Social Network – A közösségi háló (2010) 388

The Social Network
120' · amerikai · dráma, életrajzi 12

11 díj · 21 jelölés

Mark Zuckerberg jobban ért a számítógépekhez, mint a csajozáshoz. A Harvard egyetem diákja ideje nagy részét a gépe előtt tölti. 2003-ban új ötlettel áll elő: egy olyan oldalt indít a világhálón, ahol a haverok közösségi életet élhetnek. A kollégiumi szobából indult Facebook valóságos… [tovább]

angol

Képek 22

Szereposztás

Jesse EisenbergMark Zuckerberg
Justin TimberlakeSean Parker
Andrew GarfieldEduardo
Joseph MazzelloDustin Moskovitz
Rashida JonesMarylin Delpy
Malese JowAlice
Max MinghellaDivya Narendra
Brenda SongChristy Lee
Dakota JohnsonAmelia Ritter
Rooney MaraErica Albright

További szereplők

Kedvencelte 28

Várólistára tette 197


Kiemelt értékelések

Debut

Minden szempontból egy közel tökéletes film; a színészi játék, a rendezés, a fényképezés, az editálás, mind a legjobb filmek szintjén van. Aaron Sorkin forgatókönyve egyszerűen zseniális. A karakterek mind jelképek is, a történet szálai, mind saját – önmagukon is túlmutató – jelentéssel bírnak, minden elemi egység valami új információt árul el, minden akciót időben és térben eltolva követ az „igazi” reakció. Lényegében folyamatos a „payoff”. Mérhetetlenül alulértékelt film, pedig az évtized egyik legjobbja. Teljesen önkényes okból nem tíz pont, az én ízlésemhez jobban passzolt volna, ha a „Rashomon-szerűsége” nagyobb hangsúlyt kap. A Fincher-Sorkin-Cronenweth hármas emlékezeteset alkotott. Egyszer mindenkinek látnia kell.

2 hozzászólás
Charityy 

Azt hittem, hogy majd nagyon tetszeni fog ez a film, de sajnos végtelenül unalmas volt.

Popovicsp87 

Ha nem kellene az IMDb-s Oscar-plecsnihez meg sem néztem volna, mert egyáltalán nem érdekelt a téma, sem Zuckerberg.
A filmet untam, ehhez még hozzájön, hogy sem Eisenberget, sem Timberlake-et nem kedvelem különösebben.
Számomra túl hosszú volt, borzalmasan unalmas és teljesen érdektelen.
Amúgy érdekes dolog, hogy hivatkoznak az adatvédelemre és közben manapság a FB-ot támadják miatta.

szaniko62

Őszinte leszek, többet vártam ettől a filmtől. Vagy magától Finchertől, nem tudom. Tudtam miről fog szólni, bár az eredeti sztori nem volt meg, viszont vártam volna még valami pluszt.
Alapvetően érdekes volt a Facebook megalakulása, látni egy olyan valami létrejöttét, ami nagyon-nagyon sokak életének állandó része. Bár talán egyre jobban leáldozóban van, de ez most mellékes.
Jó volt a színészi játék is, szerintem Jesse kiemelkedően alakított, főleg a tárgyaláson mutatott viselkedése tetszett a legjobban, azok a pici, félmondatos odaszólások.
Összességében tényleg nem volt rossz, feltehetőleg én nem voltam megfelelő hangulatban, és ezért volt/van hiányérzetem.

viky0222 

Nagyon érdekes film, ugyanis elég sokaknak a facebook a midennapok része. Érdekes volt végignézni a kialakulást, a fősulis életet, hogy hogyan viszonyulnak a zsenikhez. Milyen munka kell egy ilyen oldal létrehozásához. Imádom a tárgyalásokon adott válaszait, amiket csak úgy félvállról mond be, de mégis hatalmasat ütnek. A színészek is szuperek, bár egyiküket sem igazán ismertem korábban.

Lilla99 

Nagyon érdekesnek tartottam. Nem mondanám, hogy különösen érdekel egyébként maga ez a technológiás cucc, de azért a Facebook csak Facebook. Eléggé nagy hatással van minden ember életére, vagy legalább volt olyan pont amikor nagy hatással volt. Maga pedig, hogy filmet készítettek belőle, nekem nagyon bejött. Bár őszintén megmondom, hogy nem igazán értem Zuckerberg-et. Tény, hogy elég messzire jutott, ilyen fiatalon, de azért lássuk be, tényleg nem teljesen az ő ötlete volt az egész. Nagyon sok segítségre volt szüksége ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. Amit meg spoiler. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy nélküle nem is igazán jöhetett volna létre, hiszen spoiler. Viszont ettől eltekintve maga a film nagyon tetszett. Szerintem a színészek mind egytől egyig nagyon jók voltak és bár nem sokat tudok a történetről eléggé hűen adta át a valóságot.

Lahara

Ez egy elég jó film. Tényleg. Bár, bevallom, attól, hogy ő tulajdonképpen „Zakerbörg”, az kicsit fura volt, mert én mindig „cukerbergnek” mondtam, annak ugyanis van értelme.

2 hozzászólás
Mr_White 

Egyáltalán nem kepesztettem ezért a filmért, Mr Zakörbörg személye és munkássága számomra érdektelen, bár tudom, hogy a szükségesnél jóval nagyobb hatással van a mai világunkra, ezért megkerülhetetlen. Még Fincher neve ellenére is így volt, akit pedig még nem láttam tévedni. Aztán tegnap elcsíptem a tévében a nyitó jelentet, és úgy döntöttem, mégis megnézem.
Nem csalódtam, Fincher tudja mit csinál, minden jelenet a helyén van, a sztori egy pillanatra sem ül le, és a két seggfejezéssel jó keretbe foglalja a filmet, úgy, hogy a második, szelídebb változat is egyértelmű, de a bíróságon mégis védhető.

1 hozzászólás
LoneWolf 

Timberlake, Garfield és Eisenberg egy filmben? Nálam ez elnyerte a legirritálóbb szereposztás díját, emellett pedig még unalmas és vontatott is lett, melyből megtudhattam, hogy a mindannyiunk agyát elszívó, illetve közösségi életünket hazavágó oldal egy kis féreg keze munkája. Altatónak mindenesetre tökéletes volt…

dulkap 

Nagyon jó film. Egy alapvetően egyszerű történetből Fincher egy zseniális dolgot hozott össze. Minden a helyén van: a zene (Trent Reznor most is megmutatta mihez ért), a színészválasztás, a hangulat. Nem gondolnám, hogy bármelyik színész is kiemelkedőt hozott, viszont mindegyikük annyira természetesen hozta a figurát, hogy azonnal elhitették, hogy ők azok. Jó volt látni Fincher stílusát is a filmben. Különösen tetszett az evezős jelenet, az aláfestő zenével. De rengeteg erénye van még a filmnek. Az egyik, hogy magáról a weboldalról nem foglal állást. Nem mutatja be se pozitívan, se negatívan.


Népszerű idézetek

Drucocu

Idegesít ez a végtelenített Niagara videó. Semmi köze a Karibi esthez.

Drucocu

– Korábban miért nem említette az aggályait?
– Esik az eső.
– Parancsol?
– Eleredt az eső…
– Kérhetném, hogy fordítson rám több figyelmet?
– Nem.

Drucocu

– Ez az épület száz évvel öregebb, mint az ország, úgyhogy csak óvatosan!
– Ülünk a széken…

Drucocu

A harvardi hallgatók hiszik, hogy létrehozni egy állást nagyobb dolog, mint állást találni.

Drucocu

– Azt hiszed ismersz, igaz?
– Olvastam rólad.
– Tudod, én mit olvastam rólad? Semmit.

Skylight

Ügyvédnő: Mr. Zuckerberg lopta volna a vizsgaesszéjét?
Eduardo Saverin: Erre inkább nem válaszolok.
Ügyvédnő: Miért nem?
Eduardo Saverin: Mert nem az a per tárgya, hogy azt az esszét lopta-e! Nem járatom le a barátaimat!
Ügyvédnő: Épp most mesélte el, hogy csalt.
Eduardo Saverin: Hoppá…
Azt mondtad nekik, hogy állatkínzó vagyok?
Ügyvédúr: Nem, ezt nem ő említette. Nekünk ügyvédeknek nem gond megtalálni egy Crimson cikket. Amikor felmerült a téma, még védte is magát.
Mark Zuckerberg: Hoppá…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján