Akira (1988) 73

アキラ
124' · japán · akció, sci-fi, animációs, anime 16

Évtizedek teltek el a Harmadik Világháború kitörése és a Tokiót romba döntő hatalmas robbanás óta. 2019-re a várost újjáépítették, de Neo Tokió gengszterek, terroristák, vallási fanatikusok és motoros bandák polgárháborúk dúlta városa lett. Egy ilyen banda, a Kapszulák vezetője a 16 éves Kaneda… [tovább]

japán

Szereposztás

Iwata MitsuoKaneda Shoutarou (hang)
Koyama MamiKei (hang)
Sasaki NozomuShima Tetsuo (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 17

Várólistára tette 66


Kiemelt értékelések

Mesybojsó

Nem bánom, hogy nem láttam fiatalabb koromban, talán nem is értettem volna és csak egy nagy katyvaszként emlékeznék most rá.
Mérhetetlenül imádom a disztópiákat, s ez disztópia a javából, még ha nincsenek is benne repülő autók, robotok, androidok és ki tudja még mik. Nagyon jó a társadalomrajza, sok minden a ma világra is levezethető.
Ugyanakkor nagyon szomorú film. Magányt és kétségbeesést sugároz, amibe igazán könnyű belesüppedni, kimászni viszont már sokkal nehezebb. Ebben a filmben Tetsuo akarok lenni, imádom a karakterét. Annyira nyers és puritán érzéseket sugároz, hogy szinte átérződik a képernyőn és beleéli magát az ember. Ezzel szemben Kaneda kissé bohókás jelleme félrebillenti a komorság felé néző mutatót, de épp csak egy kissé.
A rajzolása tipikusan 80-as évek, de ezek annyira jók, annyira egyediek. A zenék eszméletlen jók, tökéletesen illenek a jelenetekhez. Valóban alapmű, de bizonyos kor alatt szerintem semmi értelme megnézni.

molly_

Egyik legelső animém volt, matektanárom adta kölcsön DVD-n még az általánosban.. :'D
Akkor persze szinte semmit nem fogtam fel belőle. Nemrég újranéztem, így azért már egy kicsit megvilágosodtam, de még mindig elég kuszának tűnik a sztori. Azért érdemes megnézni, mert elgondolkodtató, engem végig teljesen lekötött. :)

Kiskakukk 

'AZ' ANIME!
Nem véletlenül vált világhírűvé és lopkodtak belőle előszeretettel a filmesek.
Megrázó, bizarr, erőszakos, kegyetlen. Itt aztán senkire és semmire nincsenek tekintettel.
Zseniális cucc. Olvastam a mangáját is, ami nyilván sokkal részletesebb, kidolgozottabb, a karakterek is más irányba mennek el, mint a filmben (egyébként bitangjó olvasmány és rajzilag is elképesztő), de nagyon korrekt ez az anime feldolgozás is.
Írhatnék róla egy jó hosszú dicshimnuszt, de már annyi terjeng róla, hogy inkább csak annyit írok: ezt látni kell. Érzékenyebb lelkűek viszont csak óvatosan közelítsenek hozzá (van itt gyerekgyilkosság, leszakadó végtagok, összepasszírozott emberi testek, szóval véres, na).
Annyira szeretem ezt a filmet, hogy amikor végre bemutatták majd' 20 év késéssel Magyarországon moziban, hiába láttam előtte már kb. 10 alkalommal, beültem rá. És mekkora élmény volt! :)

leroykid

kicsit kaotikus volt elsőre, még egyszer-kétszer mindenképp újra kell néznem, hogy tisztuljon a kép. esztétikailag nagyon szép volt.

adrica

Ez volt a harmadik animém Miyazaki Howl-ja és a NGE után, nulla infóval a japán társadalomról, kultúráról, gondolkodásmódról, bármiről. Így rohadtul nem jött át, hogy mit akarnak itt ilyen elfojtott majd kitörő agressziókkal, motoros bandákkal meg mindenféle szörnyekkel, ami ezen egy kicsit is túl volt, azt meg nemes egyszerűséggel fel sem fogtam. Meg akarom nézni még egyszer, addig nem is értékelném, mert kíváncsi vagyok, hogy némi infómorzsával a tarsolyomban mit mutat a dolog.
A forradalmi képi megoldások persze még a ’88-as forradalom gyümölcsei, nagy extrákra ne számítson senki, és a karakterábrázolás is még a régebbi „iskolából” való, csak mondom.
Azért Tetsuo karaktere hátborzongató így is.

sipiarpi 

Érdekesnek indult a történet és sokáig tetszett a film. Aztán nagyon „elment a kép”. Most akkor mi/ki is Akira? És mi történt Tetsuoval? A lány szövege sem világosított fel jobban. Lehet meg kellene nézni még egyszer, de az nem most lesz.

Popovicsp87 

Klasszikus disztópiás anime a ’80-as évek végéről.
Nem egy könnyű darab, de többször újranézhető, mindig lehet benne találni valami újat.
Eléggé szomorú, és a vége sem lesz happy end.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján