A napfény íze (1999) 102

3 díj · 4 jelölés

A rendező saját forgatókönyvéből készült filmje egy magyar család három nemzedékének története; a felemelkedésé, a bukásé, a kudarcoké, szerelmeké és a küzdelmeké (A film címe a nagypapa által felfedezett Napfény elnevezésű likőrre utal). A családtörténet három főhősét (nagyapa-apa-fiú) Ralph… [tovább]

Angol

Képek 14

Szereposztás

Ralph FiennesSonnenschein Ignác / Sors Adam és Ivan
Jennifer EhleSonnenschein Valerie
Rosemary HarrisSonnenschein Vali
Rachel WeiszSors Gréta
Molly ParkerSors Wippler Hannah
Deborah Kara UngerCarola
William HurtKnorr Andor
Miriam MargolyesRózsa
John NevilleSors Gustave
Andorai PéterAnselmi

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 20

Várólistára tette 112


Kiemelt értékelések

Bodnár_Noémi

Általánosban néztük média órán. Utáltam.
Egyetemen néztük egy kurzuson, a szívem szakadt bele.
Fájt.

Hiranneth

A Napfény ízét még Valentin-nap alkalmából néztük meg barátommal.
3 generáción keresztül követhetjük nyomon a család életét. Van itt minden, háborúk, árulások, szerelem, remény…

Amit én igazán leszűrtem, hogy:
1, Hiába szeretnénk, a gyerekeink életét könnyebbé nem tehetjük, nekik is meg kell élniük a saját hibáikat és döntéseiket.
2, A minket megelőző generáció hibáiból marhára nem tanulunk semmit és ugyanazokat követjük el mi is.

kamububu 

Ezt a filmet először indokolatlanul fiatalon láttam, már akkor is nagyon tetszett. Most, majdnem két évtizeddel később megnézve is azt gondolom, hogy van benne valami magával ragadó. Nagyon sajtos a légköre. Olyan, mintha az egész filmnek valami rendezetten melankolikus kisugárzása lenne (már ha ennek van értelme)…
Az biztos, hogy most megnézni és megérteni egész másképp tudtam. Nagyon sok dolgon elgondolkodtat, mert az ember óhatatlanul is összeveti a látottakat a jelennel. Igazából azt fantasztikusan mutatja be, hogy milyen recept szerint működik a hatalom.

1 hozzászólás
szolykahajni

Személynevek kurzuson együttnézős, oktatóval bőgni ottmaradós.

bbea

Szeretem a több generáción átívelő filmeket, teljesen bele tudok helyezkedni az ilyen családtörténetekbe. Egyébként is mindig az értékek családon belüli megőrzése a célom. Valamit örökségül adni, kapni, megőrizni, továbbörökíteni. Akár csak egy olyan kis dolgot, mint egy régi fénykép a falon, amelyen egykor fiatalok voltunk és boldogok. Nagyon tetszett ez a film, nagyon tisztán emlékszem filmkockákra belőle és hogy annyira megrázó volt számomra, hogy még több, mint másfél évtized után sem vagyok felkészülve rá, hogy újra megnézzem.

viky0222

Nyolcadikban néztük meg médián, és nem tetszett. Kötelező volt, hosszú, péntek délután, és nem is igazán érdekelt, persze, hogy nem voltam oda érte. Ezért nem is csillagozom, mert lehet, ha most megnézném önszántamból, más lenne a véleményem.

Fancs_118

Magyarórán néztük meg, mindenki lelkileg összetörve jött ki az óráról.


Népszerű idézetek

Jadeline

Ha Isten nincs és nem is volt, akkor miért hiányzik annyira?

Sonnenschein 

Az antiszemitizmus a gyűlölködő sikertelen emberek betegsége.

Pistee66 

Kedves fiam.

Most, hogy elindultál a szülői ház védelméből, hogy megvalósítsd célodat, bíró legyél, törvényt alkoss, mint Mózes, igazságot ossz, mint Dávid király, hatalmat gyakorolj – amitől a Mindenható már évezredek óta elzárt, vagy talán óvott minket – apád csak arra kér, soha ne felejtsd el ki vagy és honnan jöttél.
Ti most levetitek a stigmákat, beléphettek egy új világba, és biztosan sikeresek lesztek, mert a tanulás évezredek óta vallási kötelességünk, amihez mindig hűek maradtunk, kirekesztettségünk pedig örökletessé tette az alkalmazkodás, az összefüggések megérzésének tulajdonságait.
Ha úgy érzed a hatalom a tied, tévedsz.
Ha úgy érzed, jogod van mások elé állni, mert te többet tudsz, tévedsz.
Ne engedd, hogy az önhittség bűnébe kergessenek a körülötted lévő gyengék. Az önhittség a legnagyobb bűn, minden más ebből következik.
A vallást ne hagyd el soha. Nem Istenért, ő minden vallásban ugyanúgy jelen van, de ha életed elfogadtatásáért való harccá válik, boldogtalan leszel. A vallás talán nem tökéletes, de hajó, mely segít átvinni a túlsó partra. Mert életünk nem más, mint a vízen imbolygó hajó állandó bizonytalanságának harmóniája.
Az emberekről, akiket megítélsz, tudd, semmi mást nem tesznek, mint harcolnak a biztonságukért. Ezért ne ítélj látszatokból vagy szóbeszédből. Ne bízz senkiben, vizsgálj magad!
Ne feledkezz meg soha az elesettekről, szegényekről, akiknek nem jutott annyi, mint neked.
A hatalommal ne közösködj!
Gyűlöld a rangokat! Ne hivalkodj semmivel, ami a tied.
Szerzés, tulajdon végül semmit nem ér. Percek alatt válik pernyévé a tűzben, sodorja el az árvíz, veszi el tőled a politika. Amit nem tudsz, ne vállald, szorongást, az pedig, betegséget okoz. Légy óvatos! Ha tüzet gyújtasz, tégy mellé egy vödör vizet! És még valamire vigyázz! A tested uralkodni tud rajtad. Gyakorold a fegyelmet!
Kedves fiam. Kérlek olvasd el ezt a levelet újra a Chanukka gyertya fényénél, hogy ez mindig emlékeztessen apád kéréseire.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján