A vörös sárkány (Hannibal Lecter 2.) (2002) 190

Red Dragon
124' · amerikai, német · thriller, krimi 18

Will Graham, a kiváló nyomozó azért hagyta ott az FBI-t, mert majdnem az életébe került elkapni Dr. Hannibal Lectert, a zseniális őrültet. Most, évek múltán azonban, amikor egy sor különösen szörnyű gyilkosság tartja rettegésben a közvéleményt, Graham vonakodva bár, de hajlandó visszatérni… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Anthony HopkinsDr. Hannibal Lecter
Edward NortonWill Graham
Ralph FiennesFrancis Dolarhyde
Harvey KeitelJack Crawford
Emily WatsonReba McClane
Mary-Louise ParkerMolly Graham
Philip Seymour HoffmanFreddy Lounds
Anthony HealdDr. Frederick Chilton
Ken LeungLloyd Bowman
Frankie FaisonBarney Matthews

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 42

Várólistára tette 76


Kiemelt értékelések

mandu

Erre most nagyon szükségem volt, szóval kap egy plusz csillagot. :D Így kell visszarántani az ember lányát egy eseménydús szilveszter éjszaka után… xD

TribeBubu 

Nemrég fejeztem be a könyvet. Alapvetően egy kiváló krimithriller, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire hű Thomas Harris művéhez. Pár színész ugyan nem éppen olyan, mint ahogyan a könyvben le volt írva, és néhány egyszerűsítés volt a történetben, de ezektől eltekintve tökéletesen visszaadta az élményt, amit olvasás közben nyújtott.
Kár, hogy ritkán adaptálnak ilyen odaadással könyveket.

4 hozzászólás
Charityy 

Tetszett, csak néhol unatkoztam rajta. Lehet, hogy ez most nem az én műfajom.

Kingslayer

Íme, az egyik bizonyíték, hogy Hollywood is tud jó filmeket gyártani a 21. században is. Csak azt nem értem, miért teszik ezt egyre ritkábban az évek múlásával? A sorozatból kedvencet mondani nem tudnék, de ha ezen múlna a lelkiüdvöm, akkor ezt választom kedvencnek Norton és Fiennes miatt.

Horváth_Kata

A kedvencem a sorozatból, lehet mivel 3 kedvenc színészem is szerepel benne, vagy lehet, hogy itt szerettem meg őket… ki tudja.

Zea

Imádom Ralph Fiennes- t, imádom Anthony Hopkins-t és nem utolsó sorban imádom Edward Nortont…. Mi kell még? :D :D

victoria_m997

Zseniális. Zseni sztori, zseni színészek, zseni hangulat. Szuper film volt.

molymacska

Elég furcsa film volt, de megérte megnézni.
Az egyik, és legnagyobb problémám a filmmel, hogy itt már letagadhatatlanul látszik, hogy könyvből készült. Látszik, hogy nem mondanak ki fontos (vagy számomra fontos) dolgokat, a kép nem úgy áll össze, és a végén az ember ül, kavargó gondolatokkal, és azokat próbálja összegereblyézni. (meg kell mondjam, nem sikerült. Van még néhány kérdésem :D )
A másik érdekesség, hogy szegény Hopkins itt már eléggé idős, és eléggé idősnek is néz ki, ami egészen furcsa, hiszen az alap történet előtt járunk. Legalább egy parókát adhattak volna rá, hogy ne legyen ennyire furcsa és kirívó.
És ha már érdekesség, akkor számomra furcsa volt, hogy a filmhez nem sok köze volt Hannibálnak. Jó, persze, ott volt, segített, de hát azért valljuk be, egyáltalán nem körülötte forgott a történet, pedig a másik kettő film központi eleme volt. Ez picit rosszul esett a szívemnek, hiszen annyira megszerettem Hannibál professzort.
Nem volt rossz film, teljes mértékben nézhető, de azért látszik a tendencia, hogy csak egy újabb bőrt húztak le róla. Remélem a negyedik film nem lesz ennél is rosszabb, mert abba beleszakadna a szívem…

Gothic01 

A sorozat iránti rajongásomon felbuzdulva döntöttem úgy, hogy meglesem sorban a filmeket, így a végítéletben is nagy szerepet játszott a sorozattal való akaratlan összehasonlítgatásom. Az első dolog, amit fontos megjegyezni, hogy a sorozat ismerete, az előzmények ismerete nélkül valószínűleg nem tetszett volna ennyire, rengeteg név és esemény így önmagában nem mondott volna semmit se, jelentéktelennek, avagy kidolgozatlannak tetszett volna.

Ezért meg fognak kövezni, de nekem az igazi Hannibal… nem Anthony Hopkins, hanem Mads Mikkelsen, az utóbbi Hannibal egy méltóságteljes pszichopata, egy olyan zseni, akiben van tartás… dominancia… Hopkins Hannibálja (az előző filmhez képest jóval gyengébb kivitelű) meg ugyan szintén okos és jó megfigyelő, de jobban emlékeztetett egy plusz tejért könyörgő, rakoncátlan macskára vagy egy rossz gyerekre, mint egy szuper-intelligens, körmönfont elmebetegre. Túl látványosan, gyerekesen őrült, valamilyen szinten inkább visszamaradottnak hat, mint az egészségeseknél fejlettebbnek. Talán az is rontott a képen, hogy ez az elég málé… asszociációk, rejtett nyomok felfedezésének terén közel sem nagy show Will Graham (utálok megint a sorozatra hivatkozni, de az ottani Will ezerszer okosabb, képességeiben tehetségesebb, Norton a meglátásom szerint nem kapta el Willben a lényeget) által és a többi karakter által se „méltón” lett Lecterre utalva, úgy kezelték, mint egy bogaras vénembert, aki össze-vissza beszél, leintegették a mondandóját… nem vették elég komolyan. Plusz lényegében ezt az ügyet nem is Will oldotta meg, hanem Lecter.

Ami a Vörös Sárkányt illeti, az ő szálát nagyon szerettem, Ralph Fiennes, mindenki Lord Voldemortja remekül alakított, a karakternek rendkívül ütős volt a története. De az FBI-ban kicsit csalódtam, nem volt elég részletes profil építés, nem éreztem azt, hogy rendesen kianalizálták a gyilkost, hogy valóban megértették, mi alapján cselekszik – ugyanolyan nyomok által, ugyanúgy a sötétben tapogatóztak, mint bármelyik sorozatgyilkossal foglalkozó filmben a nyomozók. Ilyen szempontból nem adott többet, mint egy átlagos thriller vagy krimi, nem volt eléggé… okos a film felépítése, a pszichopata szál kibontása, inkább arra gyúrtak, hogy szélesebb körben megragadó legyen, minthogy elgondolkodtató, a pszichopaták megértéséhez szükséges elvontság birtoklója.

Összességében élvezetes élmény volt… de sokkal többet vártam. A bárányok hallgatnak-nál mindenesetre jobban tetszett egy fokkal.

turanett 

Nem semmi szereposztás! Anthony Hopkins és Edward Norton fantasztikus színészek. Amihez csak nyúlnak, azt sikerre viszik. Itt sem volt másként. Nagyon szeretem ezt a sorozatot.


Népszerű idézetek

katy_swartz 

Fantázia nélkül olyanok volnánk mint a többi szürke kis egér.

TribeBubu 

Dr. Hannibal Lecter: Látott már vért holdfényben? Egészen fekete.

TribeBubu 

Én a Sárkány vagyok. És őrültnek nevez. Csodálatos átalakulást láthat és nem vesz észre semmit. Maga egy hangya a méhlepényben. Természeténél fogva csak egyet tud jól: színem előtt méltán reszket. De nekem nem félelemmel tartozik, mr. Lounds… hanem áhítattal.

TribeBubu 

Graham (a Fogtündér ügyének eligazításán): Nem áll le.
Nyomozónő: Miért nem?
Graham: Mert így lesz isten. Maga leállna?

Virtual_Angel

Lecter levele Graham ügynökhöz:

Kedves Will!

Bizonyára mostanra már felgyógyult. Legalábbis kívül…
Remélem nem lett túl csúf. Micsoda sebhelygyűjteménye van! Sose feledje el, kitől kapta a legjobbakat, és legyen hálás! Sebeink emlékeztetnek rá, hogy a múlt tényleg megtörtént. Primitív korban élünk, amely se nem kegyetlen, se nem bölcs. Félmegoldások átka sújtja. Bármely ésszerű társadalom engem vagy megölt volna, vagy hasznosít.

Sokat álmodik, Will?

Gyakran gondolok magára…

Régi barátja, Hannibal Lecter.


Folytatása

Összehasonlítás

Hannibal Lecter


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján