Értelem és érzelem (1995) 252

Sense and Sensibility
136' · amerikai, angol · dráma, romantikus 12

11 díj · 21 jelölés

A Dashwood lányok pénz nélkül maradnak apjuk váratlan halála után. Egyetlen esélyük, ha jól mennek férjhez. Az idősebbik lány, Elinor (Emma Thompson) nem bízik az érzelmeiben, és bár Brandon ezredes (Alan Rickman) és Edward Ferrars (Hugh Grant) is megkörnyékezi, úgy véli, a szív dolgaiban is az… [tovább]

angol

Képek 13

Szereposztás

Emma ThompsonElinor Dashwood
Alan RickmanBrandon ezredes
Kate WinsletMarianne Dashwood
Hugh GrantEdward Ferrars
Hugh LaurieMr. Palmer
Gemma JonesMrs. Dashwood
Emilie FrançoisMargaret Dashwood
James FleetJohn Dashwood
Elizabeth SpriggsMrs. Jennings
Robert HardySir John Middleton

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 69

Várólistára tette 101


Kiemelt értékelések

Dorka 

Tényleg nagyon klassz a szereplőárda! (bár nekem kicsit fura volt, hogy Emma Thomson és Hugh Grant itt egy pár… a Love Actually volt inkább a fejemben)
Kellemes film. Jane Austen-t nekem csak filmben szabad szerintem nézni :)
Sok dolog tetszik abból a korból, de azért a mostani fejemmel nagyon nem érezném ott jól magam… egyetlen reményem, ha jól tudok házasodni. Remélhetőleg olyan emberhez, akit legalább kedvelek. Amúgy semmi mozgásterem.
Persze én végig Alan Rickman-nek drukkoltam :)

Filmdoki 

Nagyon szép film, mely ékes példája annak, hogy lehet úgy romantikus filmet csinálni, hogy az ne egy nyáltól csöpögő giccshalmaz legyen, hanem valóban érzelmes és még mellette piszkosul szórakoztató is. Szóval ez a film sikeresen felduzzasztotta az általam eddig nagyra értékelt romantikus duót (Az ártatlanság kora, A szív hídjai) trióvá.
A film története remek, mindig történik valami, így majdhogynem egy percig nem unatkoztam. Ámbár a romantikus kapcsolatok szerintem kicsit túl voltak csűrve-csavarva, számomra legalábbis fura volt. A karakterek viszont kellően érdekesek, így ez feledtette velem ezt a tényt. Vannak szimpatikusak és kevésbé szimpatikusak, de egy biztos, egyik sem hagyja hidegen a nézőt. Ehhez természetesen kellett egy bravúros színészgárda, akik szívüket-lelküket beleadva keltik életre a szereplőket. Kifejezetten vicces volt három Harry Potter-béli színészt így együtt másik filmben (Alan Rickman, Emma Thompson, Imelda Staunton). A kiváló alakítások egyébként nem csak a főszereplőket jellemzik, hanem a mellékalakokat is, akiken én például könnyesre röhögtem magam (Komolyan mondom, én rengeteget nevettem ennek a filmnek a humorán). Ilyen volt például a kuzin és a vele élő nő, Imelda Staunton és Hugh Lauire karaktere.
A remek színészekhez mi remek szinkronokat társítottunk. A fordítás kiváló, nagyszerűen szemlélteti a magyar nyelv szépségét ez a szinkron. A hangok pedig egyenesen bravúrosak: Kovács Nóra, Kristóf Tibor, Kökényessy Ági, Stohl András, Reisenbüchler Sándor… Csupa nagy név, akik hihetetlen munkát végeztek, így tényleg öröm volt szinkronnal nézni ezt a filmet.
Nagyon pozitívan csalódtam ebben a filmben, mondjuk gondoltam, hogy jó lesz, de nem hogy ennyire. Tényleg, ha kötözködni akarok, akkor a túlkavart szerelmi szálakat, a néhol kicsit túltolt romantikázást tudom említeni, ami Willoughby karakterének részéről nekem már tényleg sok volt. Férfitársaimnak bátran ajánlom, mert ez tényleg egy film, nem pedig egy romantikus nyáltenger, amihez kell a vödör a tévé alá.

Kontra_Judit 

Ezzel a szereplőgárdával egy élmény volt a film. Már sokadszorra néztem meg, de újra és újra élvezem, nem tudom megunni. Nagyon bonyolult volt régen a szerelmi kapcsolat. Én is biztosan alászaladtam volna, mint Marianne (Kate Winslet). Tetszett, hogy Elinor (Emma Thompson) olyan visszafogott volt egész idő alatt, csak a végén sikerült neki „kiakadni”. Brandon ezredes (Alan Rickman) is nagyon neki való szerepet játszik. Edward Ferrars (Hugh Grant)-t pedig a hasonló szerepei miatt skatulyázták be, bár bevallom nagyon jól áll neki. Még Mr. Palmer (Hugh Laurie) is játszott benne, mennyire más ez a szerep, mint Dr. House, de illik hozzá a kosztümös szerepkör is.

Marcsi0603

Á, ez nem lehet megunni, a kedvenc szereplőim egy helyen :D Megszámlálhatatlanul sokszor láttam, és imádom! Az egyik legjobb feldolgozás, Alan Rickman és Hugh Grant abszolút csodálatosak, de szeretem Kate Winsletet is benne, szóval nem sok rosszat tudok mondani. Kedvenc!

Letti23 

Imádtam a könyvet, és a filmet is. Annyira könnyed, és szórakoztató, hogy bármikor megtudnám nézni. Imádok mindent, ami Angliához köthető, ez a korszak pedig különösen elvarázsol. Nagyon szeretem Jane Austen munkásságát, szívesen olvasok tőle bármikor. Ahogy a Büszkeség és balítélet, ez is a szívemhez nőtt, klasszikussá vált.:)

marta_melyi

A színészek fenomenálisak. Már rengetegszer láttam. (Egyik) kedvenc Austen-om.

kriszmanesz

Jane Austen megunhatatlan. Ang Lee pedig egy majdnem tökéletes feldolgozást adott nekünk. Anno moziban láttam a legjobb barátnőmmel, ami egy fantasztikus élmény volt, azóta pedig vagy tucatszor kaptam el tv-ben, vagy vettem elő dvd-n. szinte már kívülről tudom a párbeszédeket, és már előre bosszant az a csészés vágási hiba… :) a szereposztás kiváló, Alan Rickman maga Brandon ezredes, alakításával ez a karakter lett a második kedvenc Austen-férjjelöltem, Marianne szerepére pedig nem is találhattak volna jobban Kate Winsletnél.

Osli75 

Szuper szereplőgárdával egy remek kis kosztümös film. Én szeretem az ilyen filmeket. Kicsit kusza történet, de végül minden helyre kerül.

carragher 

Nem is gondoltam ,hogy ennyire tetszeni fog ennek az írónőnek ez a film adaptációja.Milyen jó,hogy most adta le a Duna tévé pont jól jön a kihíváshoz. Mennyire a pénz meg a rang számított régen. pff

sophie 

Pont az ez a film, amiért Jane Austent kedveljük: édes-bús hölgy-történet, sok bosszúsággal, de végül minden jóra fordul, mindenki azt kapja, ami jár. (Gondolom ezt nem kell spoilernek jelölnöm, mindenki tudja, mire számíthat.) Akárhányszor meg lehet nézni, sohasem unalmas.
Személyes kedvencem Hugh Grant, ahogy a kutyanézésével formálja a jó lelkű, de kicsit esetlen Edwardot. Na és persze Mr. Palmer.:)


Népszerű idézetek

jancsibohi 

– Ha nem tudsz illendőbb dolgokról beszélni, kérlek, szorítkozz az időjárásra!

jancsibohi 

– Bárcsak elállna ez az átkozott eső!
– … és maga befogná!

Izolda

Colonel Brandon: What can I do?
Elinor Dashwood: Colonel, you have done so much already…
Colonel Brandon: Give me an occupation, Miss Dashwood, or I shall run mad.

Letti23 

Marianne: Is love a fancy or a feeling? Or a Ferrars?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján