A Zodiákus (2007) 329

Sorozatgyilkos szedi áldozatait San Franciscóban. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, pedig a tettes üzeneteket küld több napilapnak is. Csak néhány rendőr, újságíró, köztük Paul Avery és egy halk szavú, tehetséges szerkesztőségi rajzoló, Robert Graysmith bízik abban, hogy megfejtheti a… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 11

Szereposztás

Jake GyllenhaalRobert Graysmith
Mark RuffaloDave Toschi
Robert Downey Jr.Paul Avery
Anthony EdwardsBill Armstrong
Donal LogueKen Narlow
Dermot MulroneyMarty Lee kapitány
Chloë SevignyMelanie
John Carroll LynchArthur
James CarrawayShorty
Jimmi SimpsonMike Mageau

További szereplők

Kedvencelte 36

Várólistára tette 210


Kiemelt értékelések

Charityy 

Mindenképp egy remek filmről van szó, mely remek színészeket vonultat fel. Engem sajnos nem igazán kötött le, de mindenképp megérte megnézni.

Negative_Singularity

Az az igazság, hogy ez a Zodiákus szemétláda a valaha volt legintelligensebb gyilkosok egyike. A mai napig nem tudni, ki volt az igazi elkövető, sem azt, valójában mennyi embert ölt meg. Bizonyítottan sok volt, amit magára vállalt, bár nem ő követett el (lehozták a gyilkosság részleteit az újságok, ezeket onnan tudta), de az is tény, hogy az áldozatok közül sokat ő ölt meg (ezek kiderülnek a leveleiből, ahol részletesen leírja azokat a dolgokat, amik nem voltak sajtónyilvánosak). Plusz: elárulta azt is, hogy a hallgatása alatt több embert is megölt, de ezt nem jelentette be a rendőrségnek, mint az előző gyilkosságokat.

Őszintén, nem is a gyilkosoktól félelmetes ez a bolygó, hanem attól, hogy ezek az emberkártevő csótányok képesek úgy megvezetni a rendőrséget, hogy több évtized után is megoldatlan marad az ügy, és a személyük rejtve marad. Többféle lehetséges gyanúsított volt és van, talán még lesz is, én ez alapján a film alapján három lehetséges verziót tudok elképzelni, noha messze álljon tőlem, hogy a képernyő elől okoskodjak (egyébként azért írtam, hogy a film alapján, mert mind a három verzióra kitértek, vagy legalábbis megemlítették) :

1. A tudathasadás magyarázhatja a megváltozott írásmódot és hangot, ez nem egy filmben volt is ábrázolva, illetve a szakirodalom is alátámasztja (igen, na, hát érdekel az ilyen identitásvesztés; vagy nyerés…?). Az is furcsa, hogy amíg a fő gyanúsított börtönben volt (Arthur Leigh Allen), addig egy levél sem érkezett. (De itt ugorhatunk is a második elméletre.)

2. Ez a gyilkos egy nagyon alapos és okos emberselejt, így simán kinézem belőle, hogy szándékosan hagyta abba a levélírást, amíg Arthur Leigh börtönben volt. Nem, nem játszottak össze, A. L. ugyanolyan áldozat volt, mint bárki más. A Zodiákus keresett egy embert, aki hasonlított hozzá (írás, katonaság, szociális környezet, megjelenés, beszéd), vagy netán ismerte, és ő maga hajlította saját lényét hozzá. A „kis drágaságok” szóhasználatát szándékosan vehette át, hogy hamis célpontot gyártson, míg ő szabadon nézheti a műsorát… ezt is több levélben említi, hogy a gyilkosság helyszínének a közelében volt, nézte a rendőröket, és micsoda élvezet volt neki, hogy azok a szánalmas zsaruk csak úgy elmentek mellette.

3. Hát, a harmadik megalázóan egyszerű lenne hozzá képest, bár nem elképzelhetetlen. Több elkövető volt, egy klasszikus domináns és szubmisszív személyiség. A telefonhívások ezt támasztanák alá, hiszen volt egy bizonytalan, zavart és félénk hangú férfi, míg ugyanígy volt egy erős, szenvtelen hangú pszichopata is, aki nagyon jól tudta mit és miért tesz. Ebben a verzióban elképzelhető akár Arthur Leigh tettessége is, bár nem hiszem. De így lehetséges, hogy sosem találtak egyező ujjlenyomatot.

Véleményem szerint vagy az első, vagy a második verzió lehet az igaz, de ezeken kívül biztos van még ezernyi lehetséges válasz, amit – sajnos – már csak a valódi gyilkos(ok) ismer(nek). Ha még él(nek)… Mert ugye az sem kizárt, hogy Arthur Leight (ő már ugye nem él , érdekes ez is, hogy pont a tárgyalásnál kapott szívrohamot), vagy Rick Marshall , esetleg Lee is lehetett.

A film hátborzongató részletességgel mutatja amúgy be a nyomozás ismert részeit, a színészi játék is szuper, a bomlás pedig bennem is megindult; de nem, nem fogok csodálni egy gyilkost.

Serafina_Darion 

Ez a film félelmetesen jó. A legnagyobb kedvenceim vannak benne, és a lehető legjobban játszanak. Élvezet őket nézni, a megszállottságukat, a kitartásukat és azt hogy képesek feladni a mániájukat, csakhogy ne veszítsék el teljesen az életüket.
Egyre jobban szeretem Mark Ruffalot. Nagyon jól áll neki a kitartó rendőr szerepe, úgy látszik itt már gyakorolt a Szemfényvesztőkre.
Robert Downey Jr. adja a laza, pökhendi, fontoskodó újságírót. Bár sajnos az élete nem alakult valami fényesen, de szerintem az itt alakított pökhendisége sokat segített a Vasember alakításában. :)
Jake Gyllenhaal. Vele sok filmet láttam már, és eléggé eltérőeket. Akció, dráma, romantikus. Olyan mintha ez a pasi ezer arcú lenne. Borzasztóan szeretem ezt a színészt, és vele bármit képes vagyok megnézni. Ahogy a fenti kettővel is.
Sokszor hallottam már erről a filmről, és mikor egyik éjjel megláttam hogy adja a tv nem bírtam neki ellen állni és megvártam. Sok kérdést hagyott a film, rengeteget. Felvonultatta a Zodiákus tetteit az össze bizonyítékot és bár úgymond a filmben megoldották a rejtélyt mégis maradtak kérdések, amiket a nézőre bíztak, hogy döntse el ő, szerinte ki is a gyilkos.
Remek film, remek színészekkel, és biztosan nem egyszer nézős.

1 hozzászólás
Lunemorte 

Három alkalom kellett ahhoz, hogy végig tudjuk nézni, mert mindig elaludtunk. Hosszú, vontatott film, ám végtelenül izgalmas is ugyanakkor. Robert Downey Jr. eddig nem volt túl szimpatikus, valamiért nagyon ellenszenves volt nekem, viszont most megváltozott a véleményem. John Carrol Lynch egy zseni, többet is mutathatták volna. spoiler, spoiler.

Gothic01 

Remekül összerakott, a valós eseményeket elismerésre méltó pontossággal követő film. Így is nagyon tetszett, az első perctől lázba hozott a találgatás a gyilkos pszichológiai profiljának az összeállítása, de talán az alapvető tálalást és a Graysmith magánfelderítését megelőző, lassabban folydogáló cselekményidőt felrázhatták volna a készítők némi teóriázással. A kézzel fogható, száraz nyomokon kicsit túlgondolkozó elméletgyártással arról, hogy ki lehet a pasas, és miért csinálja ezt.

Kincsanna 

Még bőven a snittes idők előtt láttam ezt a filmet, de az újranézése is pont annyira lekötött, mint első alkalommal.
Elsősorban a rendőrök karakterei tetszettek, főleg Mark Ruffalo, de persze Jake Gyllenhaal és Robert Downey Jr. is hozzátették a magukét.

Blissenobiarella 

Minden szempontból patent módon összerakott film. Fantasztikus munka, bármikor szívesen megnézem újra és újra….

Újranézve és újra és újra: továbbra is fenntartom az álláspontom. :) Remekül jeleníti meg a film a korszakot, és a film 2 óra és 43 perce ellenére sem unalmas egy percig sem. (bár valljuk be, azért kihívás egyvégtében megnézni, nekem be kellett iktatnom sétaszünetet) Gyllenhaal tökéletes választás a szerepére, és ebben tűnt fel nekem először, hogy rá érdemes odafigyelni, de ebben a filmben számomra Mark Ruffalo viszi a prímet, úgyhogy neki küldöm a puszit.
Az, hogy rendőrségi akták alapján készült a film, higgyük el, a nyilvánosan is utánaolvasható dolgok természetesen egyeznek, és meglehetősen részletesen mutatja be az egész nyomozást. Hihetetlenül izgalmasan ábrázolja a nyomozást ez a mű, az ilyen filmek miatt akartam én is FBI ügynök lenni kiskamaszként. (azért egy picit még most is)
Csak dicsérni tudom az apró részleteket is. A levelek, a ruhák, a frizurák mind beleillenek a képbe, és egy ilyen kaliberű filmnél természetesen a képi világra sem lehet panaszunk. Fincher neve a stáblistán amúgy sem hagy kételyt ezzel kapcsolatban, legalábbis számomra.
Aki szereti a rendőrös, nyomozós, rejtélykibogozós krimiket, ne hagyja ki, mert a maga kategóriájában fantasztikusan jó film.

1 hozzászólás
LeaIris2001

Már maga a Zodiákus a téma megfogott, mikor eldöntöttem, hogy meg fogom nézni ezt a filmet. Aztán ez megtörtént, és a legkevésbé sem mondhatom azt, hogy megbántam. Remek színészi alakításokat, korhű, gyönyörű képi világot, és egy teljesen reálisan, és jól feldolgozott történetet láthattunk. A film folyása lassú, de könnyen követhető és annak ellenére, hogy nem egy dübörgő akciófilmről beszélünk, leköti a néző figyelmét.

victoria_m997

Nagyon jó film. Érdekes, megtörtént eset, izgalmas történet, amiket remek színészek vittek filmvászonra. Nem unatkoztam, de nagyon hosszú, és sokszor éreztem úgy, mintha csak nagyon lassan vánszorognánk. Ennek ellenére bátran ajánlom.

LooneyLuna23

Sokszor és sok jót hallottam már erről a filmről, s a megtekintése után azt mondhatom, nem alaptalanok a dicséretek. Bár lassan építkezik a cselekmény, és egy kissé el is van nyújtva a film játékideje, ettől függetlenül képes lekötni a nézőjét. A gyilkosságok bemutatása, a tettes utáni véget nem érőnek tűnő nyomozás és az újságírók elköteleződése az ügy iránt mind megfelelően adagolva jelenik meg a történetben, egyik szál sem vesz el időt a másiktól. Mint oly sok másik filmnél, itt is meg kell jegyezni, hogy egy remek szereplőgárdát sikerült összeválogatni, akik meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy a néző garantáltan jól szórakozzon. Számomra Jake Gyllenhaal és Mark Ruffalo elhivatottsága, illetve Robert Downey Jr. lazasága (itt titokban már Vasember szerepére készült elő? :D) tetszett a legjobban, de a többiekre sem lehet panasz.
Jól összerakott film, mindenképp megéri a megnézésébe fektetett időt.


Népszerű idézetek

Ascyra 

Mr. Graysmith: Toschi felügyelő!
Inspector Toschi: Egy pillanat türelmet!
Mr. Graysmith: … rendben.

Mr. Graysmith: Találkoztunk egyszer a moziban.
Inspector Toschi: Biztos romantikus volt!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján