A tégla (2006) 406

The Departed
151' · amerikai, hongkongi · dráma, thriller, krimi 15

5 díj · 13 jelölés

Massachusetts állam rendőrsége belső aknamunka árán akarja megfosztani teljhatalmától Frank Costellót, a maffiavezért. Billy Costigan újoncra esik a választás, hogy beépüljön a Costello vezette maffiába. Miközben Billy azon dolgozik, hogy elnyerje Costello bizalmát, egy másik fiatal rendőr,… [tovább]

angol

Képek 3

Szereposztás

Leonardo DiCaprioBilly
Matt DamonColin Sullivan
Jack NicholsonFrank Costello
Mark WahlbergDignam
David O'HaraFitzy
Martin SheenQueenan
Alec BaldwinEllerby
Vera FarmigaMadolyn
Kevin CorriganSean
Anthony AndersonBrown

További szereplők

Kedvencelte 89

Várólistára tette 196


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Ez az az örök klasszikus, amelyik stabilan marad meg nálam a kedvencek között, azt hiszem, rögvest a regisztrációm után az első volt, amit jelöltem. Ennyi idő telt el, hogy azért a kedvenceimet is ki merjem vesézni, mert azért ezekhez nem nyúl hozzá az ember, csak úgy, ímmel-ámmal vagy pusztán érzelmi sokkot követően.
Amikor először láttam (családi körben), én konkrétan a fenti sokkot be is zsebeltem. Nem csak a csavar miatt, de én Mark Walhberg alakítása után azt mondtam, hogy nem igaz ez a faszi… elnagyolt, sokszor ostoba, gagyi szerepekben, nagyon béna, szinte ellazázott színészi játékkal és akkor jön ezzel és fenekestül felfordul amit gondoltam róla. A film többi szereplője a stabil maximumot hozza magából, azért nem is térnék ki rájuk – nyugodtan bízzunk azon népítelétben, amiket az első pillanatban hallunk a nevek említésekor, nyilván csak a pozitívakat higgyük el! Úgy döntöttem, hogy nem ódát fogok írni és nem fogom darabjaira szedni a filmet (már csak tiszteletből sem), inkább azt fűzném így csendben hozzá, hogy 1. aki még nem látta, de bármelyik szereplőjét szereti, annak nagyon melegen ajánlom, kötelező tananyag. 2. aki még nem látta, de bírja Scorsese-t, annak az 1. pont második része a megszívlelendő. 3. Aki bírja a thrillereket, a picit régimódi, konzekvens rendezést és a hosszú kibontású sztorikat, csavarokat, feszült három órát, annak a második pont második része lesz irányadó. Bármikor le tudok ülni megnézni, s annak ellenére, hogy mind a dumákat, mind a következő pillanatokat betéve tudom, sosem unalmas. Nagyon nehéz ilyen filmet készíteni, sőt, ahogy elnézem a 2010 után készülteket, majdnem lehetetlen. Ez a film lebilincselő és nagyon menő (nem csak a maga idejében, de most is, bármikor). Nem lehet vele mellényúlni. Mindenkinek ajánlom, még annak is, aki nincs oda a műfajért: fog találni benne mást, ami miatt elismerően bólogat majd. Remekmű.

2 hozzászólás
kkata76 

Nagyon tetszett!! Minden adott: kiváló színészek (személyes kedvenceimmel tele a film!), remek alapanyag (https://snitt.hu/filmek/szigoruan-piszkos-ugyek-2002) és rendezés: csakis jó lehet a végeredmény. És hatalmas megkönnyebbülés, hogy nem írták át a végét! (Nagyon… csak rátettek még egy lapáttal), valamint a zene itt is nagyon jó volt.

2 hozzászólás
Negative_Singularity

Nagyon sokan ajánlották már ezt a filmet, tehát nem akartam megnézni… igen, ez az én hülyeségem, de tartom, hogy vannak filmek, amikhez hangulat kell, amiket nem lehet csak úgy elindítani, hogy na, lássuk.
Most jött el az az érzés, hogy látni akarom, és nem bántam meg. Már az elején megalapozta a hangulatot, végig ott éreztem magam a nagy amerikai maffiahálózatban, tudtam azonosulni mind a két oldallal, és bevallom, egyik főszereplőnek sem tudtam drukkolni, mert minden egyes jelenetnél hol az egyik, hol a másik vett meg, én meg képtelen voltam dönteni.
A vége ezért is csapott arcon úgy, hogy kb lefordultam a székből, és csak fogtam a fejem, hogy mi van, na ne…
Ezt a filmet tényleg csak ajánlani lehet, de hangulat kell hozzá, kis fojtott atmoszféra, hogy igazán beleéld magad.

barbikaunatkozik 

A Tégla. Két merőben más fickó, két különböző megbízó, de a feladat ugyan az: beépülni. Egyikük a rendőrség berkeibe, míg másikuk a maffia világába ássa magát. Colin egy kicsit mondhatni, elkényelmesül a feladata végzése közben, míg Billy teljesen felörlődik. A rosszfiú, ha éppen nem elterel, lógatja a lábát és csak félkész munkát végez Frank-nek, míg a jófiú próbálja hozni a rá kiszabott szerepet és elnyerni a nagyfőnök bizalmát. Az elkényelmesedett maffiatag építgeti életét s karrierjét, viszont a fedett nyomozójé már ennél nem csúszhat lentebb.
A filmnek egy pontján viszont már nem is lehet eldönteni, hogy mit miért csinálnak a főszereplők. A dörzsölt Colin, aki Frank kedvence és fogadott fia, miközben hajkurássza az ügynököt, rájön arra, hogy valójában az ő személyazonossága is veszélyben van, ami elindítja benne az „ellenségem-ellensége-a-barátom” folyamatot, ezért már teljesen más célok kezdik vezérelni.
Billy átváltozása a laza srácból, aki néha túl lobbanékony, a leglátványosabb. Leépülése a legkeményebb jeleneteit adják a filmnek és ezt nagyon jól hozta Leonardo DiCaprio. Billynek vannak pillanatok, amikor olyan, mintha már nem is a szerepét játszaná, hanem tényleg megérti Franket. Átérzi, hogy milyen az, amikor hátba támadják, méghozzá azok, akikben a legjobban bízott.
Frank a kiöregedett maffia-főnök, aki attól fél, hogy valaki le akarja taszítani a trónjáról, viszont már számít arra, hogy ez be is fog következni. Előbb vagy utóbb, de ez már nem rajta múlik igazán. Nagyon érzi a vesztét, ezért akar egy olyan embert maga mellé, akiben a végletekig megbízhat. Ha azt mondom, hogy ő tartogatja a legnagyobb meglepetések, akkor enyhén fogalmazok. Jack Nicolson lubickolt ebben a szerepben is, bár neki nem esik nehezére a rosszfiút játszani. Itt is hatalmasat alakít, mint azt elvárhatjuk tőle. Azok a hirtelen mozdulatok, a fáradság az arcán….zseniális.
Összességében ez egy nagyon jó film, bár vannak benne üres járatok is. De ha ezeken túl tud az ember lendülni, akkor egy nagyon jó, feszültséggel teli filmet kap, remek színészekkel, egy kicsit sablonosnak tűnő alapfelállással, hangulatos zenei aláfestéssel valamint ötletes vágásokkal. És még csak a végén jön a csattanó. Kinek a munkája volt jelentősebb? Ki végezte jobban azt? Ki nevetett a végén? Vajon ki a tégla? És mi volt ez a befejezés?

Nicole88

Nem láttam az eredetit (Szigorúan piszkos ügyek) de szerintem nincs is rá szükség, hogy objektíven értékeljek :D
Egyrészt, nekem ez túl hosszú volt, egy csomó üres járattal.
Másrészt, valamilyen szinten mégis élvezhető, DiCaprio ebben is zseniális (mint mindig)
Jack Nicholson pedig, a rosszfiú szerepében már-már klasszikusnak mondható.

L_Reggie 

Sokáig volt várólistás ez a film nálam, és most már nagyon bánom hogy ennyi ideig vártam vele, ugyanis A tégla k*rva jóóó film! Scorsese mesterien tartja fennt a feszültséget, végig eszméletlen tempót diktál, sosem tudhatod ki hal meg, ki nem, vagy hogy a következő percben mi fog történni. Úgy szövödődnek egymásba a különböző szálak mint egy pókhálóban, még sem lesz zavaros, hanem minden remekül összeáll egy agyeldobós fináléban. Az összes színész zseniális, megmerem kockáztatni hogy ez lett az egyik kedvenc Dicaprio alakításom. Csak annyit tudok mondai hogy ezt a filmet látni kell. Kész pont.

ptagi 

Anno ettől én le voltam nyűgözve és addig rágtam a férjem fülét, míg közösen is megnéztük.
Sőt… talán újra is kellene nézni lassan.

carragher 

Hosszú de nagyon jó. Izgalmas meglepő fordulatokkal és sok sok káromkodással. Szigorúan piszkos ügyek remekje. Meg kéne nézni az eredetit ,hogy tényleg annyival rosszabb ez mint ahogy mások állítják.

szakállas_agáma

ha a Kill Bill-re tízet adtam, erre tízezret adok, jelképesen szólva.
nincsenek összefüggő gondolataim, túlságosan mély nyomot hagyott bennem ez a zsenialitás. spoiler
és megtörtént, ennél a filmnél használom először a spoiler-jelölést. ez is bizonyítja, hogy ez a film tud valamit. nagyon tud valamit
még kell egy kis idő, mire megemésztem az egészet.

Kingslayer 

Ajj, de imádom! És a Dropkick Murphys szám benne, arrrgh! Bármennyiszer meg tudom nézni.


Népszerű idézetek

Lunemorte 

Bármi lehet belőled. Ezt nem tanítják a templomban.

Zakuro 

Nekünk még azt mondták: vagy zsaru leszel, vagy bűnöző. Én viszont ma azt mondom neked, ha töltött fegyvert szegeznek rád: teljesen mindegy.

Bélabá 

Nem akarom, hogy a körülmények alakítsanak engem; én akarom alakítani a körülményeket.

judybee 

Delahunt: Én kiszúrom a zsarukat.
Fitzy: Hogyan?
Delahunt: Aki keresztülnéz rajtunk, az zsaru. Nézd! Ott az a pasas a túloldalon. [Idős férfi a kirakatokat bámulja] Ránk se hederít, tehát zsaru.
Fitzy: Oké! [nevet]
Delahunt: Most már érted?
[Idősebb férfi aktatáskával.]
Fitzy: Na és ez?
Delahunt: Zsaru.
[Fiatal nő nagy testű kutyával.]
Fitzy: Jó napot! Milyen fajta a kutyája?
Delahunt: [nevet} Zsaru.
Fitzy: Le se szart, eszerint ő is zsaru.
Delahunt: Sőt, maga a rendőrfőnök! [nevetnek]

judybee 

Delahunt: Zsaru vagy?
Billy: Mi van?
Delahunt: Nem néztél ránk: zsaru vagy. [nevetnek Fitzy-vel] Kitaláljuk, hogy ki a zsaru. A legtöbb jó nő zsaru. [tovább nevetnek]


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján