Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018) 550

Green Book
130' · amerikai · dráma, életrajzi 12

6 díj · 2 jelölés

Tony Lip egyszerű ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni,… [tovább]

angol
magyar

Képek 8

Szereposztás

Viggo MortensenTony Lip
Mahershala AliDon Shirley
Linda CardelliniDolores
Sebastian ManiscalcoJohnny Venere
Dimiter D. MarinovOleg
Mike HattonGeorge
Frank VallelongaRudy Vallelonga
Don DiPettaLouie Venere
Jenna LaurenzoFran Venere
Suehyla El-AttarLynn Venere

További szereplők

Kedvencelte 135

Várólistára tette 291


Kiemelt értékelések

Theana 

Meg sem tudok szólalni. TE SZENTSÉGES ÉG!!! Annyira zseniális, hogy el nem tudom mondani. Az a Chopin etűd meg telitalálat… Touch down.
Annyira csodálatos.

ziara

Örök téma, igaz történet, zseniális színészek!!! Imádtam!!!!

Lili98

Még mennyi filmet kell vajon készíteni, hogy az emberek rájöjjenek arra, hogy a rasszizmus rossz? Nem is rossz, botrányos, borzasztó, embertelen és szívszaggató.

Talán egyszer majd rájönnek az emberek…

Sajnálom őket, mindenkit, akinek ez volt akkoriban az élete, aki a mai napig szenved mert más színű a bőre, akit lenéznek a kinézete miatt, aki hiába dolgozta magát halálra még így is egy kutyaként bántak vele.
A szívem szakad meg értetek. Szégyen ilyenkor (is) embernek lenni.
Talán valamikor jobb világ vár mindenkire…talán.

Ez a film fájt, nagyon. De ugyanakkor felcsillant a remény, hogy talán mindenki képes megváltozni és perspektívát változtatni bizonyos dolgokról. Talán képesek vagyunk a változásra, ami már nagyon várat magára.

2 hozzászólás
Ascyra 

Mennyivel boldogabb lenne ez a Világ, ha pontosan úgy szeretnék egymást az emberek, ahogy ebben a filmben: nemre, korra, rasszra, bőrszínre, politikai hovatartozás vagy szexuális hovatartozásra, tekintet nélkül. Milyen tartalmasak lennének/lehetnének az emberi kapcsolatok, kivétel nélkül, amikor két nagyon különböző, szinte mindenben egymásnak ellentmondó igénnyel, más és más hovatartozással bíró ember is tanulna egymástól, szinte a fizika törvényei szerint, kölcsönhatás/két ellentétes erő egymásra hatása során. Amit az egyik nem tud, de felismer, és kíváncsisága folytán el is sajátíthatja a másik embertől a szükséges alapokat. Milyen szép és csodás volna ez mindig, mindenütt. Én csak ennyit kívánnék – Világbékét :D – és ezt a filmet azok számára, akikben az előítélet dolgozik vagy éppen nem értenek más embereket és kevés empátiával bírnak. Kötelezővé tenném minden olyan embernek, akik kétkedve fogadják a másságot, bármilyen formában jelenik az meg: akár csak annyiban, hogy másmilyen, mint én. Ha pl. fekete vagy, nézd meg, a fehérekről, és vice versa. Ha túl pingvines vagy, nézd meg, hogy lazulj, ha túl laza, nézd meg, hogy kis élt és határokat ismerj fel. Nagyszerű útmutató ez a film szinte bárki számára, akinek van baja az elfogadással, kétkedő, távolságtartó és fennhordja az orrát. Nagyon nagy szükség van erre a filmre, iszonyúan sok szempontból. Még amellett is, hogy a megalkották a Számolás jogát is. (ha ez tetszett, azt is mindenképp nézd meg!) Ugyanis, ez a film nem kimondottan arról szól, hogy a feketéknek milyen nehéz életük volt abban az időkszakban, emelett még egy csomó más dologról is szól, amit elfelejtünk nagyon sokszor górcső alá venni: a feketék fehérek iránti rasszizmusától, szól az emberek emberségéig is. Olyan emberségről beszélek, amit a legkevésbé sem várnál, mert előítéleteid vannak egy ember iránt, mégis kiderül, hogy nagggyon csúnyán félreismered, pontosan ezen előítéleteid miatt; és valljuk be, nem is közelítesz, el sem jutsz odáig, hogy igyekezz lebontani ezeket a zavaró téglákat ebből a hatalmas-elhatároló falból. Ez a film végérvényesen tisztázza: nem attól lesz cinkosod, védelmeződ, barátod valaki mert ugyanolyan a színe, a hovatartozása (lásd az első mondat felsorolása) stb, de továbblépve, még az ellenséged is lehet, ha ugyanolyan a színe és a hovatartozása. És ezt a legfontosabb kiemelni! Mert ezt elfelejtjük! Ugyanis, ember – embernek farkasa. Nem bőrszín vagy beállítottság kérdése! És ember, embernek barátja és ez a kulcsszó is: ember. Csak így, lecsupaszítva, nem kell semmiféle sallang vagy leírás emellé.
Csodálatos ez a film, két határtalanul tehetséges főszereplővel (Viggon nagyon meglepődtem, valamiért, nem nagyon vettem művész-számba szegényt – eddig. Mahershala Ali-t láttam a True Detective-ben és nem volt kérdés, hogy mit fog nyújtani), hihetetlen egyszerű és mégis a legfontosabb érzelmekkel, drámával, komédiával és némi iróniával is fűszerezve. Nagyszerű és megkapó. ♥-ből ajánlom, bárki és mindenki számára!
Ódákat és esszéket volnék képes még írni, de igazából, egyetlen jelenet is leírja, hogy miért bőgtem szinte végig az egész filmet. spoiler A csattanón hangosan nevettem: mert dolgozik a butácskának tűnő háziasszonyokkal szembeni előíteletem. És tessék: nyugodtan elszégyelltem magam és önfeledten tudtam nevetni!
A fenti jelenet is szájbarágós és klisés, ugyanúgy, ahogy a spoiler jelenet is, az, de valamiért úgy érzem, hogy ezt egyszerűen azért muszáj szájba rágni, mert még mindig nem nőttünk fel ahhoz, hogy felérjük ésszel: a szeretethez nem kellenek feltételek, csak embernek kell maradni … és kész!

3 hozzászólás
Nihilchan 

Viggo Mortensent alig ismertem meg; amikor legutóbb filmben láttam, lényegesen fiatalabb volt. Mindenesetre nagyon jól állt neki Tony szerepe, igazán kitett magáért. A karakter egyébként abszolút szerethető volt, ahogyan a másik főszereplő, Don Shirley is. Érdekes aspektusból közelíti meg a rasszizmus témáját, ami számomra továbbra is felfoghatatlan téma; például miért foglalkozna bárki – jelen esetben – egy zseniális zenész bőrszínével, miközben én csak arra tudtam koncentrálni, milyen nagyszerű muzsikát játszik (és mennyire gyönyörű ujjai vannak). Egyébként a két férfi barátsága lélekmelengető és szép volt és ezt csak fokozta a tény, hogy a film igaz történet alapján készült. Sok mindent nem tudok írni, már megtették a többiek előttem, de számomra ez is egy „látni kell” film.

moonchristal 

Amikor elkezdtem nézni, először nem értettem, miért az Oscar, miért ez a felhajtás. Aztán rájöttem. Gyönyörű film, egyszerre emel fel és egyszerre döbbent le teljesen. Abszolút megérdemelte a legjobb díjat, örülök, hogy elkészült, én meg megnézhettem, és megint elgondolkodhattam.

pvik13 

Nagyon szuper és érdekes egy film. Sok témát dolgoz fel amiket nekem át is tudott adni :D

Charityy 

Nem egy egyszerű témát dolgoz fel a film. Már az idők kezdete óta jelen volt a rasszizmus és még máig sem tűnt el teljesen. Borzasztó volt nézni ahogy a zenésszel bántak a bőrszíne miatt, a szívem szakad bele. Hogy képesek az emberek így viselkedni? Ennyire semmibe venni a másikat? Még csak nem is ismerik, de csak azért mert fekete kiutálják a világból. Ilyenkor csak azt kívánom, hogy egyszer ők is átélhessék ezt, hogy az érme megforduljon. Komolyan ki nem állhatom azokat, akik így gondolkodnak. Mégis mit vétettek szegények?
Azért talán van remény, hisz a filmhez képest sokat változott azóta a világ, de sajnos még mindig jelen van.
Imádtam a főszereplő párost, tökéletes ellentétei egymásnak, mégis annyira jóban lettek. Furcsa egy páros, de öröm volt nézni. Kedvencem, amikor spoiler

Törpillaa 

Nem volt olyan rossz film, mint vártam. Mennyi bunkó előítéletes ember létezik a világban, szánalmas, hogy azért lenézik, mert más, nem pedig olyan, mint ők… Voltak jó részei a filmnek, és a mondanivalója tetszett, a sztori jó volt. Többször is nekiálltam ennek a filmnek, de egészen idáig nem igazán sikerült végignézni. A két főszereplő jó volt, nekem leginkább Don volt a szimpatikusabb, Tony eleinte ellenszenves volt. De aztán kezdett megváltozni, kevésbé tűnt ő is előítéletesnek, mint a többi, és ez tetszett. A vége pedig nagyon jó volt. Jó befejezés, megérdemelte a díjakat, amiket kapott a film.

2 hozzászólás
Bence211 

A Zöld könyv az elmúlt években témájának egyik legjobbja, színvonalas, jó humorú, ennek dacára elmélkedésre buzdítja a néző agytekervényeit az alkotás, mindemellett a díjszezon egyik sikeres befutójának lehet tekinteni. Azt viszont be kell látni, hogy a nem túl visszafogott vígjátékairól híres Peter Farrellyben volt elegendő kraft, egy merőben eltérő film elkészítésére, habár néhol a kézjegyét elvétve fel lehet fedezni, ezzel eljutott filmes önéletrajzának csúcsára ahonnan bízzunk benne folytatja tovább ezt a tendenciát.
Részletesebben az oldalunkon olvashatjátok a teljes beszámolót. : http://filmdoboz.hol.es/…


Népszerű idézetek

duracell

Don: So if I’m not black enough and I’m not white enough and I’m not man enough, then tell me Tony, what the hell am I?

24 hozzászólás
duracell

Tony: You know, my father used to say, whatever you do, do it 100%. When you work, work. When you laugh, laugh. When you eat, eat like it's your last meal.

duracell

Tony: The world's full of lonely people afraid to make the first move.

duracell

Tony: You know, when you first hired me, my wife went out and bought one of your records. The one about the orphans?
Don: Orphans?
Tony: Yeah. Cover had a bunch of kids sittin' around a campfire?
Don: Orpheus.
Tony: …Yeah.
Don: Orpheus in the Underworld. It's based on a French opera. And those weren't children on the cover, those were demons in the bowels of Hell.
Tony: No shit! They must've been naughty kids!

Cendrillon0002 

Don: Ha nem vagyok elég fekete és nem vagyok elég fehér és nem vagyok elég férfi, akkor mi vagyok?!

duracell

Oleg: Being genius is not enough, it takes courage to change people's hearts.

duracell

Tony: I dunno. Personally I think if you stuck to the classic stuff it would've been a big mistake.
Don: A mistake? Performing the music I trained my entire life to play?
Tony: Trained? What are you, a seal? People love what you do! Anyone can sound like Beethoven or Joe Pan or them other guys you said. But your music, what you do? Only you can do that!
Don: Thank you, Tony. But not everyone can play Chopin. Not like I can.

duracell

Tony: You know, Doc, something's been eatin' at me this whole trip.
Don: Hmm?
Tony: That Titsburgh was a major disappointment. I didn't notice any difference at all. Did you?
Don: Good night, Tony.

duracell

Tony: It's like what your friend the President said, „Ask not… Your country, what you could do for it. Ask what you do for yourself.” Y'know?


Népszerű triviák

UViki 

Eleinte úgy volt, hogy nem Viggo Mortensen fogja Hantás Tony karakterét alakítani, hiszen úgy gondolta, hogy egy dán ember nem tudna jól eljátszani egy olaszt. Egy kis rábeszélés után végül elvállalta a szerepet, de fel kellett szednie pár kilót. Amikor újságírók megkérdezték, hogy mit tett annak érdekében, hogy hízzon, annyit válaszolt, hogy szigorú olasz diétája volt: rengeteg pizza, tészta és desszert.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018)

Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018)

Kapcsolódó művészek: Viggo Mortensen


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján