Transzcendens (2014) 259

Dr. Will Caster a mesterséges intelligencia legelismertebb szakértője ötvözi a világ összes tudását az emberi érzelmek teljes skálájával. Kísérletei miatt egy radikális szervezet merényletet követ el ellene, aminek következtében Caster az általa kifejlesztett gép tesztalanyává válik. Caster… [tovább]

Szereposztás

Johnny DeppWill Caster
Rebecca HallEvelyn Caster
Cillian MurphyBuchanan
Morgan FreemanJoseph Tagger
Kate MaraBree
Paul BettanyMax Waters
Clifton Collins Jr.Martin
Cole HauserStevens
Josh StewartPaul

Kedvencelte 14

Várólistára tette 141


Kiemelt értékelések

Honey_Fly 

Megnéztem másodszor is, hogy hátha csak lemaradtam valami fontosról első alkalommal. De nem. És még baromi hangos is.

5 hozzászólás
Angria_Wolf

Nekem tetszett. Láttam már ebben a témában pár alkotást, de ez nagyon szépen körüljárta a lehetőségeket, kilépett az eddig tapasztalt „az internet a végső terjeszkedés helye” korlátjából is, sokkal tovább ment, beépült az ökoszisztémába. Ráadásul amit külön díjjaztam, hogy végre nem a tudomány állt a középpontban, hanem az emberi tényező, az érzelmek, a személyiség. Nem a helyes és a helytelen eszmék ütköztetésére fókuszáltak elsősorban, hanem arra, hogy meddig ember egy ember, vajon a lélek és az elme hogyan kapcsolódik.
Nagyon is elfér a sci-fi palettán, sajnálom hogy sokaknak nem jött át a mondanivalója.
Pedig rém egyszerű. A technikai fejlettség önmagában semmit nem ér.
A látványvilág is pont elég volt nekem. Még A tüskére hajazó nanobotok is bejöttek. Pedig azt a filmet nagyon utáltam…

1 hozzászólás
Gothic01 

Ki tudja, mióta a várólistámon parkolt a Transzcendens, mire végre rászántam magam, azzal pedig, hogy húztam-halasztottam a nézését, kizárólag annyit értem el, hogy késleltettem a megismerkedést az ultimate kedvenc romantikus filmemmel. Nem kell félni, nem tolakodó vagy nyálas, mert ebben a történetben nem az „így drágám, úgy édesem”, „meghalok érted, egyetlen nyuszikám” meg a szempilla rezegtetős agybaj dübörög, hanem a valódi, romantikus lelkületűek részéről végre jogosan irigyelni való, igaz szerelem. Méghozzá egy mesterséges intelligenciává változó férfi részéről. Amiről az üres bájolgásnál és csöpögésnél fényévekkel beszédesebb tettek tanúskodnak. Még, ha a cselekménnyel kompetens emberiség megint csak túlságosan birka ahhoz, hogy ezt észrevegye…

Igen, az előbb lelőttem a fő poént; bármennyire is buzgólkodtak azt a benyomást kelteni, vagy pontosabban kierőszakolni a film során, hogy Will a gonosz, megalomániás gép, akit meg kell fékezni az emberiség érdekében, az emberi kompánia pedig az aktuális felállásban a „jó fiú” cím birtokosa, akiknek szurkolni kell, én mégis elejétől a végégig Will pártját fogtam. Az ő gondolatmenetét, indítékait, érzéseit sokkal-sokkal jobban meg tudtam érteni, ami azt illeti, az embereket ez elképzeléseik és az érveik alapján komplett idiótának tartottam. És nem fért a fejembe, miért akkora katasztrófa, hogy Will nem lélegez be levegőt, nem kering vér az ereiben, mikor napok alatt olyan globális problémákat szüntetett meg, olyan orvosi téren kamatoztatható technológiai fejlettséget ért el, hogy segítsen másokon, amiknek a megvalósítása kapcsán hosszú évszázadok óta kacsaként totyog a jégen az emberiség. Ezt pedig már máskor annyiszor elmondtam, de változatlanul igaz; Ha emberi intelligenciája és emberi érzelmei vannak, akkor miért nem számít embernek? Akkor miért kell ellenségesen állni hozzá csak, mert részletkérdésekben különbözik? Lényegében azért utálták, mert túl korlátolt volt az agyuk, hogy fel tudják dolgozni azt a hihetetlen léptékű, POZITÍV változást, amit Will a tevékenykedésével a világ részévé tett. Nem elkeserítően röhejes, hogy azért lesz valaki közellenség, mert az átlagember gyalázatosan buta hozzá képest…?

Az nekem se tetszett először, amikor az egészségjavító beavatkozások mellett létrehozott egy kollektív tudatot az emberei között, illetve egy olyan funkciót, amivel irányíthatja őket, de megvolt rá a magyarázat, ami rögtön más megvilágításba állította a helyzetet. Amikor a felesége felvetette neki, hogy ez márpedig már túlzás, nincs rendben, akkor Will rögtön megmagyarázta, hogy tartott a reakcióktól, de nyilvánvalóan nem zavarta az embereket a dolog, tetszett nekik, hogy így tudtak együtt dolgozni. Ennek fényében pedig az szerintem megint csak kapitálisabban gyalázatos szegénységi bizonyítvány a fajunk részéről, hogy az átlagember annyira nem tud önálló döntéseket hozni, annyira rászorul, hogy konkrét, egyértelmű utasításokat kapjon felülről, hogy örül neki, ha szó szerint más irányítja a cselekedeteit csak, mert kényelmesebb, mint gondolkozni. :P Ráadásul Will nem bántotta az embereket, ő nem ölt meg senkit a „gonoszként”, miközben a francos, természetes emberiségért fellépők pedig hezitálás nélkül gyilkolászták a fajtársaikat mondván, ezzel mentik meg őket. Akkor mégis ki a veszélyes, ki a rossz…?

Azt sem tudtam mire vélni sok egyéb között, hogy a felesége miért akadt ki, amikor teljesen feltérképezve a testében lezajló folyamatokat, bizonyos hormonszintjeinek az emelkedését növekedését alapul véve következtette ki Will, hogy mit érezhet. Nem újdonság senkinek, hogy a zseniknek, illetve sokszor pusztán az átlaghoz képest intelligensebb embereknek is gondot okoz klasszikus értelemben kezdeni valamit a többi ember érzelmeivel, hogy máshogy működik náluk az empátia. Nem tudnak tudatos erőfeszítések nélkül ráhangolódni jó néhányan még a saját érzelmeikre se, így ha megvan a szándék, hogy törődjenek másokkal, akkor a legegyszerűbben megfogalmazva elemeznek. Értelemszerűen pedig, figyelembe véve, hogy Will az egész emberiségnél okosabb volt a feltöltését követően, magától értetődő, hogy a már említett elemzést is mélyebb és alaposabb szinten végezte. mint a példaként felhozott emberek. Akkor meg mi ebben a rémisztő vagy a tolakodó? Szüntelenül és keményen próbálkozott, hogy a lehetőségei bizonyos oldalról való kötöttsége ellenére éreztesse a feleségével a szeretetét, hogy boldoggá tegye; az ehhez kapcsolódó egyik fő „meglepetését” spoiler is már az elkészülését követően, az éjszaka közepén rögtön meg akarta neki mutatni, csak a nőn megint kitört a kergemarhakórral vegyes besokallás Will új állapota miatt, így csak a film vége felé kerülhetett rá sor, hogy lássa.

Akárhányszor is átrágtam magamban, nem láttam az okát, hogy miért Willt kellett mumusnak beállítani, hogy mire alapozták az ellenlábasok, hogy ő valamilyen démoni programnak a megelevenedése, és nem a valódi önmaga azon túl, hogy valamilyen agyament okból élből elutasították az ismeretlent és az újat. Ezzel a mentalitással a tüzet se használnánk, de ne zavarják őket. Ó, hogy Will életében sosem volt egy küldetéstudatos alkat, nem akarta megváltani a világot? Tényleg nem. De megvolt az oka rá, hogy most miért akarta ezt tenni, egy szerfelett gyönyörű oka; spoiler Komolyan velejéig romlott elmére vall ez, igaza volt a kis botcsinálta terrorszervezetnek…

Az a választási helyzet mindenesetre egy érdekes „saját farkába harapó kígyó” hatást keltett, ami elé az emberiség élharcosai állították Willt, illetve a megfogalmazásával emberesen képen is törölték önmagukat egyúttal; ha nem fejezi be a tevékenységét, pusztítja el biztos, ami biztos alapon önmagát, akkor egy világuralomra törő vadállat, de ha megteszi, azzal bebizonyítja, hogy mégis emberi, tévedtek vele kapcsolatban. Könyörgök, az utóbbi opció kiválasztásának köze sincs az emberi természethez, pláne az emberi természet sarkalatos pontját képező túlélési ösztönhöz. >.< Melyik ember lesz csak azért öngyilkos, mert egy rakás idióta fél tőle, és túl korlátolt hozzá agyilag, hogy megértse? Melyik ember dobja el az életét azért, mert egy csapat vadidegen arra kéri? Melyik ember öli meg magát, hogy ezzel szívességet tegyen egy feldühödött csürhének? Ilyen nincs! Az ukázt kiadók közül egy ember se volt, aki ezt megtette volna, de Willtől mégis elvárták, mert „ő természetellenes a kívülálló”.

A nagy dilemmának szánt részek tálalása sajnos sokszor túlságosan direkt, avagy elvakult módon volt beleszőve a történetbe ahhoz, hogy a Transzcendens egy teljes értékű, elgondolkodtató alkotássá váljon, felemelkedjen a lélegzetet elakasztóan zseniális filmek páholyába. A gond sanszos, hogy ott lehetett ezen a fronton, hogy a készítők túl széles közönséget akartak megcélozni vele – aminek megkockáztatom, több mint a fele így se értette a lényegét.

3 hozzászólás
NaNa_88 

Én úgy ültem le elé, ahogy azt tanácsolták. Hogy nem egy „okos” film. Tényleg nem volt az, igazán le se kötött. Sajnáltam, mert egy darabig még jónak tűnt. És nagyon eltökélt voltam, hogy nem ülök fel a vonatra az ócsárlók mellé, akik annak idején is elriasztottak a megnézésétől. Hát… Nem utáltam. :D Láttam azért már ennél rosszabbat is. De sajnos untam. :(

Kopaszkutya 

Ezt a filmet senkinek nem ajánlom. Kusza, unalmas, pedig annyira vártam anno. Most újra néztem, hátha felfedezek benne valamit, amit értékelni lehet, de sajnos nem így történt.

Valentine_Wiggin 

Nekem kedvencek közé került. Nem egyszerű film, ha valaki nem figyel végig, kuszának tűnik, ha nincs hozzá hangulata, akkor is, de ha nem színtiszta szórakozást keres, akkor élvezni fogja. Rengeteg kérdést vet fel, és méltatlanul sokan húzzák le. A film végéig nem tudtam eldönteni, melyik oldalt értem meg jobban, de végül azt hiszem Will javára adtam volna le a voksomat… túl nagy volt a hatalma, ez igaz, és volt, hogy hibázott, de összességében nem tett rosszat, és nagyon sok helyes lépését az emberek azért ítélték el, mert féltek tőle. Nehéz alaphelyzet, szép és szomorú kapcsolatok nagyon erős érzelmi világúvá is tették a filmet, nekem az egyik kedvencem az MI témában.

naravna

Ez valami gyalázat volt. Végig reménykedtem benne, hogy lesz értelme, de nem volt. Csalódtam, Johnny.

justafangirl

Az eleje még jó volt, de a közepétől már nagyon untam.

Negative_Singularity

Ez a film látványban, témában, hangulatában tökéletes – csak iszonyúan kár érte, hogy nem voltak merészek az alkotók, és hülyének nézték a befogadókat, mert ennyire durván mindent az ember szájába rágni… kár. Nagy kár. Ez történik akkor, ha csuklóból ostobának ítélik a nézőt, vagy szimplán csak szélesebb népréteg számára akarják eladhatóvá tenni. Mind a két fennálló esetben nagy kár.
Nyugodtan lehetett volna szövevényesebb, tudományosabb, kevesebb szájbarágással; az Ex machina és a Csillagok között esetében például működött, hogy rákényszerítették a nézőt a gondolkodásra.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján