Szárnyas fejvadász (Szárnyas fejvadász 1.) (1982) 402

3 díj · 7 jelölés

2019-et írunk. Egy speciális osztaghoz tartozó Deckard éppen visszavonulni készül, amikor újabb feladatot kap. Öt replikáns eltérített egy űrhajót, hogy visszatérjenek a Földre és megkeressék megalkotójukat: az életüket szeretnék meghosszabbítani. Deckard feladata, hogy megakadályozza ezt,… [tovább]

angol

Képek 27

Szereposztás

Harrison FordRick Deckard
Rutger HauerRoy Batty
Sean YoungRachael
Edward James OlmosGaff
M. Emmet WalshBryant
Daryl HannahPris
William SandersonJ.F. Sebastian
Brion JamesLeon Kowalski
Joe TurkelDr. Eldon Tyrell
Joanna CassidyZhora

További szereplők

Kedvencelte 99

Várólistára tette 248


Kiemelt értékelések

csartak

Egyike azoknak a filmeknek, amik mindig elragadnak és lenyűgözve bámulom a látványos képsorokat. A mára kultikus zenéjével együtt igazi élvezet a szemnek és a fülnek.
Igen, a Vangelis zenéje tényleg sokat ad hozzá, olyan számomra mint egy hosszú sci-fi himnusz. És mindig, az első percektől fogva elvisz ebbe a kifacsart elidegenedett, eső áztatta nagyvárosi világba. Hiába nyüzsögnek az emberek az utcán tömött sorokban, itt csak magányos és elveszett lehet mindenki. Mit ér az élet? Mit ér egy replikáns élete? „Mindezek a pillanatok… elvesznek az időben… mint… könnyek az esőben.”
Annyira hangulatos, látványos, úgy érzem, nem fog rajta az idő. És hamarosan 2019 lesz, amikor játszódik a történet. Hol is tartunk mi?

Zahra 

Sajnos borzasztóan unatkoztam rajta. Végtelenül lassú a film, így nem igazán tudtam élvezni és figyelni sem.

Törpillaa 

Nekem nem igazán jött be ez a film. Annyira unalmas és vontatott az egész, már az elejétől kezdve, azt sem tudtam mi történik, és hiába figyeltem, nem ragadt meg egyik jelenete sem. A szereplők nagyon nem jöttek be, még Harrison Ford sem, pedig amúgy nem is olyan rossz színész, de ebben a filmben egyáltalán nem fogott meg az alakítása. Egyszer már láttam, de akkor sem tetszett, most is csak azért néztem meg, hogy képben legyek egy kicsit mielőtt megnézem a Szárnyas fejvadász 2049-et, de hát nem jött össze… De így is megfogom azt is nézni.

Laren_Dorr

Különleges film.
Miután megnéztem „csak” kilenc csillagot nyomtam rá. De később állandóan előjött bennem, a fejemben járt, értelmezések kristályosodtak ki bennem, szimbólumok kattantak a helyükre és rá kellett döbbennem, ez nem csak egy jó film, ez egy műalkotás.
Akárcsak a regény, a film is csak eszkötárában sci-fi és akárcsak a regényben, a filozófiai kérdéseken van a hangsúly, rengeteg rétegben, erős szimbolikával és művészien kivitelezve.
És Baty utolsó monológja, az átdöfött kézzel és a galambbal…tökéletes.
Ma már nem készítenek ilyen filmeket, legalábbis Hollywoodban. A plázamozik látogatóinak többségének termék kell, nem alkotás.
Személyes adalék, hogy én egyszer már láttam ezt a filmet, de még nagyon kicsi voltam. Talán ez volt az első élőszereplős film amit láttam, de megmaradtak bennem nagyon erősen jelenetek. És most harminc évvel később megnézve, olyan érzés volt, mintha egy kirakós állt volna össze és jelentés társult a jelenetekhez. Eszembe jutott mennyire más valaki vagyok, mint az a gyerek harminc éve, mennyire máshogy értelmeztem a dolgokat. Kijelenthetem-e teljes bizonyossággal, hogy ő ugyanaz volt mint aki most vagyok? Mit jelent tulajdonképpen, hogy én, ha ennyi idő utan ekkora a különbség én és én köztem?

Kriszta

Nem véletlen, hogy kultikussá vált ez a film. Sajnos csak most láttam először, és azért sajnos, mert korábban biztos más hatással lett volna rám. Méghozzá azért, mert már láttam pár filmet emberszabású robotokról, amik mai technikával, a mai nézői igényeknek megfelelően készültek (témájában az Ex Machina pl. teljesen idevág). És hiába értékelem a Szárnyas fejvadász témáját, kivitelezését, már nem durran akkorát, mint ahogy 1982-ben tehette. Ennek ellenére mégis sokkal jobban tetszett, mint mondjuk az előbb említett Ex Machina, mert sokkal emberibb, nem olyan-hideg-rideg a film légköre. Bár ez a film is épp elég bizarr, de olyan 80-as évekbelien.
A látványvilága meg egyszerűen lenyűgöző! Régi filmeknél sokszor ledöbbenek, hogy az akkori technikákkal sok mainál minőségibb látványt teremtettek. Ebből is látszik, hogy a hozzáértés sokkal fontosabb, mint a technikai felszereltség…
Kíváncsi leszek a második részére :)

Stone

Örök darabjaim egyike. Apuval mentünk el a moziba anno. Legjobban megmaradt jelenet amikor Deckard a képpel ügyködik, szó szerint tátott szájjal néztem, nagyon megfogott az a gondolat, h egy két dimenziót így lehessen manipulálni. Rengetegszer újrázom/tam.

danlin 

Legalább egy évtizedes tartózásom ez a film. A regényt korábban már olvastam, és mivel Harrison Ford játszik benne és Ridley Scott a rendező, kíváncsi voltam a filmadaptációra. Alapvetően szerintem adaptációnak jó volt, a részletekre nem emlékszem, de az alaptörténet ugyanaz és a hangulatot is jól eltalálták. Tetszett a háttér, ahogy a jövőt elképzelték. Talán egy kicsit lassan haladt az eleje, és ahhoz képest nem ismertük meg annyira a hősöket és antihősöket.

Emerson 

„Kicsit” csalódtam, mert egy tökéletes filmre számítottam. A sok hosszúra nyújtott jelenet és az andalító zene ugyan egyedi hangulatot teremtett, de majdnem lemaradtam a csavarról a kómás fejemnek köszönhetően. Jobb lett volna kipihentebb állapotba nézni, sötétben, odakint szakadó esővel. Ez most így sikerült. Majd jön az újranézés valamikor és akkor átértékelem a látottakat.

DoreenShitQ

Minden tisztelettel, de itt mi történik? Ha kést tartanának a nyakamhoz se tudnám megmondani.

Sicc

Nagyon érdekes volt rögtön a könyv után látni…A hangulatot teljes mértékben sikerült eltalálnia Ridley Scottnak. A történet kicsit más, tetszett, hogy még nagyobb hangsúlyt fektet az élőlény -kérdésre. Lassú, de odaszegez. Nagyon bírtam a zenét és a látványvilágot. (még úgy is, hogy volt, ami már nagyon elavult a mai szemnek) A Roy Batty-féle szál lezárásának – még ha furán is jött ki – külön örültem.


Népszerű idézetek

csartak

Batty: Én láttam olyan dolgokat, amiket ti, emberek, el sem hinnétek. Lángoló csatahajókat az Orion peremén. Gyilkos sugarakat az éjben a Tannhauser kapunál. Mindezek a pillanatok…elvesznek az időben…mint…könnyek az esőben. Az idő lejárt.

csartak

Tyrell: A láng, ha kétszer olyan erősen világít, fele annyi ideig ég! És te nagy lánggal égtél Roy!

csartak

Leon: Nincs rosszabb mint olyanra vágyni ami sosem lehet a tiéd.

acélpatkány 

Roy Batty: I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time… like tears in rain… Time to die.

csartak

Rachael: I'm not in the business. I am the business.

csartak

[last lines]
[Director's Cut]
Gaff: [voiceover] It's too bad she won't live! But then again, who does?

Szelén

Tyrell: „More human than human” is our motto.

Zakuro 

Gaff: Monsieur, azonnal kövessen engem, bitte!

Szelén

Batty: Quite an experience to live in fear, isn't it? That's what it is to be a slave.

pojDD

– Meglep, hogy nem jöttél előbb.
– Nem könnyű megtalálni az utat a Teremtőhöz.
– Na és, mit tehet Ő érted?


Népszerű triviák

Virtual_Angel 

A Szárnyas fejvadászban Daryl Hannah-nak át kellett futnia egy esős terepen, de megcsúszott, és beleverte a karját egy valódi üvegű kocsiablakba. A színésznő folytatta a jelenetet mintha mi sem történt volna, később könyökét nyolc helyen varrták össze, és ma is látszik rajta a forradás.

Kapcsolódó filmek: Szárnyas fejvadász (1982)

Szárnyas fejvadász (1982)

Kapcsolódó művészek: Daryl Hannah


Folytatása

Összehasonlítás

Szárnyas fejvadász


Hasonló filmek címkék alapján