Zöld Lámpás (2011) 235

Green Lantern
114' · amerikai · akció, sci-fi, kaland 12

A Zöld Lámpás Alakulat tagjainak feladata a világűr békéjének őrzése. Különleges gyűrűt viselnek, mely különleges képességeket biztosít számukra. Nem elég, hogy az univerzum egyensúlyát minden eddiginél veszélyesebb ellenfél veszélyezteti, az Alakulat tagjai egy földi embert is kénytelenek… [tovább]

magyar
magyar

Képek 16

Szereposztás

Ryan ReynoldsHal Jordan
Blake LivelyCarol Ferris
Peter SarsgaardHector Hammond
Mark StrongSinestro
Tim RobbinsHammond
Temuera MorrisonAbin Sur
Salome Jensnői őrző
Taika WaititiTom Kalmaku
Angela BassettDoctor Waller
Geoffrey RushTomar-Re (hang)

További szereplők

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

247 tag · 560 karc · Utolsó karc: 2022. január 19., 20:53 · Bővebben


Kedvencelte 11

Várólistára tette 80


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Egyszer már láttam ezt a filmet, és bírom Ryan Reynoldsot, de ez a film sose lesz a kedvenceim egyike. Habár Hal nem rossz karakter, és Ryan szexi, de kár, hogy nem annyira izgi, mint pl: a Deadpool. XD spoiler Pedig ez egy jó alapsztori, és a szereplők sem olyan rosszak, de hiányzik belőle valami, egy kicsit több izgalom, akció.

2 hozzászólás
LoneWolf 

Új értékelés:
A maga korában is gyenge volt, de 10 évvel később sem lett sokkal jobb róla a véleményem. A képregényekből és animációsfilmekből kiindulva, sokkal több lehetőség rejlett a karakterben, mint amennyit ebben sikerült kiaknázni. Ryan Reynolds nem volt olyan rossz választás a szerepre, mégis egy karizmatikusabb, határozott és kemény kiállású színészt képzelnék Hal Jordan helyébe. A háttérsztorija egyébként remekül lett tálalva, a nevetségesen gyenge CGI ellenére pedig Oa is bemutatása is tetszett. Szerencsére a fény konstrukciók különböző típusaival sem fukarkodtak, mégis pl. az edzését kissé elkapkodták. Két lámpás tanítja kb. 5 percig, a semmitől sem félő pilóta meg föladja? Számomra ez sosem nem jött át.
Persze a legnagyobb probléma a Hector Hammond szál volt. A tipikusan csúnya, az apja és a nők által is megvetett tudós szembenállása, a jóképű, mindenki által imádott hőssel. Lényegében arra épített a film, hogy egy ronda ember (ha okos is) biztosan megkeseredett és gonosz lesz, így szinte meg sem próbálták közelebb hozni őt a közönséghez. A folyamatos visítozásaitól pedig konkrétan falramásztam. Kismillió remek Zöld Lámpás ellenség létezik, de ők vele húzták az időt, undorító külsőségekre építő sztereotípiákat erősítve meg a nézőkben. Persze ott volt a főgonosznak számító Parallax, de őt meg bőven ráért volna egy későbbi részben behozniuk, mikor elkezdik fölvezetni a többi alakulatot. (Remény, Harag, Szeretet, stb.)
Elhangzott a filmben az „űrzsaru” kifejezés. Nos, én valami ilyesmit vártam volna. Egy jó kis nyomozós, misztikus történetet, néhol egy kis harccal és humorral megszórva, de a készítőknek kellett bajszos tudós, meg a látványorgia a nagy büdös gázfelhő kinézetű döggel.
Ha tehát az összképet nézem, a gonoszokon és óvodás szinten levezetett sztorijukon, nem pedig a részletszegény vizuális effekteken bukott el a film, hisz az alapok a helyükön voltak, a hangulata szintén, ahogyan a zenei aláfestés is, ilyen színészi gárdával pedig joggal hihette az ember, (Mark Strong egyenesen tökéletes casting volt Sinestro-nak.) hogy csak nem lesz olyan vészes. Érdekes egyébként, hogy még Amanda Wallert, az Öngyilkos Osztag megalapítóját is behozták ebben a filmben, illetve a stáblistás jeleneten is látszott, hogy a WB már itt ekkor is kapkod. Rögtön folytatásokban gondolkodtak ahelyett, hogy először egy masszívan sikeres önálló mozit raktak volna le a karakternek, miáltal pozitív benyomást kelt az őt eddig csupán hírből ismerőkben is.
Az eleje tehát remek, a közepe és a vége azonban továbbra is katasztrófa. A Marvel filmekhez viszonyítva, valahol a második Thor és a Vasember 2. szintjén áll. Nézhető, illetve pár évente egyszer elő lehet venni, mivel jelenleg nincs más live-action ZL adaptáció ezen kívül, de a következőhöz ennél jóval többre lesz szükség. Remélhetőleg azt már nem baltázzák így el, és egy részletesen átgondolt, szebben fölépített cselekményt kapunk, valódi jelmezzel, meg persze minőségi CGI technológiával megtámogatva.

Korábbi értékelés:
Örülök, hogy anno nyertem rá a jegyet, mert utólag visszagondolva sajnáltam volna rá a pénzt. Kimondom, kerek perec: Ryan Reynolds pocsék Zöld Lámpás volt. Minden fan, Nathan Fillion-t (Castle, Firefly) akarta, erre meg behozták ezt a pojácát, ráadásul egy nyamvadt maszkot nem voltak képesek adni neki, hogy még azt is CGI effekttel kellett az arcára nyomni? Na, ne nevettess! Emellett gyenge volt a felvezetés, bakiktól és kliséktől vérzett, amiket elnézve nem csoda, hogy megbukott. Még a Galaxis Őrzőit is komolyabban tudták venni a nézők, pedig ott egy beszélő mosómedvét is betoltak az arcukba… egy BESZÉLŐ MOSÓMEDVÉT! Ah! Szánalmas. Pedig az alapanyag jó, csak tudni kéne bánni vele, viszont van egy olyan érzésem, hogy ez a DC-nek nem fog sikerülni. (4/10)

revelácifa

Vannak olyan filmek, amik tudjuk, hogy rosszak és sok sebből véreznek és mégis.. én valahogy nem tudom lepontozni, ezt a filmet hiába látom azt a sok, sok hibáját. Talán azért alakult ki bennem ez a kettős érzés, mert olyan lett mint egy a 2000-es évek legelején készült, nagyon könnyed és nagyon popcorn szuperhős film. Ez a kb. 10 éves lemaradás mind technikailag, mint a történet feszességében, kibontásában és bonyolultságában is látszódik. 2011-ben, amikor egy Green Lantern filmtől azt vártuk volna a DC univerzum keretében, amit végül a Marvelnél leszállított az Amerika Kapitány, ez a film egyértelműen csalódás. A történet nagy potenciállal rendelkezett szerintem és még a castal sem volt különösebb problémám, sőt. Reynolds számomra hiteles volt és jól hozta a karakterét. Így a film valójában erősen közepes teljesítménye és ennek jelentősége a filmes univerzum fejlődésében és az, hogy én marha jól szórakoztam, kihozza nálam a fenti átlagot. Azonban remélem a JL filmben már korrektebb lesz a lámpás története.

krlany 

Most már csak arra emlékszem, hogy nagyon rossz volt. Végigszörnyülködtem és csapkodtam a térdem, hogy mi ez a bénaság. Majd megnéztem egy Zöld Lámpás animációt, hogy jobb legyen.

2 hozzászólás
MrsCumberbatch 

Amiben Blake Lively ott van, attól sok jóra nem számítok… De még ezzel a háttértudással is úgy érzem elég gyenge lett. Nem tudnám megmondani, pontosan mi a baj a filmmel, de azt sem, hogy mi volt a jó benne… Szóval ugyanott vagyok. Egyszer nézhető, nem bántam meg, de legközelebb szerintem háttérzajnak SEM rakom be.

Így már értem Deadpool tettét…

4 hozzászólás
Razor 

Ha már leadta a tv, gondoltam sort kerítek rá. Hát őszintén szólva nem volt egy nagy eresztés, valahogy nem lep meg, hogy bukott. Érzésem szerint túl sok mindent gyömöszöltek egy filmbe. Ráadásul lényegében két ellenfelet is beraktak, de egyrészt Parallaxot nem igazán bontották ki, másrészt ő ZL egyik legnagyobb ellenfele, hogy lehet rögtön az első filmben elsütni?! Sajnos effektek terén sem öregedett szerintem túl jól a film, helyenként nagyon kilógott a CGI, viszont Oa elég jól nézett ki.
Egyszer azért nézhető, de Mr. Reynolds jobb Deadpool, mint Lámpás. :) spoiler

zeana 

Ez az abszolút nézhetetlen kategória. Büntetni lehetne vele.

3 hozzászólás
bubimentesvíz 

Oké lehet, hogy nem leszek itt népszerű, de nekem tetszett. Az eleje már megvett kilóra, egyszerűen olyan jó volt. Aztán jött a leejtő: az a CGI maszk és Blake Lively (én eskü akartam, hogy tetsszen, de egyszerűen nem tudtam befogadni). A történet hááát… na igen azzal is van egy kis baj. Igazából a film egész vibeja tetszett, meg a látványvilág (néhol).

walksdowonders 

114 elvesztegetett perc az életemből, követelem vissza!

Hippoforaccus 

A látványvilágra (a legtöbb helyen) szép, de története… hát az finoman szólva is csiszolásra szorult volna. A nagy gonosz félelemfaló szörny, ami elméletileg a Boss, alig szerepel, viszont egy véletlenül lett sekélyes kis csatlósa annál többet. Ez nem is lenne baj, ha a csatlóssal való epikus harc lett volna a végkifejlet és Paralax kap egy új filmet, de ehelyett mind a kettő, meglehetősen ötlettelen módon likvidálva lett még ebben a történetben. Lehetett volna jó, de nem gondolták át az egészet.


Népszerű idézetek

Pandalin 

Hal Jordan: Én…Hal Jordan esküszöm, hogy hű leszek a lámpáshoz, amit egy haldokló lila ufó adott nekem egy mocsárban.

Londonna 

Az akaratod valóra váltja a gondolataidat.

Pandalin 

Hal Jordan: Adott egy gyűrűt…
Tom Kalmaku: Megkérte a kezed?!

Audrey_Cortez

Hal Jordan: Érezd otthon magad.. Van víz a csapban!

Bogesxd 

Carol: Megmentettél, és sok más embert is. Ez nagyon… Hal?!
Hal: Hölgyem?
Carol: Hal! Jóságos ég, jóságos ég, Hal!
Hal: Hogy ismertél fel?
Carol: Hogyan? Kiskorom óta ismerlek. Láttalak meztelenül. Azt hiszed, ha nem látom a fél arcodat, nem ismerlek fel?

Kicsicsillag95 

Fényes nappal, sötét éjjen,
Bűn nem marad észrevétlen
Sötét erők csatlós népe,
Reszkess, mert jön
a Zöld Lámpás fénye!

Kicsicsillag95 

Az univerzumot védelmező Lámpások közül, az egyik fényesebben ragyog a többinél. Emberségét először gyengeségnek hitték, végül a legnagyobb erősségének bizonyult.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján