Széttörve (A sebezhetetlen 2.) (2016) 379

Split
117' · amerikai · thriller, horror 16

1 díj · 2 jelölés

Kevinnek legalább 23 felé hasadt az elméje, amelyben mintegy két tucatnyi személyiség osztozik egyetlen testen. Az őrült fiú elrabol három tinédzser lányt, akiket fogva tart, miközben a legbelső személyisége lassan a felszínre tör.

angol

Képek 6

Szereposztás

James McAvoyKevin
Anya Taylor-JoyCasey
Betty BuckleyDr. Fletcher
Kim DirectorHannah
Sebastian ArcelusCasey apja
Izzie CoffeyCasey 5 évesen
Brad William HenkeJohn bácsi
Rosemary HowardKevin anyja
Neal HuffMr. Benoit
Haley Lu RichardsonClaire Benoit

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 66

Várólistára tette 232


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Úgy döntöttem nem értékelem most ezt a filmet. Még csak nem is csillagoznám egyelőre. Meg kell néznem még egyszer. Két okom is van rá. Az egyik, hogy sajnos már csak szinkronosan tudtuk megnézni, ami James McAvoy alakításához nem feltétlenül adott hozzá. Úgy éreztem hallanom kell az ő hangját ahhoz, hogy teljesebb élményt kapjak. Ezen kívül… Nekem senki sem mondta, hogy ha nem láttam egy bizonyos filmet, akkor a végső csattanót nem fogom érteni!!! Ott ültem a teremben és csak pislogtam ki a fejemből, hogy hol az a nagy csavar, amit annyira beharangoztak?! Emiatt csalódott is voltam. Hát mondom itt semmi extra hűb@szdmeg pillanat nem volt, amit már máskor is tapasztaltam Shyamalan filmjénél. Aztán felvilágosítottak. Ezúton figyelmeztetek mindenkit, aki nem látta a
A sebezhetetlen című filmet, és ezt várólistára tette, az MINDENKÉPPEN NÉZZE MEG előtte, mert rohadtul le fog vonni a film élvezeti értékéből! Nem az egész film alatt, csak a végén, amikor felállsz a székből. Négyen mentünk be a moziba, ebből ketten értették a „poént”. Mit ne mondjak, rosszul esett. :D spoiler

Újranézés
Hát így A sebezhetetlen után valóban több értelme van. :D
És azt hiszem ennél is a maradok a feliratos verziónál.

15 hozzászólás
csartak

Lehetett volna olyan filmet csinálni, hogy összesz@rja magát az ember az izgalomtól, de nem sikerült.
Mert az alap jó, és James McAvoy jól játszik – bár a 24-ből a 6(?) szerintem kevés.
A végén pedig az elvont baromságok, falmászás stb. helyett lehetett volna valami agybamarkoló dolog, ami nem eresztene. Tudjátok, mint pl. a Hetedik záró jelenete. Ott nem volt fantasztikus humbug, viszont felejthetetlen.
Valami ütős, nem várt dologra számítottam, de az nem jött be.

9 hozzászólás
LoneWolf

Máris eljutottam az év első olyan mozis élményéhez, ahol bajban vagyok a csillagozással. Egy 23 (24) személyeséggel rendelkező pasasról szóló thriller, James McAvoy-jal a főszerepben? Mégis mi sülhet el itt balul?
Valószínűleg itt rontottam el. Magasra tettem a mércét, de sajnos a marketing sem volt éppen a legkorrektebb a nézőkkel. Az egy dolog, hogy Kevin-nek valóban ennyi karakter lakozik az elméjében, azonban a forgatókönyv egy gyenge csavarral megoldotta, hogy ezek közül többnyire csupán három legyen a felszínen, mellyel már nem olyan változatos a dolog, mint amilyen lehetett volna és ez csak az egyik a sok furmányos, de lehangoló elem közül. Vegyünk azonban sorra:
Egyszerű emberrablásos sztoriból egy remek kis pszicho-thriller lett, amiben McAvoy brillírozott Barry, Patricia és Dennis képében is, azonban egyen csak nevetni tudott a közönség és nem véletlenül, hisz a 9 éves Hedwig-ről joggal jutott eszembe a 'Trópusi Vihar' mára szállóigévé vált mondata, a „Sose nyomj full kretént!”. Nem tudom, hogy manapság milyenek az ilyen korú gyerekek, de biztos nem effélék… az pedig, hogy talán pont egy agyilag sérült személyiséget fejlesztene ki a már eleve abnormálisan működő elme, mint 'védelem', arra elég kevés esélyt látok. Kevin tehát már az elején sem volt elég jól kijátszva, bár a tinik legalább tűrhetően gondolkodtak és nem estek az ilyen alkotásoknál megszokott, amatőr és klisés hibákba, amin mindig kiakadunk. Ennek ellenére engem csak irritáltak, illetve Casey visszaemlékezései mellett Kevin is kaphatott volna többet, hisz elvileg minden személyisége egy-egy trauma hatására alakult ki, amiket végül sajnos nem láttunk, de ahogy telt az idő egyre több dologra kaptunk magyarázatot, Casey fura viselkedésén át, a Kevin személyiségei által emlegetett 'szörnyig', ami mellesleg végül átvitte egy egyszerű, kergetőzős horrorba az egészet. Egy dolog valamelyest mégis megmenti az egészet, már ha igaz: spoiler de kaptunk egy olyan plusz jelenetet a végére, amitől kb. tátva maradt a szám, hiszen fölvetette a lehetőséget, miszerint ez a film csupán egy spoiler és ha ez igaz, akkor még zseniális is lehet, ha viszont csak egy szimpla easter-egg, ami csak megmutatja, hogy a 2 film egy univerzumban játszódik, akkor inkább dühít. Az alapötlet mindenesetre jó volt, ahogy a színészi munka is, de a kijátszatlan lehetőségek miatt számomra sajnos egyelőre csalódás, de meglátjuk mit hoz neki a jövő… vagy nem.

2 hozzászólás
Fummie

Az elmével kapcsolatban a legérdekesebbnek a disszociatív személyiségzavart (amit kéretik nem összetéveszteni a skizofréniával) tartom. Borzasztóan érdekes ez a téma, és még mindig egy csomó mindent nem tudni ezzel kapcsolatban, még akkor is, ha már nem ismeretlen az emberek számára. Nem sok alkotás készült ezzel kapcsolatban, de azok közül is a leghíresebb az egyik kedvencem.
Szóval amikor megtudtam, hogy jön ez a film, azonnal látni akartam. Ráadásul James McAvoy-jal a főszerepben, aki egyszerűen zseniálisat alakít.
A film alapkoncepciója remek, a történet teljesen oké, a szereplők nagyon jól működnek, McAvoy karaktere egyszerre lenyűgöző és nagyon ijesztő. Viszont az a baj, hogy szerintem Shyamalan túl nagy fába vágta a fejszéjét. Hiába volt ott 23 személy, ha mindig csak ugyanazt a 3-4-et láttuk. Ennek ellenére annyira jól építette a történetet, és vártam, hogy mi lesz, és szétvetett az ideg, aztán rájött, hogy neki ez mégsem megy, úgyhogy egy elegáns megoldással egy sima sablonhorror-klisét hozott ki belőle. Szóval csalódott vagyok, mert lehetett volna ez sokkal jobb is. De legalább nem lett egy Utolsó léghajlító. Viszont plusz pont a végéért (mármint nem az utolsó jelenetért, mert azt hiányos tudás miatt nem értettem, amíg el nem magyarázták, hanem még előtte), mert nem hozta el azt a megnyugvást, amit vártam volna egy átlag horror befejezéstől. Úgyhogy a film után még sokáig bennem volt az érzés, hogy beüljek egy sarokba.

5 hozzászólás
Aikome 

Nagyon vártam, de elvárások nélkül ültem le, mert féltem, hogy nem fog tetszeni.
Kezdjük ott, hogy bejöttek a jelenetek, a helyszínek és idősíkok közötti váltás, valamint a szereplők sem sikerültek szörnyűre (ami thrillereknél és horroroknál gyakori hiba ugyebár).
Nekem nem okozott problémát, hogy csak pár személyiséget ismertünk meg, túl soknak éreztem volna, ha az összeset bemutatják. Szerintem fel sem lehetne sorakoztatni őket 2 órában úgy, hogy a néző ne érezné megfelelési kényszernek a mű részéről.
Tudom, hogy ez sokaknak nem jelent semmit, de mikor az egyik csajnak spoiler. Oké, ez nem fontos, csak kicsit vicces lehet egy olyannak, aki sok gameplayt néz. :D
Az egyetlen részlet, amit utáltam az az egész spoiler Ezt leszámítva nem rossz film. Egyedi, nincs tele sablonokkal és érdekes látni, hogy melyik személyiség mit mond vagy mikor jön elő. Izgulhatunk a szereplőkért, hogy ki éli túl és ki nem.
A vége nekem nem tiszta és ez szörnyen frusztrál – valaki magyarázza már el. :D

15 hozzászólás
Bohemian 

Kár ezért a témáért, sokkal érdekesebb filmet is alkothattak volna ebből az alapanyagból…

Oroa 

James McAvoy fantasztikusan eljátszotta a személyiségeket. Bár a történet kicsit fura.

Blissenobiarella 

A megnézése után 8 csillagot adtam, most, egy héttel később, leülepítve már csak hetet. (mi lesz, ha megnézem még egyszer?) Ez csak azért fura, mert amúgy én nagyon szeretem Shyamalan filmjeit, ezt is csak az ő neve miatt akartam megnézni, meg jó, oké, a téma is elég jónak tűnt, úgyhogy a kettőtől együtt marha sokat vártam.
Lehet, hogy itt rontottam el, mert azt hiszem, alapvetően Shyamalan filmjei nem azok, amik elsőre elragadnak. A többi – mára kedvenc filmjeim közé tartozó – alkotása is mind olyan volt számomra, hogy csak második, harmadik megtekintésre tetszettek igazán.
Mégis, most azt érzem, hogy ezzel a filmmel ez nem így lesz. Mert már elsőre is felszínesnek érzem. Mert már elsőre elragadott James McAvoy alakítása, akinek ezúton is közlöm (magammal), hogy ideje megjegyezni a nevét. Mégis, már elsőre is érzem, hogy ez így kevéske lett. Én, aki évek óta nem voltam moziban, mert csak az engem iszonnyúúúan érdeklő filmekre vagyok hajlandó beülni elszunyókáltam kb. öt percre a közepén… ezt egyrészt szégyellem, másrészt azért a filmre nézve sem jelent túl jót, nagyon leül a sztori a közepén, mielőtt jönne a nagy-nagy fordulat. Ami a fordulatot illeti, az Shyamalanos… nem vártam tőle mást, aki ismeri a filmjeit, annak szerintem kiszámítható volt, hogy mi fog történni.

Akinek a téma újat jelent, vagy nem hallott még erről mentális betegségről, annak javaslom olvasgatni Billy Milligan történetéről. Ezt lehet a wikipedián, vagy Daniel Keyes magyar nyelven is elérhető könyvéből, melynek címe Szép álmokat, Billy!
Billy Milligannek is 23+1 személyisége volt. Milyen érdekes! Ő volt továbbá az első olyan személy, akit felmentettek bűnei alól erre a betegségre hivatkozva (miszerint a számos bűntényt, melyeket elkövetett, különböző nemkívánatos személyiségei követték el).

kvázimozi

Shayamalan sablonosra vette a figurát, sokkal jobbat vártam tőle; ez a film pedig rengeteg lehetőséget rejtett magában, de sikerült neki a lehető legfelszínesebben kiaknázni őket, majd spoiler

A legelső felvétel nagyon hipnotikus (dolly-zoom) ami tetszetős volt és reméltem hogy ez most a „berántás” és az egész film ilyen bűvös lesz… de rohadtul nem. Sőt, így visszagondolva, az volt a legerősebb az egészben és ez borzasztó.

McAvoy jó volt, de nem lebilincselő; pedig váááártam, mindenki várta! Ám nem csak ő tehet róla, karakter szinten sem bontakozhatott ki jobban. Sokszor el-elkalandoztam, majd azon kaptam magam, hogy Andy Serkis-t vizionálom a főszerepbe; aki azért nem biztos, hogy könnyen boldogulna egy ilyen szereppel, de kíváncsi lettem volna! McAvoy helyett eredetileg Joaquin Phoenix volt a kiszemelt a szerepre de hát nélküle azért csak nem kellett $10M felé menni :D.

A lányok is játszhattak volna jobban (pedig kiemelt szerepű csajszi a 2016-os 'Boszorkány' c. filmben remek volt) -ám a nevetséges módon magyarázott vetkőztetésük meg olcsó hatásvadászat. Író-rendező úr, Mr. Night… hát mi a sájámälän van veled!? Nem ezt a színvonalat vártam tőled.

A doktornőt alakító Betty Buckley volt az egyetlen meggyőző karakter, illetve az ötéves kislány használt még olyannyira beteg fejet, hogy sokkal ijesztőbb volt számomra, mint a filmet átszövő ál-pszichikai terror. spoiler Hát komolyan hülyének nézi a nézőt? Csak mert könnyen meglehet! Manapság ez is divat.

A sztori, mint írtam korábban, felszínes és fantáziátlan és lyukas is. spoiler Olyan „vétek és pocséklás” érzésem volt, mint pl. a Rouge One-nál is. spoiler Shayamalan az ezredforduló körül készítette eddigi legjobbjait: Hatodik Érzék, Sebezhetetlen, Falu, Jelek… király filmek ezek! Itt most rá sem lehet ismerni… a kézjegyeit leszámítva, persze (amikor mindent és mindenkit középre állít >.< illetve hogy mellékszereplőként mindig becsempészi magát) -és mindez csak stilizálás, de a lényeg és az összhatás meg romokban hever. Itt most elhagyta magát és ez elszomorít, míg a film pedig csalódást okoz. Nem beszélve az erősen félrevezető PR kampányról… spoiler

Szóval, az alakítások összességében közepesek (oké, mondjuk azt, hogy jók) a helyszínek és díszletek átlagosak, a zene meg passzos, viszont hamar elillan. A vágással gondjaim voltak, mert míg helyenként túl sokáig mutattak valamit, máshol már nem hagytak kiteljesedni egy-egy érzelmi reakciót. A kép szép volt, de azokat a belenagyításokat nem igazán értettem; szerintem az utómunkálatok során igyekeztek korrigálni valamit; a fényelés sokat emelt a hangulaton, jól árasztotta a pszichotriller feelinget -de hát a technikai igényesség ilyen szinten már alapfeltétel és nem mentheti meg a filmet önmagától. Ez lehetett volna egy remek, rétegezett idegölő és enyhén misztikus valami (mint pl. a Jelek) de helyette lábon lőtte magát és a saját hülyeségébe fulladt.

Csak McAvoy meg Buckley alakítása miatt MLM; amúgy kettőt kapna.

Ui.: miután nem jutottam el (a héten csak egyszeri és azt is nyilván csak 10 után tartott) feliratos vetítésre, kénytelen voltam szinkronnal nézni, aminek elborzasztó igénytelenségi faktora van és valószínűleg sokat ront a filmen; folyvást kivesz belőle. Ha teheted, eredeti nyelvvel nézd! Egyszer majd még én is újranézem… egyszer… majd egyszer.

Ui.: NAGY spoiler SÓHAJ

2 hozzászólás
Marcsi0603

Wow, nem számítottam rá, hogy ilyen jó lesz. James McAvoy nem a kedvencem, de ebben a filmben olyat alakított, hogy le a kalappal előtte. Minden egyes személyiséget fel lehetett ismerni már az arckifejezéséből is, és számomra tökre hiteles volt az egész. Azt sajnálom, hogy szinkronnal néztem, mindenképp akarom majd eredeti nyelven is, mert gondolom McAvoy úgy még jobban hangzik. Végig lekötött, izgalmas volt és még az egyik lányt is sikerült megkedvelnem. A doktornőt majdnem el is felejtettem, pedig őt is szerettem, érdekesek voltak a jelenetei. Szóval szerintem mindenképp érdemes megnézni ezt a filmet.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

Dr. Fletcher: Magát én nem tartom gonosznak. Maga szükségszerű.

Bogesxd 

the Beast: You are different from the rest. Your heart is pure. Rejoice! The broken are the more evolved. Rejoice.

Bogesxd 

Dennis: We are what we believe we are.
Hedwig: Holy shit, this is so cool. They're gonna believe we exist now, right?
Dennis: They're gonna have to.
Hedwig: So what do we do now?
Patricia: We trust in him. He'll protect us. Look at what he can do. Let him show the world how powerful we can be.


Folytatása

Összehasonlítás

A sebezhetetlen


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján