Hetedik (1995) 500

Seven · Se7en
127' · amerikai · dráma, thriller, krimi 18

0 díj · 2 jelölés

A lélegzetelállítóan izgalmas krimi-thriller helyszíne New York vigasztalan, szürke és nyirkos betonrengetege, ahol őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs,… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 31

Szereposztás

Morgan FreemanWilliam Somerset
Brad PittDavid Mills
Kevin SpaceyJohn Doe
Gwyneth PaltrowTracy Mills
John C. McGinleyCalifornia
R. Lee ErmeyRendőrfőnök
Richard RoundtreeTalbot
Hirdetés

Kedvencelte 187

Várólistára tette 166


Kiemelt értékelések

Lili98

Megszólalni nem tudtam annyira lesokkolt ez a film.
What's in the box?'

3 hozzászólás
Ottivilága 

Most, hogy belevágtam az IMDB250 lista filmjeinek megtekintésébe, azokat a filmeket is újranézem, amiket már láttam. Így az elején kettő volt, amire azt mondtam kizárt, hogy újranézzem, tudok róla így is véleményt írni. Az egyik a Hetedik (a másik A bárányok hallgatnak).

Erre a filmre szerintem érdemes felkészülni lelkileg. Én sajnos nem így tettem és éppen Vonyarcvashegyen voltunk nyaralni, amikor láttam, hogy ez lesz a Tv-ben este és mondtam a többieknek, hogy ez valami jó krimi azt mondják, nézzük meg. Na a gondtalan nyaralásomnak kb. itt lett vége:)

A Hetediket azért tarom kivételes filmnek, mert nem csak egy nagyon pontos thriller, hanem (sajnos) társadalomkritika. Nem nézhetünk vagy olvashatunk, úgy híreket, hogy valami borzalmas kegyetlenségről ne kapnánk hírt. Hogy ne hallanánk olyat, hogy valaki valamilyen ideológia vagy személyes őrület miatt borzalmas dolgokat tett. Amire még így több, mint 20 év távlatából is emlékszem, hogy több olyan jelenet is van, amikor a szomszédok vagy közelben lévő emberek húzogatják a vállukat, hogy bizony semmi különöset nem vettek részre. Sokszor gondolok arra, hogy mennyire életünk része lett a közöny. Engem nagyon megviselt a film és nem is brutalitása, hanem a párhuzamok miatt. Még ha azt is mondjuk, hogy erős túlzások vannak benne, én mégis végig életszerűnek láttam.

Nekem a Hetedik egy tökéletes forgatókönyv, amit hibátlanul vittek filmre. Ráadásul a vége, az nagyon durva. Szerintem a filmtörténet 10 legjobb befejezésében biztos, hogy benne van. Tulajdonképpen egy thrillernél egy igazán ütős vég feltétel kéne, hogy legyen, mégis a legtöbbször nem kapjuk. Itt mertek igazán bátrak lenni (és nem csak a forgatókönyvíró, hanem mindenki, aki elkészítette és jóváhagyta).

Vannak olyan filmek, amikre néhány hét múlva szinte egyáltalán nem emlékszem. Ennek a filmnek nagyon sok jelenete több, mint 20 év után is megmaradt bennem (pedig néhányat jobb lenne elfelejteni:)

ChöppMoly

Moziban láttam és szédelegtem kifelé, annyira kiütött.

2 hozzászólás
TribeBubu 

A világ egyik legelborultabb és legjobb thrillere, mindemellett a legjobb színészek szerepelnek benne. David Fincher sokszor olyan elképesztő képeket dirigált a össze benne, hogy azt bármelyik festő megirigyelné. Howard Shore pedig körülbelül olyan hatalmas zenét komponált a hátborzongató képsorokhoz, mint a Bárányok hallgatnak esetében. A sztori megfontolt, fordulatos, következetes és teljesen logikus. És még sorolhatnánk a pozitívumait. Hibátlan. Minden létező aspektusból tízpontos ez a film.

Tony128

Hát igen, a 90-es években még tudtak filmet csinálni, főleg Fincher. Tökéletes.

BlackWidow 

Te jó szagú!
Még mindig a film hatása alatt vagyok, pedig már tudtam rá aludni egy jót.
Úr isten!….
Hát ez nagyon durva volt számomra. A vége felé már kicsit azt éreztem, hogy egy horror filmbe is beleillene a jelenet. Szó, mi szó eléggé féltem.
spoileraztán a végén… JÉZUSOM.
Nagyon brutál volt ez az egész, de nagyon jól meg lett csinálva. Nagyon jó volt ez a hét bűnös dolog és mennyire durva… Mármint maga a látvány meg a tudat….Az összes áldozat megjelenítéséhez baromira sok elmebajra volt szükség.
Az undorítóbb részeket nem mutatták, amire meg talán még kíváncsi is voltam néha, de azért kicsit örülök is neki.
Brad Pitt-et, mint színészt, kezdem megkedvelni. Morgan Freemant pedig eddig is szerettem.
Jó film volt amúgy, megrázkódtató és kicsit kiszakított a mindennapi kis nyugodt életemből.

meseanyu

Ez is a kevés olyan durva film közé tartozik, ami tetszett. Szó szerint hátborzongatóan jó.

mandu 

Senki sem ártatlan.
Csak az nem mindegy, hogy ki milyen árat fizet a bűneiért.

Zsófia 

Különös és különösen fojtogató hangulatú thriller, nagyszerű színészekkel és csavaros történettel. A vége teljesen kiütött, máig hozom a végkifejlet megmagyarázására az újabb és újabb elméleteimet. Nagyon elegáns, ahogy David Fincher leforrázza a nézőt a kirakós utolsó darabkáival. A Hetedik az egyik első olyan thrillerem volt, ami ennyire „eszesen” lett összerakva, és aminek hatására elkezdett kedvencemmé válni ez a műfaj.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

madárka

Ernest Hemingway írta egyszer, hogy „Szép hely a világ, érdemes harcolni érte”. A második részével egyetértek.

csartak 

[last lines]
William Somerset: Hemingway once wrote, „The world's a fine place and worth fighting for.” I agree with the second part.

Traclon

– Egy pillanat! Úgy tudtam, maga ártatlanokat ölt meg.

– Ártatlanokat? Ezt viccnek szánta? Egy hájpacni: undorító alak, aki alig tud lábra állni! Ha meglátta volna az utcán, mutogatta volna a barátainak, hogy együtt röhögjenek rajta. Ha evés közben látta volna meg, biztosítom, hogy nem tudott volna tovább enni.
Aztán ott volt az az ügyvéd: titokban biztosan köszönetet mondtak érte. Egy ember, aki arra tette fel az életét, aki azzal kereste a kenyerét, hogy hazudott, minden erejét arra fordította, hogy a gyilkosokat, és az erőszaktevőket megmentse a börtöntől!

– Gyilkosok…?

– Egy nő…

– Gyilkosok, John, mint maga?

– Egy nő! Aki belül annyira undorító volt, hogy megölte magát, ha külsőleg nem lehetett szép!
Egy drogkereskedő, egy drogkereskedő, aki pederaszta volt mellesleg! És ne feledjük a nyavalyákat terjesztő kurvát!
Csak egy ilyen szemét világban próbálhat valaki ilyeneket komoly képpel ártatlannak nevezni.

axi

– Mi az?
– Egy döglött kutya.
– Az nem én voltam!

InterCity

Mills: „Excuse me, sir. Are you by any chance a serial killer?”

csartak 

John Doe: Wanting people to listen, you can't just tap them on the shoulder anymore. You have to hit them with a sledgehammer, and then you'll notice you've got their strict attention.

csartak 

David Mills: Who knows. So many freaks out there doin' their little evil deeds they don't wanna do… „The voices made me do it. My dog made me do it. Jodie Foster told me to do it.”

csartak 

David Mills: [greeting his wife after coming home from work] Hey, loser.
Tracy Mills: Hi, idiot.

csartak 

David Mills: [Banging a book in frustration] Fuckin' Dante… poetry-writing faggot! Piece of shit, motherfucker!

csartak 

David Mills: [Looking at the book list] „Of Human Bondage”. Bondage?
William Somerset: It's not what you think.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján