

Jennifer EhleElizabeth Bennet
Colin FirthMr. Fitzwilliam Darcy
Susannah HarkerJane Bennet
Julia SawalhaLydia Bennet
Alison SteadmanMrs. Bennet
Benjamin WhitrowMr. Bennet
Crispin Bonham-CarterMr. Bingley
Polly MaberlyKitty Bennet
Lucy BriersMary Bennet
Tom WardChamberlayne százados

További szereplők

Kedvencelte 414

Várólistára tette 173


Kiemelt értékelések

Londonna 

Amikor ezt a sorozatot először bemutatták, én nagyjából 7 éves lehettem, s mivel a család nem igazán kosztümös-filmrajongó, így számomra ha nem is teljesen, de részint kimaradt akkoriban. Később természetesen találkoztam a produkcióval, de nem hagyott bennem különösebben nagy nyomot. (Ebből következik, hogy tulajdonképpen Colin Firth számomra nem igazán Mr. Darcyként lett meg.) Valamivel később megint belefutottam a sorozatba, de ezúttal eredetiben. Később meg (újra) szinkronnal, ami szó szerint egyfajta sokként ért. De tényleg. Szerintem szörnyű a szinkron. (Vagyis jó ideje nem vagyok hajlandó szinkronizálva megnézni a Büszkeség és balítéletet, csak és kizárólag eredeti hangsávval. Emberellenes bűncselekmény volt leszinkronizálni! :))

A feldolgozás egyébként nagyon jó, kifejezetten hűen visszaadja az eredeti művet, a korszakot, és nem törekszik arra, hogy kidomborítson vagy elfedjen belőle dolgokat. Csak egyszerűen közvetít és interpretál. S ez így a tökéletes.

A karakterek. Szerintem teljesen rendben vannak. Az összes színész hozza azt, amit várhatunk a rájuk kiszabott szereplőktől a történet sodrásában…

Sok kritika érte a színészek külsejét, „szépségfaktorát”. Emellett nem tudok elmenni szó nélkül. Mi az, hogy csupa ronda nő??! Könyörgöm. Egyrészt a szépség relatív. Másrészt akkoriban egy kicsit más volt a szépségideál. Harmadrészt pedig Angliáról van szó, ahol rengeteg „belterjes” kapcsolat, frigy volt, ergo innen eredeteztethető, hogy hát alapvetően sok brit nem feltétlenül „szép” férfi vagy nő.

De hogy konkrétan ezen sorozat ezen színésznőit említsem: szerintem a többség igenis szép, bájos. Az, hogy manapság a „gebeliba” számít szépnek, az egy dolog. A BBC-s sorozat lányai teljesen hétköznapiak, nincsenek agyonplasztikázva, agyonsminkelve, retusálva. Egyik sem elől deszka, hátul léc… És pont ettől szép az egész. Nem mű a végeredmény, hanem nagyon is valóságos. De ha még úgyis van, hogy némelyik lányka kicsit csúnyácskább, mint az átlag, hát istenem. Most emiatt ássa el magát? Emiatt nem érdemel boldogságot, szerető párt maga mellé? Milyen gonosz dolog már ez attól, aki ezen akad fent??!

Ami engem illet, kifejezetten üdvözítő az olyan üzenet sugallása, hogy a nembombázó nő is kifoghat magának „jó pasit”. Mert az értelmes férfi eleve az értelmet részesíti előnyben, nem pedig a csomagolást. Lehet, hogy első blikknél, benyomásnál számít, de az sokszor csalóka. Ezért kell mindig venni a fáradtságot és megismerni a másikat a belső értékei alapján is, nem pedig egyből leírni a külseje miatt. Na. Ezt muszáj volt elmesélnem.

Lizzy (Jennifer Ehle) sem egy mai szóval élve „bombanő”, de mégis egy kifejezetten kedves, bájos teremtés. Colin Firth (a jó pasi) a magánéletben is észrevette magának, csak úgy megjegyzem. Ők a való életben is egy párt alkottak egy darabig, ha valaki még nem tudta volna. :)

Julia Sawalha karaktere tenyérbemászó, ezt aláírom. Ezt a nőtípust én is rühellem. :)

Mrs. Bennet önmaga karikatúrája, szórakoztató úgy, ahogy van. Kiakasztó, de szórakoztató. Mr. Collins szintén.

És akkor Mr. Darcy. (És Colin Firth.) Egy valamit aláírok. Na jó, kettőt. Colin Firth zseniálisat alakít. (ami tőle nem meglepetés) Aki látta őt a szerepben, az olvasás után szinte tuti őt képzeli a sorok közé, ha viszont előbb olvasta a könyvet, jó eséllyel hasonló kaliberű pasit képzelt el, mint ő. Aztán a másik dolog: szép férfi. Öröm nézni, bármit is csinál a sorozatban. Arisztokratikus, büszke, kecses, jóvágású… Ami a sokszor nyers modorát illeti: részemről imádnivaló. [Bár ez a fajta nyersség számomra a való életben is vonzó, szimpatikus, elviselhető, nem úgy, mint sokaknál, akik könyvben/filmben odáig vannak az ilyen típusú pasiktól, de ha személyesen futnak velük össze, már nem ennyire lelkesek, sőt…]

Nade. Hogy miért kell szegény Colin Firth-t ezzel a szereppel azonosítani, én egyszerűen fel nem bírom fogni. :) Sok mindenben alakított már hasonlóan jól, hasonlóan hitelesen. Sőőőt. Nem mondom, magam is valahol Mr. Darcy tisztelő vagyok (bizonyos relikviákkal a birtokomban), de ettől még nem skatulyáztam. És ezt már unalomig emlegetem és hangsúlyozom mindenhol, mert tényleg kissé érthetetlennek tartom ezt a fajta hozzáállást.

A másik ilyen fel nem fogható dolog részemről a vizes inges jelenet. Majdnem mindenki odáig van tőle, majdnem mindenki ezt emlegeti, én meg… Hát. Nem. :) Nem látok benne semmi különöset, semmi extrát. Oké, aranyos, ahogy zavarban vannak a találkozásnál, de ennyi. Számomra egy – majdnem – felejthető snitt a szériában. Mr. Darcy a hat darab rész folyamán millió és egyszer több „dögösebb”, emlékezetesebb jelenetet produkált, mégis ez a vizes ing írta be magát a (film)történelembe. :) Ha már mindenáron ragaszkodunk a vizes inghez, akkor szerény véleményem szerint a St. Trinian's első részében Colin Firth sokkal, de sokkal dögösebb és szexibb a csuromvizes ingében, mint a Büszkeség és balítéletben…

8 hozzászólás
Sydney 

Nagyon vegyes érzésekkel fejeztem be ezt a régóta esedékes minisorozatot. Tetszett, nem állítom, hogy nem, de valószínűleg túl nagy elvárásokkal kezdtem neki.

Az első és második rész után kételkedtem benne, hogy javulhat a véleményem, de a további részek már sokkal jobban tetszettek.
Táncestek, visítozás, folyamatos rokonlátogatás, sopánkodás a férjhezmenetelről, vagy annak elmaradásáról. Kezdetben durcaDarcy, majd félmosolygóDarcy, aki remekül tud udvarolni, szíve hölgye pedig szép lassan rádöbben, hogy a folyamatos fapofa egy tökéletes úriembert rejt hatalmas szívvel spoiler.

Emerson 

És túléltem! (bocsánat a rajongóktól). Bakancslistás volt a film, mert hát ki ne ismerné a Büszkeség és balítélet történetét? (én). Annyit tudtam, hogy van Mr. Darcy és mindenki omladozik és bomladozik tőle, és különben is, amikor a tóba ugrott, megállt az Univerzum és húúú, meg áááá. Na, akkor jöjjön az én verzióm: rendben van, hogy a múltban járunk, amikor teljesen más volt mindenből és mindenkiből az ideáll, de ezek az üres fejű, pénzéhes, egész nap semmit se tevő libák számomra hihetetlen ellenszenvesek. No meg az egész álszent környezet. Nincsenek ellenemre a kosztümös filmek, mert nagyritkán találok köztük kedvemre valót, de ez nem volt az, sorry. Mr. Darcy meg Mr Durci volt, semmi több.

3 hozzászólás
Sakara 

Szerintem a legjobb Büszkeség és balítélet feldolgozás, amit valaha csináltak. Imádom a légkörét, a szereplőket, a hangulatokat – nem véletlen nézem meg kb. minden évben legalább egyszer.
És imádom, hogy könyv hű – szövegben és történésekben is.

marta_melyi

Ez a film alapozta meg a romantikus filmek iránti rajongásomat, még 4 évesen. Azóta is Mr. Darcy-t tartom a világ legjobb pasijának.

Valcsa 

Időközben a végére is értem. :) Nekem nagyon tetszett ez a kis romantikus sztori, imádtam a hangulatát, no meg Mr. Darcy-t, természetesen. :)) Már csak a könyvet kell befejeznem (nem bírtam ki, hogy olyan iramban nézzem a filmet, ahogyan a könyvet is olvasom, de már abból sincs sok hátra :D).
Picikét azért túlértékelik szerintem, a színészi játékok sem kiemelkedőek, a női szereplők közül meg szerintem Elizán kívül egyetlen igazán szép nőt sem sikerült beválogatniuk, szóval így kissé nevetséges, hogy mindenki Jane-t tartja a legszebbnek a történet szerint… :D (Oké, ízlések és pofonok, de ennyire…?)
Kedvenc szereplő Eliza volt és Mr. Darcy (+ Mr. Bennet, a hibái ellenére is hatalmas forma! :D), akit pedig a legkevésbé bírtam, az Lydia (az ilyen kiscsajokra van egy bizonyos szó…..) és Mrs. Bennet, na neki a szinkronhangja is szörnyen irritáló volt… -.-
Aki fogékony kicsit a 18-19. századi történetekre, és a „klasszikus” romantikára, mindenképpen nézze meg ezt a hat részes kis minisorozatot, nem fogja megbánni. :) (Megjegyzem: nekem ezerszer jobban tetszett, mint a 2005-ös feldolgozás.)

Keikorca 

Nálam a csúcs feldolgozás. Természetesen ez sem tökéletes mása a könyvnek, de pl. a medencés jelenet annyira jó, hogy szinte sajnálom, hogy nincs benne a könyvben. Tetszik, hogy ezzel, és a korábbi vívós jelenettel Darcy jellemének árnyalására törekedtek. S valóban Colin Firth messze a legjobb, mellette pedig Jennifer Ehle a legbájosabb Lizzy.
Ennél a filmnél mintha minden együtt lenne, üde és könnyed az egész. Szép zene, csodás tájak és jelmezek. Letisztult és kifinomult az egész. Zseniális a szereposztás is a Bennet szülőktől a lányokon át Mr. Collins-ig. Ebben a feldolgozásban végre van „befejezés”. Látjuk az esküvőt, pillanatképeket a többi szereplőről, egyszóval tényleg jó a vége, nincs hiányérzetem.
Bármikor meg tudom nézni újra és újra.

Manni

Nem bírok betelni Mr. Darcy szerelmes tekintetével. ♥ Amióta van saját Mr. Darcym, nem vagyok olyan féltékeny, de még mindig olvadozok. :)

1 hozzászólás
Trixi 

Annak idején amikor a tv-ben először adták, még azt sem tudtam ki is az a Jane Austen, azt meg főleg nem tudtam, mi is a „Büszkeség és balitélet”. Emiatt az első pár percben még nem is igazán figyeltem a sorozatra. Aztán amire felkaptam a fejem, az Jennifer Ehle szem és arcjátéka (még, hogy nem jó színésznő…..szerintem meg DE!), nem is kellett kimondania a mondatokat, egyetlen szemvillanásából mindent ki lehetett olvasni. Aztán persze bekúszott a képbe Darcy, azaz Colin Firth, és a kettősük verhetetlen volt. Oda kellett figyelni rájuk. Azon kaptam magam, hogy várom a folytatást :D :D . Szóval rajongó lettem, azóta is imádom a sorozatot és Jane Austen világát.

Baly

Úgy 11 évesen láttuk először barátnőmmel a nagyszüleinél az egyik részt és annyira megtetszett, hogy később az összes részt végignéztük! :) Gimiben kiírtam lemezre is és ismét megnéztem, ami azt jelenti, hogy tényleg jó (általában nem nézek meg egy dolgot kétszer), és tuti, hogy nem az volt az utolsó! :)
Nem tudom milyen lehet a többi, de annyira a szívemhez nőtt, hogy annyira nem is vagyok rájuk kíváncsi.
u.i.: az annyuk visítozása a világból ki tudott volna kergetni a hatodik rész végére, de még így is megérte! :"D


Népszerű idézetek

Keikorca 

Mr. Bennet: Reménykedjünk valami jó dologban. Reménykedjünk abban, hogy én éllek túl téged.

3. rész
Londonna 

– Azt hallom, Eliza Bennet számít híres helyi szépségnek, hozzá mit szól, Mr. Darcy?
– Előbb mondanám az anyját eszesnek.

1. rész
1 hozzászólás
Valcsa 

Jane: Egy házasság, amelyben a felek nem szeretik, becsülik egymást, nem lehet elfogadható. Egyik félnek sem.

1. rész
Londonna 

– Darcy, sosem fogom megérteni, miért eltökélt szándékod, hogy neked ezen a világon soha az életben nem lesz elég jó semmi és senki!
– Én pedig azt nem fogom sohasem megérteni, hogy te miért vagy elragadtatva mindenkitől…

1. rész
1 hozzászólás
Londonna 

Tökéletes senki sem lehet. De megtanultam, hogy elkerüljem azokat a gyöngeségeket, amelyek nevetségessé tehetnek.

1. rész
Londonna 

A hiúság valóban gyöngeség, de a büszkeség… ha igazi szellemi fölény áll mögötte, egyáltalán nem elítélendő.

1. rész
Londonna 

– Nem tart velünk, Mr. Darcy?
– Meghiúsíthatnám a célt.
– Hogy érti ezt? Hehh, ugyan mire gondol?
– Jobb lesz, ha nem firtatjuk.
– Nem! Tudni akarjuk, hogy mire céloz, uram!
– A hölgyek alakja járás közben előnyösebb, és én így ülve jobban tudom csodálni.

1. rész
Londonna 

Ismeretségünknek szinte az első percétől vonzódom önhöz. Szenvedélyesen. Imádom, és tisztelem önt.

3. rész
Londonna 

– Feltett szándéka, hogy tönkreteszi őt, és kiszolgáltatja a világ megvetésének?
– Én csak azt fogom tenni, ami szerintem meghozza az én boldogságomat tekintet nélkül önre, vagy bárki másra, akihez semmi közöm sincs!

6. rész
Keikorca 

Mrs. Bennett: Három lányunk férjhez ment! Ó, Mr. Bennett, az Isten jó volt hozzánk!
Mr. Bennett: Igen… úgy látszik.

6. rész

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján