Szárnyas fejvadász (Szárnyas fejvadász 1.) (1982) 345

Blade Runner
117' · amerikai, angol, hongkongi · akció, sci-fi, thriller

3 díj · 7 jelölés

2019-et írunk. Egy speciális osztaghoz tartozó Deckard éppen visszavonulni készül, amikor újabb feladatot kap. Öt replikáns eltérített egy űrhajót, hogy visszatérjenek a Földre és megkeressék megalkotójukat: az életüket szeretnék meghosszabbítani. Deckard feladata, hogy megakadályozza ezt,… [tovább]

angol

Képek 27

Szereposztás

Harrison FordRick Deckard
Rutger HauerRoy Batty
Sean YoungRachael
Edward James OlmosGaff
M. Emmet WalshBryant
Daryl HannahPris
William SandersonJ.F. Sebastian
Brion JamesLeon Kowalski
Joe TurkelDr. Eldon Tyrell
Joanna CassidyZhora

További szereplők

Kedvencelte 85

Várólistára tette 216


Kiemelt értékelések

csartak

Egyike azoknak a filmeknek, amik mindig elragadnak és lenyűgözve bámulom a látványos képsorokat. A mára kultikus zenéjével együtt igazi élvezet a szemnek és a fülnek.
Igen, a Vangelis zenéje tényleg sokat ad hozzá, olyan számomra mint egy hosszú sci-fi himnusz. És mindig, az első percektől fogva elvisz ebbe a kifacsart elidegenedett, eső áztatta nagyvárosi világba. Hiába nyüzsögnek az emberek az utcán tömött sorokban, itt csak magányos és elveszett lehet mindenki. Mit ér az élet? Mit ér egy replikáns élete? „Mindezek a pillanatok… elvesznek az időben… mint… könnyek az esőben.”
Annyira hangulatos, látványos, úgy érzem, nem fog rajta az idő. És hamarosan 2019 lesz, amikor játszódik a történet. Hol is tartunk mi?

Törpillaa 

Nekem nem igazán jött be ez a film. Annyira unalmas és vontatott az egész, már az elejétől kezdve, azt sem tudtam mi történik, és hiába figyeltem, nem ragadt meg egyik jelenete sem. A szereplők nagyon nem jöttek be, még Harrison Ford sem, pedig amúgy nem is olyan rossz színész, de ebben a filmben egyáltalán nem fogott meg az alakítása. Egyszer már láttam, de akkor sem tetszett, most is csak azért néztem meg, hogy képben legyek egy kicsit mielőtt megnézem a Szárnyas fejvadász 2049-et, de hát nem jött össze… De így is megfogom azt is nézni.

Charityy 

Sajnos borzasztóan unatkoztam rajta. Végtelenül lassú a film, így nem igazán tudtam élvezni és figyelni sem.

Laren_Dorr

Különleges film.
Miután megnéztem „csak” kilenc csillagot nyomtam rá. De később állandóan előjött bennem, a fejemben járt, értelmezések kristályosodtak ki bennem, szimbólumok kattantak a helyükre és rá kellett döbbennem, ez nem csak egy jó film, ez egy műalkotás.
Akárcsak a regény, a film is csak eszkötárában sci-fi és akárcsak a regényben, a filozófiai kérdéseken van a hangsúly, rengeteg rétegben, erős szimbolikával és művészien kivitelezve.
És Baty utolsó monológja, az átdöfött kézzel és a galambbal…tökéletes.
Ma már nem készítenek ilyen filmeket, legalábbis Hollywoodban. A plázamozik látogatóinak többségének termék kell, nem alkotás.
Személyes adalék, hogy én egyszer már láttam ezt a filmet, de még nagyon kicsi voltam. Talán ez volt az első élőszereplős film amit láttam, de megmaradtak bennem nagyon erősen jelenetek. És most harminc évvel később megnézve, olyan érzés volt, mintha egy kirakós állt volna össze és jelentés társult a jelenetekhez. Eszembe jutott mennyire más valaki vagyok, mint az a gyerek harminc éve, mennyire máshogy értelmeztem a dolgokat. Kijelenthetem-e teljes bizonyossággal, hogy ő ugyanaz volt mint aki most vagyok? Mit jelent tulajdonképpen, hogy én, ha ennyi idő utan ekkora a különbség én és én köztem?

Stone

Örök darabjaim egyike. Apuval mentünk el a moziba anno. Legjobban megmaradt jelenet amikor Deckard a képpel ügyködik, szó szerint tátott szájjal néztem, nagyon megfogott az a gondolat, h egy két dimenziót így lehessen manipulálni. Rengetegszer újrázom/tam.

danlin 

Legalább egy évtizedes tartózásom ez a film. A regényt korábban már olvastam, és mivel Harrison Ford játszik benne és Ridley Scott a rendező, kíváncsi voltam a filmadaptációra. Alapvetően szerintem adaptációnak jó volt, a részletekre nem emlékszem, de az alaptörténet ugyanaz és a hangulatot is jól eltalálták. Tetszett a háttér, ahogy a jövőt elképzelték. Talán egy kicsit lassan haladt az eleje, és ahhoz képest nem ismertük meg annyira a hősöket és antihősöket.

Kriszta

Nem véletlen, hogy kultikussá vált ez a film. Sajnos csak most láttam először, és azért sajnos, mert korábban biztos más hatással lett volna rám. Méghozzá azért, mert már láttam pár filmet emberszabású robotokról, amik mai technikával, a mai nézői igényeknek megfelelően készültek (témájában az Ex Machina pl. teljesen idevág). És hiába értékelem a Szárnyas fejvadász témáját, kivitelezését, már nem durran akkorát, mint ahogy 1982-ben tehette. Ennek ellenére mégis sokkal jobban tetszett, mint mondjuk az előbb említett Ex Machina, mert sokkal emberibb, nem olyan-hideg-rideg a film légköre. Bár ez a film is épp elég bizarr, de olyan 80-as évekbelien.
A látványvilága meg egyszerűen lenyűgöző! Régi filmeknél sokszor ledöbbenek, hogy az akkori technikákkal sok mainál minőségibb látványt teremtettek. Ebből is látszik, hogy a hozzáértés sokkal fontosabb, mint a technikai felszereltség…
Kíváncsi leszek a második részére :)

Emerson 

„Kicsit” csalódtam, mert egy tökéletes filmre számítottam. A sok hosszúra nyújtott jelenet és az andalító zene ugyan egyedi hangulatot teremtett, de majdnem lemaradtam a csavarról a kómás fejemnek köszönhetően. Jobb lett volna kipihentebb állapotba nézni, sötétben, odakint szakadó esővel. Ez most így sikerült. Majd jön az újranézés valamikor és akkor átértékelem a látottakat.

DoreenShitQ 

Minden tisztelettel, de itt mi történik? Ha kést tartanának a nyakamhoz se tudnám megmondani.

Ascyra 

Valahányszor látom – ez elég számottevő érték – az a hangulat, ami uralja az egész filmet, egyszerűen.. én úgy érzem, utánozhatatlan, engem minduntalan letaglóz.
Ezt a filmet akkor is látni kell, látni érdemes, ha amúgy nem szeretjük a műfajt, ha bajunk van bármelyik színésszel.. Én biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ad valamit, annak ellenére is, hogy néhol vontatott, talán még unalmas is.
Én életem végéig fogom nézni, ha másért nem, Rutger Hauer epilógusáért. (Sokan nem tudják, hogy az eredeti könyvben nem ez a szöveg volt benne. Ezt maga Rutger Hauer találta ki, és éjjel hívta fel a rendezőt, hogy: figyelj, kitaláltam valamit! Így, hogy elment, még jobban megsirattam, mint amennyire szoktam. Ha csak ezt mondta volna el, ezen a Földön, még éltében, akkor is feledhetetlen lenne.
Csodálatos film, szívből, mindenkinek!


Népszerű idézetek

csartak

Batty: Én láttam olyan dolgokat, amiket ti, emberek, el sem hinnétek. Lángoló csatahajókat az Orion peremén. Gyilkos sugarakat az éjben a Tannhauser kapunál. Mindezek a pillanatok…elvesznek az időben…mint…könnyek az esőben. Az idő lejárt.

csartak

Tyrell: A láng, ha kétszer olyan erősen világít, fele annyi ideig ég! És te nagy lánggal égtél Roy!

csartak

Leon: Nincs rosszabb mint olyanra vágyni ami sosem lehet a tiéd.

acélpatkány

Roy Batty: I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time… like tears in rain… Time to die.

csartak

Rachael: I'm not in the business. I am the business.

Szelén 

Batty: Quite an experience to live in fear, isn't it? That's what it is to be a slave.

Szelén 

Tyrell: „More human than human” is our motto.

csartak

[last lines]
[Director's Cut]
Gaff: [voiceover] It's too bad she won't live! But then again, who does?

Zakuro 

Gaff: Monsieur, azonnal kövessen engem, bitte!

Szelén 

Deckard: You're reading a magazine. You come across a full-page nude photo of a girl.
Rachael: Is this testing whether I'm a replicant or a lesbian, Mr. Deckard?


Népszerű triviák

Virtual_Angel 

A Szárnyas fejvadászban Daryl Hannah-nak át kellett futnia egy esős terepen, de megcsúszott, és beleverte a karját egy valódi üvegű kocsiablakba. A színésznő folytatta a jelenetet mintha mi sem történt volna, később könyökét nyolc helyen varrták össze, és ma is látszik rajta a forradás.

Kapcsolódó filmek: Szárnyas fejvadász (1982)

Szárnyas fejvadász (1982)

Kapcsolódó művészek: Daryl Hannah


Folytatása

Összehasonlítás

Szárnyas fejvadász


Hasonló filmek címkék alapján