Kínai negyed (Jake Gittes 1.) (1974) 112

Chinatown
130' · amerikai · dráma, thriller, krimi, rejtély 16 !

9 díj · 20 jelölés

J.J. Gittes magánnyomozó házasságtörésekre szakosodott Los Angelesben, a harmincas évek második felében. Új megbízója Evelyn Mulwray. A nő szerint a férje, a helyi vízmű főmérnöke megcsalja őt. Gittes elvállalja a munkát és sikerül bizonyítékot szereznie. Ám amikor kitör a botrány, feltűnik az… [tovább]

Képek 5

Szereposztás

Jack NicholsonJ.J. Gittes
Faye DunawayEvelyn Mulwray
John HustonNoah Cross
Perry LopezEscobar
John HillermanYelburton
Diane LaddIda Sessions
Roy JensonMulvihill
Roman PolanskiMan with Knife
Richard BakalyanLoach
Joe MantellWalsh

További szereplők

Kedvencelte 12

Várólistára tette 81


Kiemelt értékelések

Ottivilága 

Klasszikus film noir, pontos rendezéssel, a 30-as évek hangulatával, cinikus és öntörvényű nyomozóval (Nicholson tökéletes alakításában) és sötétebbnél, sötétebb befejezéssel.

Honey_Fly 

Jack Nicholson olyan tökéletes arrogáns és tenyérbemászó magánnyomozóként, hogy ettől már csak zugügyvédnek lenne jobb. Viszont ahogy komolyabb ügybe csöppen, úgy fejlődik a karaktere is és válik egyre szimpatikusabbá. Lassan göngyölődik a központi ügy de ez egyáltalán nem baj. Hangulatos film remek zenével, nem kiszámítható történettel.

rocketdog 

Jack Nicholson, mint Atlasz, a mindent is elviszi a hátán.
A filmben egyébként akad bőven felesleges és hosszúra nyújtott jelenet. Ugyanakkor epikus pillanatokat is tartogat, amikért érdemes megnézni.

ChEebor 

Egy gyakorlatilag tökéletes (neo-)noir film, amely a műfaj összes fogásának felhasználásával is tud valami újat, meglepőt mutatni. Jack Nicholson most is nagyszerűt alakít, nagyképű, magabiztos detektívje a film alatt folyamatosan fejlődik és mutatja ki gyengéit. A többiek alakítása is rendben van, de nagyon főhősközpontú a cselekmény. A történet intelligens, kicsit zavaros, de a jó értelemben, ha az ember figyel, mindent megért benne. És persze a vége nagyon csúnyát üt.

carragher 

Ha odafigyelsz és nem facebookozól közben akkor meg lehet érteni a történetet. Igazi 30-40-es évekbeli magánnyomozós filmnoir.
Jó dumákkal:
Russ Yelburton: A szentségit, mi történt az orroddal?
J. J. (Jake) Gittes: Belevágtam borotválkozás közben.
Russ Yelburton: Lehetnél óvatosabb is. Biztos fáj.
J. J. (Jake) Gittes: Csak ha lélegzem.
Csavaros történettel.

piciszusz 

Hát ez nagyon nem az én műfajom. Voltak amik tetszettek a filmben, de nagy általànosságban csak untam.

Zsanni

Napokig még velem volt a film nyomasztó hangulata, nagyon megérintett, bár ugye nem pozitív érzéseket keltett bennem. Maga a film is végig tele volt feszültséggel, az elején még lehetett nevetni rajta, de azután már egyre kevésbé, csak körmöt rágva várni a végkifejletet, amiről sejthető volt, hogy tragikus lesz (bár nem teljesen erre a befejezésre gondoltam). Sokáig nem értettem a sokat emlegetett kínai negyed fontosságát, végül ez nemcsak egy helyszín volt, hanem szimbolikus jelentőségű. A végén nagyfokú kiábrándultság és elkeseredettség vett erőt rajtam. Meg az igazságtalanság érzete. Talán mindezt jelentette a cím.
Jack Nicholson viszont irtó vonzó így fiatalon :-) Hihetetlen. Ez az első film, amiben ilyen fiatalon láttam, elképesztő a kisugárzása. A film hangulatához nagyon illett ő a szerepre.

mazsolafa

IMDB 250 között van, többen ajánlották és már csak Jack Nicholson miatt is kíváncsi voltam.
Mit mondjak? Untam, amolyan se füle se farka történet kerekedett a végére.


Népszerű idézetek

rocketdog 

Ida Sessions: Are you alone?
Gittes: Isn’t everyone?

rocketdog 

I’m not in business to be loved, but I am in business.

Kinopio_cryptro 

Sok mindennel megvádoltak már Mrs. Mulwray, de azzal, hogy ártatlan vagyok, soha.


Folytatása

Összehasonlítás

Jake Gittes


Hasonló filmek címkék alapján