A komornyik (2013) 133

Lee Daniels' The Butler
132' · amerikai · dráma, életrajzi 12 !

0 díj · 2 jelölés

A jobb életre vágyó Cecil Gaines 1926-ban északra megy a szegregáció által sújtott Délről. Nehézségekkel teli útján végül komornyiki álláshoz jut a Fehér Házban. Három évtized alatt nyolc elnök mellett szolgál. Nemcsak szemtanúja az Ovális Iroda életének, de végigköveti azokat a drámai… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Forest WhitakerCecil Gaines
Oprah WinfreyGloria Gaines
Mariah CareyHattie Pearl
John CusackRichard Nixon
Jane FondaNancy Reagan
David BannerEarl Gaines
Cuba Gooding Jr.Carter Wilson
LaJessie SmithAbraham
Alex PettyferThomas Westfall
Vanessa RedgraveAnnabeth Westfall

További szereplők

Kedvencelte 14

Várólistára tette 179


Kiemelt értékelések

Londonna 

Na, ilyen a jó film. Mire felocsúdok – egy picit, már majdnem a felénél jár a két órás játékidő.
Végtelenül szomorú darab; nekem legalábbis szörnyen fájtak a látottak. És az is nagyon fájdalmas, hogy mindez még mindig valahol aktuális. Hogy sok „ember” még ma is pont ennyire előítéletes és… Gonosz. Legyen szó akár a színesbőrűekről, akár… Más kisebbségekről. :(

Charityy 

Megható, elgondolkodtató film. Elég sok felől, sok oldalról lehetett már hallani a feketék egyenjogúsításáról, de ez a film tökéletesen megfogta a témát. Gyönyörűen mutatta be, a színészek is jók voltak. Nekem is összeszorult a torkom egy-egy jelenetnél, amikor szenvedni láttam őket. De a végén olyan felemelő volt látni az örömkönnyeket az arcukon :)

Honey_Fly 

Ez is Amerika és ebben is van 60-as évek. De micsoda kontraszt… Mennyire más hangulat, más problémák, mint a Beach Boys és Kalifornia… Eléggé földhöz vágó a téma akkor is, ha már egymilliószor láttuk mindenféle kiadásban. Nem lehet elégszer az ember orra alá dörgölni, hogy ez volt a múlt, amit szintén emberek csináltak. Ha feketének születtél az 1900-as évek elején Amerikában, hát, az szívás. spoiler Cecil és családja életén keresztül betekinthetünk valamennyire a harcba amit azért kellett megvívni, hogy ember és ember együtt étkezhessen az étteremben, utazhasson a buszon, ülhessen a moziban, vásárolhasson az üzletben. Sajnos ez is nagyon szégyenletes szelete a világ történelmének. A végkifejlet azért biztató, hiszen 2008-ra eljutott Amerika Obamáig. Kérdés, hogy idén merre kanyarodik.

Juci 

Kevéssé ismert film asszem, pedig elég jól összefoglalja a feketék egyenjogúsági küzdelmének huszadik századi történelmét. Csomó jó színész mellékes szerepekben, néhányat alig lehet megismerni, ami tök jó játék :) Nekem nagy kedvet csinált ahhoz, hogy többet meg akarjak tudni ezekről a dolgokról. Következőnek a Selma című filmet néztem ki, ami Martin Luther Kingről szól.

Dániel_H 

Szerintem ilyen egy igazi történelmi dráma. Magáért beszél.

KHLexa 

Maga a film nagyon tetszett, de ez a bánásmód, ahogy a feketékhez viszonyultak, borzalmas. Nem láttam még ehhet hasonló filmet, ami ennyire valóságosan mutatja be ezt a korszakot.

Sunkap 

A Zöld könyv a nyomába sem ér ennek a filmnek. Érdemes megnézni. Egyébként nem olyan szörnyű nézni, mint amilyen szörnyű a téma. Nekem segített ebben a visszaemlékezős megoldás, biztonságban éreztem magam, nem féltem, tudtam, hogy nagyon rossz nem történhet. Nem tudom, hogy képes lettem volna-e a relatíve biztonságos északról direkt lemenni délre. Elgondolkodtam, hogy képes lennék-e például a saját országom egy másik szegletébe elmenni, ha tudnám, hogy ott lábbal tiporják mondjuk a nők jogait? (Azért írom a nők jogait, mert – lévén nő vagyok – ezzel tudok legkönnyebben azonosulni.) Szóval elképzelem, hogy itthon, de valahol tőlem messze nőket nem engednek be pl. koncertre vagy kocsmába, vagy nem engednék őket autót vezetni vagy dolgozni. Elmennék-e vajon abba a távoli megyébe, hogy ott provokáljam a helyieket? Így ennyi idősen gyerekkel tutira nem, de gyanús, hogy korábban sem. Nem tudom. Ezt már nem fogom megtudni. Szerencsére nem is kell.


Népszerű idézetek

Honey_Fly 

Cecil Gaines: Americans always turned a blind eye to what we'd done to our own. We look out to the world and judge. We hear about the concentration camps, but these camps went on for 200 years right here in America.

lipotdorka 

Nem hall semmit, nem lát semmit, csak felszolgál.


Hasonló filmek címkék alapján