District 9 (2009) 157

0 díj · 1 jelölés

Lassan már 28 éve, hogy az idegenek űrhajója Dél-Afrikába érkezett. Alig vártuk, hogy a földönkívüliek végre kapcsolatba lépjenek velünk, de a találkozást nem ilyennek képzeltük. A két faj között elmérgesedett a helyzet. Az állam és az MNU ideiglenes szállásokon látta vendégül őket, ami mára már… [tovább]

angol

Képek 1

Szereposztás

Sharlto CopleyWikus Van De Merwe
Jason CopeGrey Bradnam
Nathalie BolttSarah Livingstone
Sylvaine StrikeDr Katrina McKenzie
John SumnerLes Feldman
William Allen YoungDirk Michaels
Nick BlakeFrancois Moraneu
Hirdetés

Kedvencelte 22

Várólistára tette 62


Kiemelt értékelések

Emerson 

Sokáig kerültem ezt a filmet, mert azt hittem a szokásos űrlény VS ember csimbumm, amiből már millió egyet a nézők képébe nyomtak. (spoiler)
Szóval jó dolog kellemesen csalódni, újfent megállapíthatom, hogy ma is léteznek intelligens sci-fik, bár jobban belegondolva, ha az űrlények helyett sima emberek lettek volna, úgy is megállta volna a helyét. Csak akkor nem sci-fi lett volna, hanem dráma és a kutyát nem érdekelte volna. Szóval jó volt ez így. Mindenki gondoljon mögé azt, amit akar. Én is gondoltam. Undorítóak az emberek.

3 hozzászólás
bonnie9 

Moziba kerülés előtt nagyon érdekelt a film, de a megjelenése után szinte csak rosszat hallottam róla. Férj annyira nem kalimpált érte, én meg csak toltam-toltam magam előtt. Lehet jobban is jártam, mert a 8 évvel ezelőtti önmagam még lehet, hogy másként értékelte volna.
A mai énem azt mondja, jól van ez így. Mármint nem a helyzet, hanem a film, mert pontosan arra világít rá, hogy az egész rohadt világ nem jól van így. Persze rá lehetne fogni, hogy sima rasszista téma, semmi újdonság nincs benne, de egyfelől igaza van @Emersonnak, hogy az ember-ember gyakorlatilag már mindenkit hidegen hagy, mert itt zajlik körülöttünk, másfelől ebben a megvilágításban nem lehet egy népcsoportra ráhúzni sem a prot, sem a kontrát (még a helyszín sem az "elvárt/megszokott"), egyszerűen az egész emberiség mocskát mutatja meg, hogy milyenek is vagyunk igazából. Teljesen mindegy kik vagyunk, hol vagyunk, miért vagyunk, ha valaki (akárki, akárhonnan, akármiért) közénk keveredik (aki nem mi vagyunk), azzal nagy valószínűséggel így bánunk. Persze tisztelet a kivételnek, de minél nagyobb a lépték, annál nagyobb a csordaszellem is.
És nem csodálom, hogy a film megosztja a nézőket, mert engem még önmagammal is megoszt. A főszereplőért spoiler, aztán onnantól kezdve konkrétan spoiler És a vége is tökéletesen példázza spoiler

5 hozzászólás
Londonna 

Moziban láttam a filmet. Kicsit fanyalogva mentem be rá, de úgy jöttem ki, hogy hú, ez nagyon jó volt és érdemes volt megnézni!
A kivitelezés néhol elég gyengus, ellenben a sztori NAGYON ERŐS és NAGYON ÜTŐS. Én erős fasiszta vonalat véltem benne felfedezni, meg hát nem véletlenül játszódott pont Afrikában…
Plusz tetszett, hogy láthattam egy fordított sztorit is. Eddig az ilyen űrlényes filmekben mindig az volt, hogy ők terrorizálnak minket. Most fordítva. Mi tartottuk őket a „markunkban”. És ez – SAJNOS – igenis tipikus emberi vonás…
Lényeg a lényeg, ez a film tökéletesen bemutatja, milyen gusztustalan teremtmények az emberek. (tisztelet a kivételnek) Én már az első 5 percben rájöttem, hogy én a rovar-kinézetű alieneknek drukkolok. :-P (inkább néztek ki valami rovarnak, mint ráknak – illetve kísértetiesen emlékeztettek a Doctor Who-beli Oodokra… :-P)

Shinzo 

Húú… ezt nem egyszer, de min. kétszer is láttam. Mind látványban, mind sztoriban, simán veri az amcsi társait, lévén hogy dél-afrikai (ott forgatták és a szereplőgárda jó része is az). És bizony, egy újabb remek példa arra, hogy van „élet” Hollywood-on kívül is :))

Csike

75%? Oké, nem nézem a százalékokat, mert csak felidegesítem magam.
A magyarok filmnézési és értékelési szokásai amúgy is híresen röhejesek ( Ford Fairlane kalandjai és a többi)
Egyszerűen imádjuk a rossz filmeket isteníteni, és a remek filmeket lehúzni.
Például District 9, 75% ….
A film a 2009 előtti és utáni amerikai készítésű sci-fi filmeket konkrétan kenterbe veri. Mind színészi teljesítmény terén, mind mondanivaló terén.
Ez a film tökéletesen bemutatja, hogy az ember mit tenne, ha tényleg történne az életünkben egy ilyen esemény.És ezt remekül felvázolja nekünk.

LoneWolf

Amilyen idegesítő volt a főszereplő az elején, annyira szurkoltam neki a végén, amiből látszik, hogy van itt karakterfejlődés rendesen, bár motivációból sem volt neki hiány, szóval ez érthető. Sajnos kissé befejezetlen, így 6 éve várnak a rajongók az esetleges folytatásra.

kedaiyun

Sokat hallottam már korábban erről a filmről, és eléggé megosztónak tűnik. Az alaphelyzet tulajdonképpen egy valós problémát mutat be: az idegenek és a helyiek viszonyát, konfliktusait, megoldási kísérleteket. Csakhogy itt az idegenek nem is lehetnének távolabbiak, a szó legszorosabb értelmében idegenek: földönkívüli lények. Az alkotók megpróbálták minél inkább eltávolítani őket az emberektől, így megjelenésükben alig fedezhetünk fel valami emberszerűt. Leginkább homárhoz vagy sáskához hasonlító, rovarszerű lényekről van szó, akiknek a nyelve is nagyon furcsa (egy kicsit a „tipikus földönkívüli-nyelvre” emlékeztet, más filmekben, más bolygó lényei hasonló jellegű nyelvet beszéltek).
A főszereplő egy hivatalnok, aki a kitelepítéssel foglalkozik. Kicsit szerencsétlennek, nem túl szimpatikusnak tűnik az elején, olyan buzgómócsing-típus. Teljes mértékben azonosul a munkájával, fel sem merülnek benne kétségek azzal kapcsolatban, hogy etikus-e, amit tesz. Nem tekint emberekként az űrlényekre. Valóban nem is emberek, de ugyanúgy értelmes lények, egy fejlett civilizáció tagjai. Azonban egyszer csak minden megváltozik.
A film első fele vagy harmada kifejezetten tetszett. Kicsit dokumentarista stílusban készült, mintha valóban megtörtént volna, hogy Johannesburg szerves részét képezik az idegenek. Szimbolikusan mutatja be a valós problémákat az űrlényeken keresztül. Ugyanakkor sokan kritizálták a filmet, hogy pl. a nigériaiakai kifejezetten negatívan festi le, azonban ez is csak szimbólum. Érdekes, hogy a filmben a rákok a saját nyelvükön beszélnek, az emberek emberi nyelven, de mégis megértik egymást, habár nem használják egymás nyelvét. Egyik fél sem próbált a másikhoz közelíteni az elmúlt 28 év során, amióta az űrhajójuk megérkezett. Ezek a jelenségek, illetve a kérdések, amiket felvetett a film, tetszettek.
Azonban a film nagyobb része sajnos egy sima akciófilm volt, időnként elég gusztustalan jelenetekkel. Habár Wikus karakterének fejlődését végig lehet követni, nekem túl sok volt a lövöldözős akciójelenet, és így elsikkadt a társadalomkritikai vonal, amivel kezdett, és ami miatt tulajdonképpen érdekelt ez a film. Ezért csak 6 pontot tudok adni rá, mert lehetett volna jobb is.

Mongúzparéj

Fel nem foghatom, mitől olyan jó ez a film sokak szerint…
A téma nem új, rasszizmusos filmből nagyon sok nagyon jó van, a koncepció nem érdekes, a főszereplő, Sharlto „Fock” Copley annyira idegesítő, hogy végig tarkón akarod csapni egy nagy lucskos ponttyal, a végkifejlet kretén…
Leginkább az Elysiumra emlékeztet, ami… OMG, amit szintén Blomkamp jegyzett és szintén van benne Sharlto „Fock” Copley…
Negyed órás vizsgafilmnek érdekes lehetne. De így egyszerűen a „Kezdj valami jobbat az időddel” kategória, mit tudom én, szopogass reszelőt, az jobb.

2 hozzászólás
rhysciar

Nagyon jó kis sci-fi film, teljesen más irányban mozog, mint azt megszokhattuk volna egy sci-fi filmtől, és ez az előnyére vált.

Alex 

Kicsit „féltem” attól, hogy ezt a filmet nem nekem találták, ki. De a kíváncsiságom nem csökkent, így rászántam magam. Az első 15 perc egy igazi próbatétel volt, mert nem tudtam eldönteni, hogy mi fog ebből kisülni, egyáltalán eljut-e valahova a történet. Úgy döntöttem, hogy folytatom és örülök, hogy így döntöttem, sokkal jobb volt a film, mint amire számítottam.
Nem hallottam sok jót róla, igaz rosszat se. Az itteni értékelések átlaga elég érthetetlen a számomra, amikor úgy vettem észre, hogy itt egy jobb filmre is sokan a maximális pontszámot adják. Én elég szigorúan pontozok, ritkán adok kilencest, pláne tízest. De ebben az esetben nyugodt szívvel adok tíz pontot.

Jól volt ábrázolva, az a helyzet, ahogy viselkedne az ember egy ilyen helyzetben, legyen szó az idegenekről vagy a saját embertársukról. Van De Merwe jellemfejlődése is remekül volt ábrázolva. Sharlto Copley nagyon jól állt ez a szerep.
Tetszett az idegenek a kinézete és a nyelvjárása.
Volt benne akció is (amiért nem vagyok oda), de szerintem pont megfelelő mennyiségben volt a filmben. Nem vált a film kárára.

Nagyon jól összerakott sci-fi, rég láttam ilyet.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján