Büszkeség és balítélet (2005) 370

Pride and Prejudice
129' · francia, amerikai, angol · dráma, romantikus 12

3 díj · 15 jelölés

Anglia a 18. század végén. A Bennet család élete felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi barátai között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. Jane, a legidősebb nővér azon fáradozik, hogy meghódítsa Mr. Bingley szívét, míg… [tovább]

angol

Képek 24

Szereposztás

Keira KnightleyElizabeth Bennet
Rosamund PikeJane Bennet
Carey MulliganKitty Bennet
Donald SutherlandMr. Bennet
Matthew MacfadyenMr. Darcy
Brenda BlethynMrs. Bennet
Talulah RileyMary Bennet
Judi DenchLady Catherine de Bourg
Jena MaloneLydia
Claudie BlakleyCharlotte Lucas

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 178

Várólistára tette 119


Kiemelt értékelések

Theana

Gyönyörű feldolgozás. A könyv minden alkalommal elvarázsol, szerintem az egyik legjobb alkotás.
Igaz, a könyv lassabb hangvételű, mint a film, de a hangulatát átadja, és a karakterek is tehetséges színészekre találtak. Mindig ugyanolyan érdeklődéssel nézem. És megmelengetteti a szívem.

Sister

Azt hiszem, én azon ritka lányok egyike vagyok, akik nem szeretik a BBC-s feldolgozást. Hiába van ott Colin, egyszerűen megölik a hangulatot azok az egyáltalán nem számkápráztatóan szép lányok a viháncolásukkal, csivitelésükkel… Iszonyú, kb. egy jelenetnyit bírtam belőle.
Ellenben ez az adaptáció teljesen elbűvölt. Lassú, megfontolt, ugyanakkor elvarázsol a Jane Austen-i világba szinte seperc alatt. A zenéje meseszép, az egyik nagy kedvencem, a szereplők pedig szintén hozzák az elvárt színvonalat. Hosszúsága ellenére sem fullad unalomba, végig szépen viszi előre a történetet. Azt hiszem, lassan újra is kellene néznem, három év gyorsan elszállt. :)

7 hozzászólás
tonks

Én ennek a filmnek már a rendezői audiokommentárját is kívülről fújom…
Nem tudom, a BBC-s feldolgozás nekem sosem volt az igazi, minőségi darab, nagyon könyvhű, de Colin Firth-ön kívül érthetetlen az egész casting (szegény csúnyácska Jane és Bingley….).
Ez a változat viszont nagyon elvarázsolt, imádok minden jelenetet, gyönyörű az egész és a színészek is teli találatok. Az esős, veszekedős jelenet talán a kedvencem.
Készülhetne az összes Austen regényből ilyen feldolgozás (a Meggyőző érvek a kedvencem).

Pandalány

Annyira imádom! ❤
Csodálatos, szép, megható és még vicces is.
Fogalmam sincs, hányszor láttam már. A vége, Lizzy és az apja jelenete a kedvencem, de az egész film megunhatatlan. Szerintem méltó filmadaptáció lett az örök klasszikus könyvhöz. :)

Lali 

Nekem egyértelműen tetszett.
Igaz, ker. tévén reklámokkal teletűzdelve, vége levágva – de tetszett.
Alapvetően Donald Sutherland miatt gondoltam, hogy megnézem, de Keira Knightley is tökéletes volt.
Nem tudom egyébként, hogy kinek mi baja van Knightley-val, de azonkívül, hogy egy izgalmas szépség, nagyon is jól játszik.
Jó, persze van még néhány évtizede ahhoz, hogy beérjen Sutherland szintjére, de biztos vagyok benne, hogy lesz még csodálkozás, hogy miket fog jól eljátszani.
És persze a többi színész is egyértelműen a helyén van. (Sutherland egyébként lubickolt a szerepében, jó volt nézni.)

Nekem ez a realisztikus, mégis vidám vidéki Anglia nagyon is tetszett.
Nyilván megvan a klasszikus adaptációknak is a szépsége, kelleme, de nekem ez a verzió életközelibbnek, életigenlőbbnek, kevésbé nyafogónak tűnik. Valahol mintha a Tom Jones hangulata szivárogna át ebbe a filmbe.

A filmben néha egy-két szállal, névvel elakadtam, de alapvetően a történetmesélés is rendben volt.
Kellemes estét szerzett, jólesett megnézni.

Egy ünnepek alatti filmnézésre tökéletes választás szerintem. :-)

Arianrhod

Azért a kedvencem, mert ebben a változatban végre kijön Mr. Bennet humora. Imádom Donaldot, öregen is.

2 hozzászólás
sophie 

Tetszett. Persze azzal ül le az ember, hogy tényleg szükség volt-e még egy adaptációra. És azzal, hogy Mr Darcy nem lehet más, mint Colin Firth, de ezek a kételyek hamar elmúltak.
Egyrészt a kétórányi hosszúság sokkal kerekebbre, lendületesebbre kényszeríti a történetet. Jó, néhol tetten érhető, hogy emiatt alaposan bele is kellett piszkálni. Én nem ismerem annyira a könyvet, hogy ez zavart volna. Szerencsére a vicces részek megmaradtak, még picit meg is lettek támogatva.
Aztán a nagyköltségvetésnek köszönhetően nagyon látványos lett. Például a báljelenetekben a zsúfolt, őrült forgatag. A pezsgő utcajelenetek … Hát igen, én is azt hiszem, hogy talán a cél érdekében egy kicsit hátrébb tolták az egészet az időben – szebb ruhák, elképesztő frizurák –, és a mindentől távoli vidéki udvarházat közelebb hozták az isten háta mögül, mint ahogy Jane Austen gondolhatta. És a zene csúcs.
A karakterek is rendben voltak. Sőt! Mr Bennett majdhogynem főszereplővé vált (kedvelem Donald Sutherlandet), Lady Catherine de Bourg máshová tartozása pedig egészen nagy hangsúlyt kapott, eddig nem is gondoltam rá, mennyire ég és föld. És az is tetszett, ahogy külön ki lett domborítva, hogy némely szóban forgó lány még csak 15-16 éves.
Szóval jó, hogy sokkal pergőbb, sokkal játékosabb lett az egész. Kellemes lett.

mandu

Már láttam a Vakáció Mr. Darcy-val című filmet és a Büszkeség és balítélet meg a zombikat. Ha ezek után nem nézem meg az eredeti művet, ami ma már szinte az alapműveltséghez tartozik, akkor nem tudok normális véleményt alkotni. Alapjáraton szimpatikus a sztori, de nem nagyon csípem a romantikus filmeket, úgyhogy előre is bocsánat, ha lehúzok megint egy filmet. xD
Nem volt rossz. És ezt úgy értem, hogy nem unatkoztam, de mégis jobban tetszett a zombis változat. :D Plusz ebben a műben mindenki csúnyácska volt Elizabeth-en kívül, szóval… Meh… Egynek elment, de a könyvre kíváncsi vagyok attól még. ^^

7 hozzászólás
Bettina_Puskás

Ezt a filmet már csak a párbeszédekért is érdemes megnézni. Annyi gyönyörű mondat van benne…! És ez vonatkozik az egész filmre: gyönyörű. Elvarázsolt és magával ragadott. És, mint ilyenkor mindig, olyan nehéz volt a vége után visszajönni a való életbe. És az ilyen romantikus filmek az igaziak. Mindig élmény lesz megnézni, ebben biztos vagyok :)

viky0222

Ahhoz képest, mennyire alapnak számít már szinte a Büszkeség és balítélet, sokáig kimaradt az életemből, ez volt az első adaptáció, amit megnéztem, és szerencsére nem csalódtam. A könyveket már kétszer olvastam, mert hát előbb olvasunk, aztán nézünk alapon működök:D
Kicsit nehezen szoktam meg a színészeket, mert nem így éltek a karakterek a fejemben, de a végére be kellett látnom, hogy így volt jó. Mindenki jól játszott, jól hozta a karaktert.
spoiler
Az pedig külön öröm, hogy volt annyi eszem, hogy az első nézést angolul ejtsem meg, sokat dobott a hangulaton. :)


Népszerű idézetek

Pandalány

Rám akar ijeszteni, uram, azért állt ide ilyen ünnepélyesen?

Emii

– Mrs. Bennet, Miss Bennet, Miss Bennet és Miss Bennet, uram.

Lalauda

Istenem, Lizzie milyen sznob vagy! Azt rovod fel Mr. Darcy-nak, hogy pénzes. Ő nem tehet róla.

Emii

– És bár néha elszórakozom azzal, hogy ilyen kis bókokat gondolok ki, mindig azon vagyok, hogy mesterkéletlennek hassanak.
– Ó, higgyen nekem, senki nem gondolná, hogy a viselkedését begyakorolta.

Emii

– Tánc közben mindig beszél?
– Nem, dehogy. Szívesebben vagyok barátságtalan és hallgatag.

LukeSkywalker 

Elizabeth Bennet: Ki fedezte fel, hogy a költészet ily hatékonyan űzi el a szerelmet?

Mr. Darcy:Én mindeddig úgy tudtam, hogy táplálja!

Mr. Darcy: Mit ajánl hát a vonzalom serkentésére?

Elizabeth Bennet: A táncot! Még akkor is, ha a lány éppen csak „megjárja”.

LukeSkywalker 

Elizabeth Bennet: Kellemes tánc!

Mr. Darcy: Valóban, vérpezsdítő.

Elizabeth Bennet: Magán a sor, hogy mondjon valamit, Mr. Darcy! Én beszéltem a táncról, Ön talán a terem nagyságát, vagy a párok számát méltathatná.

Mr. Darcy: Boldogan állok rendelkezésére, jelezze, hogy miről hallana leginkább!

Elizabeth Bennet: Beérem e válasszal is.

Theana

Elizabeth Bennet: Táncol, Mr. Darcy?
Mr. Darcy: Ha lehet, akkor nem.

2 hozzászólás
Theana

Mr. Darcy: You must know… surely, you must know it was all for you. You are too generous to trifle with me. I believe you spoke with my aunt last night, and it has taught me to hope as I'd scarcely allowed myself before. If your feelings are still what they were last April, tell me so at once. My affections and wishes have not changed, but one word from you will silence me forever. If, however, your feelings have changed, I will have to tell you: you have bewitched me, body and soul, and I love, I love, I love you. I never wish to be parted from you from this day on.

2 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján