Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018) 643

Green Book
130' · amerikai · dráma, életrajzi 12 !

6 díj · 2 jelölés

Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jólelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni,… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Viggo MortensenTony Lip
Mahershala AliDon Shirley
Linda CardelliniDolores
Sebastian ManiscalcoJohnny Venere
Dimiter D. MarinovOleg
Mike HattonGeorge
Frank VallelongaRudy Vallelonga
Don DiPettaLouie Venere
Jenna LaurenzoFran Venere
Suehyla El-AttarLynn Venere

További szereplők

Kedvencelte 159

Várólistára tette 298


Kiemelt értékelések

Theana 

Meg sem tudok szólalni. TE SZENTSÉGES ÉG!!! Annyira zseniális, hogy el nem tudom mondani. Az a Chopin etűd meg telitalálat… Touch down.
Annyira csodálatos.

ziara

Örök téma, igaz történet, zseniális színészek!!! Imádtam!!!!

liliannahorvath

Még mennyi filmet kell vajon készíteni, hogy az emberek rájöjjenek arra, hogy a rasszizmus rossz? Nem is rossz, botrányos, borzasztó, embertelen és szívszaggató.

Talán egyszer majd rájönnek az emberek…

Sajnálom őket, mindenkit, akinek ez volt akkoriban az élete, aki a mai napig szenved mert más színű a bőre, akit lenéznek a kinézete miatt, aki hiába dolgozta magát halálra még így is egy kutyaként bántak vele.
A szívem szakad meg értetek. Szégyen ilyenkor (is) embernek lenni.
Talán valamikor jobb világ vár mindenkire…talán.

Ez a film fájt, nagyon. De ugyanakkor felcsillant a remény, hogy talán mindenki képes megváltozni és perspektívát változtatni bizonyos dolgokról. Talán képesek vagyunk a változásra, ami már nagyon várat magára.

2 hozzászólás
Nihilchan 

Viggo Mortensent alig ismertem meg; amikor legutóbb filmben láttam, lényegesen fiatalabb volt. Mindenesetre nagyon jól állt neki Tony szerepe, igazán kitett magáért. A karakter egyébként abszolút szerethető volt, ahogyan a másik főszereplő, Don Shirley is. Érdekes aspektusból közelíti meg a rasszizmus témáját, ami számomra továbbra is felfoghatatlan téma; például miért foglalkozna bárki – jelen esetben – egy zseniális zenész bőrszínével, miközben én csak arra tudtam koncentrálni, milyen nagyszerű muzsikát játszik (és mennyire gyönyörű ujjai vannak). Egyébként a két férfi barátsága lélekmelengető és szép volt és ezt csak fokozta a tény, hogy a film igaz történet alapján készült. Sok mindent nem tudok írni, már megtették a többiek előttem, de számomra ez is egy „látni kell” film.

moonchristal 

Amikor elkezdtem nézni, először nem értettem, miért az Oscar, miért ez a felhajtás. Aztán rájöttem. Gyönyörű film, egyszerre emel fel és egyszerre döbbent le teljesen. Abszolút megérdemelte a legjobb díjat, örülök, hogy elkészült, én meg megnézhettem, és megint elgondolkodhattam.

pvik13 

Nagyon szuper és érdekes egy film. Sok témát dolgoz fel amiket nekem át is tudott adni :D

Zahra 

Nem egy egyszerű témát dolgoz fel a film. Már az idők kezdete óta jelen volt a rasszizmus és még máig sem tűnt el teljesen. Borzasztó volt nézni ahogy a zenésszel bántak a bőrszíne miatt, a szívem szakad bele. Hogy képesek az emberek így viselkedni? Ennyire semmibe venni a másikat? Még csak nem is ismerik, de csak azért mert fekete kiutálják a világból. Ilyenkor csak azt kívánom, hogy egyszer ők is átélhessék ezt, hogy az érme megforduljon. Komolyan ki nem állhatom azokat, akik így gondolkodnak. Mégis mit vétettek szegények?
Azért talán van remény, hisz a filmhez képest sokat változott azóta a világ, de sajnos még mindig jelen van.
Imádtam a főszereplő párost, tökéletes ellentétei egymásnak, mégis annyira jóban lettek. Furcsa egy páros, de öröm volt nézni. Kedvencem, amikor spoiler

Törpillaa 

Nem volt olyan rossz film, mint vártam. Mennyi bunkó előítéletes ember létezik a világban, szánalmas, hogy azért lenézik, mert más, nem pedig olyan, mint ők… Voltak jó részei a filmnek, és a mondanivalója tetszett, a sztori jó volt. Többször is nekiálltam ennek a filmnek, de egészen idáig nem igazán sikerült végignézni. A két főszereplő jó volt, nekem leginkább Don volt a szimpatikusabb, Tony eleinte ellenszenves volt. De aztán kezdett megváltozni, kevésbé tűnt ő is előítéletesnek, mint a többi, és ez tetszett. A vége pedig nagyon jó volt. Jó befejezés, megérdemelte a díjakat, amiket kapott a film.

2 hozzászólás
Bence211 

A Zöld könyv az elmúlt években témájának egyik legjobbja, színvonalas, jó humorú, ennek dacára elmélkedésre buzdítja a néző agytekervényeit az alkotás, mindemellett a díjszezon egyik sikeres befutójának lehet tekinteni. Azt viszont be kell látni, hogy a nem túl visszafogott vígjátékairól híres Peter Farrellyben volt elegendő kraft, egy merőben eltérő film elkészítésére, habár néhol a kézjegyét elvétve fel lehet fedezni, ezzel eljutott filmes önéletrajzának csúcsára ahonnan bízzunk benne folytatja tovább ezt a tendenciát.
Részletesebben az oldalunkon olvashatjátok a teljes beszámolót. : http://filmdoboz.hol.es/…

Sister

Szerintem maximálisan kiérdemelte ez a film az Oscart, bármennyire is szomorú és elkeserítő a témája. Egyszerűen fel nem foghatom, miért szükséges ilyen lekezelően, elutasítóan bánni azzal, aki egy picit is más. És most vonatkoztassunk el attól, hogy ez éppen bőrszínben, szexuális orientáltságban, vagy vallásban nyilvánul meg. Ez a film is arra tanít, a maga olykor kissé nyilvánvalóan szájbarágós módján, hogy két ember között nem létezik igazán olyan híd, amit ne lehetne átjárni türelemmel, empátiával és megértéssel.

Viggo Mortensen alakítása csillagos ötös, az olasz amerikai szerepét tökéletesen hozta. Ráadásul nagyon is okos dolgokat hintett el olykor-olykor, amire még a zongorista is felfigyelt. Apropó, Mahershala Ali pazar, de tényleg. Amikor arról beszélt, hogy az ember mindig őrizze meg a méltóságát, és sose hagyja, hogy porig alázzák, majd' beleszakadt a szívem. Fogalmam sincs, hogy tudta ezt a rengeteg mocskot elviselni, anélkül, hogy összeroppant volna… A film humora, a zenei betétek és maga a díszlet abszolút kifogástalan, ahogy a legutolsó jelenet is. Olyan hirtelen ért véget, hogy fel sem tudtam igazán ocsúdni.

Érdemes megnézni, mert fontos kérdésekről szól, ami rengeteg más vonatkozásban is megállja a helyét. Felemelő, reményteljes és egyben elgondolkodtató alkotás. Ahogy a párja, a Miss Daisy sofőrje is. :)


Népszerű idézetek

duracell

Don: So if I’m not black enough and I’m not white enough and I’m not man enough, then tell me Tony, what the hell am I?

24 hozzászólás
duracell

Tony: The world's full of lonely people afraid to make the first move.

duracell

Tony: You know, my father used to say, whatever you do, do it 100%. When you work, work. When you laugh, laugh. When you eat, eat like it's your last meal.

Cendrillon0002

Don: Ha nem vagyok elég fekete és nem vagyok elég fehér és nem vagyok elég férfi, akkor mi vagyok?!

duracell

Oleg: Being genius is not enough, it takes courage to change people's hearts.

duracell

Tony: You know, when you first hired me, my wife went out and bought one of your records. The one about the orphans?
Don: Orphans?
Tony: Yeah. Cover had a bunch of kids sittin' around a campfire?
Don: Orpheus.
Tony: …Yeah.
Don: Orpheus in the Underworld. It's based on a French opera. And those weren't children on the cover, those were demons in the bowels of Hell.
Tony: No shit! They must've been naughty kids!

Zoja009 

Don Shirley: Az ég szerelmére, mit művel?!
Tony: Ez egy levél.
Don Shirley: Váltságdíj követelésnek tűnik…

1 hozzászólás
duracell

Tony: I dunno. Personally I think if you stuck to the classic stuff it would've been a big mistake.
Don: A mistake? Performing the music I trained my entire life to play?
Tony: Trained? What are you, a seal? People love what you do! Anyone can sound like Beethoven or Joe Pan or them other guys you said. But your music, what you do? Only you can do that!
Don: Thank you, Tony. But not everyone can play Chopin. Not like I can.

duracell

Tony: It's like what your friend the President said, „Ask not… Your country, what you could do for it. Ask what you do for yourself.” Y'know?


Népszerű triviák

UViki 

Eleinte úgy volt, hogy nem Viggo Mortensen fogja Hantás Tony karakterét alakítani, hiszen úgy gondolta, hogy egy dán ember nem tudna jól eljátszani egy olaszt. Egy kis rábeszélés után végül elvállalta a szerepet, de fel kellett szednie pár kilót. Amikor újságírók megkérdezték, hogy mit tett annak érdekében, hogy hízzon, annyit válaszolt, hogy szigorú olasz diétája volt: rengeteg pizza, tészta és desszert.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018)

Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018)

Kapcsolódó művészek: Viggo Mortensen


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján