A mások élete (2006) 180

The Lives of Others · Das Leben der Anderen
137' · német · dráma, thriller 16

5 díj · 7 jelölés

Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados (Ulrich Mühe), akit… [tovább]

német

Szereposztás

Martina GedeckChrista-Maria Sieland
Ulrich MüheGerd Wiesler százados
Sebastian KochGeorg Dreyman
Hildegard Schroedter'Elena' 1984
Ulrich TukurAnton Grubitz alezredes
Thomas ThiemeBruno Hempf miniszter
Hans-Uwe BauerPaul Hauser
Volkmar KleinertAlbert Jerska
Matthias BrennerKarl Wallner
Charly HübnerUdo

További szereplők

Kedvencelte 63

Várólistára tette 166


Kiemelt értékelések

Lady_Hope

Ezt is német órán láttam, így rövid negyvenötperces adagokban néztem meg.
Igazi élmény volt. Remek történet, nem is találok benne kivetnivalót.
Ezt nézzétek meg!

1 hozzászólás
ptagi 

Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

Nagyszerűen tárja a néző elé, miért nehéz ügy bolygatni a ’90 előtti évtizedeket.
Senki nem fekete-fehér.
Semmi nem vörös-narancssárga.

Ekhal 

Ez egy nagyon emberi, emberséges film, egy embertelen időszakról. Így tudnám a legjobban megfogalmazni a mondanivalómat a filmről. :)

Mr_White 

Elolvasva a Stasiország című könyvet újra meg kellett néznem a filmet. Kétségkívül egy remek történet, remek film. Mégsem hagy nyugodni a gondolat, hogy a készítők azzal, hogy egy „jó” stasist tettek meg főszereplőnek, pont azt a reménytelenséget vették ki a történetből, ami az egész rendszert jellemezte. Nagyon kevesen lehettek ilyenek, ha egyáltalán akadtak, hiszen olyan szintű volt a megfigyelés (kb minden 6. ember ügynök, vagy besúgó volt), hogy senki sem bízhatott senkiben. Funder könyvét elolvasva egy ennél sokkal brutálisabb, értelmetlenebb rendszer képe jelenik meg.

entropic

Második legkedvencebb kollégám mesélt egy csomót az évek során erről a filmről, úgyhogy most, hogy felbukkant az egyik kertmozi műsorán, naná, hogy megnéztem. (Jó is ez a kontraszt a film meg a valóságos nyári este között.)
Fantasztikusan agyas, kíméletlen, szép film.

Emerson 

Újabb Berlini Fal témájú film. Kerek négy éve hevert a DVD megnézetlenül valamelyik polcomon. Sokan dicsérték, ezért vettem meg (no meg akciós volt), aztán pont ez riasztott el talán. Ha mindenki dicséri, akkor én biztos húzni fogom a szám. Nos, nem így lett, de azért nem is csatlakozom a hasraesőkhöz. Persze volt benne egy-két jelenet, ami nagyon ott volt és kétség kívül az Oscart is megérdemelte, de ha Berlini Fal, akkor Der Tunnel. Nálam ez a mérce…
Imdb-n top 250-ből 55. – ez azért meglepetés… fórumon megy is az értetlenkedés, de az értékelésekben ömlengenek ezerrel. Én csak azért se fogok.

pepege

Zseniális. Amikor először láttam és vége lett, csak ültem még percekig magam elé bámulva, próbáltam magamhoz térni de nem ment.

Txypy

Újranéztem, és az döbbentett meg, hogy mennyire csöpögős és erőltetett lett volna pár jelenet, de nem volt az egyik sem. És még az se idegesítő, hogy a végén mennyit ugrálnak az időben előre. Érdekes, nagyon érdekes.

Ottivilága 

Majdnem átcsúszott azon a határon, hogy érzelgős melodráma legyen belőle. De csak majdnem…


Népszerű idézetek

madárka

Eladó a könyvesboltban: Becsomagoljam?
Gerd Wiesler (HGW XX/7): Nem. Nekem lesz.

nola

Verkäufer: Geschenkverpackung?
HGW XX/7: Nein. Es ist für mich.

Zikk

Bruno Hempf: De mit hallok önről, a fordulat óta nem is ír? Ez nem szép azok után, amennyit invesztáltunk önbe. De végülis megértem, Dreyman. Mit is írna az ember egy ilyen nagy demokráciában? Nincs, amiben hinni lehetne, nincs, ami ellen lázadni lehetne.

Traclon

Hogy a maga fajták egy országot vezettek…!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján