Csodálatos fiú (2018) 84

Beautiful Boy
120' · amerikai · dráma, életrajzi 16

A film az amfetamin függőségét mutatja be, valamint azt, hogy mennyire mélyre rántja az embert a drogfüggőség. A szer rabságában élve bekövetkezik egy olyan mélyzuhanás, melyből nagyon nehéz ismét lábra állni. Mindezt, s a felépülés folyamatát egy aggódó édesapa szemszögéből követhetjük nyomon.

angol
angol
angol
magyar

Képek 4

Szereposztás

Timothée ChalametNic Sheff
Steve CarellDavid Sheff
Maura TierneyKaren Barbour
Christian ConveryJasper Sheff
Oakley BullDaisy Sheff
Amy RyanVicki Sheff
Kaitlyn DeverLauren
Andre RoyoSpencer
Timothy HuttonDr. Brown
Stefanie ScottJulia

További szereplők

Kedvencelte 12

Várólistára tette 242


Kiemelt értékelések

Remake 

Ha szenvedélybetegségekről szóló filmekről kérdeznének, akkor én azonnal a Trainspottingot (1996), a Rekviem egy álomért (2000), vagy sorolhatnám még, milyen filmeket javasolnék ebben a témában. . Ezek a filmek többnyire a szerhasználó felől mutatják be, hogy , mivel jár egy függő élete. Erre a listámra most felkerült a Beautiful Boy (2018), amerikai életrajzi dráma. A rendezője Felix Van Groeningen, őt az Alabama és Monroe, Oscar-díjra jelölt film rendezése kapcsán ismerhetjük. Kiváló film, mindenki figyelmébe ajánlom. A Csodálatos fiú története más, mint az eddig ismert drogos filmek. Itt nem csak azt látjuk, hogyan lett Nicből drogos, milyen drogkarriert futott be, hanem megismerhetjük a család és elsősorban az apa küzdelmét. A küzdelme nem csak abból áll, hogyan segítsen a fián, egyáltalán tud-e segíteni ( egy családtagnak, hozzátartozónak ugyanúgy szüksége van segítségre egy ilyen helyzetben, mint a szenvedélybetegnek), hanem azt is megmutatja a film, milyen kérdések merülnek fel a szülőben, hogyan nézi vissza a gyereke életét, keresi az elrontott pillanatokat, keresi a saját felelősségét, hibáit, rossz mondatait, mindent, ami idáig vezethetett. Mit lehet tenni azon kívül, hogy szerette és szereti a fiát? Jól szerette-e, és most hogyan kell a gyógyulás útjára segíteni, azon megtartani?A film hosszan mutatja be David (apa) és Nic (fiú) viszonyának változását, hogyan lesznek egymástól is függők, hogyan szakadnak el, majd találnak rá újra a közös útra. Szenvedés(ly)történetet látunk, és ha nem is vagyunk érintettek az ő mindennapjaikban, akkor is azt gondolom, hogy kifejezetten ajánlatos film.

1 hozzászólás
sophie 

Erős kezdés. Az apa megérkezik valahová, (egy szakemberhez), és valami olyasmit mond, hogy a fiamról van szó, aki kristálymeth függő. Szeretném megtudni, mi vár a fiamra, és szeretném megtudni, hogyan segíthetek. Persze tudtam a választ, mindenki tudja. Itt már jó nagy a baj. spoiler
    Nekem tetszett, hogy nem kezdtünk belemenni, hogy mi történt valójában a fiúval. Mert mindegy már. Elmeséli ugyan, hogy egy kezelés alkalmával megkérdezte tőle valaki, hogy mi a baja, mondta, hogy függő, és valami olyasmit válaszolt az a valaki, hogy jó, de mi az a baj, amit ezzel takargatsz. Nincs válasz, legfeljebb sejteni lehet, hogy egy ilyen tényleg idilli, és szuper megértő (de mégiscsak mozaik) családban mi érhette ezt a gyereket, terhelve egy generáció összes lehetséges problémájával együtt.
    Ez a mese arról a két mondatról szól végül … az egyiket az apa mondja spoiler.
    A másik – és az apa figurájának, és talán az egész filmnek is az eszenciája – egy hozzátartozói gyűlésen hangzik el, amikor egy anyuka elmeséli, hogy elvesztette a lányát spoiler
    Fontos film ez az elfogadásról, és arról, hogy senkin sem lehet segíteni, ha ő maga nem akarja, kár a gőzért. spoiler

Grétii05 

Nagyon nehéz film.
Gyönyörűen ábrázolja, hogy nem kell ahhoz rettenetes körülmények között élni, vagy tulajdonképpen nem is kell lennie semmi bajnak ,hogy az emberrel ilyen szörnyűségek történjenek. Ez nagyon megfogott a filmben. Nem mondja ki, hogy mi is Nic „baja”, bár a különvált szülők szerepet játszhatnak a dologban.
Tapasztalatból szerencsére nem tudok beszélni, de amennyit a témáról tudok… nagyon valósághűen ábrázolta a függőség problémáját. Timothée ismét fantasztikusat alakított!

Néha kicsit elvesztem az időszálakban a film közben, és voltak ilyen"most mi is történik" pillanataim, de egyáltalán nem gondolnám, hogy ez negatívum. Így a néző is kicsit zavaros, és nem is tudja hol áll a feje, akárcsak a hozzátartozók.

Nagyon erős jelentekkel teletűzdelt, számomra szívfacsaró, és egyben szívmelengető film, ami nem tudom megmagyarázni pontosan miért, de nagyon mélyen érintett. Mindenképpen ajánlom!

Bastia 

The 3 C's
I didn't cause it
I can't control it
I can't cure it
Nem menthetsz meg valakit csak azért, mert te azt akarod.

csokidani 

Ez egy szép film volt, de nem lett szerencsére túlpolírozva. Nem azok közé tartozik ami a legéletszerűbb, de pont megtalálta azt az utat, ahol úgy kézzelfogható és megérintő, hogy közben elég befogadható legyen széles közönség számára. Jó aránnyal, remek szereplőkkel és alakításokkal, még kiválóbb zenékkel készült remek rendezés. Nem lesz kult film a témában, attól ugyan messze van; de a kényesebb ízlésűeket is biztosan megfogja. A főszereplő srác meg sztem zsenit alakítást hozott, tökéletes választás.
Féltem h sok lesz a két óra, de egyáltalán nem tűnt fel, végig megtöltötték.
Jó film.

(az a faház amiben élnek milyen klassz már, simán bekuckóznék).

happybeboop 

Nagyszerű színészi alakítások, amik egy alapvetően lassú filmet is izgalmassá tettek.
A sok vígjéták és bohóckodás után és mind egyes filmnek örülök amikor Steve Carell komoly szerepet játszik, mert igenis ő sokkal de sokkal több azoknál. Timothée pedig ….hát nem kérdés.

Horváth_Evelyn 

Nagyon vártam már ezt a filmet. Nálunk sajnos nem adták a mozik, szóval kicsit ki is akadtam. A lényeg az, hogy magasak voltak az elvárásaim. Ehhez képest sajnos egy kicsit gyengébb volt. De még így is magába vont. Steve Carellt eddig még csak gagyi szerepekben láttam, de most… Most már értékelem színészként is. Timotée Chalamet kiemelkedően jó volt. A Call Me By Your Name-ben figyeltem fel rá, és úgy érzem, hogy bár ez egy alapjaiban másmilyen karakter volt, szerintem hozta a CMBYN-es színvonalat. Nagyon bőgtem az egészen. Szépen lett megcsinálva. A zene is elképesztően szuper. A droghasználatot borzasztóan emberközpontúan mutatja be. Nem egy Trainspotting vagy egy Rekviem, és pont emiatt borzasztóan magával ragadó. Kikészített érzelmileg, sajnos.

Gabriella_Balkó 

Féltem ettől a filmtől. Féltem, hogy ha megnézem, akkor nagyon megérint, a bőröm alá mászik, és dagadt, vörös szemekkel megyek a moziból haza, mint az velem az Én, Daniel Blake megnézése után történt.
De mégsem ez történt. Azt elismerem, hogy nehéz témát dolgoz fel a film, és az összes függőségről szóló film lerombolhat benned mindent, de engem valahogy nem érintett meg a film. Lehet, hogy amiatt is van, hogy az utóbbi 2 hónapban 2 családtagomat temettem el, jelen voltam a haláltusájuknál, és mintha valami immunitás fejlődött volna ki bennem (mondjuk az a fura, hogy a Silvio és a többiek utolsó előtti jeleneteinél kezdtem pityeregni, de ott a saját életemet sirattam), ki tudja. Amit észrevettem, hogy a film 2. felében minden 10 percben nézegettem az órát, hogy mikor lesz vége. :-/
Pedig szép a fényképezés, a zene, amik nálam mindig plusznak számítanak. Szeretni akartam ezt a filmet. De nem igazán sikerült.

#Lumiere

kelgit

érdekes, hogy mennyi mindent megtesz magával az ember. 'egyszer élünk' ugye, csak az ilyen történetek végén pont az élet marad ki. fontos film arról, hogy milyen könnyű is elveszíteni az irányítást, és hogy a függőség mennyire nem válogat. nem kezelhetjük úgy mint ami csak 'rossz' embereket érint, és nem engedhetjük el a kezét azoknak, akik ezzel szenvednek.

timothée chalamet még mindig zseni, és a film is szépen van összerakva. viszont nem vagyok benne biztos, hogy nem tett-e volna jót neki egy hangyányit lineárisabb elbeszélés. az időbeli ugrások néhol odaillőek, néhol viszont engem kifejezetten zavart. kicsit talán többet vártam ettől a filmtől, azt hittem jobban meghat majd, másrészt tudom, hogy egy igaz történet elmesélése mindig nehéz.

Zsanni 

Fellélegeztem, amikor a mozi után kijöttem a friss levegőre.
Az utolsó jelenetben minden benne volt.


Népszerű idézetek

bokormesi

And I went to a couple of rehabs, I detoxed, they would talk about disease, sure, but… it never clicked. Until one day I woke up in a hospital and someone asked me, „What's your problem?” And I said, „I'm an alcoholic and an addict.” And he said, „No, that's how you've been treating your problem.” (…) I know now I need to find a way to fill this… big… black hole in me.

Bogesxd 

David: I don't think you can save people, Vicky.
Vicky: You can be there for them, can't you?

gwyneira

DAVID: – Tudod, hogy mennyire szeretlek? A világ összes nyelvével sem tudnám kifejezni, hogy mennyire szeretlek. És ha összeszedhetném azt a sok szót, azok sem írnák le, hogy mit érzek irántad. Amit érzek, az a mindenség. Mindennél jobban szeretlek.
NIC: – Mindennél?
DAVID: – Igen, mindennél.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján