Z: Az elveszett város (2016) 66

The Lost City of Z
140' · amerikai · akció, kaland, történelmi, életrajzi

David Grann valós eseményeken alapuló regényének adaptációjában egy brit felfedező, Percy Fawcett a 20. század hajnalán az Amazonas erdőségeit járva egy fejlett civilizáció nyomaira bukkan. Bár a tudósok többsége vadembereknek tartja az Amazonas vidékét egykor uraló törzset, Percy felesége és… [tovább]

angol

Képek 6

Szereposztás

Charlie HunnamCol. Percival Fawcett
Robert PattinsonHenry Costin
Sienna MillerNina Fawcett
Tom HollandJack Fawcett
Angus MacfadyenJames Murray
Edward AshleyArthur Manley
Ian McDiarmidSir George Goldie
Clive FrancisSir John Scott Keltie
Pedro CoelloTadjui
Johann MyersWillis

További szereplők

Kedvencelte 1

Várólistára tette 112


Kiemelt értékelések

Bea_Csakegyolvasólány 

Érdekes volt, mármint számomra. Egyrészről azért, mert egy olyan helyről/városról, civilizációról szólt, akik a régmúltban léteztek, illetve éltek. Régészet miatt mindig is érdekeltek az eltűnt városok. A film után kerestem a városról cikkeket, és elég sok érdekfeszítő dologra bukkantam. Másrészről viszont azért is foglalkoztatott a film, mert két kedvenc színészeim is játszott benne: Charlie Hunnan és Tom Holland. S bár az utóbbit csak a vége felé láthattam, mégis, furcsa volt ilyen szerepbe elképzelni őt. Ahogy Charlie-t is. Nekem ő mindig Artúr marad azzal a megszokott szakállal és nem ezzel az ősemberes kinézettel, amit egyes részeknél viselt.

Ákos_Tóth 

Bizonyos szempontból az elvesztegetett lehetőségek, bizonyos szempontból a régimódi kalandfilmek előtti tisztelgés ez a mozi. Bukása és elég langyos kritikai megítélése tulajdonképpen teljesen érthető: sokat markol, és sok minden kipotyog a rendező-forgatókönyvíró Gray ujjai közül.

Legelőször is feltűnik, hogy az érezhető hosszú, túl hosszú alkotás nem igazán tudja eldönteni magáról, mi is szeretne lenni pontosan. Misztikus éle halovány, azonban a dzsungel mélyén játszódó események nagyon hangulatosak és érdekesek, ezek működnek benne legjobban. A magánéleti szál ellenben vontatott, kissé felszínes és jelképes, nem igazán érezni, hogy ki akarna lyukadni bárhova is – különösen igaz ez a Fawcett ezredes és a fia, Jack között szövődő konfliktusra, ami váratlanul fordul át az addigi kapcsolatuk teljes ellentettjébe.
Meglepő módon talán életrajzi filmként funkcionál legjobban a sztori, a néző sokkal inkább őrzi meg magában Fawcett alakját, karakterét, mintsem kalandjait, vagy Z legendáját. Ezért is tűnik úgy, hogy menet közben minden leül. Sokkal több időt kellene töltenünk a dzsungelben, illetve ezeket az epizódokat lehetett volna tovább dramatizálni. Mondom ezt annak ellenére, hogy az I. világháborús epizód is meglepően jól sikerült.
A félreértések elkerülése végett: a végeredmény jelenlegi formájában is értékes, tulajdonképpen csodálkozom is, hogy Hollywood ki tudott magából termelni ilyesmit a 2010-es években, ugyanakkor a gyengepontok látványosan konceptuális, rendezői hibák, sőt, a lezárás homályos maszatolása már egyenesen ötlettelenségre és fáradtságra vall – noha a vége főcím előtt Sienna Miller rövid jelenete a kihalt lépcsőházban zseniálisra sikerült.

A mozi jó forrásokból merít, érezni rajta a Kon-Tiki, A sötétség mélyén, A misszió hatását is. Színészi alakításai remekek, itt is nagy meglepetés Pattinson minimalista, de hiteles játéka, illetve Edward Ashley háttérbe húzódó, erős jelenléte a vásznon. Lehetett volna belőle jóval több és sokkal jobb is, de egy megnézést így is okvetlen megérdemel. Ha tévéfilmként forgalmazták volna mondjuk a Paramounton, két epizódra felosztva, borítékolható bombasikerként emlékeznénk rá.

1 hozzászólás
MrsCumberbatch 

Őszintén szólva mikor már egy órája (1:21) néztem a filmet és Tom még mindig nem volt benne.. Elgondolkoztam, hogy kikapcsolom. De örülök, hogy nem tettem. A végére beindultak a dolgok. Még egy poén is elhangzott. spoiler
A vége pedig… spoiler

Mr_Catharsis91 

Nem is tudom, mit mondjak. Olyan felemás érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Nem a tempójával volt bajom, mert sejtettem hogy lassan fog csordogálni és hogy nem is derül ki sok minden a végére, de azért mégis…mintha valami hiányzott volna. Mintha a film útközben elfelejtette volna, hogy mit is akar bemutatni. Szépen van fényképezve, jó a zene (Ravel-ért külön köszönet), korrekt alakítások, érdekes történet, de mintha a lelke kissé szegényebb lett volna. Egyszer lehet újra előveszem majd, hátha csak nem tudtam elkapni a kvintesszenciáját. Valahol ugyanakkor lenyűgöző is. Ahj de összezavart! :D

L_Reggie

Alapból érdekes volt a koncepció. Az új helyek felfedezése, más kultúrák megismerése. Elképesztő hogy mindig vannak olyan emberek, akik képesek állandóan mozgásban lenni, hezitálás nélkül beleugrani az ismeretlenbe. Vakmerőek, de szerintem sokat köszönhet a világ az ilyen embereknek. A nagy bajom a filmmel az volt, hogy eléggé lassú volt, sok volt benne az üresjárat, illetve a vége sem jött be annyira.

Rémálom 

Bár rendes iparos munka lenne (azért látszik, hogy kínosan erőltetetten próbálták pipálni az alap írástechnikai pontokat), mégis hiányzik belőle valami, leginkább a karakterizálás: mindenki baromi érdektelen, és a főhős önteltségén és makacsságán kívül nincs is más ábrázolva, valahogy nem éreztem azt a kalandvágyát, amiből elhinném, hogy otthagyja újra meg újra a családját. Másfelől persze, hogy szólna a rasszizmusról és hogy mennyire tagadni akarták, hogy a „barbár bennszülötteknek” lehet olyan civilizációja, mint a „tisztes fehér embereknek,” de ezt sem érinti olyan mélyen vagy pedig érzékletesen. Nem találta meg sem a fő témáját, sem a szívét ez a film.

Solo_Mayer 

Soha életemben nem láttam ilyen unalmas kalandfilmet. Nem is az volt, nem értem a besorolást: akció meg kaland. Hol? Meg magamat se értem, miért adtam rá négy csillagot. Nem a lassúdad folydogálás volt a bajom, a jó film definíciója nálam nem a pörgős cselekmény, és nem ennek hiánya miatt aludtam el rajta. Nem kötött le. Semennyire sem.

Bexy_15 

Szegény Charlie-ra rámondják, hogy a Sons of Anarchy óta teljesen elvesztette a brit akcentusát, ami igaz és szegénynek újra meg kellett tanulnia az Arthúr király forgatására, de arról senki sem beszél, hogy a járásai tiszta Jax-es maradt. Ez olyan filmeknél, mint az Arthúr király nagyon badass módon néz ki, de itt, ahol egy felfedezőt játszik a 20. században ott elég furán néz ki. Még csak nem is ezzel volt a legnagyobb bajom, hanem inkább Robert Pattinson szakállával :D És a végével. Valahogy egyáltalán nem számítottam arra, hogy spoiler

ptagi 

Nem volt ez annyira rossz, bár kifejezetten kalandos sem.
Csak Pattinson szakállát tudnám feledni >.<


Hasonló filmek címkék alapján