A katedrális (2010–2010) 111

The Pillars of the Earth
531' · kanadai, német · dráma, romantikus, történelmi, minisorozat 16
8 rész (epizódhossz: 60')

Ken Follett azonos című regénye alapján! A fiatal János önkéntelenül is belekeveredik I. Henrik örökösének, Vilmosnak az ellenségei által megrendezett hajótörésébe, s mivel az összeesküvés részleteiről és szereplőiről meglehetősen sokat tud, a lázadók egy megrendezett perben akasztás általi… [tovább]

angol

Képek 24

Szereposztás

Rufus SewellTamás az építőmester
Ian McShaneWaleran
Donald SutherlandBartholomew
Matthew MacfadyenFülöp perjel
Hayley AtwellAliena
Eddie RedmayneJankó
Götz OttoWalter
Sarah ParishRegan Hamleigh
David OakesWilliam Hamleigh
Sam ClaflinRichard

További szereplők

Kedvencelte 30

Várólistára tette 155


Kiemelt értékelések

KyKy

Már többször láttam ezt a fantasztikus sorozatot, de tegnap úgy döntöttem, ideje felfrissíteni az emlékeimet – nem hiába, ugyanis most is, harmadjára is örömmel néztem végig, s fedeztem fel újabb momentumokat.
Alapvetően szeretem az e korokban játszódó történeteket, így nem volt nehéz megszeretnem ezt sem, már az első perctől a képernyő elé szegezett. Tetszik a sztori, amit elmond, az egésznek a kivitelezése is szuper, a látványvilág is tökéletes, ahogyan a karakterek és az őket megformáló színészek is. Mindenki nagyon ügyes és nagyon jól hozza a szerepét, főleg a két kedvencem, Ellen és Aliena. Mindkettőt imádom, baromi jó karakterek.
Ugyan a könyvhöz nem tudom viszonyítani – még nem volt érkezésem olvasni –, de így önmagában ez a minisorozat tökéletesen megállja a helyét. Végig pörgős, feszes tempót diktál, ugyanakkor hagy időt apró, jelentéktelennek tűnő, de mégis fontos jelenetekre is.
Nagyon jól ábrázolja az akkori életet, az emberek gondolkodását, viselkedését, az egyház befolyását mindenre, tökéletesen van adagolva a gonoszság, a brutalitás és az ármánykodás mellett a szeretet, a család és az összetartás fontossága is.
Összességében nem most láttam utoljára, minden újranézés alkalmával felfedezek újabb és újabb érdekességet, ami felett eddig valahogy elsiklottam. Zseniális!

Andro 

Egy minisorozatos kihívás miatt esett erre a sorozatra a választásom, de egyáltalán nem bántam meg. Végig lekötött az egész, mert nagyon szeretem a kosztümös sorozatokat. A történet végig izgalomban tartott, a karakterek közül mindenki igazi jellem volt, legyen akár jó, akár gonosz. Maga a kor is remekül volt bemutatva annak minden kellékével együtt, amikor mindent a vallás irányított, amikor az egyháy szava volt a döntő. De a végén csak minden jóra fordult, minden titokra fény derült és mindenki megkapta, amit megérdemelt.

Nyctea

Ritkán fordul elő, hogy nem zavar, ha a könyvből készült filmen változtatásokat eszközölnek a könyvhöz képest, de ez a film pont ilyen. Bizonyos események sorrendjének felcserélése, a hozzáadott vagy épp kihagyott jelenetek ez esetben sokkal pörgősebbé, kerekebbé tették a történetet, mint amilyen a lassan hömpölygő, kissé terjengős regényben volt. Feszes a tempó, pörögnek az események, de mégsem hat kapkodónak. Jankó apjának története és a politikai háttér is szépen ki lett domborítva.

A szereplőket egytől egyig eltalálták, tökéletesen hozták a könyvben megismert figurákat. A látványra sem lehet panasz. Fantasztikusan sikerült feldolgozás, nekem 10/10!

Levandra

Hogy miért adtam erre a sorozatra maximális pontot? Ritka, amikor több epizódot is megnézek egymás után, olyan pedig csak egyszer fordult elő, hogy az összes részt egyetlen egy nap alatt. A Katedrális lebilincselő, végig fenntartja az érdeklődést, izgalmas történet. Bár a film megnézése előtt olvastam a könyvet, hiszen éppen ezért is ültem neki megnézni, nem tudtam felállni előle, mind a 8 részt egyhuzamban láttam, mert képtelen voltam ott hagyni.

A színészek nagy részt ismeretlenek voltak számomra – kivéve Donald Sutherlandet –, de játékuk nagyon meggyőző volt. Eddie Redmayne-ről sem hallottam ez előtt a film előtt és hol volt még akkor Göthe Salmander? Jankó szerepében kedveltem meg, bár abszolút kedvencem Tamás volt.

E_W

Komolyan mondom, jobb, mint a könyv. spoiler Ilyet is ritkán mondok, de aki kíváncsi a Katedrálisra, az inkább a filmmel próbálkozzon.

Baly 

Igazán tartalmas 8 rész!
Igaz, én nem kedveltem meg már az első résztől, de a úgy a 3., 4. résztől egyre érdekesebbé vált és egyáltalán nem gondoltam, hogy ilyen fordulatos lesz a végére. Ezért is kap 10 csillagot, mert sikerült meglepnie. A többi 9et simán megérdemli az egész kivitelezése és ahogy a kort bemutatja, na meg a karakterek és az emberek kitartása stb :)

Kedvenc karakterem Aliena lett, hihetetlen amit ő lelkileg (és részben fizikailag) elviselt, hogy a nincstelenségből felhozta magát és még a testvéréről is gondoskodott. A másik pedig Fülöp volt, mert ő pont az a tiszta lelkű igazságszerető ember, akiket nagyon szeretek, és amilyennek én is igyekszem lenni.

spoiler

(a könyvet nem olvastam)

Márta_Péterffy 

A színészek jók voltak, de nekem nem tetszett annyira, a regény pedig még kevésbé.


Népszerű idézetek

Sydney 

A katedrális még nem készült el, és soha nem is fog!

woolfe

Jack: Love's not a contest, Martha.
Martha: Then why is there always something to be won or lost?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján