A nagy Gatsby (2013) 674

The Great Gatsby
143' · amerikai, ausztrál · dráma, romantikus, történelmi 12 !

4 díj · 4 jelölés

Amerika a lázas húszas évek bűvöletében, a laza erkölcsök, az észbontó dzsessz és korlátlan lehetőségek világában él. Nick Carraway, a feltörekvő írópalánta New Yorkba utazik, hogy karriert csináljon. Miközben a saját amerikai álmát hajszolja, egyre közelebbi kapcsolatba kerül a szomszédjával, a… [tovább]

magyar
angol
angol

Képek 30

Szereposztás

Leonardo DiCaprioJay Gatsby
Tobey MaguireNick Carraway
Joel EdgertonTom Buchanan
Isla FisherMyrtle Wilson
Carey MulliganDaisy Buchanan
Adelaide ClemensCatherine
Elizabeth DebickiJordan Baker
Baz Luhrmannpincér
Jason ClarkeGeorge Wilson
Jack ThompsonDr. Walter Perkins

További szereplők

Kedvencelte 189

Várólistára tette 278


Kiemelt értékelések

Chriss 

Tetszett a film, bár néhol kicsit belassult. A színészek jól játszottak, így nem estem ki a történetből. Szép, megható, a végén még sírtam is. Viszont nálam egyszernézős. De DiCaprio zseniális volt mint mindig. De Tobey is odatette magát, a nagy igazságokat ő mondta ki a filmben. Én őt is jó színésznek tartom.

Szeszj 

A könyvet nem olvastam, szóval kb szinten fogalmam sem volt hogy miről szól a film, bár hallottam már róla, egyik barátnőm nagy rajongója a könyvnek és mesélt egy-két dolgot, bár igazából csak apróságokat.
Megmondom őszintén tetszett és nem is. Szerintem egy kicsit hosszú volt, ami nem is zavarna hogyha nem lettek volna benne üres járatok. A másik a zene volt ami elég fura volt, mármint egyáltalán nem illetek bele ezek a modern zenék ehhez a korhoz. Mással nem is volt bajom, igaz giccses volt de hát ilyen lehetett az élet akkortájt a gazdagok körében.
A szereplők szerintem jók voltak, Leonardo Dicaprio nagy kedvencem, itt is jól hozta a szerepét. Tobey Maguire is remek volt.
Igazából jó film, csak egy kicsit sokat akart mutatni a rendező és kicsit átesett a ló túloldalára.
https://giphy.com/gifs/happy-leonardo-dicaprio-cheers-Q…

Törpillaa 

Nem igazán tetszett nekem ez a film. De Leonardo DiCapriot imádtam benne. Ő még mindig nagyon nagy kedvencem a Titanicban alakított szerepe óta örök szerelem. Tobey Maguire is jó volt, jól állt neki a mellékszerep.

Emerson 

Gatsby-ért már könyvben sem voltam oda, kb. öt oldalanként fel akartam pofozni. Így hogy a vásznon meg Leo önelégült képe vigyorgott rám, hát ö… nem segített a helyzeten, maradjunk ennyiben.
Ez a puccos világ a sok semmit se csinálok csak bulizok népséggel egyáltalán nem vonz, így nagyjából egyetlen karakter sorsa sem érdekelt. A nagy lamúrt sem értettem… egész pontosan nem éreztem, hogy miből alakult ki ez a fene nagy szerelem. spoiler
A zene… szerintem nem illett a filmhez. Mert az oké, hogy modernek akart tűnni (miért is?), de hogy miért akarták ennyire görcsösen ráhúzni a mai zenekínálatot?! Ennyi erővel mobilt is adhattak volna Gatsby kezébe, mert az milyen menő…
Nekem az egész úgy tűnt, mintha csak meg akarták volna lovagolni a könyv hírnevét, gyorsan összetereltek pár felkapott színészt és lekevertek hozzá valami modern zenét.
Ja, ami még rém fura volt a fenti összevisszaságon túl, ahogy a színészek beszéltek. Edgertonra rá se lehetett ismerni, de oké, a szerep kívánta meg. Viszont amit Tobey Maguire művelt? Mire volt jó, hogy egy az egyben lemásolta Aidan Gillen stílusát? Akkor már inkább adták volna neki a szerepet. Jobban is illett volna a környezetbe. No mindegy, ez csak az én egyéni problémám…

11 hozzászólás
_Andrea_

Nem lett volna rossz ez a film, de teljesen agyonvágta a hangulatát, hogy modern zenéket játszottak a múlt század elején játszódó sztori alá. Nagyon irritáló volt, folyamatosan kizökkentett.

mamoulian 

Különösebben nem érdekelt a film, de Leo miatt, meg, hogy végre megtudjam miről is szól eme történet, megnéztem.
Összességében kellemesen csalódtam. A karakterek és a világ egy élő egészet alkottak számomra, amit csak az igazán ízléstelen electro zenék tudtak elrontani. A látvány a film világához passzolt, nekem a tűréshatáron belül volt és így egyszeri alkalommal inkább volt izgalmas mint túl giccses.
DiCaprio játéka nagyon tetszett, olyan alázatot láttam benne amit ritkán szoktam, de Maguire is jó párja volt.
Gatsby piedesztálra emelését nem értem, nekem pont az tetszett, hogy mindegyik karakter esendő ember volt, hibákkal. Nem láttam benne azt a tiszta lelkületet ami megtestesíti az amerikai álmot. (Illetve azt lehet, hogy megtestesítette, de, hogy nem idealizálnám az is biztos.)

Pandalány 

Nekem tetszett a film annak ellenére,hogy elegem van belőle,hogy Leo spoiler.
Csodás helyszín,a zenék és ruhák zseniálisak,imádom az ebben a korban játszódó filmeket. :)

szirmocska

Szeretem Baz Luhrmann dekadenciáját, valahogy olyan harsány tud lenni, hogy az már tetszik. Szerintem ez egy nagyon jól sikerült film lett, mind a hangulatot, mind pedig a megvalósítást tekintve. Még Leo is tetszett, pedig nem a szívem csücske. Csak Tobey Maguire bugyuta mosolya ne lenne :D A történet persze olyan amilyen, bár a regényt nem olvastam, de feldolgozás lévén kötött volt a dolog, emiatt a kevesebb csillag, amit a hangulat azért kozmetikázott.

Lunemorte

A film első fele szinte értékelhetetlen…Nagyon nehezen vettem magam rá, hogy tovább nézzem. Megmondom, miért:
– idegesítő „zenék", amik nem is szólhattak abban a korszakban (pl. rappeltek, disco szerűség stb) a 20-as években…;
– semmilyen cselekmény, mindenki csak ájuldozik Gatsbytól, aki meg totál el van szállva magától;
– van egy idegesítő író, aki kb semmit nem csinál az egész film alatt, csak vágja a pofákat…stb.
Szerencsére adtam még egy esélyt és végig szenvedtem.
Gatsby karaktere számomra kidolgozatlan, talán a „barátnője" személyisége lett leginkább kidolgozva, bár nem volt túl szimpatikus húzás tőle, hogy ennyire pénzéhes …
A vége össze lett csapva nagyon és a zöld fényről E.T. jutott eszembe.

farkas_niki 

Hosszú volt, de pergős! Az izgalmas történet végig fenntartotta a figyelmet. Tobey Maguire-t eddig csak Pókemberként ismertem, de ebben a filmben kiderült, hogy sokkal több ő annál. DiCaprio pedig szokásához híven fantasztikusat alakított!


Népszerű idézetek

Hópárduc 

Tanuljuk meg, hogy barátságunkat más iránt akkor mutassuk ki, amíg él és nem a halála után.

ltimi12

Nagyon hosszú út állt mögötte. És a régi álma, akkor olyan közelinek tűnhetett, hogy szinte elérte a kezével. Csak azt nem tudta, hogy amit keres, már a múlté. Gatsby hitt abban a zöld fényben. A mámorító jövőben ami évről évre távolabb került tőlünk. Ma sem sikerült elérnünk, de sebaj, majd holnap gyorsabban futunk utána, messzebbre nyújtjuk a kezünket, és akkor majd egyszer, talán, tovább küzdünk hát, evezünk az ár ellen, és sodródunk napról napra a tegnap felé.

agii

Jól tudtam, hogy ha megcsókolom akkor örökre hozzá kötöm magam. Így hát megálltam. Megálltam és..és vártam. Vártam még egy hosszú pillanatig. Aztán nem ellenkeztem tovább.

TribeBubu 

I wish I've done everything on Earth with you.

TribeBubu 

Bár mindig mindent veled csináltam volna!

DoreenShitQ

Gatsby: Ha nem lenne köd, látnánk a zöld fényt.

DoreenShitQ

Nick: Ezek rongy emberek! Sokkal többet érsz mint ők!


Népszerű triviák

Süntüske 

A címszerepet alakító Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire a való életben is barátok, már gyerekkoruk óta. És kollégákként sem ez az első együttműködésük: mindketten szerepelnek a Don kocsmája című 2001-es filmben.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: A nagy Gatsby (2013) · Don kocsmája (2001)

A nagy Gatsby (2013) Don kocsmája (2001)

Kapcsolódó művészek: Leonardo DiCaprio · Tobey Maguire

Süntüske 

Tom Buchanan szerepére Joel Edgerton előtt esélyes volt Ben Affleck, Bradley Cooper és Luke Evans is. Daisy Buchanan megformálására felmerült Amanda Seyfried, Rebecca Hall, Rachel McAdams, Keira Knightley, Blake Lively, Abbie Cornish, Michelle Williams, Natalie Portman, Eva Green, Anne Hathaway, Olivia Wilde, Jessica Alba és Scarlett Johansson neve is, míg Jordan Baker majdnem Hayley Atwell lett.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: A nagy Gatsby (2013)

A nagy Gatsby (2013)

Kapcsolódó művészek: Keira Knightley · Scarlett Johansson · Bradley Cooper · Ben Affleck · Rachel McAdams · Anne Hathaway · Abbie Cornish · Natalie Portman · Luke Evans · Joel Edgerton · Jessica Alba · Rebecca Hall · Amanda Seyfried · Olivia Wilde · Hayley Atwell · Eva Green · Michelle Williams · Blake Lively

1 hozzászólás
Süntüske 

Gatsby nagyszabású partiján az a jelenet, amikor a Tobey Maguire által alakított Nick megpróbál elvenni egy pohár bort a pincér tálcájáról, de valaki megelőzi, utalás arra a részre a Pókember 2-ből, amikor a szintén Maguire által játszott címszereplő többször egymás után ugyanígy hoppon marad.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: A nagy Gatsby (2013) · Pókember 2. (2004)

A nagy Gatsby (2013) Pókember 2. (2004)

Kapcsolódó művészek: Tobey Maguire

Süntüske 

Tom és Myrtle lakásában a háttérben látható a falon egy fotó a film regényeredetijét jegyző F. Scott Fitzgerald impulzív feleségéről, Zeldáról.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: A nagy Gatsby (2013)

A nagy Gatsby (2013)

Kapcsolódó művészek: F. Scott Fitzgerald

Süntüske 

Carey Mulligan épp egy divatshow gálavacsoráján vett részt, amikor Baz Luhrmann felhívta a hírrel, hogy ő kapta Daisy Buchanan szerepét. „Könnyekben törtem ki a terem közepén, Karl Lagerfelddel és a többi hírességgel körülöttem. Szerintem azt hitték, megőrültem” – mondta az esetről a színésznő.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: A nagy Gatsby (2013)

A nagy Gatsby (2013)

Kapcsolódó művészek: Carey Mulligan · Baz Luhrmann

Süntüske 

A forgatást egy ponton el kellett halasztani, mert Baz Luhrmann-nek megütötte a fejét egy mozgó kameradaru. A rendező sebét három öltéssel kellett összevarrni.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: A nagy Gatsby (2013)

A nagy Gatsby (2013)

Kapcsolódó művészek: Baz Luhrmann

Süntüske 

Baz Luhrmann forgatókönyvíró-rendező szerint Gatsby Long Island-i villájának a belsejét régi középiskolájának a berendezése ihlette, Ausztráliából.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: A nagy Gatsby (2013)

A nagy Gatsby (2013)

Kapcsolódó művészek: Baz Luhrmann

Süntüske 

A film narrációjának jó pár sorát nem A nagy Gatsbyből, hanem F. Scott Fitzgerald egyéb műveiből, például a My Lost Cityből vették.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: A nagy Gatsby (2013)

A nagy Gatsby (2013)

Kapcsolódó művészek: F. Scott Fitzgerald

Süntüske 

Leonardo DiCaprio a negyedik Jay Gatsby a filmtörténelem során. Korábban Warner Baxter, Alan Ladd és Robert Redford formálták meg a figurát az 1926-os, az 1949-es, illetve az 1974-es feldolgozásban. Érdekesség egyébként, hogy DiCaprio ugyanabban az évben, 1974-ben született, amikor az előző A nagy Gatsbyt bemutatták.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: A nagy Gatsby (2013) · A nagy Gatsby (1949) · A nagy Gatsby (1974)

A nagy Gatsby (2013) A nagy Gatsby (1949) A nagy Gatsby (1974)

Kapcsolódó művészek: Leonardo DiCaprio · Robert Redford · Alan Ladd · Warner Baxter

1 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján