Büszkeség és balítélet (2005) 530

Pride and Prejudice
129' · francia, amerikai, angol · dráma, romantikus 12

3 díj · 15 jelölés

Anglia a 18. század végén. A Bennet család élete felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi barátai között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. Jane, a legidősebb nővér azon fáradozik, hogy meghódítsa Mr. Bingley szívét, míg… [tovább]

angol

Képek 77

Szereposztás

Keira KnightleyElizabeth Bennet
Rosamund PikeJane Bennet
Carey MulliganKitty Bennet
Donald SutherlandMr. Bennet
Matthew MacfadyenMr. Darcy
Brenda BlethynMrs. Bennet
Talulah RileyMary Bennet
Judi DenchLady Catherine de Bourg
Jena MaloneLydia
Claudie BlakleyCharlotte Lucas

További szereplők

Kedvencelte 262

Várólistára tette 170


Kiemelt értékelések

Szeszj 

Sajnos a könyvet még nem olvastam, annyira nem szoktam romantikus regényeket olvasni, max ha van benne fantasy vagy valami más műfajjal van együtt, de mindenképpen szeretnék sort keríteni rá.
A film nagyon tetszett, szépen fel volt építve és romantikusra, bájosra sikerült egy csipet humorral fűszerezve. A képi világa pedig gyönyörű volt, a színek és a zene tökéletes összhangban volt.
A szereplők is rendben voltak, kedvencem Mr. Darcy volt, imádtam, olyan kis aranyos volt és a szerelmi vallomása pedig csodálatos! ^-^
Másik kedvencem pedig Jane lett, Elizabeth-t is bírtam bár néha voltak fura megmozdulásai.
Biztos vagyok benne hogy máskor is megnézem. ♡´・ᴗ・`♡
https://64.media.tumblr.com/84b6e0195ec03390c87376830a5…
https://64.media.tumblr.com/tumblr_llqfc4x1mt1qclvq3.gif

Theana 

Gyönyörű feldolgozás. A könyv minden alkalommal elvarázsol, szerintem az egyik legjobb alkotás.
Igaz, a könyv lassabb hangvételű, mint a film, de a hangulatát átadja, és a karakterek is tehetséges színészekre találtak. Mindig ugyanolyan érdeklődéssel nézem. És megmelengetteti a szívem.

Sister 

Azt hiszem, én azon ritka lányok egyike vagyok, akik nem szeretik a BBC-s feldolgozást. Hiába van ott Colin, egyszerűen megölik a hangulatot azok az egyáltalán nem számkápráztatóan szép lányok a viháncolásukkal, csivitelésükkel… Iszonyú, kb. egy jelenetnyit bírtam belőle.
Ellenben ez az adaptáció teljesen elbűvölt. Lassú, megfontolt, ugyanakkor elvarázsol a Jane Austen-i világba szinte seperc alatt. A zenéje meseszép, az egyik nagy kedvencem, a szereplők pedig szintén hozzák az elvárt színvonalat. Hosszúsága ellenére sem fullad unalomba, végig szépen viszi előre a történetet. Azt hiszem, lassan újra is kellene néznem, három év gyorsan elszállt. :)

6 hozzászólás
Yuuko 

Anya nagy kedvence, így részleteket már láttam belőle, szóval ideje volt már egyben is megnéznem. Nagyon jó feldolgozása a könyvnek, végig fenttartotta a figyelmemet. Mindkettőt nagyon szeretem, de a film kivételesen jobban tetszett, szerintem többször fogom még újranézni, mert ez az a történet, amit nem lehet megunni. Gyerekként sokáig nem tudtam milyen az a „balít” élet. xD

tonks

Én ennek a filmnek már a rendezői audiokommentárját is kívülről fújom…
Nem tudom, a BBC-s feldolgozás nekem sosem volt az igazi, minőségi darab, nagyon könyvhű, de Colin Firth-ön kívül érthetetlen az egész casting (szegény csúnyácska Jane és Bingley….).
Ez a változat viszont nagyon elvarázsolt, imádok minden jelenetet, gyönyörű az egész és a színészek is teli találatok. Az esős, veszekedős jelenet talán a kedvencem.
Készülhetne az összes Austen regényből ilyen feldolgozás (a Meggyőző érvek a kedvencem).

Pandalány

Annyira imádom! ❤
Csodálatos, szép, megható és még vicces is.
Fogalmam sincs, hányszor láttam már. A vége, Lizzy és az apja jelenete a kedvencem, de az egész film megunhatatlan. Szerintem méltó filmadaptáció lett az örök klasszikus könyvhöz. :)

Lali 

Nekem egyértelműen tetszett.
Igaz, ker. tévén reklámokkal teletűzdelve, vége levágva – de tetszett.
Alapvetően Donald Sutherland miatt gondoltam, hogy megnézem, de Keira Knightley is tökéletes volt.
Nem tudom egyébként, hogy kinek mi baja van Knightley-val, de azonkívül, hogy egy izgalmas szépség, nagyon is jól játszik.
Jó, persze van még néhány évtizede ahhoz, hogy beérjen Sutherland szintjére, de biztos vagyok benne, hogy lesz még csodálkozás, hogy miket fog jól eljátszani.
És persze a többi színész is egyértelműen a helyén van. (Sutherland egyébként lubickolt a szerepében, jó volt nézni.)

Nekem ez a realisztikus, mégis vidám vidéki Anglia nagyon is tetszett.
Nyilván megvan a klasszikus adaptációknak is a szépsége, kelleme, de nekem ez a verzió életközelibbnek, életigenlőbbnek, kevésbé nyafogónak tűnik. Valahol mintha a Tom Jones hangulata szivárogna át ebbe a filmbe.

A filmben néha egy-két szállal, névvel elakadtam, de alapvetően a történetmesélés is rendben volt.
Kellemes estét szerzett, jólesett megnézni.

Egy ünnepek alatti filmnézésre tökéletes választás szerintem. :-)

Zohanna

Nagyon sok Jane Austen rajongótól hallottam, hogy ez a feldolgozás mennyire el van rontva. Én persze nem akartam nekik hinni, mondván, hogy túlságosan is ragaszkodóak, és ezért nem nyitottak egy kis átalakításra. De most, hogy én is olvastam a könyvet, és úgy néztem meg ezt a filmet, meg kell vallanom, hogy a közelébe sem ér sem hangulatban, sem szerethetőségben. A karakterek itt nagyon furcsán kifordítottak: Mr. Bingley idétlen kiskamasz módjára viselkedik, Mr. Darcy nem rejtélyes hanem creepy, Lizzy indokolatlanul felvágós és nincsen olyan jó kapcsolatban Jane-el, mint a könyvben. Azzal még nem lenne semmi baj, ha itt-ott lerövidítik a storyt, hogy beleférjen egy filmbe, de hogy megváltoztatják a helyszíneket csak azért, hogy „romantikusabb” legyen… Nem lett romantikusabb, csak nyálasabb, és valószínűtlen…

Arianrhod

Azért a kedvencem, mert ebben a változatban végre kijön Mr. Bennet humora. Imádom Donaldot, öregen is.

2 hozzászólás
sophie 

Tetszett. Persze azzal ül le az ember, hogy tényleg szükség volt-e még egy adaptációra. És azzal, hogy Mr Darcy nem lehet más, mint Colin Firth, de ezek a kételyek hamar elmúltak.
Egyrészt a kétórányi hosszúság sokkal kerekebbre, lendületesebbre kényszeríti a történetet. Jó, néhol tetten érhető, hogy emiatt alaposan bele is kellett piszkálni. Én nem ismerem annyira a könyvet, hogy ez zavart volna. Szerencsére a vicces részek megmaradtak, még picit meg is lettek támogatva.
Aztán a nagyköltségvetésnek köszönhetően nagyon látványos lett. Például a báljelenetekben a zsúfolt, őrült forgatag. A pezsgő utcajelenetek … Hát igen, én is azt hiszem, hogy talán a cél érdekében egy kicsit hátrébb tolták az egészet az időben – szebb ruhák, elképesztő frizurák –, és a mindentől távoli vidéki udvarházat közelebb hozták az isten háta mögül, mint ahogy Jane Austen gondolhatta. És a zene csúcs.
A karakterek is rendben voltak. Sőt! Mr Bennett majdhogynem főszereplővé vált (kedvelem Donald Sutherlandet), Lady Catherine de Bourg máshová tartozása pedig egészen nagy hangsúlyt kapott, eddig nem is gondoltam rá, mennyire ég és föld. És az is tetszett, ahogy külön ki lett domborítva, hogy némely szóban forgó lány még csak 15-16 éves.
Szóval jó, hogy sokkal pergőbb, sokkal játékosabb lett az egész. Kellemes lett.


Népszerű idézetek

Emii

– Mrs. Bennet, Miss Bennet, Miss Bennet és Miss Bennet, uram.

Pandalány

Rám akar ijeszteni, uram, azért állt ide ilyen ünnepélyesen?

Elizabeth Bennet: Ki fedezte fel, hogy a költészet ily hatékonyan űzi el a szerelmet?

Mr. Darcy:Én mindeddig úgy tudtam, hogy táplálja!

Mr. Darcy: Mit ajánl hát a vonzalom serkentésére?

Elizabeth Bennet: A táncot! Még akkor is, ha a lány éppen csak „megjárja”.

Lalauda

Istenem, Lizzie milyen sznob vagy! Azt rovod fel Mr. Darcy-nak, hogy pénzes. Ő nem tehet róla.

Emii

– És bár néha elszórakozom azzal, hogy ilyen kis bókokat gondolok ki, mindig azon vagyok, hogy mesterkéletlennek hassanak.
– Ó, higgyen nekem, senki nem gondolná, hogy a viselkedését begyakorolta.

Emii

– Tánc közben mindig beszél?
– Nem, dehogy. Szívesebben vagyok barátságtalan és hallgatag.

Elizabeth Bennet: Kellemes tánc!

Mr. Darcy: Valóban, vérpezsdítő.

Elizabeth Bennet: Magán a sor, hogy mondjon valamit, Mr. Darcy! Én beszéltem a táncról, Ön talán a terem nagyságát, vagy a párok számát méltathatná.

Mr. Darcy: Boldogan állok rendelkezésére, jelezze, hogy miről hallana leginkább!

Elizabeth Bennet: Beérem e válasszal is.

Theana 

Elizabeth Bennet: Táncol, Mr. Darcy?
Mr. Darcy: Ha lehet, akkor nem.

2 hozzászólás
Theana 

Charlotte Lucas:
Oh, for Heaven's sake! Don't look at me like that Lizzy! There is no earthly reason why I shouldn't be as happy with him as any other.
Elizabeth Bennet: But he's ridiculous!
Charlotte Lucas: Oh hush! Not all of us can afford to be romantic. I've been offered a comfortable home and protection. There's alot to be thankful for.
Elizabeth Bennet: But…
Charlotte Lucas: I'm twenty-seven years old, I've no money and no prospects. I'm already a burden to my parents and I'm frightened. So don't you judge me, Lizzy. Don't you dare judge me!


Hasonló filmek címkék alapján