Kedvencelte 7

Várólistára tette 225


Kiemelt értékelések

Chriss 

Nem voltak nagy elvárásaim a filmmel kapcsolatban, de engem szórakoztatott :) A színészek sem voltak rosszak, Főnix karakterét mindig szerettem :)

Valentine_Wiggin 

Nagyon kétoldalú a véleményem ezzel a filmmel kapcsolatban.
Először is valljuk be – ez az „Ellenállás végének” a remake-je. Nem teljesen nyilvánvalóan másolja azt, de egyes jeleneteket egymás mellé lehetne állítani. Amolyan „mi lett volna, ha” történet, ad egyfajta magyarázatot Jean hirtelen elgurult gyógyszerére, megvizsgálja ugyanazokat a problémákat egy más szemszögből. Az arra a filmre utaló fanservice elemek nekem nagyon bejöttek, tekintve, hogy az volt az első X-men film, amit láttam, és a mai napig különleges helyet foglal el a szívemben a sorozat tagjai között. Másrészt viszont az eredetihez képest kissé súlytalan. Míg ott egy komoly társadalmi probléma közepébe robbant be a „Jean megőrült” konfliktus, itt szimplán „Jean megőrült, és ebből lehetnek társadalmi problémák” szituációval nézünk szembe. A karakterek félúton vannak a régi filmekben megismert, komoly, felnőtt, összeszokott csapat és az új filmek nagyon gyerek állapota között.
Xavier változatlanul kedvenc, és nagyon, nagyon tetszik az az irány, ahová vitték. Számomra egyértelműen ő vitte a filmet. Pont az ellenállás végével összehasonlítva, mindig zavart, hogy a prof sosem döbbent rá, az egója pontosan mekkora szerepet játszott abban, ahová az események kifutottak. Jó volt látni, hogy legalább az alternatív idővonalon rá tudott döbbenni a hibáira. Magneto második esélye szintén jól esett, az, hogy itt Xavierrel megmaradt a barátságuk, lettek konstruktív céljai, és ennek ellenére is erős, talpraesett, és becsülettel tűri a hivatásos boxzsák szerep minden hátrányát.
Sophie Turner nagyon jó Jean. Xavier mellett szerintem még ő menti a filmet – végre egy kicsit empatikusabb szemszöget vesz fel a történet, mélyebben belelátunk a szenvedéseibe, abba, hogy mennyire nem tudja kézben tartani az erejét. Ez számomra azért is volt nagy elégtétel, mert sosem utáltam a karaktert, ellentétben sokakkal, az eredetiben is látszott, hogy más hozzáállással, nyíltabb, őszintébb környezetben nagyobb esélye lett volna talpon maradni – itt ezt még jobban hangsúlyozták. Viszont a magyar szinkronnak hatalmas pofon, mert a vinnyogó tinilány hang a legméltóságteljesebb jeleneteket is el bírta szúrni.
Nagy öröm, hogy a szerelmi szál Scottal aranyos (az első két X-men filmben a szerelmi háromszögünk az agyamra ment, talán ezért is állt közel hozzám az Ellenállás vége… ott legalább már csak Jean-Farkas volt, nem Scott-Jean-Farkas…), nem erőltetett, jól kezelték. Ciklon haláli, bár nagyon kevés ideje van villogni (és miután az egyik kedvencem, ezt mindig sajnálom), Kurt szerethető, kicsit Mystique-kel és Bestiával bánt el ez a rész spoiler.
Maga a fő konfliktus kicsit kaotikus, megválaszol pár kérdést, de sokkal többet vet fel, ami elég problémás.
A végkifejletről még annyit, hogy spoiler
A zene elképesztően jó, a látvány is szép, így összességében én merem ajánlani a Sötét Főnixet, ha valakinek tetszett a többi X-men film… nem tartozik a legjobbak közé, de „mi lett volna ha?” koncepciónak tökéletes.

LoneWolf

Mikor beindult 2000-ben a FOX által felügyelt X-men filmek sorozata, még mindenki imádta őket. A 3. rész bukásásval és az MCU kezdetével azonban a rajongók kezdtek elpártolni tőle, de valahogy túlzottan is a szívemhez nőttek a színészek és a komolyabb történetvezetés, így nem vártam túlzottan, hogy az kedvenc mutáns csapatom is olcsó viccek tárgyává váljon a Disney kezében. (Tolókocsis, meg kopaszos poénok, ha csak a profból indulok ki.)
Persze az Origins-nél és az Apokalipszis-nél bármi jobb lehet – gondoltam magamban – így még a Sötét Főnix-nek is megadtam az esélyt, hátha méltó búcsút vesz a McAvoy-Fassbander páros verziójától.
Sajnos meglátszik a végeredményen, hogy a készítőket már nem érdekelte túlzottan, hogy maradandót és gigászit alkossanak a hattyú(főnix)dalra, hisz nekik már mindegy volt, mennyire is tetszik a népnek egy totális reboot előtt álló franchise utolsó darabja. Kicsit a színészeken is látszik, hogy belefáradtak már, (Ez főleg az eleve távozni akaró Jennifer Lawrence-nél volt eléggé nyilvánvaló.) de még így is talán miattuk lett minimálisan élvezhető a dolog, na meg persze a zenéje sem elhanyagolható, ami vitathatatlanul maradandóbb lett, mint mondjuk az előző 2 rész esetében.
Hol csúszott félre? Nos, ezeken kívül nagyjából mindenen.
Sosem bánom, ha egy történet inkább a karakterekre, mintsem a látványra és az akcióra koncentrál, de itt kissé átestek a ló túloldalára. Ezúttal Jean a központi figura, de ez továbbra sem az a Jean / Főnix, akit a képregények lapjain, vagy akár a rajzfilmekben megszerettünk. A legszomorúbb, hogy ezért nem is Sophie-t kell okolnunk, hanem a pocsékul megírt forgatókönyvet, ami 80%-ban unalmasan megírt, elnyújtott, szenvedős párbeszédek sorozata, mely többnyire egy témán lovagol, ami nem más, mint Jean múltja, ami pedig EGY balesetből állt és semmi több. Ezen nyafogott 2 órán keresztül, meg előkerült a szokásos: „Őt, mindenki vissza akarja fogni” szöveg is, miközben Charles-on kívül senki sem törekedett erre.
Emellett ígéretet kaptunk, hogy valamennyire igyekeznek hűek maradni az alapanyaghoz, de miben is nyilvánult ez meg? Nézzünk erre egy elképzelt részletet a kreatívok beszélgetéséből:
– Mik maradtak ki az előző Főnix sztori adaptációjából?
– Pl.: A Shi'ar birodalom
spoiler
spoiler Te jó ég… Ez kinek a fejéből pattant ki? Valami ZS-kategóriás SYFY produkcióból vehették az ötletet, de az a baj, hogy nélkülük is totális katyvasz az egész. Ismét járjuk a szeretjük – nem szeretjük a mutánsokat köröket, ráadásul hiába búcsúzunk a csapattól, végig a biztonságra játszottak, semmi bevállalás, sokkolás, amit most lazán megengedhettek volna maguknak, hisz még a sokat kritizált X-men 3-ban is több halált, illetve epikus pillanatot kaptunk, mint itt. Itt a kevéske akció is kapkodós, gyengén koreografált, szinte egy karakter sem kapott lehetőséget a képességei teljes kiaknázására, így talán még Árnyék mondható a legszerencsésebbnek, de Quicksilver egy újabb látványos mentőakciójára beülő fanok is nyugodtan kihagyhatják ezt a filmet.
Apróbb észrevétel, hogy lecserélték Magneto szinkronját, így furcsa volt őt nem Hujber Feri hangján hallani, emellett pedig talán szintén a magyar verziónak köszönhető, de akadt egy jelenet, (Visszaemlékezés) melyben Xavier teljesen úgy beszélt és viselkedett, mint valamelyik Kevin személyiség a Split-ből. Már-már kissé úgy éreztem, hogy McAvoy hirtelen nem tudta épp, hogy melyik franchise-hoz forgat. Ha már ilyen szösszenetekre is kitérek, ott van még Küklopsz, kinek egy keménykedőnek szánt szövege pont az ellenkező hatást érte el, ugyanis a „Ha egy ujjal is hozzáérsz, akkor megöllek.” egy ilyen kiscserkész szájából kb. úgy hangzott, mint lepkefing a tornádóban.
Miről írhatnék még? A lezáró képsorokról amúgy nem feltételezné az ember, hogy ezzel végleg vége. Oké, hogy nem halt meg az egész csapat, mint azt sokan remélték, de az teljesen szembe is ment volna a DotFP befejezésével, bár enélkül sem érthető, hogyan lehet még mindig valós a jövő, amibe Logan visszatért. Vártam volna amúgy legalább egy minimális kapcsolódást az első X-men-hez, hogy legalább a kör bezáruljon, de semmi. Nulla. Minden konfliktus gyorsan, csettintésre lerendezve ééééééés *váll érintés* CSÁ! *Vége főcím* Kb. ennyi. Ha voltak is mélypontjai a sorozatnak, akkor sem egy ilyen csúnya véget érdemelt. A kritikám elején említett Origins-nél ugyan picit korrektebb, (Mondjuk ettől függetlenül nem szórakoztatóbb.) de ha csak a fő vonalat nézem, akkor messze ez a leggyengébb epizód…

5 hozzászólás
Törpillaa 

Szerintem ugyanolyan jó lett ez is, mint az előző X-men filmek, amiket szintén nagyon szeretek. Látványos volt, élvezhető, szórakoztató, nekem tetszett ez a része is. A szereplők is elég jók voltak, és nagyon is szerethetőek. spoiler Nekem már csak egy karakter hiányzott a filmből, és az Logan a Farkas. :-D A főgonosz sem volt olyan rossz, de azért kíváncsi lettem rá, érdekes karakter volt ő is.

LukeSkywalker 

Nagyon szerettem az első három X-Men filmet. Ha valakit érdekel a klasszikus Stan Lee-Jack Kirby képregény filmes világa, annak ajánlom őket. Ezt pedig messzire kerülje el.

Horváth_Evelyn 

Igazából nagyon unalmas és egysíkú sztori lett. Fölösleges halálok, buta történetvezetés, tét nélküli küzdelmek, könnyen feloldott, komolyan nem vehető konfliktusok. És Sophie Turnert esztétikusabban is felöltöztethették volna. Egyik ruhadarab sem passzolt a csajhoz. Totál diszharmonia. Ja, és nem vágom, hogy ha Charles a leghűhább agymanipulátor, akkor mi a manónak harcolt ezer évig egy kezdővel.

csokidani 

Ez tenyleg eleg semmilyen lett. Egyedul a vonatos harci jelenetekben van kraft, a tobbi felesleges idokitoltes. Raadasul az idosikot is osszekutyulja.
Jo lesz majd leadni 1-2 ev mulva az RTL Klubra evente tizszer…

BlackWidow 

Olyan ember létezik a világon, aki érti a matekot, de olyan ember nem létezik e világon, aki értené az X-ment.

Ezzel a kis mondatommal nyitnám az értékelésemet, mert így hetek elteltével sem tudom megmondani, hogy ez mi volt.
Bár a film vége előtt fél órával éppen gondolkoztam, hogy nem is olyan sz@r ez, adok vagy 7 csillagot rá.
Aztán jött a nagy bumm.
Én meg…
Ez mi.
spoiler Bár tudjuk, hogy rohadtul nem, mert a végén ott volt az az égi jel, illetve a későbbi filmekben is helye van, tehát nem tehetik ezt. Az már jobban felidegesített; hogy spoiler Mi az hogy ő? Ő nem halhat meg, hiszen az összes többi filmben benne van. Ezt most akkor hogy hozzák rendbe??? Ezt egyáltalán rendben lehet hozni?
NEM HISZEM.
Raven úgy nézett ki amúgy már, mint akire a sminkesek sajnálták a plusz órákat, így hamarabb le akarták tudni.
Alapvetően lett volna egy tök jó sztorija, egy tök jó cselekménye, és ilyenekkel cseszték el, hogy kinyírtak olyanokat, akiknek rohadtul élniük kell, mert a többi filmben benne vannak, mert ez az cseszett előzmény!! Itt nem lehet csak úgy következmények nélkül megölni bárkit is!!!
Szóval…. elegem van az X-menből. Elcseszték.
Nem tudják helyrehozni. Ezzel a filmmel mondjuk nem is próbálták helyrehozni, inkább csak jobban elcseszni.
Van egyáltalán bárki, aki meg tudja magyarázni hogy mikor miért öltek meg valakit?
Még maguk a karakterek se értik az univerzumot, amiben élnek.

dulkap 

Látványosnak, látványos csak épp nem izgalmas, hiszen tudjuk, hogy később ki hal és ki nem vagy kiből lesz gonosz és kiből nem. Annyira nem rossz, mint amennyire a hírek szóltak róla, csak olyan egyszer nézős.

MrsCumberbatch 

Őszintén én rosszabbra számítottam. Szerencsére spoiler hamar kiíródott, utána már élveztem. De elég gyenge is lett…


Népszerű idézetek

Bogesxd 

Jean: Special is just a nice word for…
Charles: Weird or crazy? Yup.

Bogesxd 

Amit nem értenek, attól félnek. És amitől félnek, azt el akarják pusztítani.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján