Gran Turismo (2023) 177

A legőrültebb álmok is valóra válhatnak. Annak, aki elég vakmerő, elég gyors – és elég szerencsés.
Jann az autóversenyek mámorában él. Csak a pálya létezik a számára. A reflexei, a bátorsága, az ereje mind alkalmassá teszik rá, hogy ő legyen a bajnok – otthon. Ugyanis ő a Gran Turismo… [tovább]

angol
angol
magyar

Képek 51

Szereposztás

Archie MadekweJann Mardenborough
David HarbourJack Salter
Orlando BloomDanny Moore
Geri HornerLesley Mardenborough
Djimon HounsouSteve Mardenborough
Josha StradowskiNicholas Capa
Darren BarnetMatty Davis
Emelia HartfordLeah Vega
Hira TakehiroYamauchi Kazunori
Daniel PuigCoby Mardenborough

További szereplők

Kedvencelte 30

Várólistára tette 96


Kiemelt értékelések

Coralie 

Szeretem az autóversenyes filmeket, és a látvány itt is nagyon rendben volt, de érzelmileg valahogy mégsem tudott annyira megfogni. Ettől függetlenül Jann és csapata remek munkát végzett, példát mutattak a világnak.

Bunney 

Ez egy bszttjó film :)))))))) Még csak most lett vége, de csak csúnyándurvajó szavakkal tudnék nyilatkozni mennyire tetszett ^^ Visszahozta a régebbi F1 szurkoló énem XD
IMÁDTAM!!!

12 hozzászólás
Elena96 

Bevallom először féltem megnézni. Azt hittem ez a film srácoknak való. Az öcsém viszont addig győzködött míg végül vele együtt méztem meg.
-Milyen szülő az aki nem támogatja a gyemekét az álmai elérésében?
-Semmilyen.
A szülő örülhetne, hogy a gyerekének vannak álmai, céljai. Nem drogozik és nem bolyong céltalanul a világban. Örülök, hogy Jan apja, későn bár, de elkezdte támogatni a fiát.
Jobb később, mint soha. Megánta volna, ha nem teszi.
Én azt bántam volna meg, ha nem nézem meg az öcsémmel. Egyrészt az együttöltött idő megfizehetetlen, másrészt motiváló hatású film volt, harmadrészt megkönnyeztem, negyedrészt megköszöntem az öcsémnek.

Kriszti91 

David Harbour elvitte a hátán a filmet. Az ő karaktere és játéka volt a legjobb. Az autóversenyzős részek nagyon látványosak voltak, ezért megérte moziban megnézni. spoiler Darren Barnet-et is nagyon jó volt látni :)

BeL1eVe 

8 éves korom óta rajongok a Forma 1-ért, viszont videojáték fronton a Gran Turismo-kkal toltam a legtöbbet. Kiváltképp a GT2-be és a GT4-be pörgettem irdatlan mennyiségű órát annak idején (még külön füzetet is vezettem belőlük). Ennek folyományaként érdekelt a filmadaptáció, azonban a leginkább zuhanó tendenciát mutató direktori karrierrel rendelkező Neill Blomkamp személye és a nem éppen biztató előzetesek meglehetősen elvették a kedvem. Végül aztán csak pótoltam, és némileg meglepő lett a végeredmény.
Habár a sportfilmes klisék nagyját hozta magával, a játék Real Driving Simulator elemei, ismert hangeffektjei, nézetei visszaköszöntek és Jann Mardenborough valós sztorijába szintén kellően belenyúlt. A pályák nagyon feelingesek (az egyik kedvencemnek, Nordschleife-nak roppant örültem), a versenyek kicsit talán kapkodóak de megfelelően ritmusosak (az első körben elfüstölő Ferrari-tól mondjuk masszív PTSD-m lett), bedob néhány érzelmesebb momentumot, nem várt lépést, hangzás, zene terén pedig helyénvaló. David Harbour mentorként marha jó, Orlando Bloom marketinges figurája enyhén feleslegesnek érződött, de rendben volt, a főszereplő Archie Madekwe oké cast.
A befejezésnél pedig felemelő érzés volt a Heat után újra hallani Moby – God Moving Over The Face Of The Waters című isteni zenéjét.
Teljesen korrekt játék és igaz sztori feldolgozás, ami Blomkamp ázsióját valamennyire visszatérítette.

LoneWolf 

Miután autóversenyzés témában már olyan mesterműveket láthattunk korábban, mint a Rush, vagy a Ford v. Ferrari, illetve a rendező olyan kult-klasszikusért felelt fénykorában, mint a District 9, elég magasan volt a léc, mikor leültem ezt megnézni. A csillagozásomból azonban látható, hogy ezt sajnos nem sikerült megugrania.
A sztori alapja tetszett (Még pár fordulat is meglepett, mint a Nürburgring-es incidens, és az, hogy spoiler.), Lorne Balfe és Andrew Kawczynski zenei aláfestése remek (a Black Sabbath betétek szintén), illetve David Harbour karakterét is nagyon bírtam, de ezeket leszámítva nagyon sótlan az egész.
Eleinte akadtak benne kreatívabb, valóban videójátékos vágások, illetve kameraállások, de ezekről valamiért szép lassan megfeledkeztek, és átment az egész egy steril, stílustalan és fölöslegesen túlnyújtott Playstation / Gran Turismo reklámfilmbe, tele klisékkel (Nevetségesen bunkó rivális, spoiler fordulat, random spoiler, spoiler edző, stb.) melynek főszereplőjénél unottabb színészt már rég láttam bármiben is, amin a srác szinkronja kb. csak tovább rontott. (A magyar hangok kapcsán viszont plusz pont, hogy valódi sportkommentátorokat vontak be a buliba, így kifejezetten jó volt Gundel Takács Gábort és Szujó Zolit hallgatni a versenyek alatt.) Ha nincs a kölyök mellett David, meg Orlando Bloom, szerintem fele ennyire sem élveztem volna ezt.
Volt pár apróbb dolog a cselekményben is, ami kissé zavart, mint pl. spoiler, de az ilyen jellegű kérdéseimet inkább elengedtem.
A fent említett filmek után, meg persze Neill Blomkamp-től jóval többet vártam egy ilyen közepesen korrekt iparosmunkánál, szóval nem vagyok hajlandó neki 5 csillagnál többet adni, és akkor még örüljön, hogy 2023 legrosszabb tíz filmjébe már nem fért be nálam.

ui.: Gondolom picit bekorlátozta a készítőket az is, hogy igaz történetből dolgoztak, de a két másik említett mű is valós eseményeken alapult, amik még így is sokkal minőségibbek és izgalmasabbak tudtak maradni, tehát ez sem lehet kifogás…

silentscream 

Ez nekem most nagyon bejött! :D Végre nem az a tipikus autóversenyzős film. Sokkal jobb volt a kategóriában! Lehetett rajta izgulni bőven.

Szencsike 

Ez jó verseny volt! Itt tényleg a látvány, az izgalom a lényeg, és Jann útja a siker felé. Nem kell túlgondolni, látszik, hogy nem „művészfilmnek” szánták, hanem, hanem az, hogy odaszegezze a nézőt a székébe, és száguldjanak és csak élvezzék a kalandokat, amik az autóversenyzés világában bőven vannak.

SunflowerSz 

Látványos, de hasonló autóversenyzős témában vannak jobb filmek. A vége felé pedig annyira már nem is kötött le, mint vártam. Néhol nekem kicsit hatásvadász is volt, de igazából azt hiszem, hogy valahol ez is volt a film célja. David Harbour mindenesetre jót alakított, tetszett a karaktere és kb. miatta volt érdemes nézni. A srác, Jann nekem kicsit fura volt, olyan semmilyen. Geri pedig meglepett :D amikor először feltűnt mondom ez nem lehet ő, de aztán rájöttem, hogy mégis, jó nem volt nagy szerepe végül is, de na akkor is meglepett :)

Zakuro 

Nekem tetszett: nyilván, nem a világot akarták megváltani vele, és aki látott már egynél több filmet (még csak nem is ebben a műfajban), az hamar kitalálhatja, milyen csavarok lesznek, és hova fut ki az egész. Ennek ellenére, engem meggyőzött: kellően beszippantott, adrenalinlöketet adott, és lekötött. A karakterekkel lehet szimpatizálni, a színészek is jók – Orlando Bloomnak külön örültem: ő nálam az a színész, akiről pontosan tudom, hogy nem a világ legjobbja, mégis, nem tudom nem szeretni :3
Máskülönben meg, annyi film nem készül a motorsport világában, hogy nagyon válogatni lehetne, pedig szerintem még igény is lenne rá. Mindent összevetve, én örülök, hogy elmentem megnézni: moziban, széles vásznon még nagyobb élvezet.


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– Dude.
– Jann.
– What?
– What the hell is that?
– It's Kenny G.
– Who's Kenny G?

Ódor_Endre 

– You got instincts. That can't be taught. Did you feel it when you were out there? That thing where time slows down, and you feel like the car's on rails. You feel like you can't make a mistake. Feels like nothing and everything at the same time. Jesus, I miss that so much. That's the only thing I miss about being in the car. Now I only get it when I, you know, listen to early Black Sabbath or something. Just, like, the bullshit fades away.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján