Kedvencelte 25

Várólistára tette 172


Kiemelt értékelések

krlany 

Jó film, Donovan nagy arc. Ilyen férfiakra lenne szükségünk. Szilárdan hisz az emberi jogokban és elvei vannak, amikért tenni is hajlandó.
Én örülök neki, hogy az eszmére mentek rá, nem pedig a hidegháború borzalmainak a naturalista ecsetelésére, így is átjött… és qrva sürgősen le kellene szoknunk már végre egyszer egy életre a falak és kerítések emelgetéséről. A németeknél is hogy bevált, nem?
A film végén van egy kis pátosz, de nálam simán belefér… én nem bánom, hogy hőst avattunk. A hősök köztünk vannak… ők azok, akikről sosem hallasz, mert bármerről fúj is a szél, csak teszik a dolgukat, amit szerintük tenniük kell, csinnadratta nélkül.
Engem megtalált ennek a filmnek a mondanivalója.

Lunemorte 

Ez a film egy olyan témát feszeget, amely nem annyira ismert. Nem gondoltam például, hogy ennyire durva volt a berlini fal…Donovan nevét sem hallottam eddig, pedig kellett volna.
Nem éltem volna akkoriban Amerikában sem. Mindenkinek mindenki gyanús volt és bárki lehetett kém. Számomra a legmegdöbbentőbb az volt, hogy az amerikai gyerekeket már általános iskolában ijesztgették a tanárok a háború közeledtéről és hogy ne bízzanak senkiben…
Lassú film, de gyönyörű képek vannak benne és megrázó.

Honey_Fly 

Lehet úgy nézni, hogy hú de amerikai és hát persze ki más lenne a legjobb fiú, mint az amerikai. De szerintem inkább emberekről szólt a film. Az elején, Donovannal való első találkozáskor elbizonytalanodtam, hogy mennyire fog nekem ez a film tetszeni, ha a pozitív hős ilyen jogi dumát csűr és csavar (ki az ügyfél és ki a nem tudom ki megbízottja). Tőlem ez a fajta kommunikáció nagyon távol áll. Hallottam egy olyan mondatot viszont a filmben, ami eddig így még sohasem jutott eszembe, nem láttam tovább a gyilkosokat védő ügyvédeknél. spoiler. @krlanyhoz hasonlóan nekem is tetszett, hogy nem a hidegháború rémségeivel vadászták a hatást a Coen fivérek, hanem egyszerűen elmesélték ezt a történetet. Szerintem nagyon jól sikerült alkotás.

NaNa_88 

Nagyon érdekes, tartalmas film.
Az elején baromi lassú. Már a hajam téptem. Közben ki is teregettem, és még mindig ott tartottunk, hogy rányitottak a faszira a fürdőben. Nehezen lendültek bele, gondolom ezzel azt is akarták érzékeltetni, hogy nem volt egy könnyed fáklyás menet ez az egész történet.
Az amerikai egyoldalú túlzások helyenként fellelhetőek voltak, de ezeken túl csak Abel szinkronhangjába tudtam belekötni. Serer Péter ezúttal nem jött be.
Tetszett, de azt hiszem egyszer ezt is elég volt végig ülni. Egyszer viszont ajánlott. :)

revelácifa

Egy spontán belvárosi mozis filmnézés keretében, került sor a film megnézésére és megmondom őszintén csak azért ezt a filmet néztük, mert a másik választások, szervezési okok miatt meghiúsultak… szerencsére, ugyanis abszolút pozitívan csalódtam. A casting nagyon jól sikerült, Mark Rylance és Tom Hanks jó páros voltak a vásznon és előbbi teljes joggal megérdemelte a Oscart. Nagyon tetszett, hogy ahhoz képest, hogy egy hidegháborús filmről van szó, a film felében legalább, nagyon könnyed, hova tovább humoros volt a hangulat, de ugyanakkor a lehúzós részek is működtek. Nagyon jól szórakoztam, ugyanakkor volt egy két zavaró dolog is, amik szerintem megakadályozták azt, hogy a film bármilyen eséllyel induljon a legjobb filmért. Egyrészt a zene gyakran nagyon középszerű volt és néhol fölösleges is, vagy épp nem oda illő. Főleg a végére igaz ez. Másrészt, az hogy ez a film a lehető legtipikusabb Spielberg rendezés, ami persze nem igazán negatív kitétel, mert még mindíg tud az öreg, de amikor nagyon Oscarra gyúr az azért látszik.:)
Mindenesetre üdítő színfoltja lett a Kémek hídja a történelmi filmek tucatjainak.

bonnie9 

Tom Hanks, a Coen fivérek és Spielberg. Nagy nevekhez nagy elvárások. A film ezen a vonalon hozta a színvonalat, mindenki személyiségéhez illően odatette magát. Hanks kisujjból játszik egy ilyen karaktert, illik is hozzá. Meglepetést nem okoz, viszont hiteles (ahogy Hanks általában). A Coen fivérek megteremtették a sajátos mosolygós-komor hangulatot, Spielberg pedig drámarendbe rakta és megszórta pici amerikai cukormázzal (bár lényegesen kevesebbel, mint a tőle megszokott adag).
A film kicsit olyan, mint a hidegháború, lassú, de a mélyben zajlik a mozgolódás. Hanks játékát alapjáraton szeretem, Mark Rylance Abelje igazán kedvelhető volt, a visszatérő kérdése zseniális és a fülemben (valószínűleg szóhasználatomban és életfelfogásomban is hasznosíthatóan) maradó. Akit viszont nem állhattam, az a pilótát játszó színész volt. Nagyon emlékeztetett Ben Affleckre és a kevés szerepe sem tudta megkedveltetni velem. Nem tudom, az igazi Powers milyen ember volt, de ez a szerep kifejezetten érthetetlenné és negatívvá tette számomra spoiler.
Kicsi hiányérzetem viszont maradt a lány sorsát illetően.
Összességében közönségbarát jutalomjáték a készítők részéről és kiegyensúlyozott, jófajta karakterdráma a nézők szempontjából.
Jó lenne, ha több ilyen cтойкий мужик lenne, mint Donovan.

LukeSkywalker 

Steven Spielberg újabb elgondolkodtató, okos drámája, amely ezúttal kémekkel és nemzetközi politikával foglalkozik.

Tom Hanksnél senki sem tud jobban átlagembert rendkívüli helyzetben ábrázolni. Elhiszünk neki mindent, mert nem szívtipró szépfiú, mint Cruise, Pitt vagy éppen Clooney, hanem hétköznapi férfi, akinek erős jelleme képessé teszi őt a helyes cselekedetekre.
Ezért szerettük őt a Philadelphiában, a Forrest Gumpban, az Apollo 13-ban, a Ryan közlegény megmentésében, a Halálsoronban, a Számkivetettben és így tovább.

Spielberg filmje valóban okos, de ezen túlmenően a részletek mesteri bemutatásának (újraalkotásának) kitűnő iskolapéldája. Oliver Stone JFK-éhez hasonlóan itt is visszarepülünk az időben az ötvenes évek Amerikájába, majd Berlinébe, és azt érezzük, minden igazi, létező, a város lüktet, él. A Berlini Fal felépítése mellbevágó, mert azt látjuk, ahogyan történt: egyszerűen csak megtörtént, és kész, mint minden a valóságban. Családok, szerelmek, életek szakadtak ketté az emberi sorsokat uraló politika miatt.

Steven Spielberg filmje lassan, finoman csordogál, hömpölyög, nem siet el semmit, ahogyan manapság a gyors vágásokhoz szokott tucatfilmnéző megszokhatta (a VIP moziban körülöttem ülő párocskák hiába temetkeztek hegynyi méretű popcornjukba és próbálták meg felszívni hektoliternyi kólájukat, képtelenek voltak felfogni, hogy itt bizony nem lesznek eszelős autós üldözések, sem karateverekedések, méltatlankodtak is közben és utána.)
Ehelyett egy sebészszikével alakított nagyszerű forgatókönyv szabta menetben haladó eseményfolyam bontakozott ki, amely során bepillantást nyerhettünk egy (szerencsére) letűnt kor mindennapjaiba.

1985. után most elsőízben nem John Williams, Spielberg 1973. óta állandó munkatársa írta a film zenéjét (egészségügyi okok miatt nem tudta vállalni), ezért Thomas Newmant, Williams családi jóbarátját, a legendás zeneszerző, Alfred Newman fiát kérte fel, akinek többek között olyan kiváló filmzenéket köszönhetünk, mint az Egy asszony illata (1992), a Kisasszonyok (1994), az A remény rabjai (1994) vagy az Amerikai szépség (1999). Azt kell mondjam, noha minden bizonnyal lenyűgöző zenét írt volna John Williams, Thomas Newman munkája tökéletesre sikeredett. Nagyszerű muzikális atmoszférát teremt a filmhez, soha egy pillanatig nem tolakszik előtérbe, csak amikor feltétlenül szükséges, akkor pedig magasztos és szép. Minden (film)zenekedvelőnek ajánlom meghallgatni önálló zeneélményként is.

Mint ahogyan a Kémek hídját is ajánlom azoknak, akik szeretik az izgalmas, ámde megfontoltan építkező, tartalmas, komoly mondanivalóval bíró filmeket. Nem lepődnék meg, ha begyűjtene néhány Oscar-jelölést (az én tippeim: legjobb rendező, legjobb film, legjobb operatőri munka, legjobb zene, legjobb vágás, legjobb jelmez, legjobb főszereplő, legjobb mellékszereplő (Mark Rylance), legjobb forgatókönyv.), és talán egynéhányat meg is kapna belőlük.

icu79

Nagyon szeretem Tom Hankset és nagyon szeretem az igaz történetek alapján készült filmeket. Pláne, ha a sztori izgalmas és van erkölcsi mondanivalója is. Ez itt most mind együtt volt, ezért jár a 8 csillag. A levonás pedig csak a szokásos hollywood-i szemszög miatt történt. Kizártnak tartom, hogy az amerikaiak ilyen kesztyűs kézzel bántak Abel-el…

Filmdoki 

Remek összerakott film Spielberg tolmácsolásában. A történet nem az a pörgős fajta, ellenben jól felépített és végig izgalmas. Hanks szokásához híven remekel, Mark Rylance játékára szintén nem lehet panasz, bár szerintem kicsit keveset szerepelt sajnos.
A kémek hídja remekül bemutatta, hogy bizony az álmok országában sem volt ekkor fenékig tejfel az élet, hiszen Donovan is mondhatni a saját és családja épségét kockáztatta azzal, hogy elvállalta az ügyet és azt nem kirakatperként akarta kezelni. Hihetetlen bátor hozzáállás volt részéről. A történeten nem tudom mennyit módosítottak, de most lényegtelen, mert a Kémek hídjával Spielberg emlékeztetett minket arra, miért is olyan nagy név ő a szakmában.

naravna

Hibátlan volt. Tulajdonképpen a történeten, színészi játékon, gyönyörűen megkomponált képeken kívül azt tudom benne értékelni, hogy megmutatja, hogy az amerikaiak is törvénytelenek voltak (még ha nem is tudta annyira kegyetlennek mutatni őket, mint az ellenséget). Megnézetném mindenkivel, aki használja az „atomot nekik” kifejezést, illetve azokkal is, akik jó ötletnek tartják falak és kerítések építését.


Népszerű idézetek

TribeBubu 

Hát, a főnöknek nincs mindig igaza. De olyankor is ő a főnök.

Drucocu

Nem félek a haláltól Mr. Donovan. Jóllehet, ha választhatnék, elkerülném.

Drucocu

– Nézze! Ebben a Német Demokratikus Köztársaságnak az az érdeke, hogy tárgyalhasson és tárgyalni lássák önökkel független államként, egyenrangúként, nem a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége bábállamaként.
– Ne fecséreljük az időt: oroszok. Jó?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján