A Sólyom és a Tél Katonája (Marvel) (2021–2021) 253

The Falcon and the Winter Soldier
300' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, dráma, vígjáték, minisorozat 16
6 rész (epizódhossz: 50')

2 díj · 0 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2022

Hat hónappal azután, hogy a Föld lakosságának fele visszatért a halálból, Sam Wilson az amerikai légierőnek dolgozik, és egy terrorista csoportot próbál megfékezni, akik elraboltak egy repülőt. Steve Rogers rábízta pajzsát és Amerika kapitány posztját, viszont Samnek ez túl sok, és azt tervezi,… [tovább]

angol
angol
angol

Képek 85

Szereposztás

Anthony MackieSólyom (Sam Wilson)
Sebastian StanTél Katonája (Bucky Barnes)
Daniel BrühlZemo
Emily VanCampSharon Carter
Wyatt RussellJohn Walker
Desmond ChiamDovich
John GettierGRC biztonsági őr
Miki IshikawaLeah
Erin KellymanKarli Morgenthau
Adepero OduyeSarah Wilson

További szereplők

Kapcsolódó zónák

Minden, ami MARVEL

667 tag · 921 karc · Utolsó karc: 2023. szeptember 2., 20:36 · Bővebben


Kedvencelte 47

Várólistára tette 193


Kiemelt értékelések

Sydney 

Sokkal jobban vártam, és jobban is tetszett, mint a WandaVízió. Izgalmas volt, és a személyes drámák mellett (Bucky küzd a múltjával, Sam és a testvére, Walker "terhe") a világ „hogyan tovább”-ja is fontos szerepet kapott, és ez utóbbi, amit még nagyon hosszan lehetne boncolgatni, mert ez csak a felszín volt. Sam és Bucky nagyon jó csapat, Zemo-val hárman pedig egyenesen szenzációsak voltak :D
Képregények terén semmilyen ismeretem nincs, számomra a spoiler-szál egyelőre homályos.
Nagyon tetszett a vége, de annak ellenére, hogy (ahogy olvastam) spoiler autentikus, nekem roppant fura, olyan mint egy spoiler.
Sharon egyelőre jól zárta el, amit kellett… Kíváncsi leszek a folytatására. spoiler

Még valami, az „új” spoiler!!!!

Yuuko 

Bucky karakterét mindig is bírtam spoiler, Sam karakterét pedig a nemrég bepótolt Amerika Kapitány filmekben szerettem meg. Így kicsit jobban informálódva a hátterükről jó időzítésnek tűnt elkezdeni végre a saját sorozatukat. Az alapkonfliktus nagyon érdekes. Persze, a Végjátékban mindenki boldog volt, hogy sikerrel jártak, azután pedig a nagy „end game”-ben nem volt idő olyasmivel foglalkozni, hogy mi történik azután, ha az emberek éppen kezdenék összeszedni magukat az új felállásban, erre hirtelen a Föld elcsettintett lakossága „visszacsetten”. A házaik már nincsenek meg, az igazolványaik lejártak, a munkahelyeiket betöltötték… Így gyorsan kell intézkedni az érdekükben, ez pedig hátrányosan tudja érinteni az ottmaradottakat is. Szóval Karliék motivációja megérthető, csak éppen egy bizonyos pont után már kissé nehéz vele személyesen szimpatizálni. A céljával esetleg, de vele nem. Tetszett Nézőként jó volt végigkövetni, hogyan tudja Bucky feldolgozni a történéseket spoiler, illetve Sam szála is tetszett, a hajóval annyit foglalkoztak mondjuk, hogy gyakorlatilag harmadik főszereplő vált belőle. De viccet félretéve Sam egy totálisan megérthető és kedvelhető karakter, és jó volt látni, hogy képes felnőni az új szerepéhez. És ha már harmadik főszereplő.. őszintén meglepett, hogy bírtam benne Zemot. Bár aztán sajnos elég gyorsan távozott, de nagyon jó jelenetei voltak. John Walkert először én is szívesen képen töröltem volna… mert csak… egyszerűen nem tudtam elfogadni, hogy így „leváltották” Steve-t, mintha ő ilyen egyszerűen pótolható lehetne. De aztán kapott benne ő is karakterfejlődést, és még ha nem is bírom, de megérthető miért lett ilyen. spoilerSzóval, mint karaktert nem bírom, mint jövőbeli spoiler szintén nem, de szeretem a karakterútját. Viszont Sharon szála itt nem tetszett, remélem a későbbiekben jól ki fogják bontani a sztoriját, de itt nem jött be.
Összességében nem lett hatalmas kedvenc, de sokkal jobban tetszett, mint vártam. Rengeteg nagyon jó és drámai jelenet volt benne, de Isaiah szála gyakorolta rám a legnagyobb hatást.

Brigi89 

Nekem nagyon tetszett a sorozat :)
Bucky és Sam nagyon jó páros, azt meg főleg imádom amikor viccelődnek meg szivatják egymást. A kedvenc részem a terápiás :)
Az új Amerika Kapitány nem lett eltalálva, értem, hogy kellett rá egy karakter, de ez John Walkernek nem állt jól. Zemo-t viszont nagyon szerettem, remélem még viszontlátjuk.
Samnek nagyon jól állt az új szerepe, más valakit nem is tudtam volna elfogadni. Remélem lesz folytatása.

_Vica_

Az elején lekötött, utána kicsit leapadt számomra, viszont a vége nagyon tetszett. Karlit alakító színésznő irritált, de nem tudom, hogy miért. Igazából maga a karaktere a helyén volt mint radikális, és a célja is nagy volt, mint tudjuk spoiler maga a módszerei miatt, de a színésznő…valahogy nem jött át. Felemelő volt látni Sam Amerika kapitányává válását, igazán. Szerintem Bucky is megérdemelte volna. Jó csapatot alkotnak. :)

elentiya 

Nagyon tetszett a sorozat. Az utóbbi időben nem sok olyan volt, amit hétről hétre néztem volna, de ha volt időm, ezt már pénteken néztem is. Összességében szerintem nagyon jó volt, de lehettek volna hosszabb részek vagy több rész, mert ez a hat nekem elég kevés volt. Illetve az utolsó résznél éreztem nagyon azt, hogy rövid és még néztem volna.
Bucky továbbra is az egyik kedvenc Marvel karakterem, örültem, hogy kicsit jobban bemutatták, és hogy láthattuk, hogy küzd meg a múltjával. spoiler
Hogy őszinte legyek, az eddigi filmek alatt nem lett a kedvencem Sam, de tetszettek az Ő részei is, örülök, hogy végül úgy döntött, ahogy. még ha kiszámítható is volt:D spoiler
Örültem, hogy Zemo-t visszahozták, imádtam a hármuk jeleneteit. Sharon és Walker továbbra sem a kedvenc karaktereim, de kíváncsi vagyok velük merre tovább.
A Karli szál érdekes volt, mert valamilyen szinten igaza volt, csak a megvalósítással akadtak problémák. spoiler
Biztos újranézős, mert tényleg minden részét imádtam.

SunflowerSz 

Nem nagy titok, hogy Bucky a kedvenc karakterem az MCU-ban, ezért iszonyatosan vártam ezt a sorozatot és egyértelműen kijelenthetem, hogy nem csalódtam. Végig izgalmas volt és nem csak a főszál volt érdekes, hanem az is, hogy közben kaptunk némi háttérinfót. Kifejezetten örültem, hogy ennyire komolyan veszik Bucky problémáit, Sebastian Stan szerintem zseniálisan játszott, annyira nyers, valódi érzéseket tudott életre kelteni, hogy nem egyszer könnyeket csalt a szemembe. Közben pedig megismertük Sam családját is nagyjából, meg kaptunk olyan kérdésekre is választ, hogy mit csinálnak a szuperhősök, ha éppen nem szuperhősök – ez kifejezetten tetszett, hiszen az MCU ezt a kérdéskört amúgy nem járta még körbe és hát lássuk be nem mindennap kell megmenteni a világot meg ugye élni is kell valamiből.

Amikor Zemo-val hármasban akcióztak az is jól működött, Daniel szerintem alapvetően eléggé alulértékelt színész, de én a sorozat miatt csak még jobban megkedveltem. Okozott nem egy vicces pillanatot is, ahogy Bucky és Sam párosa is, de közben folyamatosan nőtt a feszültség ahogy haladtunk a befejezés felé.

Azt gondolom, hogy a sorozatban szépen arányosan volt elosztva minden, a humor, az emberi drámák (PTSD meg miegymás) plusz az akció – és emiatt tényleg tök jól tudott működni az egész. Ugyan tudom, hogy Bucky és Sam csak „kollégák” spoiler, de meg kell hagyni, hogy remek volt a dinamika közöttük, csapatként teljesen jól működtek. Szerettem a párbeszédeiket, a vicceseket és a komolyabbakat is – azért Steve „elvesztése” szerintem lényegesen közelebb hozta őket egymáshoz alapban is. spoiler

A vége felé kaptunk kifejezetten sötétre sikerült jelenteket spoiler, de Walker karakterét Wyatt Russell annyira jól játszotta, hogy tényleg elérte, hogy utlájam, majd sajnáljam és végül kíváncsivá tett, hogy akkor most mi lesz vele. Wyatt nagyon hasonlít egyébként az apukájára és tényleg rettenetesen jól alakított a sorozatban. Bár őszintén itt mindenkit meg tudnék említeni, minden egyes színész között olyan eszméletlen kémia volt, hogy ritkán látni ilyet – lehet, hogy elfogult vagyok, de mindenkit csak dícsérni tudok :)

Sharon egy ici picit csalódás volt nekem, ugyanakkor spoiler

Feltűntek a wakandaiaik is, ami azért volt szerintem baromi fontos, mert így legalább kaptunk némi betekintést Bucky „rehabilitációjába” spoiler

Nem nagyon tudom mit írhatnék még, számomra nagyon sokat jelent ez a sorozat így most… ez az érzés volt bennem, hogy „vártam” a végét, csak mert kíváncsi voltam, hogy hogyan zárják le és nem is vártam, mert tudtam, ha vége lesz, akkor hosszú ideig nem látom őket megint. Magasan hozza a Marvel mozis filmjeinek a színvonalát, ami szintén hatalmas pluszpont, de tényleg lehetett volna egy kicsit hosszabb is. Egyébként minden nagyon a helyén volt és a végén spoiler

VMalfoy 

Soha életemben nem kedveltem se Buckyt se Samet, szóval azt hiszem rám fért már egy sorozat csak kettejükről :,D
Egyértelműen több van ezekben a karakterekben, mint ami a Bosszúállók filmekben megmutatkozik és összességében nagyon örülök, hogy végre rávettem magam, hogy végignézzem.

Kiskakukk 

MINDEN.EGYES.PERCÉT.ÉLVEZTEM.

De mit is kaptunk? Egy új világrendet, terrorizmust, szuperkatonákat, érdekes morális kérdéseket, némi akciót, némi humort, egyéni tragédiákat, PTSD-t, sok visszautalást korábbi filmekre és momentumokra és ami mindennél jobban esett: emberközeli karaktereket.
Mindezt egy kimondottan nyugis, kimért tempóban (sokak unalmasnak vagy túl lassúnak titulálták…nekem baromira bejött) és nagyon (NAGYON!) szép képi megvalósításban (színvilág, beállítások).

Szerencsére a sorozatban NAGYOBB HANGSÚLYT KAPOTT A DRÁMAI VONAL, mint az akció, aminek nagyon-nagyon örültem. Persze a végére jól felpörögtek az események, ment a futkosás, rúgdosás és mindenki kapott párat a szeme alá, de az addig vezető út inkább a nyomozgatásról, az egyéni nyűglődésekről szólt. A szuperkatonás történetszál nagyon tetszett, a többi Marvel filmben is ez a vonal volt a kedvencem.

Központi karakternek ezúttal végre ideadták nekünk az egyik elhanyagolt közönségkedvencet, winter soldiert, vagyis inkább antisocial soldiert, izé…szóval csóri BUCKY-t, akivel VÉÉÉGRE kellő mennyiségben és minőségben foglakoznak az Amerika kapitány: A tél katonája után. (Az AK:Polgárháborút inkább hagyjuk…).
https://64.media.tumblr.com/6dac5825f9266856011b0784c63…

És itt van vele együtt SAM WILSON – alias Falcon/Sólyom –, akinek ugyan nincs semmi szuperképessége, viszont egy irtó szimpatikus figura, szóval Sam bármikor jöhet.

És bár csak néhány epizódban szerepel, de TISZTELETÉT TESZI ZEMO IS, aki a kis magánszámaival az egyik legstílusosabb Marvel „gonosztevővé” avanzsált.

Kis csipet-csapatunkat pedig valahogy így tudnám összegezni:

Bucky: :(
Sam: :|
Zemo: :)

Nagyon jól működött a szereplők közti kémia és mindenki elég komoly karakterfejlődésen ment át (ki jó, ki rossz irányba).
Mindenkivel lehetett valamilyen szinten azonosulni és SENKI nem volt egyértelműen rossz vagy makulátlan.

A végére a kölcsönös pofavágásoktól persze eljutottunk ide:

Sam: :)
Bucky: :)

(Zemo: :D )

ÖSSZEGZÉS: KLASSZ VOLT, nagyon-nagyon tetszett. Néztem volna még tovább.

AJÁNLOM AZOKNAK, akik nem a szokásos Marvel csinnadrattára, tömény akcióra és gigantikus zúzdára vágynak, hanem valami lassabb tempójú, de roppant hangulatos, sokszor elgondolkodtató cuccra, emberközeli szereplőkkel.

Irasalgor 

Még írhatnék oldalakat, hiszen nem írtam számtalan dologról – sem Isaiah karakteréről, sem a rasszizmus végre jól ábrázolt kérdésköréről, sem a szuperkatonákról és Zemoról is lehetett volna még –, de talán ebből is látszik, hogy mennyire sokrétű és valamilyen szinten elgondolkodtató a második Marvel sorozat. Ez a hat rész végre megmutatta, hogy még a kvázi „unalmasnak” tűnő mellékszereplőkből is ki lehet hozni egy izgalmas és feszült szériát, arról nem beszélve, hogy végre egy földhözragadt, klasszikus akciófilm-panelekkel operáló minisorozatot kapunk, amely előrevetít egy átlagosabb, de hétköznapibb történeti ívet, amire néha igazán szükségünk lenne: hiszen legyen bár bármilyen kozmikus egy fenyegetés, a Földet sokszor az emberektől is muszáj megvédeni – hiszen végső soron az emberiség megvédése a cél, nem?

Értékelés: 8.5/10

Christinewinchester 

Ezt a sorozatot jobban vártam, mint a Wandavison-t, így természetesen az elvárásom is magasabb volt. Sam-et kezdetektől kezdve nagyon szeretem, Bucky nem tartozik a kedvencek közé, de kettőjük jeleneteit mindig szerettem. Az sem volt kérdés, hogy premier napon nézem..s akkor…
Az első epizódtól kezdve odaszögezett a képernyő elé, s tűkön ülve vártam a következőt. Komolyan csak 6 rész? Annyira néztem volna tovább is. Azt kell mondjam, hogy az elvárásaim felülmúlta. Kifejezetten szerettem, hogy több a dráma, mint az akció és végre kicsit jobban megismerkedhetünk a két főszereplővel és láthatjuk a kapcsolatuk fejlődését. S azért a humor sem hiányzott.:)
A kedvencem az 5. rész volt, ahol bevallom azt hittem, hogy már inkább akció lesz, ami persze azért volt, de azért kicsit meghúzták a féket. Ezek közül a kedvenc jelenetem: https://snitt.hu/idezetek/63256
Azt sem gondoltam volna, hogy Zemo-nak örülni fogok..
No és Walker:spoiler
Az pedig kifejeztetten tetszett az utolsó epizód végén, amikor megváltoztatták a címet. Sam új szerelését szokni kell, nekem nagyon fura.
/A képregényeket nem ismerem, így nem tudom mit változtattak, s így „minden új”, ez alapján nem tudom megítélni./
/S immáron Bucky-t is nagyon szeretem./

Update: Újranézés után és a többi sorozat megtekintése után kijelenthetem, hogy számomra ez volt az abszolút kedvenc marvel sorozat 2021-ben.


Népszerű idézetek

Sydney 

Sam: 'Cause I have a feeling they might be a part of the Big Three.
Bucky: What „Big Three”?
Sam: The Big Three
Bucky: What Big Three?
Sam: Androids, aliens, and wizards.
Bucky: That's not a thing.
Sam: That's definitely a thing.
Bucky: No, it's not.
Sam: Every time we fight, it's one of the three.
Bucky: Who are you fighting now, Gandalf?
Sam: How do you know about Gandalf?
Bucky: I read The Hobbit in 1937 when it first came out.
Sam: So you see my point?
Bucky: No, I don't. There are no wizards.
Sam: Doctor Strange.
Bucky: Is a sorcerer.
Sam: Aah! A sorcerer is a wizard without a hat.

2. rész – A csillagos hős
4 hozzászólás
Kiskakukk 

Dr. Raynor: Now look at each other. You need to look at each other in the eyes. There, you see? That wasn't so hard.
Sam: … *stares*
Bucky: … *stares*
Dr. Raynor: Wait, what are you doing? Are you having a staring contest? Just blink! Sweet Jesus!

2. rész – A csillagos hős
Kiskakukk 

Zemo: The very concept of a Super Soldier will always trouble people. It's that warped aspiration that led to Nazis…to Ultron…to the Avengers.
Sam: You're talking about our friends.
Bucky: The Avengers. Not the Nazis.

4. rész – Az egész világ figyel
Kiskakukk 

Bucky: I got a vibranium arm. I can take them!
Sam: And I can fly. Who gives a shit?

2. rész – A csillagos hős
whenitrains

Bucky: Something's not right about Walker.
Sam: You don't say.
Bucky: Well, I know a crazy when I see one. Because I am crazy.
Sam: Can’t argue with that.

4. rész – Az egész világ figyel
Kriszti91 

Sam: You're not going to move your seat up, are you?
Bucky: No.

3. rész – Machinátor
Razor

Bucky: Lincoln, really?
John Walker: Great man, great quote.
Bucky: Not when you say it.

6. rész – Egy a világ, egy a nép
whenitrains

Sam: What's going on in that big cyborg brain of yours?
Bucky: It's computing.
Sam: You know what? I can actually see it. I can see the gears turning. Oh, they're malfunctioning, shutting down. Yep, they're on fire!

2. rész – A csillagos hős
LooneyLuna23 

Sam: Why didn't you use the metal arm?
Bucky: Well… I don't always think of it immediately. I'm right-handed.

5. rész – Igazság

Folytatása

Összehasonlítás

Marvel


Hasonló filmek címkék alapján