12 év rabszolgaság (2013) 275

12 Years a Slave
134' · amerikai, angol · dráma, történelmi, életrajzi 16

6 díj · 20 jelölés

Northup 1841-ben, az amerikai polgárháborút megelőző időszakban az északi New York virágzó városában elismert hegedűművészként éli hétköznapjait családjával, míg egy nap tőrbe csalják, elkábítják, és eladják rabszolgának. Helyzete egyre kilátástalanabbá válik, mikor egy szadista déli… [tovább]

angol · magyar

Képek 13

Szereposztás

Chiwetel EjioforSolomon Northup
Lupita Nyong'oPatsey
Michael FassbenderEdwin Epps
Benedict CumberbatchWilliam Ford
Brad PittBass
Sarah PaulsonMary Epps
Paul DanoJohn Tibeats
Adepero OduyeEliza
Paul GiamattiTheophilus Freeman
Garret DillahuntArmsby

További szereplők

Kedvencelte 34

Várólistára tette 266


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Erős és nyomasztó film, leginkább azért, mert igaz történet alapján készült. Számomra a rabszolgaság abszolút felfoghatatlan dolog, mindig kikészítenek a hasonló alkotások. A képi világ és a zenék rendben voltak. Azonban azt gondolom, hogy kicsit talán túl lassú és határozottan csak azért éreztem ilyen hatásosnak, mert remek színészgárdát sikerült összehozni, szerintem a többség maximálisan beleadott mindent a szerepébe. Örülök, hogy végre megnéztem, de nem az a típusú mű, amit szívesen látnék újra.

Emerson 

Na most hype… pf… oké. Merjen erről bárki is rosszat mondani, az egyből rasszista. Nem is a filmmel van bajom, sem a true story-val. Hanem a kivitelezéssel. Baromi lasssssssúúúúúú… a nyálam kifolyt attól, hogy hosszú semmittevést kellett nézni a monitoron. Értem, hogy 12 év, de arra pl. a fáradtságot sem vette a rendező, hogy a színészeken látszódjon ez a 12 év. Mindenki pöpecre ugyanúgy nézett ki, mint az első pillanatban. Hát ez nagyon gáz! És ezért Oscart… na gratulálok!
Csak annyit mondok, hogy Rosewood. Sokkal megindítóbb, nyersebb film a rabszolgaságról, mint ez a slow motionbe hempergetett propagandafilm (én kérek elnézést).
Nem lett ez olyan rossz, mint amilyennek hangzik, de lehetett volna ezerszer jobb is és ez a dühítő benne. sokan vinnyogtak, hogy ennél kegyetlenebb és brutálisabb, véresebb filmet még nem láttak (öhm… Rosewood? Valaki? Nem?) Az egyetlen, aminél felszisszentem Patsey megkorbácsolása volt. Na ott azért felvillant, hogy van mondanivalója a rendezőnek (úgy tűnt, mint aki végre felébredt ’and action!’)

1 hozzászólás
Papillon_εïз

Borzasztó jó volt ez a film. Bánom, hogy nem láttam előbb. Az összes színész zseniális volt. Én nem is gondoltam, hogy Chiwetel ennyire tehetséges. A Mária Magdolnában sem volt semmi, de ott nem jutott neki akkora darab, mint ebben a filmben. Hihetetlen, de egyben hihető is a történet. Nagyon szomorú ebbe belegondolni, hogy a fekete-Amerikában csak így és ennyit értek az emberéletek. Családokat téptek szét és sorsokat vettek semmibe. A Django is jó volt, de ez, ez valami eszméletlen jóra sikeredett.

Blissenobiarella 

No, azért az nem illendő, hogy ennek a filmnek 80% alatt legyen az átlaga!
Többen írják, hogy ebben a műfajban van jobb – ezzel nem akarok vitatkozni, de légyszi írjatok nekem hozzászólásban ilyen címeket, mert szeretnék még ennél is jobb filmeket látni.

A Tizenkét év rabszolgaság valóban nem több, mint egy igaz történet. Valóban nem tesz mást a film, mint végigkísér bennünket ezen a történeten, ilyen szempontból lehet mondani, hogy a film nem „nagy szám”. A dolog a történet különlegességében rejlik, és abban, hogy egy olyan könyv alapján készült el ez a film, amit maga a történet főhőse: Solomon Northup írt. Bár magyar nyelven nem elérhető, de én ajánlom a könyvet is, mert nagyon érdekes olvasmány.

Szerintem csodálatosan elkészített filmről van szó, amiben az utolsó kosztüm utolsó csipkéje is úgy áll, ahogyan annak kell. Gyönyörűek a képek, a zene rendkívül hangulatos és a színészek is egytől egyig fantasztikusak. Lassú folyású történet, talán feleslegesnek tűnő részekkel, de engem egy pillanatig sem zavart sokadig megtekintésekor sem.
Szívből ajánlom!

camerastylo

Elmesél egy valós eseményen alapuló történetet. Ezt korrekt módon, precízen teszi, nincs hiba a külsőségekkel, impozáns film. De semmi több. Nem rendített meg, nem gondolkodtatott el, nem mozdított meg bennem semmit, csupán végigvitt egy eseménysoron, nincs súlypontozás, nincsenek hangsúlyok, említésre méltó, emlékezetes párbeszédek, képek. A rabszolga és rabszolgatartó viszonyáról már készültek korábban jobb filmek, írtak róla jobb könyveket. A befejezés pedig nagyon lapos, semmitmondó. Az Oscart illet megkapnia, fehér Amerika még mindig vezekel.

UViki 

Számomra súlyos volt a film, lélekterhelő és fájdalmas. Biztosan nem nézem újra többet.

8 hozzászólás
MrsCumberbatch 

Nem is tudom, mit írjak erről a filmről. Csodás film, jó kidolgozás, jó szereplő válogatás, tényleg bemutatja, hogy milyenek a barom gazdák, milyenek a csupa szív gazdák (Benedict, hát persze ♥), hogy milyen szörnyű volt az élet, hiába akarta családostul venni, nem adták… Szörnyű, nyomasztó mestermű.

abby 

Remek színészek, igaz történet, de valahogy még sem működött az egész. Túl elnyújtott, személy szerint engem az is rendkívül zavart mikor percekig időztünk pl. egy szereplő arcán. Szomorú történet persze, de ennek a témának vannak jobb feldolgozásai is.

woolfe

Nagyon erős film, félelmetesen jó színészi játékokkal. Megrendítő alkotás.

Coralie 

Illene jókat mondani a filmről, mert mégis csak igaz történet, meg szörnyű volt ez az egész, hogy egyes férgek mit meg nem engedtek maguknak embertársaikkal szemben…. de engem ez a film mégsem fogott meg. Dráma ide vagy oda, a megvalósítás valamiért nem tetszett, ettől még a Django elszabadul is nagyobb hatással volt rám a témát illetően, pedig az egy kicsit más műfaj. Már rögtön az elején a fejemet fogtam, hogy mennyire naiv is volt Solomon. spoiler Jó jelenetek azért vannak benne, és a színészi játék kiváló. Fassbendert gyűlöltem ebben a szerepben, vagyis jó munkát végzett. Patsey élete mutatta meg igazán a rabszolgatartás szörnyűségét. Egyszer meg lehet nézni, de nem hagyott bennem mély nyomokat.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján