Észak és Dél (2004–2004) 124

North & South
235' · egyesült királysági · dráma, romantikus, minisorozat 12 !
4 rész (epizódhossz: 58')

Az Elizabeth Gaskell szerelmes regénye alapján készült négyrészes sorozat főhőse, Margaret Hale, a középosztálybeli dél-angliai lány egyike az irodalom legelszántabb nőalakjainak. A szenvedélyes természetű ifjú hölgy szüleivel az északi, textiliparáról híres Milton városába költözik, ahol… [tovább]

Képek 12

Szereposztás

Daniela Denby-AsheMargaret Hale
Richard ArmitageJohn Thornton
Tim Pigott-SmithRichard Hale
Sinéad CusackHanna Thornton
Anna Maxwell MartinBessy Higgins
Brendan CoyleNicholas Higgins
Jo JoynerFanny Thornton
Lesley ManvilleMaria Hale
Rupert EvansFrederick Hale
Pauline QuirkeDixon

További szereplők

Kedvencelte 78

Várólistára tette 104


Kiemelt értékelések

pillangovirag

Mondhatnám, hogy a világ egyik legjobb mini sorozata. Először könyv formájában jutott el hozzám a történet, de utána a film is megtalált és szerelembe estem, nem csak Richard miatt de a sztori is ahogy a rendező megfogja és megjeleniti a könyvben lévő fordulatokat, fontos jeleneteket, mesteri. Annyira jól van megrendezve a forgatókönyv is jó, nem írtak át sok jelenetet, hűen követi a könyv cselekmènyét és a karakter fejlődèsek is hűen követhető.
A színészi a alakitasok, hmmm Richard jó nagyon jó viszi a filmet a vallain, szép szemein, stb, Daniella néhol elbambul néhol tùl játsza a jeleneteket, de attól még élvezhető. A mellek szereplők is egyenisegek és mindenki jól alakít.
És életem eddig legszebb csòkja és befejezése tartozik ehez a szép mini sorozathoz.
Ajánlom, de még mennyire, de csak azoknak akiknek a könyv is bejött.

2 hozzászólás
Keikorca 

Tökéletes színészi alakítások. Minden téren, az aprócskától a főszerepig. Csodaszép zene, gyönyörű látvány, főleg az üzemi jelenetekben.
És ahogy Mr. Thornton nézni tud… na az olyan kanapéba olvadós.

kamububu 

A miszterdárszisták szerint ez nyilván káromlásnak számít majd, de még jobban szeretem, mint a Büszkeség és balítéletet! Általában egyszer csak rám jön az inger, és akkor meg kell nézni. Végig. Rögtön. Az egészet.
Nagyon jól sikerült összeválogatni a szereplőgárdát. A karakterek közül az abszolút kedvencem Mrs. Thornton. A negyedik részben kifejezetten tetszik, ahogy a Mr. Thornton és Higgins közötti kapcsolatot bemutatják, bár szerintem a sorozat egészére jellemző, hogy jól ábrázolja a jellemeket.
Ha az ipari forradalomról, annak társadalmi és gazdasági hatásairól, vagy csak a korabeli Angliáról kellene tanítanom, inkább beraknám ezt a diákoknak szövegelés helyett. Egyszerűen tökéletes.
A könyv is nagyon jó, kivételesen azzal később találkoztam, mint a sorozattal. Azt kell mondjam, hogy ez a sorozat az egyik legjobban sikerült BBC-s adaptáció.

Trixi 

Oh, Richard Armitage baljós figurája, sötét pillantása mindig levesz a lábamról :) . Az alakítása viszi a produkciót előre, viszont Daniela D-A játéka nem mindig győzött meg. Néha olyan kifejezéstelenül és bárgyún nézett, hogy az már idegesítő volt. Viszont kiemelném a „Boucher-t” alakító színészt – engem megvett teljesen. A kétségbeesése, a fájdalma szinte kézzel tapintható volt. Vele együtt szenvedtem én is.
Szeretem E. Gaskell műveit, habár ezt még nem olvastam, és szeretem a könyveiből készült filmeket/sorozatokat is (Észak és dél, Édesek és mostohák, Cranford). Viszont csodálkozok azon, hogy a többi művéből (Ruth, Mary Barton, Sylvia szerelmei) miért nem készült eddig film vagy sorozat. Megérdemelnék, hisz mind nagyon jó.

Czoff

Abszolút nekem való: romantikus, angol és tartózkodó, egy gőgös, de igazán szerethető férfi főszereplővel, bár kicsit nyomasztó a film ezzel az állandó szürkeségével.
Szeretem a BBC-s feldolgozásokat!
Jók a karakterek, nagyon szép a képi világ és jól visszaadja a könyvet is.

Lex 

Egyszer régen láttam már, és jó ideje terveztem újranézni. Eleinte úgy terveztem, hogy majd a könyv elolvasása után fogom megejteni, de aztán abba belebuktam, úgyhogy a könyv helyett néztem meg végül.

A film nem volt rossz; mindenképp sodróbb lendületű a cselekménye mint a könyvé, és sokkal több mindent megismerhetünk, lévén nem csak Margaret és időnként Mr. Thornton szemszögéből látjuk az eseményeket. Ennek ellenére engem így is több ponton is untatott, de alapvetően tetszett a sorozat. A színészek alakítása rendben volt, a karakterek jellemfejlődését pedig remekül ábrázolták.

Sajnos azért látszott, hogy nem lehetett túl nagy a költségvetés. Az utcákon sokszor nagyon feltűnő volt, hogy mindent hajszál pontosan berendeztek, és hogy erre nagyon kevés helyük volt. De azért a gyári jelenetek a szálló gyapottal pazarok voltak; erre emlékeztem leginkább a film kapcsán, és szerintem most is ez fog leginkább megmaradni. Meg az, hogy ez a Büszkeség és balítélet gyárvárosi kiadása.

meseanyu 

Sajnos csalódás volt, mert annyian dicsérték, de én untam.

cs_johanna

Nagyon tetszett összegészében :) de semmi extázis…
Margaretnek mintha csak egyféle arca lenne, minden érzelem ugyanúgy néz ki az arcán…
Kiszámítható minden romantikus gesztus…

krlany 

BBC-sorozat 4 részben. Persze, hogy rendben van. Richard Armitage sokszínűségét pedig szeretem. Minden filmjéhez mást ad hozzá.


Népszerű idézetek

Margaret: Bárcsak le tudnám mondani neked, mennyire magányos vagyok. Milyen rideg és kegyetlen itt az élet. Ahová csak nézek konfliktusokat látok. Az emberek barátságtalanok.
Isten régen elhagyta ezt a vidéket. Azt hiszem én láttam a Poklot. És fehér… fehér, mint a hó.

John: A gyümölcs színéről beszélgettünk, aztán a szerelemről. Hogy jutottunk idáig?

John: Én érzem, Margaret nem szeret engem.

John: Tudom, hogy az ön szemében soha nem leszek úriember. De úgy érzem, jogom van tudni, hogy mit érez sértésnek.

Barbella

Frederick Hale: Ki volt az?
Margaret Hale: Mr. Thornton.
Frederick Hale: Micsoda komor ábrázat! Szem látomást nem túlzottan boldog.

3. rész

Maria Hale: Az emberek itt nem akarnak tanulni. Nem kellenek nekik könyvek, kultúra. Itt a pénz uralkodik és a füst. Csak ezt akarják magukba szívni, ez élteti őket.

Fanny: Különös, nem szeretik a zenét? Nem látok zongorát.

John: A mozgás. Az energia. Ezek gyönyörű dolgok. Újra kéne írni a klasszikusokat, hogy ezek benne legyenek.

John:Ön téved! Sajnos a sors engem nem áldott meg sem vagyonnal, sem szerencsével. Higgye el!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján