Az aszfalt királyai (2019) 154

Le Mans '66 / Ford v. Ferrari
152' · amerikai · akció, dráma, életrajzi 12

8 díj · 13 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2020

Carroll Shelby amerikai autó tervező és Ken Miles amerikai mérnök harca az autógyárak befolyásos hatalmi játszmájában, ahol megküzdenek a fizika törvényeivel és a saját belső démonjaikkal, hogy egy versenyautót építsenek a Fordnak. Egy forradalmian új versenyautót, amivel a Ford versenybe… [tovább]

angol
magyar
angol

Képek 2

Szereposztás

Christian BaleKen Miles
Matt DamonCarroll Shelby
Caitriona BalfeMollie Miles
Jon BernthalLee Iacocca
Josh LucasLeo Beebe
Noah JupePeter Miles
J. J. FeildRoy Lunn
Tracy LettsHenry Ford
Marisa PetroroMrs. Henry Ford
Wallace LanghamDr. Granger

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 23

Várólistára tette 166


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nekem tetszett, nagyon jó film lett. Pörgős jelenetek és párbeszédek, látványos, szórakoztató, izgi, a szereplők is nagyon jók, de leginkább nekem Matt Damon karaktere tetszett jobban. :-D De azért Christian Bale is jó volt, és még Jon Bernthal is, akit felismertem a The Walking Dead sorozatból, az ő karaktere is bejött. :-) A kissrác is nagyon aranyos volt, szeretem az igaz történeteket, és érdekes volt látni a Ford és Ferrari küzdelmét egymás ellen, meg a hatalmi játszmát.

LoneWolf

Az Oscar-ra jelölt filmek elé mindig kétkedve ülök le, de ez meglepett. A megszokott felhozatalhoz hasonlóan, ez is egy javarészt komoly és feszült darab, sok társával ellentétben mégsem fulladt unalomba, pedig egy 2 és fél órás alkotásról beszélünk. Az alap hangulatához képest érdekesen, rugalmasan tálalták a sztorit, amit a jól adagolt humor sem visz át vígjátékba, emellett pedig a színészi játékok, a fényképezés, a hangok és a zene is csúcsra pörgette a motorját, amiben én egyszerűen nem leltem hibát. Úgy hittem, hogy nem fog lekötni, de nagyot tévedtem. Szerintem az „autóversenyzős” kategóriában nem is találni ennél jobbat, szóval minden jelölést és díjat megérdemelten zsebelt be, ezzel pedig csak azt sajnálom, hogy az előítéleteim miatt nem moziban néztem.

eNNBeus 

Tyuuuuuu ez bitang jó volt, nagyon élveztem, igazi tesztoszteron háború, és az autók aaaaaa. Dinamikus, végig izgalmas történet vezetés, egymással klappoló karakterek, nagyon jól működött minden, sajnálom hogy nem moziban láttam.

Barby2005

Nem kerül be a kedvenceim közé, de nagyon tetszett. Folyamatos fenntartotta az érdeklődésemet, sőt, az utolsó két versenynél már dübörögtettem a lábam, úgy izgultam, a párom szólt rám, hogy ez fontos e :D én meg mondtam hogy IGEN. hát izgulok :D szóval szuper volt. Olvastam itt, hogy túl hollywood-i, és egyet is értek, de közben mégis megkapjuk az igaz történetet. Én nem tudtam a sztori végét, hiszen nem ismertem Ken Miles-t sem eddig. Így nyilván okozott némi meglepetést a csattanó is. De összességében nagyon tetszett . A legjobban talán pont Ken Miles megformálása tetszett, ahogy Christian Bale játszotta. Valami eszméletlen. De hát tőle nem is várnánk kevesebbet. Matt Damon hozta a szokásos Matt Damont. Szerintem a film jól fel is van építve, nem volt időm unatkozni közben, még akkor sem, ha két és fél órás filmről beszélünk.

BeL1eVe

James Mangold megint nagyot alkotott. Remek, feszes tempójú sztori, kiváló párbeszédek, irgalmatlanul ütős, brutál jó hangzású autós jelenetek, bitang jó karakterdinamika, briliáns színészekkel. Óriási moziélmény.

csokidani 

Nem gondoltam volna hogy ennyire jo lesz. Fel se tunt a 2,5 oras jatekido. Egy pillanatra nem lankadt a figyelmem, nem ult le egy masodpercre se a film.
Annyira klappolt minden, a szereplok, alakitasok, zenek, sztori. Nagyon egyben van, nem tudok belekotni.

Alvarando

Fenomenális film az autóversenyzés klasszikus szegletéből, nagyon jó szereplőkkel. A Ford be akar szállni a Le Mansba, de úgy hogy szövetséget ajánl a Ferrarinak. Az visszautasítja és Carrol Shelby megfogadja, hogy legyőzi őket…

Pistee66 

Nagyon jó film nagyszerű színészi alakitásokkal. Idén ez volt a legjobb új film, amit eddig láttam. Az ismert paneleket nagyon jól alkalmazva, izgalmasan és érdekfeszítően tárja elénk a történet mondanivalóját és a két főszereplő; Matt Damon és Christian Bale jutalomjátékát láthatjuk. Az operatőr, a zeneszerző, a forgatókönyvíró, a rendező szintén nagyon jó munkát végeztek, a film végig érdekes sehol sem válik unalmassá ahhoz képest, hogy 150 perc a játékidő. Természetesen van egy-két kisebb üresjárat, de arra szükség van dramaturgiai szempontból, hogy felkészülhessünk a következő drámai eseményre.
A film a 60-as évek autóversenyzés világának egy részébe enged bepillantást. A Ford szeretné legyőzni a Ferrarit a Le Mans-i 24 órás versenyen és ehhez pénzt és energiát sem sajnálnak. Természetesen itt is van olyan, aki a saját módszereivel szeretné a harcot megvívni és ez nem mindig egyezik a főszereplők eszközeivel.
Ám nemcsak azoknak ajánlott, aki autó- vagy autóversenyzés fanatikusok, mert a történet emberekről szól és nem kizárólag a versenyzés technikai és taktikai oldalát helyezi előtérbe. Ez a vágyak és az akarat filmje is, mert a szereplők mindent beleadnak a céljaik megvalósítása érekében.
A szereplőket mozgató okokat érhetően ábrázolják, és mindenkivel együtt tudunk érezni még az ellenfél Ferrari emberivel is, mert a pénz mellett a dicsőségért és a győzelemért küzdenek „nagyjából” tiszta eszközökkel.
A versenyek nagyon látványosak és hatásosak. Nagyon jól bemutatják, hogy az autóversenyzők élete sem olyan egyszerű és nem mindenki képes rá. Legjobb jelenet erre, amikor Carroll Shelby (Matt Damon) elviszi egy kis kocsikázásra Henry Fordot (a másodikat), hogy meggyőzze őt. Egyébként a Henry Fordot alakító Tracy Letts szintén kiváló alakitást nyújt mellékszereplőként. A többi színészt sem érheti komoly kritika, de számomra Christian Bale ismét viszi a pálmát egy újabb díjnyertes alakítással. Oscart neki!
Ajánlom mindenkinek, mert szerintem érdemes megnézni!

hashtaghetimozi 

A Ford v. Ferrari az egyik legjobb versenyfilm valaha, ha másban nem is de férfi főszereplő kategóriában biztosan indul az Oscar-díjért is Christian Bale által, de szerencsére Matt Damon is remekel, a kettejük közötti kémia pedig pazar. A korhű hangulat, a látvány, az izgalmas versenyek mind-mind telitalálat, kiegészülve parádés operatőri munkával és számomra az év eddigi legjobb scorejával. A cselekmény egy pillanatig nem unalmas, a dialógusok jól eltaláltak, a katarzist sikerül elérni. Csak sajnos a legvége érződik enyhén hiányosnak, összecsapottnak.

MóroczMárk

Egész jó kis film, tuti megnézem mégegyszer eredeti hanggal is.


Népszerű idézetek

Pandalin

– Szép stoppered van!
– Akarsz egyet? Olasz gyártmány.

Pandalin

– Működik bármi ezen a szépségen?
– A tükrök rendkívüliek.

Pandalin

Ha erőltetsz egy szerkezetet a maximumig és azt várod,hogy ne essen szét, akkor valamilyen módon érezned kell,hogy hol a végső határ.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján