Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018) 23

Green Book
130' · amerikai · dráma, vígjáték, életrajzi 12

3 díj · 0 jelölés

Tony Lip egyszerű ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni,… [tovább]

angol
magyar

Szereposztás

Viggo MortensenTony Lip
Mahershala AliDon Shirley
Linda CardelliniDolores
Sebastian ManiscalcoJohnny Venere
Dimiter D. MarinovOleg
Mike HattonGeorge
Frank VallelongaRudy Vallelonga
Don DiPettaLouie Venere
Jenna LaurenzoFran Venere
Suehyla El-AttarLynn Venere

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 118


Kiemelt értékelések

strangelove 

Nagyjából ugyanaz a liberális maszlag mint az Életrevalók, hasonló közönségsikerre is számíthat (jelenleg az imdb-n 8.3 csillag az átlaga). Néhol akad egy-egy jó poén, a cselekmény kiszámíthatóan, de profin halad az előtte már ezerszer kitaposott úton, semmi különös. Mortensen egész szórakoztatóan alakítja a két lábon járó sztereotípiát, Mahershala Ali viszont tényleg jó, bár az ő esetében sem kell semmi váratlantól tartanunk. A film a megszokott felállás inverzét adja (ezúttal Miss Daisy a néger); radikálisnak számítana egy közönségbarát stúdiófilmtől, amennyiben 15 évvel ezelőtt forgatják, de a Moonlight vagy a Black Panther korában ez már nem jelent semmit. Ezzel együtt az, hogy Shirley karaktere az arrogáns, pökhendi és irritáló, Tonyé pedig a szerethető bunkó, egy ideig fenntartja a figyelmet, aztán persze a végére szépen nivellálnak mindenfajta másságot, hogy a film akadálytalan hirdethesse meg az elfogadás hamis ideológiáját, amiért oly hálásak a gondolkodásra kevésbé, saját maguk nagyvonalúnak gondolt belátásaikra – és az attól való spontán, önfeledt elalélásra – annál inkább hajlamos nézők.
Érdekesség, hogy állítólag Mahershala Ali alakítása már csak azért is méltányolható, mert tisztában van azzal, hogy zongorázás közben mit csinál az ujjaival. A filmtörténet egyik mostohán kezelt, ám annál izgalmasabb szelete az ún. légzongorázás. Ennek egyik nemzetközileg is jelentős tudósa és kutatója @annagramma, az ő figyelmébe ajánlom a filmet, egyúttal kíváncsian várva ítéletét.

desertangelable 

Valamiért én teljesen máshogy képzeltem ezt a filmet, de ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy nem olvastam el a leírását, és csak arra a pár gondolatra építettem, amit elszórtam hallottam róla. Leegyszerűsítve mondhatom, hogy az ellenkező felállást hozta a film, mint amire én számítottam, éppen ezért nem csak meglepett, de még kíváncsivá is tett.
Igaz egy kicsit kiszámítható, és talán még egy kicsit hatásvadász is néha, de ez nem baj, én vevő vagyok az ilyenre. Viggo Mortensen amellett, hogy istenien hozza kicsit elhízott, családszerető, könnyebb pénzt kereső tuskót, még olyan jóízűeket is eszik a filmben, hogy azt kell higgyem különösebben nem okozott neki gondot a szerep kedvéért való hízás. Mahershala Ali pedig annyira kifinomultan fennkölt, hogy ha személyesen találkoznánk szerintem kezet csókolnék neki. A történet kedves, a kivitelezés tökéletes a humora pedig első osztályú. Nekem többszörnézős.

Bálint_Péter

Bár jól esett a lelkemnek ez a film, és az első fele nagyon is tetszett, a második részénél egy picit sok volt számomra a nyál és nagyon direktbe az arcunkba tolták, hogy a rasszizmus az rossz (pedig kicsit visszafogottabban is átjött volna az üzenet). Szeretem az ilyen csöpögős primitívebb férfi barátságos fejlődéstörténeteket, de valahogy a végére elvesztette a varázsát (pedig jó néha ilyen tündérmese szerű dolgokat is nézni). A hazaírt levelek meg kell hagyni aranyosak voltak (kezdetben). Egyébként vizuálisan szerintem nem volt baj a filmmel, elég korhűnek tűnt (bár ezt én csak sztereotípiák alapján tudom megítélni). Színészekkel se volt gond, nem is tudom pontosan megmondani mi volt a bajom a filmmel. Valahogy most nem sikerült összeszedett kritikát írnom, lehet nem is kellett volna. Számomra 6 és 7 pont között van valahol a film. (Ja és Aragorn feldobott pár kilót, fel se ismertem, csak utólag látom, hogy ő az)

The_General 

Hát őszintén szólva nem ezt vártam. A Dumb & Dumber filmek és hasonló fárasztó vígjátékok rendezője írta és rendezte ezt a filmet, de a legeslegkevésbé sem hasonlít azokra. Ez egy igazán remek film, és ennek azt hiszem két oka van. Az egyik a remekül megírt forgatókönyv, okos, lendületes, derűs, de mégis komoly, elgondolkodtató és korhű. A másik pedig a két főszereplő játéka. Viggo Mortensen nagyon jó színész, most is igazán remek volt, sőt, megkockáztatom, hogy ez eddigi legjobb szerepe, persze az idei mezőnyben vélhetően ez sem lesz elég a díjakra. Mahershala Ali pedig megint valami eszméletlen nagyot alakít. Megkockáztatom, hogy elsőszámú várományosa az Oscarnak a férfi mellékszereplő kategóriában (bár még kevés filmet láttam, és erős lesz a mezőny, elég csak Adam Drivert vagy Sam Elliott-ot említeni).
De hogy valami értelmeset is mondjak a filmről, ez egy igaz történeten alapuló road movie a ’60-as évek amerikájából, ahol egy alsó középosztálybeli olasz melós és egy felsőosztálybeli fekete zenész utazik utóbbi turnéjára a déli állmokba. A történet mondanivalóját már sok más film bemutatta igazából, nem ezzel tud újat mutatni a film, hanem a remek karaktereivel, a csípős, de valós élethelyzeteivel, és a témától szokatlan humorával. Nagyszerű film, csak ajánlani tudom.

happybeboop

Legszebb példája annak,hogy igenis lehetséges túllépni az előítéleteken, a szociális konvenciókon. Az ember túl tud lépni önmagán, és képes a változásra.
Erre példa Tony Lip, aki átmenti munkahiány miatt és mert nem akar a maffia köreiben dolgozni, ellenszenve ellenére elkezd dolgozni egy gazdag, fekete zenésznek. A közös utazásuk során viszont munkatársakból barátokká válnak.
A téma nehéz,hisz egész az egész történetet átlengi a rasszizmus miatti nehézségek, mégis könnyed humorral tálalják nekünk.
Meg kell említenünk a kiváló színészi munkát mindkét főszereplőtől, de leginkább Viggo Mortensen érdemel dicséretet,hiszen olyan finom színészi játékkal alakítja az olasz digót, ami zseniális. Egy kicsit sem játssza túl, és azt hiszem ezzel el is mondtam a legnagyobb dicséretet.
A film kötelező mű, minden filmimádónak, mert ez is egy olyan alkotás, amire azt mondjuk, hogy igen, ez az amiért a mozgóképet kitalálták őseink.

Sjudit84

Imádtam. Viggo Mortensen csúcs ebben a new york-i olasz szerepben.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján