Közönséges bűnözők (1995) 204

The Usual Suspects
106' · amerikai, német · dráma, thriller, krimi 16

5 díj · 3 jelölés

A rendőrség egy leégett hajót talál a San Pedró-i kikötőben, rajta huszonhét halottal. Két túlélő marad mindössze: egy égési sérülésekkel küszködő és halálra rémült magyar terrorista, és Verbal Kint. Kint kényszer alatt hajlandó elmesélni, hogyan robbant fel a hajó. Története hat héttel korábban… [tovább]

angol

Szereposztás

Stephen BaldwinSpencer McManus
Gabriel ByrneDean Keaton
Benicio Del ToroFred Fenster
Kevin PollakTodd Hockney
Kevin SpaceyVerbal Kint
Chazz PalminteriDave Kujan
Pete PostlethwaiteKobayashi
Suzy AmisEdie Finneran
Giancarlo EspositoJack Baer
Dan HedayaJeff Rabin

További szereplők

Kedvencelte 58

Várólistára tette 126


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Nohát kérem, így kell filmet csinálni, így kell szereplőket válogatni. Abszolút 10/10. Én ezt a filmet elég régen láttam először és akkor még nem tudtam igazán értékelni, csak arra emlékkszem, hogy itt zúgtam bele Kevin Spacey-be és került be a kedvenc színészeim közé. Most újranézve, inkább Byrne az, aki figyelemre méltó számomra, de igazából nem akartam senkit külön kiemelni, mert ez úgy ahogy van, jutalomjáték volt mindegyikőjüknek. Még Peter Greene is tündököl a nyúlfakrnyi szerepében.Chazz Palinteri pedig – nos, még sose láttam zsaruként, mindig csak a másik oldalon, ő is kiválóan hota a célratörő zsaru szerepet. Annyira jó az összhang a szereplők között, hogy minden pillanatát élveztem, egyszerűen végig úgy kötött le, hogy azt sajnáltam, hogy nem három és fél órás a film. Nagyon jó a mesélés és közben a történet akkordokra bontása és bevágása, érdekes és rendhagyó. A vége nem lepett meg, de valahogy ennek most nem is éreztem hiányát, mert a film minden perce kárpótol a meglepetétlenség miatt. :)
Nagyszerű, kerek, gyors folyású, lebilincselő, de egyszerű, érthető és érdekfeszítő sztorival, színészgigászokkal. Mindenképp újranézem, csak ezúttal angolul, hogy eredetiben is halljam Byrne és del Toro angolját :)

NaNa_88 

Nem véletlenül klasszikus.
A fordulat nem lepett meg, mert ahogy azt már mondtam párszor, túl sok filmet láttam, nem nagyon tudnak meglepni. Ugyanakkor pár, számomra kissé lapos jelenettől eltekintve, teljes mértékben a képernyő elé szegezett. Szövevényes, összetett és rohadtul figyelj oda, mert elgurul a gombolyag és az életben nem veszed fel a fonalat rendesen! Külön poén volt számomra, hogy a magyarok előtérben voltak a történetben. Bár nem túl előkelő helyen. :D

Ezt tényleg tudom ajánlani. Rengeteg amerikai klasszikussal jártam már úgy, hogy ugyan ezen mi a szrt esznek, mert nekem ez egy értékelhetetlen fs volt. De ez nem az! Csak kár, hogy a meglepetés ereje elmaradt. Ami egyébként megint olyan, hogy ha egyszer láttad, többé nem felejted el.

Filmdoki 

Singer ’95-ös moziját nem ok nélkül szokták méltatni. Mesterien összerakott történet, mely egy olyan csattanóval ér véget, hogy a fal adja a másikat. Szerencsére míg eljutunk a nagyívű fordulatig, a film addig is érdekfeszítő, izgalmas és szórakoztató. A színészek hitelesek és lazák, nincs ál-keménykedés, itt valóban elhisszük, hogy ezek a fickók ilyenek. Kifejezetten tetszett a film narratív technikája, ahogy a kripli Verbal szépen elmeséli a történteket, illetve a jelenben is láthatjuk a következményeket, melyek alapján kialakul a nézőben egy teljesebb kép az eseményekről. Kicsit a Mafia című játékot juttatta egyébként eszembe az egész stílusa, nem lennék meglepve ha a cseh játékkészítők eme mesterműből merítettek volna. Remek film, melyet szigorúan csak angolul szabad nézni! A magyar szinkron elrontja az élményt és még a csavart is lelövi!

Bohemian 

Most ez így nem annyira fair értékelés, de sajnos lelőtték nekem a csattanót előre. :-(

2 hozzászólás
Ellen_Ripley

Ez egy megunhatatlan kedvenc, sokszor láttam. Izgalmas, fordulatos, humoros. S nem lehet elmondani azt sem róla, hogy miután kiderül a csattanó, többet már nem néznéd meg. Mert még sokszor megnéznéd. Emlékszem, miután először láttam, küldetésemnek éreztem minél több emberrel megnézetni. :)
Ebből a filmből is rengeteg szállóigénk van.

Mr_Catharsis91 

Jó kis film volt, remek csattanóval. Spacey nagy karakter! :)

Ciccnyog

Valószínűleg van bennem egy selejtes rész, ami nem engedi, hogy a kultikus filmek nagy része engem is elvarázsoljanak. Harcosok klubja, Star Wars, Szárnyas fejvadász, és még sorolhatnám. Meg a Közönséges bűnözők is. A szereposztása pazar a filmnek, de a többi… Én komolyan látom, hogy miben van ezeknek a filmeknek az értékük és miért rajonganak értük olyan sokan, de én egyszerűen nem érzem. Néha bánt is a dolog, de aztán rájövök, hogy van még elég film, amiről én is tudok csillogó szemekkel beszélni. Szóval ajánlom ezt a filmet is, mert 'alap', de szeretni nem tudom.

piciszusz 

Büntet engem az imdb esküszöm, valami nagyon rosszat csinálhattam. Csipem a színnészeket, de ez a film valahogy nem jött át.

2 hozzászólás
leprikon

Valamikor nagyon-nagyon régen (múlt században) láttam ezt a filmet először. Hosszú ideig ez volt a kedvenc filmem. Imádtam a szereplőket, a történet felépítését. Tegnap este teljesen véletlen botlottam bele amikor kapcsolgattam a tévét. Nem terveztem, hogy végignézem, de egyszerűen nem bírtam ott hagyni. Rájöttem, hogy még mindig imádom ezt a filmet és a szereplők, atyaég! Igaz, hogy most bitang álmos vagyok, de megérte!


Népszerű idézetek

DeadBite 

Az ördög legnagyobb trükkje az,hogy elhiteti velünk,hogy nem is létezik.

Ellen_Ripley

Verbal Kint: Keaton mindíg azt mondta: Nem hiszek Istenben, de félek tőle. Én viszont hiszek Istenben, de az egyetlen akitől félek, az Keyser Söze.

chickette 

Verbal Kint: A man can convince anyone he's somebody else, but never himself.

jCsilla

Az Ördög legnagyobb ámítása, hogy meggyőzte a világot: nem létezik.

jCsilla

Hogy lőheti hátba az Ördögöt? És ha elvéti?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján