Suszter, szabó, baka, kém (2011) 102

Tinker Tailor Soldier Spy
127' · francia, angol, német · dráma, thriller 16

2 díj · 14 jelölés

A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, úgynevezett vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva, a szovjetek számára kémkedjen – tehát leleplezése mindennél… [tovább]

magyar
magyar

Képek 88

Szereposztás

Gary OldmanGeorge Smiley
Benedict CumberbatchPeter Guillam
Mark StrongJim Prideaux
Toby JonesPercy Alleline
David DencikToby Esterhase
Ciarán HindsRoy Bland
Colin FirthBill Haydon
John HurtKontroll
Stephen GrahamJerry Westerby
Simon McBurneyOliver Lacon

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 10

Várólistára tette 203


Kiemelt értékelések

Honey_Fly 

A megszokotthoz képest egészen más élmény valósághű kémes filmet nézni ahol nincs mérgezett kígyót kilövő fülbevaló vagy 20 nyelven beszélő görkorcsolya és a női szereplők sem topmodellek. Félreértés ne essék, nagy James Bond kedvelő vagyok (a Bourne szériát is bírom) de amíg azok a filmek elsősorban szórakoztatni akarnak, ez egy sokkal hátborzongatóbb, realistább világot mutat be. Itt nincs szuperhősködés. Van a rendszer ahol mindenki csak egy sakkfigura. Van persze aki pakolgatja őket de őt aztán cseppet sem érdekli, hogy melyik gyalogját teszik el az útból, sőt, fel is áldozza a játékosait ha az ügy éppen úgy kívánja. A szereplőgárda parádés és a fényképezés olyan, hogy ha egy hangot sem hallottam volna az egész filmből akkor is szívesen néztem volna sokáig. Zseniális a hangulata. Biztosan meg fogom nézni legalább még egyszer.

4 hozzászólás
pocokláma 

Értékelést írni úgy, hogy minimum egy éve láttam a filmet igenis nehéz mert csak is azokra a jelenetekre emlékszem vissza amik megmaradtak és ez alapján tök jó értékelést írhatnék. De nem fogok. Emlékszem rá még akkor ültem le nézni a filmet amikor a Cumberbatch filmográfiát daráltam (kb egy éve) meg hát erős szereposztás,erős téma és Budapest voltak az okok. Akkor is hasonló kaliberű negyven fokvolt de nem érdekelt mert sosem volt problémám a lassú filmekkel. Ja csak ebben az esetben semmi szükség nem volt ennyi játékidőre. Ha kicsit megvágták volna a sztorit egy nagyon korrekt kis kém film lett volna amit szívesen ajánlok bárkinek. De ez a film egy icipicit vontatottra sikeredett és így csak is olyanoknak tudom ajánlani akiket érdekel a téma, szeretik a színészeit vagy érdekli őket Budapest mint egy film része. Ha viszont valaki egyik feltételnek sem az elhívatottja szerintem halálra fogja unni magát. Pedig tényleg érdekes és azért csattanó is van benne a végén nem is beszélve arról, hogy a színészek egytől-egyig kiemelkedőek a filmben. Nem volt ez rossz film csak olyan rossz ízt hagyott a számban és szántam-bántam, hogy nem sikerült össze hozniuk ezt rendesen :(

Kriszta

Aki valami James Bond-féle ügynökös filmre számít, az nagyot fog csalódni ebben a John le Carré-adaptációban. Igaz, én csak egy könyvet olvastam tőle, de a hangulata ugyanilyen volt, mint ennek a filmnek, szóval gondolom, hogy a készítők jól eltalálták az író stílusát. Már csak azért is így lehet, mert ő maga is játszott a filmben…
Szóval itt nincs akció, csihi-puhi, nem fröcsög a vér, bár van néhány, a nyugalom megzavarására alkalmas filmkocka (konkrétan a szovjetek iktatási módszereire gondolok). Van viszont nyugodt, lassú tempóban folyó nyomozás, megfigyelés, gondolkodás, kirakózás. Ezt a filmet csak teljes összpontosítással szabad nézni, mert minden párbeszédnek jelentősége van, információhordozók a néző számára, így aztán ha lankad a figyelem, könnyen elveszíthetjük a fonalat.

hena_k

Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Benedict Cumberbatch egy filmben, ettől több nem is kell a boldogsághoz.

Stone 

Többször néztem már meg. Sőt, megnéztem a 70-es sorozatot is belőle, az is nagyon jó volt. A film fényképezése kitűnő, a színészek jól játszanak, a történet leköt, már aki szereti a hatalmi harcokat, és elviseli azt a gondolatot, h bábként rángatnak sok embert, és még a mézes bödön közelében ülők is sokszor csak sakkfigurák, az első soriak. Még biztos meg fogom nézni…

3 hozzászólás
Kevin_Krall

Nem is tudom…. A film első tíz perce lenyűgözött.
Nagyon örültem annak, hogy végre egy olyan kémfilmet nézhetek, ami végre nem Angliában játszódik, hanem hazánk fővárosában, Budapesten (gondoltam először én). Az még egy plusz volt, hogy a legnagyobb magyar színészek jelentek meg, mint epizódszereplők (csakhogy néhány nevet említsek: Mucsi Zoltán, Csuja Imre, Kálloy-Molnár Péter), de ezek után csalódnom kellett. Utána a film végig Angliában játszódott. Azt hittem (már a film címét olvasva is), hogy ez valami különleges darab lesz a kémfilmek között. De nem lett az. Teljesen olyan, mint bármelyik másik ilyen elmélkedős kémfilm.
Meg én amúgy szeretem a monoton filmeket, ahol azért közben történik néha valami konfliktus, de nekem ehhez a filmekhez az kell, hogy kiválóak legyenek a párbeszédek, vagy érdekesek legyenek a karakterek. De ez a film olyan érdektelen volt számomra bármelyik szempontból is nézve, hogy nem bírtam rendesen végignézni, végigpörgettem inkább.
De majd egyszer megpróbálok neki adni még egy esélyt.

2 hozzászólás
Márta_Péterffy 

Újra meg kell néznem valamikor, mert korábban nem tetszett. Talán nem tudtam figyelni eléggé.

walksdowonders 

Rossz időpontban pislogok és máááris leállnak a fogaskerekek. :) Mondanám, hogy emiatt újranézésért kiált, de hátat fordítok neki, mert megerősítést nyert, hogy a kémfilm továbbra sem az én műfajom.

Londonna 

Nem véletlen, hogy még mindig nem csillagoztam ezt a filmet, mert egyszerűen nem tudom. Pedig nem most néztem először… Ez egy tipikusan „sokszor meg kell nézni” film, hogy eljusson az ember tudatáig annak mondanivalójából minden. És ezt a sok megnézést érdemes egymást követően, gyorsan abszolválni, mert könnyedén elszállnak az apróbb mozaikok, aztán akkor megette a fene…
A történet alapvetően arról szól, hogy a kémek megpróbálják kideríteni, ki közülük az az egy, aki spicli. Smiley nekifog, hogy felgöngyölítse a szálakat és mindenkin szép sorban, egyesével végigmegy, meghallgatva egyéni történeteiket, hogy aztán a végén kimondja az áruló szemébe az igazságot és számon kérje.
Ehhez a filmhez sok türelem kell, mert elképesztően lassan csordogál, nem siet sehová, kényelmes, öreguras, csoszogós a tempója. És érdekes, mert alapvetően a 122 percet kitölti minden egyes mozzanat, tulajdonképpen mindennek van jelentősége. Csak éppen ez a 122 perc többnek tűnik…
Engem odaszögez és képes vagyok belemerülni, ennek ellenére még nem jutottam el odáig, hogy megfejtsem én is az egész történetet úgy, mint főhősünk.
A film érdekessége, hogy részben Budapesten forgatták és több magyar színész is feltűnik benne. Mark Strong anno itt volt Magyarországon, vele készültek az itteni képkockák.
Én úgy gondolom, hogy a Susztert bizony nem lehet egy nyelven nézni, egyszerűen képtelenség. Eredeti nyelven – hacsak nem nagyon-nagyon jó valaki angolból – akkor beletörhet a bicskája, hiszen magyarul sem épp egyszerű a történet. És az a rengeteg név… Ugyanakkor meg a szinkronnak is megvan a maga óriási hátránya: tönkre vágja az angol színészek nyelvjátékát. Miért? Azért, mert többen is magyarul beszélnek benne olykor, hiszen ezek a remek kémek annyira okosak, hogy beszélik a nyelvet, még ha törve is. :) Mark Strong, Colin Firth és David Dencik is megnyilvánul magyarul, ami nekünk, hángerien nézőknek külön élmény. (Bár Colin magyarján még volna mit javítani. Igaz, ő járt a legszerencsésebben, egyetlen rövidke mondat jutott neki osztályrészül… :))
Szívemnek külön kedves itt a Mark-Colin páros, és nem csak azért, mert ők már többször játszottak együtt, jók együtt és amúgy is jóban vannak, hanem azért is, mert a történet szerint nagyon közel állnak egymáshoz. (Igen, OLYAN közel, csak nem igazán mondja ki senki. :)) Nagy kedvencem az a jelenet, amikor a partin titokban összemosolyognak és olyan végtelen szeretettel néznek egymásra. :) Mondanám, hogy érdemes lett volna jobban kidomborítani ezt a „szivárványos-szálat” is, de így, hogy 122 perc a film és hát… Igen.
Ez egy remek (kém)film, számomra mégsem a sokszormegnézős kategória. Most viszont direkt vágytam rá a tegnapi Agyas és agyatlan után, ami kémes is volt, Markos is volt, meg nagy marhaság is volt… Kellett valami kellő komolysággal bíró kémkedés is a lelkemnek, holott a kémfilmek sem az én műfajom egyébként… Szóval csak oda akarok kilyukadni, hogy mindettől függetlenül ez egy csodálatosan kivitelezett, igényes, jól összerakott és kiváló színészekkel operáló mozi.
Amit a fentiek mellett én még személy szerint nehezményezek, az bizonyos karakterek túlzott kiemelése, míg mások jelentős mellőzése. Bill szerintem túl keveset szerepel, holott meglehetősen érdekes a figurája. Percyből is lehetne több. Peter ellenben TÚL SOKAT van a színen – nekem. Nyilván kulcsfigura ő is, azért, de… Nem tudom, lehet, ha én rendeztem volna, akkor 2x122 percben oldottam volna meg a sztorit, csak hogy minden belekerüljön, amit hiányoltam. De akkor meg ki nézné végig??! :)
A film végét meg el sem tudom mondani, mennyire utálom, így azt nem is szoktam már megnézni… Az a sok önelégült, bevágott vigyor… Áááá… Csak fáj tőlük a szívem…


Népszerű idézetek

Theana

magyar: És a pörkölt. Eve… Evett már pörköltet?
Jim Prideaux: Igen, (…).
magyar: Az jó. Jobb, mint a gulyás. Csak most nem lehet kapni Budapesten.
Jim Prideaux: Hogyhogy?
magyar: Minden disznó Moszkvába ment.
Jim Prideaux: Höh.

Theana

Jim Prideaux: Mikor találkozhatom a barátjával?
magyar: Elviszem hozzá, ha akarja.

Theana

Oliver Lacon: It's the oldest question of all, George. Who can spy on the spies?

Londonna 

– I thought I'd pop down and catch a glimpse at the new girl before Bland gets to her.
– Ah, yes, Belinda the Blonde.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján