A tégla (2006) 441

The Departed
151' · amerikai, hongkongi · dráma, thriller, krimi 15 !

5 díj · 13 jelölés

Massachusetts állam rendőrsége belső aknamunka árán akarja megfosztani teljhatalmától Frank Costellót, a maffiavezért. Billy Costigan újoncra esik a választás, hogy beépüljön a Costello vezette maffiába. Miközben Billy azon dolgozik, hogy elnyerje Costello bizalmát, egy másik fiatal rendőr,… [tovább]

angol
magyar

Képek 3

Szereposztás

Leonardo DiCaprioBilly
Matt DamonColin Sullivan
Jack NicholsonFrank Costello
Mark WahlbergDignam
David O'HaraFitzy
Martin SheenQueenan
Alec BaldwinEllerby
Vera FarmigaMadolyn
Kevin CorriganSean
Anthony AndersonBrown

További szereplők

Kedvencelte 94

Várólistára tette 228


Kiemelt értékelések

Negative_Singularity

Nagyon sokan ajánlották már ezt a filmet, tehát nem akartam megnézni… igen, ez az én hülyeségem, de tartom, hogy vannak filmek, amikhez hangulat kell, amiket nem lehet csak úgy elindítani, hogy na, lássuk.
Most jött el az az érzés, hogy látni akarom, és nem bántam meg. Már az elején megalapozta a hangulatot, végig ott éreztem magam a nagy amerikai maffiahálózatban, tudtam azonosulni mind a két oldallal, és bevallom, egyik főszereplőnek sem tudtam drukkolni, mert minden egyes jelenetnél hol az egyik, hol a másik vett meg, én meg képtelen voltam dönteni.
A vége ezért is csapott arcon úgy, hogy kb lefordultam a székből, és csak fogtam a fejem, hogy mi van, na ne…
Ezt a filmet tényleg csak ajánlani lehet, de hangulat kell hozzá, kis fojtott atmoszféra, hogy igazán beleéld magad.

kkata76 

Nagyon tetszett!! Minden adott: kiváló színészek (személyes kedvenceimmel tele a film!), remek alapanyag (https://snitt.hu/filmek/szigoruan-piszkos-ugyek-2002) és rendezés: csakis jó lehet a végeredmény. És hatalmas megkönnyebbülés, hogy nem írták át a végét! (Nagyon… csak rátettek még egy lapáttal), valamint a zene itt is nagyon jó volt.

2 hozzászólás
barbikaunatkozik 

A Tégla. Két merőben más fickó, két különböző megbízó, de a feladat ugyan az: beépülni. Egyikük a rendőrség berkeibe, míg másikuk a maffia világába ássa magát. Colin egy kicsit mondhatni, elkényelmesül a feladata végzése közben, míg Billy teljesen felörlődik. A rosszfiú, ha éppen nem elterel, lógatja a lábát és csak félkész munkát végez Frank-nek, míg a jófiú próbálja hozni a rá kiszabott szerepet és elnyerni a nagyfőnök bizalmát. Az elkényelmesedett maffiatag építgeti életét s karrierjét, viszont a fedett nyomozójé már ennél nem csúszhat lentebb.
A filmnek egy pontján viszont már nem is lehet eldönteni, hogy mit miért csinálnak a főszereplők. A dörzsölt Colin, aki Frank kedvence és fogadott fia, miközben hajkurássza az ügynököt, rájön arra, hogy valójában az ő személyazonossága is veszélyben van, ami elindítja benne az „ellenségem-ellensége-a-barátom” folyamatot, ezért már teljesen más célok kezdik vezérelni.
Billy átváltozása a laza srácból, aki néha túl lobbanékony, a leglátványosabb. Leépülése a legkeményebb jeleneteit adják a filmnek és ezt nagyon jól hozta Leonardo DiCaprio. Billynek vannak pillanatok, amikor olyan, mintha már nem is a szerepét játszaná, hanem tényleg megérti Franket. Átérzi, hogy milyen az, amikor hátba támadják, méghozzá azok, akikben a legjobban bízott.
Frank a kiöregedett maffia-főnök, aki attól fél, hogy valaki le akarja taszítani a trónjáról, viszont már számít arra, hogy ez be is fog következni. Előbb vagy utóbb, de ez már nem rajta múlik igazán. Nagyon érzi a vesztét, ezért akar egy olyan embert maga mellé, akiben a végletekig megbízhat. Ha azt mondom, hogy ő tartogatja a legnagyobb meglepetések, akkor enyhén fogalmazok. Jack Nicolson lubickolt ebben a szerepben is, bár neki nem esik nehezére a rosszfiút játszani. Itt is hatalmasat alakít, mint azt elvárhatjuk tőle. Azok a hirtelen mozdulatok, a fáradság az arcán….zseniális.
Összességében ez egy nagyon jó film, bár vannak benne üres járatok is. De ha ezeken túl tud az ember lendülni, akkor egy nagyon jó, feszültséggel teli filmet kap, remek színészekkel, egy kicsit sablonosnak tűnő alapfelállással, hangulatos zenei aláfestéssel valamint ötletes vágásokkal. És még csak a végén jön a csattanó. Kinek a munkája volt jelentősebb? Ki végezte jobban azt? Ki nevetett a végén? Vajon ki a tégla? És mi volt ez a befejezés?

Nicole88

Nem láttam az eredetit (Szigorúan piszkos ügyek) de szerintem nincs is rá szükség, hogy objektíven értékeljek :D
Egyrészt, nekem ez túl hosszú volt, egy csomó üres járattal.
Másrészt, valamilyen szinten mégis élvezhető, DiCaprio ebben is zseniális (mint mindig)
Jack Nicholson pedig, a rosszfiú szerepében már-már klasszikusnak mondható.

Imoran 

Nem annyira kedvelem a lövöldözős jó zsaru-rossz zsaru felállású filmeket, de ez valami brutálisan jó volt, az utolsó pillanatig izgalmas és meglepő, fordulatokban gazdag, nagy színészekkel. Nagyon ajánlom!

ptagi 

Anno ettől én le voltam nyűgözve és addig rágtam a férjem fülét, míg közösen is megnéztük.
Sőt… talán újra is kellene nézni lassan.

ZitussKa

Hah, baromi jó volt!! Fanyar humor, izgalom, piszkos melók. Zseni :)

carragher 

Hosszú de nagyon jó. Izgalmas meglepő fordulatokkal és sok sok káromkodással. Szigorúan piszkos ügyek remekje. Meg kéne nézni az eredetit ,hogy tényleg annyival rosszabb ez mint ahogy mások állítják.

szakállas_agáma

ha a Kill Bill-re tízet adtam, erre tízezret adok, jelképesen szólva.
nincsenek összefüggő gondolataim, túlságosan mély nyomot hagyott bennem ez a zsenialitás. spoiler
és megtörtént, ennél a filmnél használom először a spoiler-jelölést. ez is bizonyítja, hogy ez a film tud valamit. nagyon tud valamit
még kell egy kis idő, mire megemésztem az egészet.

Marianna_von_Birken

Ajj, de imádom! És a Dropkick Murphys szám benne, arrrgh! Bármennyiszer meg tudom nézni.


Népszerű idézetek

Lunemorte 

Bármi lehet belőled. Ezt nem tanítják a templomban.

Bélabá

Nem akarom, hogy a körülmények alakítsanak engem; én akarom alakítani a körülményeket.

Zakuro 

Nekünk még azt mondták: vagy zsaru leszel, vagy bűnöző. Én viszont ma azt mondom neked, ha töltött fegyvert szegeznek rád: teljesen mindegy.

judybee 

Delahunt: Én kiszúrom a zsarukat.
Fitzy: Hogyan?
Delahunt: Aki keresztülnéz rajtunk, az zsaru. Nézd! Ott az a pasas a túloldalon. [Idős férfi a kirakatokat bámulja] Ránk se hederít, tehát zsaru.
Fitzy: Oké! [nevet]
Delahunt: Most már érted?
[Idősebb férfi aktatáskával.]
Fitzy: Na és ez?
Delahunt: Zsaru.
[Fiatal nő nagy testű kutyával.]
Fitzy: Jó napot! Milyen fajta a kutyája?
Delahunt: [nevet} Zsaru.
Fitzy: Le se szart, eszerint ő is zsaru.
Delahunt: Sőt, maga a rendőrfőnök! [nevetnek]

judybee 

Delahunt: Zsaru vagy?
Billy: Mi van?
Delahunt: Nem néztél ránk: zsaru vagy. [nevetnek Fitzy-vel] Kitaláljuk, hogy ki a zsaru. A legtöbb jó nő zsaru. [tovább nevetnek]


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján