Lincoln (2012) 59

4 díj · 25 jelölés

Végéhez közeledik az amerikai polgárháború 1865-ben. A helyzetet kihasználva, az újraválasztott elnök, Abraham Lincoln rá akarja kényszeríteni a megosztott kongresszust, hogy hozza meg addigi legfontosabb döntését: egészítse ki az Alkotmányt, és törölje el a rabszolgaságot. Javaslata falakba… [tovább]

angol

Képek 12

Szereposztás

Daniel Day-LewisAbraham Lincoln
Sally FieldMary Todd Lincoln
David StrathairnWilliam Seward
Joseph Gordon-LevittRobert Lincoln
Tommy Lee JonesThaddeus Stevens
James SpaderW.N. Bilbo
Jared HarrisUlysses S. Grant
Michael StuhlbargGeorge Yeaman
Hal HolbrookPreston Blair
John HawkesRobert Latham

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 87


Kiemelt értékelések

Bubu 

Rossznak nem mondanám, mert szép és szakmailag jól összerakott film. Viszont szerintem iszonyú unalmas. A két és fél óra alatt nem sok jelenet volt, amire azt mondom, hogy lekötött. Bár lehet, hogy az is rátesz egy lapáttal, hogy sok részéhez hozzá sem tudtam szagolni, mert sosem érdekelt különösebben a politika és a politológiai ismereteim is hiányosak finoman fogalmazva.
Azonban Daniel Day-Lewis kiválóan eljátszotta ezt a szimpatikus karaktert. Eddig őt csak ellenszenves főszereplőként vagy gazemberként láttam, ezért meglepődtem, amikor láttam, mekkora átéléssel képes alakítani egy minden porcikájában jóra törekedő embert. A többiek is jól játszották szerepüket, de Day-Lewis kiemelkedő volt.

12 hozzászólás
LukeSkywalker 

A Lincoln egy csöndesen hömpölygő, az Egyesült Államok életében döntő fontosságú korszak eseményeit bemutató eposz. Egyesek talán felróhatják neki, hogy a címszereplő életéről viszonylag keveset tudhatunk meg, és ez talán részben igaz is. De én úgy gondolom, Lincolnt a tettei, a gondolatai alapján ismerjük meg, és talán arról nem mesélnek, hogy nőtt fel, hogyan lett a szövetségi kormány elnöke és hasonlók, de az talán túl nagy falat lett volna, vagy talán két filmet ért volna meg. Ki tudja, talán egyszer csinálnak belőle egy hatrészes minisorozatot, mint John Adams esetében, az még részletesebben, még pontosabban bemutathatná ezt a rendkívüli embert.

Ha Lincoln nem lett volna, ma nem lehetne az Egyesült Államok elnöke egy fekete férfi. Tevékenysége és érdemei elvitathatatlanok. A rabszolgaság eltörléséért folytatott harca és a polgárháború egyaránt összeforrt a nevével. A polgárháborút megnyerte észak, és az egykoron rabszolgákként, áruként Afrikából elhurcolt, halomra gyilkolt, megnyomorított és elnyomott afroamerikaiak ma a törvény előtt egyenjogú állampolgárai az Egyesült Államoknak a fehérekkel. Abraham Lincoln nevére pedig mind a mai napig emlékszünk.

Steven Spielberg egy érett rendező érzékenységével hagyja folydogálni az eseményeket, és valóban, ez a film nem az „akciókról” szól. Aki olyat akar látni, annak bátran ajánlok más filmeket. A Lincoln egy mély és emberi dráma, ahol a szavaknak még ereje, a pozícióknak még tisztelete van és az azt betöltő emberek még kiérdemlik az őket övező megbecsülést. Bár ma is élnének Abraham Lincolnok. A világ talán nem lenne sokkal jobb hely, de legalább tudnánk, hogy olyan harcedzett, érett, felelősségteljes és emberséges személyek hozzák a döntéseket, akikben meg lehet bízni és akikről elhisszük, hogy nem a saját hatalmuk megszilárdításán és anyagi javaik szaporításán, hanem a hazájuk és a világ jobbá tételén munkálkodnak. Sajnos Lincoln sorsa is azt mutatja, hogy már akkoriban sem tudták elviselni a nagyszerű embereket. Szerencsére mindazt, amit elért, nem törölhette el hirtelen és spoiler halálának ténye.

A Lincoln rétegfilm, amit csak azok fognak élvezni, akiket minimálisan érdekel a történelem, és a történelem nagy alakja, Lincoln, valamint a rasszizmus, az amerikai polgárháború, és egyáltalán, a múlt. Ők nagyon fogják élvezni Daniel Day-Lewis bámulatos alakítását, mely során szó szerint átlényegül az általa játszott alakká. Minden további szereplő kiváló, elsőosztályú, az operatőri munka és John Williams visszafogott, kellő pátosszal bíró filmzenéje is pazar.

A Lincoln Steven Spielberg egyik legérettebb filmje, amelynek ott a helye a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése és a hasonló témát más megvilágításban boncolgató Amistad mellett.

Kontra_Judit 

Hosszú, vontatott, unalmas film, ami nem is igazán az elnökről szólt – szerintem – hanem inkább az amerikai polgárháborúról ill. főként politikáról és a rabszolgaság eltörléséről folyó vitáról. Már nem emlékszem pontosan miért is került fel a várólistámra, talán Sally Field miatt – akit a Testvérek c. sorozatban imádtam, annyira jól játszotta a modern anyát – de itt nem állt jól neki ez a szerep. Idétlenül is nézett ki a korabeli ruhában…

2 hozzászólás
desertangelable 

A film nagyon jó, csak épp nem Lincolnról szól.

Debut 

Ha nem lenne „átértelmezve” a történelem, akkor sokkal jobb lett volna; így csak a „szokásos” pátoszos Spielberg film…

meseanyu

Engem nagyrészt sajnos untatott. Iszonyat bő lére volt eresztve.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján