Batman Superman ellen – Az igazság hajnala (Worlds of DC) (2016) 415

Batman v Superman: Dawn of Justice
151' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 16

4 díj · 5 jelölés

Milyen hősre van szüksége a világnak? Gotham City védelmezője úgy érzi, hogy Metropolis megmentője már istenként tekint magára, senki és semmi nem korlátozza, így szembefordul vele. De a világ nem törődik velük, mert más kérdésekre keresi a választ: senki nem tudja, mit szeretne: mindenható… [tovább]

angol
angol
angol
angol
angol
magyar

Képek 8

Szereposztás

Henry CavillClark Kent / Superman
Ben AffleckBruce Wayne / Batman
Jason MomoaArthur Curry / Aquaman
Amy AdamsLois Lane
Gal GadotDiana Prince / Wonder Woman
Diane LaneMartha Kent
Holly Hunteramerikai szenátor
Jesse EisenbergLex Luthor
Jeremy IronsAlfred
Laurence FishburnePerry White

További szereplők

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

236 tag · 509 karc · Utolsó karc: 2021. június 9., 20:53 · Bővebben


Kedvencelte 35

Várólistára tette 149


Kiemelt értékelések

Sydney 

„Anyád Martha, Anyám Martha, miért nem leszünk barátok??”

Nem rossz film, de sajnos nem is jó. Ben Affleck nem Batman és főleg nem Bruce Wayne. Számomra ő volt az egész filmben a(z egyik) leggyengébb láncszem. Hiányzik még egy film, amiben valahogy felépül a karakter, a film elején nem elég az a 3 perc amíg Maggie-t és Negant megölik (egyébként egy hatalmas gigapacsi annak, aki ezt a castingot kitalálta!!!! :D ).
A másik Jesse Eisenberg, ami egyébként nagyon zavar, akárcsak Géza esetében, mert alapból kedvelem mindkettejüket. Lex Luthor nem egy bogaras, kőgazdag zseni, hanem egy idegesítő (kőgazdag) ripacs. Motiváció? Ugyan már, minek az? spoiler
A Bat/Super összecsapásig és takonyszörny megjelenéséig még kifejezetten tetszett is, a Superman megítélésével és „beilleszkedésével” kapcsolatos társadalmi vita és morális problémák kifejezetten érdekesek.
Az Igazság LIgája többi tagjára való utalások tetszettek, de az a fránya idő. Két perc jut arra, hogy másik három új karaktert lerendezzenek. Diana-hoz kicsit furán viszonyulok, mert a Wonder Womant már láttam, így egy kicsit kavargott a fejem, hogy őt elvileg most kellene először látnom.

lipotdorka 

Én sem igazán értem, miért lett ennyire lehúzva ez a film, nekem (sőt, a négy éves öcsémnek is) bejött.
Nem igazán tudtam elképzelni Afflecket mint Batman, de Jesse Eisenberget sem mint Lex Luthor. Szerencsére mindkét esetben pozitív csalódás ért. Gal Gadot is elég jó volt, marhára várom már a saját filmjét, ott minden kiderül. ;)
Tetszettek a tipikus DC-s (és Snyderes) stílusjegyek, a drámai, komor hangulat. Az akciójelenetek látványosak (bár szerintem néhol kicsit sok lett a CGI) És igazából ezért is szeretem jobban a DC-t mint a Marvelt. Míg utóbbi a nem poénos poénokkal, Superman, az Igazság Ligája és társai a karaktereivel tűnnek ki, és nekem ez számít igazából. Igen, tény, hogy nem vicces, de nem is akcióvígjátéknak szánták.
Nekem alapvetően bejött, és nagyon kíváncsian várom már a többi DC remekművet.

Fun fact: A feljebb említett 4 éves öcsémmel utána megnéztük a LEGO DC Comics Superheroes: Justice League – Gotham City Breakout-ot, és mikor megjelent Superman, megkérdezte, hogy spoiler. Meg lehet zabálni. :D

Emerson 

A három órás verziót néztem meg, két részletben. Rémesen hosszú, tele fölösleges jelenetekkel, párbeszéd meg szinte semmi. Pedig érdekes témákat feszegetett az elején és így utólag belegondolva, inkább néztem volna egy 3 órás tárgyalótermi filmet, mint ezt. Rendben van, hogy most már látványra adják el a szuperhősös filmeket, de így szinte eltűnik a képregény jellege. Ezt hiányolom legjobban a mai felhozatalban. Tök mindegy milyen színű köpenyes zúzza szét a várost a karakterét is simán átírhatják, a lényeg, hogy nagyot szóljon. További sérelmeim:
– Superman/Clark Kent és Loise között egy nagy kerek zéró a chemistry. Most komolyan, inkább önként megnézek egy romantikus filmet, mint ezeket a sivár üres szavakat hallgassam kettejük közt (azt hozzátenném, hogy nem a köpenyes féllel van a probléma – illetve vele is, mert ezek szerint vak).
– Szerencsétlen Ben Affleck szénné gyúrta magát azért a két percért, amikor villogtatta a dagadó bicepszét. Oh… egyébként tartottam tőle (mint mindig) és… joggal. Batmanből csinált egy életunt depressziós agresszív állatot.
– Alfred… hö?!?
– Továbbra sem értem, hogy Perry White miért fekete. Herótom van már ebből az álszent politikai korrektségből.
– A belibbentett új szuperhősök keveset szerepeltek, hogy messzemenő következtetést le lehessen vonni, de Aquamannek komoly problémái lesznek a víz alatt, ha nem keres fel sürgősen egy fodrászt. Ekkora hajzuhataggal ki se fog látni a fejéből (vagy ez úgy működik, hogy ha már nincs köpenye, lobogjon a haja?).
– A zene. Ugyanaz, mint a Man of Steel alatt. Vajon ezért járt külön fizetés?
A végére hagytam a pozitívumot:
– Lex Luthor. Úgy néz ki Jesse Eisenberg leglább lapozgatott pár Superman képregényt és megértette a karakter lényegét. Tökéletes volt.

2 hozzászólás
Charityy 

Iszonyat hosszú, volt benne pár fölösleges jelenet, de nem volt rossz.

BlackWidow 

VICC.
Nekem az egész filmet elrontotta a vége.
Az eleje teljesen logikus volt, hogy Batman miért haragszik annyira Superman-re. Teljesen király volt.
A végén.
spoiler. Na, ott $@!#% magam. Végignéztem, de nekem ez akkora hülyeség volt……hogy utána már csak erre tudtam gondolni.

Laren_Dorr 

Ez nekem most nagyon bejött. Kicsit értetlenül is állok a sok negatív kritika előtt. Nekem sokkal jobban tetszett ez a drámai, sötét és komor hangulat, mint a Marvel jópofizásai. És megkaptam az eddigi legjobb filmes Batmant: Batfleck cinikus, kemény, megkeseredett és durva – embereket kínoz és öl. Végre! Sokan rinyálnak, hogy ez az eredeti karakter meggyalázása. Nem tudom, de én már gyerekként is puhapöcsnek tartottam azokat a szuperhősöket, akiknek volt ez a nem ölök elve, szóval nekem ez a sötét Batman nagyon bejött. A Csodanő karaktere is nagyon izgalmas volt, tényleg kiváncsi lettem a külön filmjére. De a legjobban most már az Igazság Ligáját várom, főleg az óriási álomjelenetes Darksaid foreshdowing miatt. Nekem jobban bejött ez a stílus, mint a Marveles filmek, szóval, ha már úgyis csupa képregényfilmet kell bámulnunk, azok inkább ilyenek legyenek.

christine 

Voltak benne vakvágányok, és ahogy a többi értékelést is nézem, nem csak én éreztem úgy, hogy nem áll szilárd lábakon ez a film, de egyszer nézősnek, mellékzörejnek tökéletesen megfelel

5 hozzászólás
Razor 

Mondhatni közvetlen Az acélember után néztem a folytatást, így a film eleje engem egyből berántott, nagyon jól bemutatták a metropolisi összecsapást a kisember szemszögéből. Aztán beindult a tényleges cselekmény, és helyenként bizony éreztem, hogy túl sok mindent akartak belesűríteni a játékidőbe. Egyfelől normálisan haladni kellett a sztorival, más felől az Igazság Ligája alapjait is be akarták mutatni, a kettő együtt viszont igencsak nagy ugrásokat eredményezett a cselekményben. Hiába, ez van, ha fordítva építkezünk…
Maguk az akciók újfent jól sikerültek, a film címét is adó összecsapás látványos és hihető volt (már képregényszinten). Aztán következett a finálé. Az aktuális „boss” (spoiler) elég képregényhű lett – már amennyire én ismerem a karaktert – viszont az öszecsapásnál szerintem megint túltolták a CGI szekeret, a kevesebb némileg jobb lett volna. Na majd talán legközelebb…
Karakterek terén Cavill hozta az előző filmbeli szintjét, Affleck viszont kellemes meglepetés volt. A bejelentéskor némileg én is húztam a szám, de a trailerek alapján lehetett sejteni, hogy elég jól elkapta a figurát és végül tényleg jól hozta a milliomos playboyt és a megfáradt Batmant. Jesse Eisenberg Luthorja nekem vegyesvágott: helyenként valóban jó volt, de máshol inkább fárasztott a karaktere. Egyszer szívesen látnék már a vásznon egy kopasz, nem ripacskodó, intelligens Luthort… Nézzük a két fő hölgyet. Amy Adams Lois-a az előző filmben egy aranyos karakter volt számomra, ám ezúttal csak úgy volt, a film második felében jobb lett volna, ha inkább leül. Tudom, kellett a kötelező dráma végett, de na… Gal Gadot Wonder Womanje korrektre sikerült szerintem. Olyan sokat még nem mutatott ebben a filmben, hogy végső ítéletet mondjak róla, mindenesetre a harcot élvező amazont elég jól hozta.
Összességében határozott javulás mutatkozott így, remélhetőleg az Igazság Ligájára is ezt mondhatom majd. Addig pedig várom azt a 30 perccel hosszabb verziót, talán némileg árnyal a képen.

2 hozzászólás
strangelove 

Hát ez megint nagyon kínos lett. Amíg a Warner nem zavarja el ezt a kóklert, meg van ásva a sírja az egész DC univerzumnak. A helyzet ismét az, hogy amit a forgatókönyvírók nem rontanak el, azt Synder biztosan. Ezúttal még egy társat szerzett maga mellé Jesse Eisenberg személyében.
Irgalmatlan rossz film, nagyon nehéz lenne bármi pozitívat találni benne. Hiába működnek bizonyos epizódok, vagy vannak használható ötleteik, ha közben az egész úgy ahogy van pocsék. A benyomásom: mintha egy egész évadnyi sorozatot zanzásítottak volna két és fél órába, ráadásul az évad is csak felvezetése a következőnek.

revelácifa

Ez mióta rossz film? Nem mondom az előzetesek alapján nem kis kétségeim támadtak azzal kapcsolatban, hogy Snyder mennyire birkózik meg ennyi mindennel egyszerre. Anno a MoS, bizonyos elemeiben megvett kilóra és az egyetlen bajom igazából a tipikus Snyder mesélési stílus volt, ami egyébként a Watchment is nagyon lehúzta nálam. Itt azonban vagy engem zavart ez már kevésbé, vagy a rendező úr fejlődött. Csak egy két jelenetnél nem éreztem jól eltaláltnak a ritmust, de ez is inkább csak a film elején volt érezhető. Ezt én annak tudom be, hogy hasonlóan a konkurencia Ultronjához ez is egy átvezető filmnek készült, ennek pedig tökéletesen eleget tett. A Bosszúállók kettővel ellentétben azonban itt a film számomra önálló történetként is működik és nem vicc-könyvel hizlalták fel a történetet, hanem karakterépítéssel. A film zenitje ezért is tudott működni. A lassú történetvezetés, a komor hangulat és a klasszikus karakterek ráncfelvarrása nekem tetszik a DC háznál. Továbbra is azt vallom, hogy adaptálni nem szabad szó szerint. Batman nagyon el lett találva, Wonder Womenben is ott a potenciál, Lex igazán megalomán, a JL castok első blikkre egész jók és piszkosul várom a bővített verziót. Megvannak a hibái a filmnek, szét is tudnám szedni, de nem fogom. Jól szórakoztam.


Népszerű idézetek

Pandalin 

Perry White: Feltűnt a bűn Gothamben… Egyéb szenzációk: a víz vizes.

Pandalin 

Perry White: Idefigyeljen, Kent! Kent! Hová tűnik ez? Hova jár ez, Jenny? Összekoppintja a sarkát és hazarepül Kansasba, mi?

rapchee 

Batman: It's okay, I'm a friend of your son's.
Martha Kent: I figured. The cape.

Mentavirág

Wonder Woman: This thing, this creature, seems to feed on energy.
Superman: This thing is from another world. My world.
Wonder Woman: I've killed things from other worlds before.
Superman: [to Batman] Is she with you?
Batman: I thought she was with you.

TribeBubu 

Tudja, mi Amerika legrégibb hazugsága? Hogy az erős lehet ártatlan.

szaniko62

Lex Luthor: A kék harcos a fekete ellen. A világtörténelem legnagyobb gladiátorviadala. Isten kontra ember. Fény kontra sötétség. Krypton fia kontra Gotham denevére.

Mentavirág

Diana Prince: A hundred years ago I walked away from mankind; from a century of horrors… Men made a world where standing together is impossible.
Bruce Wayne: Men are still good. We fight, we kill, we betray one another, but we can rebuild. We can do better. We will. We have to.

TribeBubu 

A Kriptoni Tanács határozata így szól:
„Ne keljen többé életre a lény, mely gyűlöletes a szem s az emlékezet előtt! A gyalázat, melynek nincs neve.”


Hasonló filmek címkék alapján