Az utolsó lépcsőfok (2022–2022) 83

0 díj · 5 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2023

Michael Peterson tárcsázza a mentőket, hogy felesége lezuhant a lépcsőn, majd később újabb hívás érkezik tőle: a nő nem lélegzik. A mentősök, és aztán később a nyomozók is rengeteg vért találnak a helyszínen, a holttest fölött zokogó neves íróval együtt. Vajon valóban szerencsétlen baleset… [tovább]

angol
angol · magyar, angol
angol · magyar, angol

Képek 86

Szereposztás

Colin FirthMichael Peterson
Toni ColletteKathleen
Rosemarie DeWittCandace Zamperini
Juliette BinocheSophie Brunet
Parker PoseyFreda Black
Sophie TurnerMargaret Ratliff
Dane DeHaanClayton Peterson
Patrick SchwarzeneggerTodd Peterson
Odessa YoungMartha Ratliff
Olivia DeJongeCaitlin

További szereplők

Kedvencelte 8

Várólistára tette 169


Kiemelt értékelések

desertangelable 

Borzasztóan zavaros. Értem, hogy a készítők szerették volna bizonytalanságban tartani a nézőket, hogy ne tudják pontosan mi is történt, és azt is megértem, hogy a valóságban is ennyire bizonytalan az események alakulása, de ettől még nem kellett volna ennyire zavarosra megírni a forgatókönyvet. A folyamatos időbeni ugrálás semmit nem tesz hozzá a filmhez, csak még jobban megnehezíti a követhetőséget; ráadásul a karakterek is teljesen logikátlan sorrendben bukkannak fel a történet szempontjából. Azt már nem is mondom, hogy Kathleenről gyakorlatilag alig sikerül valami jót elmondani/bemutatni, pedig gyanítom, hogy nem az ő lejáratása volt a cél.
A színészek tökéletes munkát végeztek, bár Toni Collette szerintem annyira nem tudott sokat kihozni a szerepből a forgatókönyv hiányosságai miatt, viszont Colin Firth tökéletesen hozza azt a kettős személyiséget, ami az egész karaktert jellemzi. Juliette Binoche-t meg sem említem, mert ő mindig hozza a tőle elvártat, mint most is.
Összességében nekem annyira nem tetszett, a történet jó lett volna, de a kivitelezés nem sikerült olyan jól.

Londonna 

Nem tisztem megítélni a történetet, hiszen a forgatókönyvet tulajdonképpen az élet írta. Én csak ehhez mérten tudok – és akarok is – véleményt formálni.

Az, hogy ez az ember bűnös-e vagy sem, megmondom őszintén, nem tudom megítélni. Tényleg rendkívül összetett az eset, rengeteg a pro- és kontra, ugyanakkor ha rám lenne bízva az ügy, akkor azt hiszem, hogy spoiler. De ez én vagyok, és csupán ezek alapján a bizonyítékok alapján jutottam erre a következtetésre.

Mivel ez egy igaz történet, így én ezzel a fenti kis bekezdéssel magát a sztorit le is zárnám. Amit ebből ki lehetett, azt a készítők kimaxolták, vagyis egész szépen felépített filmSOROZAT lett, jó a forgatókönyv / dramaturgia, a rendezés és az operatőri munka is.

A színészek. Megmondom őszintén, eleinte rettenetesen zavart, hogy a szívemnek oly kedves és ott (külföldi berkekben) első helyet elfoglaló Colin belecsöppent ebbe az amerikai környezetbe. Elhittem ugyan minden rezdülését és pillanatát, ugyanakkor ez a kettősség végig bennem volt, idegennek éreztem ebben a miliőben. (Ez amúgy részemről egy teljesen hibás beidegződés, amit ki kell irtani magamból az utolsó kis morzsáig, mert Colin tényleg csodálatos a szerepben. Totálisan átlényegült Petersonná, Övé volt a karakter minden egyes zsigerével és idegszálával. Bár ezt már anno is megállapítottam, amikor kiderült, hogy megkapta a szerepet. Kicsit utánajártam az eredeti pasasnak és már ott, akkor láttam, hogy nagyon eltalálták a castingot, Colin ezt kisujjból hozni fogja. És, így is lett!…) Szóval. Colin remekel ebben a szerepben, bár – szerintem – igazán újat nem mutat. Aki ismeri a munkásságát, az tudhatja, hogy volt már elég sok hasonló karaktere, volt is hát így mikhez visszanyúlni. Én inkább abban láttam a kiválóságát, hogy a célszemélyt mennyire sikerül megelevenítenie. Ami komolyan briliáns. Talán még annyit jegyeznék meg, hogy amellett, hogy Michael Petersont „másolta”, még saját magát is 100%-ban bele tudta pakolni a szerepbe, abszolút, jellegzetesen colinos volt a színészi eszköztára, amiből meg azonnal ki lehet szúrni őt magát is. Finom mozdulatok, hangsúlyok, rándulások… Ha csak a kép bizonyos képkockáit látnám 1000-szeres nagyításban, akkor is rávágnám, hogy ez ő. :-)
Akit én még nagyon ki szeretnék emelni, az Toni Collette… Ő már meglepett, de kellemesen. Hihetetlen nő, kiválóan tud játszani a néző érzelmeivel. Meg persze a sajátjaival is. És komoly kisugárzása is van. Sokan első ránézésre rávágnák, hogy milyen csúnya, aztán nézi az ember 3 percig egy jelenetben és már szó szerint gyönyörűnek látja… Elképesztő. Ő is kiválóan átlényegült a célszeméllyé, nagyon durva volt a hasonlóság.
Juliette Binoche. Jaj, hát ő is mekkorát játszott itt! Abszolút megidézte a színésznő is a saját figuráját, plusz külön élveztem, hogy őt két (- na jó, három :P) nyelven is láthattam játszani. Annyira jó volt, hiteles, mélyről jövő… Vitte őt az ár jelenetről jelenetre, egy érzelmi hullámvasúton trónolt ő is és nem okozott csalódást. Plusz külön öröm volt ezzel a frizurával látni. Annyira jó!… (Vajon a nők mikor jutnak el odáig, hogy büszkén viseljék az őszülést?… :-)
A többi színész is jó volt, rájuk külön most nem térnék ki. Igaz, hogy eleinte eléggé zavartak, de aztán belerázódtam. Itt szintén az „amerikaiságot” tudom felróni. Colin és tkp. mindenki más… Hát baromi nagy kontrasztot érzékeltem. És a lelkem mélyén azért úgy érzem, hogy valamennyire ez ott is volt. Colin lejátszott mindenkit a színről, de van annyira erős központi ember, húzóerő, hogy vitte magával az egész stábot. Nem tudom, hogyha nem ő lett volna a fő ember, hanem valaki más – pl. Harrison Ford, akit eredetileg akartak :P –, akkor mennyire, vagy hogyan működött volna… Nyilván akkor is megoldották volna valahogyan, de az biztos, hogy mégis valami nagyon más született volna… De… Hát ez most így volt jó. Sőt. Legjobb?… :-)

Én ezt a sorozatot kétszer (!) néztem végig. Mondom: kétszer! Én, aki nem nézek sorozatokat, sőt, mondhatni nem is igazán szeretem őket. De ezt 2x is végiggyűrtem. Először teljesen angolul, még a magyar premier előtt. Mert nagyon érdekelt Colin. (Én mindig mindent azonnal nézek vele, amint lehet, ebből nem engedek. :-)) Aztán jött kicsit megkésve a magyar – egészen pontosan – szinkronos verzió. Azt meg csz miatt volt „kötelező”. (Bevallom, ha pl. Kőszegi Ákos kapta volna, biztos, hogy nem duplázok.) Ennek okán muszáj méltatnom a szinkront is. Legalábbis csz-t. Miközben néztem angolul a sorozatot, én párhuzamosan fejben már kalandoztam is el kicsit, próbáltam elképzelni, milyen lesz Vele. Hát, bejött. Minden nyelés, sóhaj, moraj, tényleg minden az utolsó hangig és leheletig a helyén volt. Ott, ahol lennie kellett. És így ezáltal nem egy olcsó hamisítványt kaptam, hanem tényleg Colin összes rezzenéseit, úgy, mintha anyanyelvi szinten tudna magyarul. Erre én egy kicsit mindig rácsodálkozom, pedig már jó ideje pontosan tisztában vagyok azzal a profizmussal, amivel csz dolgozik. És, amikor megtudtam, hogy hogyan készült itt a szinkron… Hát, az elismerésem és tiszteletem csak még inkább hatványozódott. Mi több, köbre emelkedett.

Németh Kriszta viszont már „kevésbé tetszett”. Nem mondom, hogy rossz volt vele Toni, de nem olyan, mint a színésznő eredetiben. A nagy kiborulós jeleneténél például csak pislogtam, hogy na ne már, ez a max.?… Visszafogottabb volt, nem annyira zsigeri, nem volt akkora mértékű átlényegülés, mint Colin magyarításánál.

Györgyi Anna tetszett. Juliette esetében nem volt sehol hiányérzetem az eredetiben látottak után magyarul sem…

Nos, hirtelen ennyi. Összességében ez egy jó sorozat, pláne azoknak, akik szeretik a sorozatokat… xD Én nem hinném, hogy a közeljövőben újranézem, vagy, hogy egyáltalán újranézem – talán majd akkor, ha meglesz eredeti lemezen –, viszont az 5. epizód nagy kedvenc lett, szóval azt majd lehet, hogy néha elő fogom venni. Szinkronnal. Hogy miért pont, azt nem írom le, személyes. De nagyokat mosolyogtam közben – már angolul is, és, nagyon kíváncsi voltam, hogy hangoznak majd ezek a mondatok magyarul… :)

snowden

Csodálkoznék, ha a Colin Firth-t nem jelölnék szanaszét azért, amit ebben a nyolc részben csinál. Bár nem láttam minden korábbi filmjét, de nem tartom kizártnak, hogy kb. élete alakítását hozza itt, elképesztően zseniálisan lényegül át, mesterien bontja ki karakterének minden elemét. Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, mert a játéka nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a sorozat a legjobbak közé emelkedjen.

Persze amúgy is érdemes végignézni, mert a történet maga is egy mesteri krimi és dráma, hidegrázós, elbizonytalanító, egyszerre szomorú, abszurd és visszataszító menet. Kicsit nehézkesen indul be, de remekül vált tempót többször is, nagyon tudja, mikor kell felpörgetni a dramaturgiát, és mikor kell annyira visszalassítani, hogy tövig rágd a körmöd a várakozásban. Bérelt helye van a legjobbak évvégi listáján.

3 hozzászólás
Lori_ 

Most néztem végig a sorozatot. Colin Firth játéka lenyűgözött újfent. Nem hagy békén befejezés után sem a film, és épp ettől olyan piszkosul jó. Nagyon tetszett, izgalmas volt, abbahagyhatatlan.

spoiler

Kontra_Judit 

Borzalmas történet…ráadásul igaz…elképzelésem sincs, hogy most tényleg ártatlan?
spoiler
Nekem úgy tűnt, a végén a gyerekei sem keresték túlságosan.

Baranyi_Nagy_Betti

Tetszett a sorozat. Egy kicsit olyan volt mint az O:J: sorozat és az is jó volt. Végig érdekes és végig lehet agyalni, hogy akkor a férj tette vagy nem?

Sadie 

Igényes, jól megszerkesztett alkotás zseniális szereplőválogatással. Sokáig sorolhatnám az okokat, hogy miért érdemes megnézni, de ha Colin Firth vagy a thriller jelleg nem elegendő meggyőzőérv, nem tudok mit tenni.
Igaz, a második fele már jóval kevésbé izgalmas és dinamikus. Ha nem húz be ennyire az első négy rész, valószínűleg félbe is hagytam volna. De megérte esélyt adni neki.

cole_shelby 

Nagyon érdekesen indul a történet, felkeltette az érdeklődésemet már az első részben és csak az hajtott hogy megnézzek még egy részt, hogy megtudjam mi is történt valójában. Colin zseniálisan jól játszik, egyszer megsajnálom, máskor meg gyűlölöm. A történet végig izgalmas, leköti az embert, főleg az újabb és újabb teóriák miatt. A francia nyelvű rész nem tetszett, idegesítő volt, át kellett ugornom. A végén már nagyon bosszantó volt az ugrálás a időben, szinte követhetetlenné vált. Érdekes, hogy négy féle alternatívát is felvázolnak a történetre, de a végén mégis csak nyitott kérdés marad az egész. Teljesen elgondolkodtató, hogy egy ilyen esemény mennyire meg tudja viselni a családtagokat, elgondolkodtatja őket a saját életükön és meginog a bizalmuk mindenkiben, még akár a saját testvérükben is. Azt is jól bemutatja a film, hogy mennyire nem tudjuk, kivel élünk és hogy mindenkinek lehet egy olyan oldala, amit senki nem ismer, csak saját maga (vagy még ő sem teljesen). Kathleen karaktere nekem inkább idegesítő volt a folyamatos munkamániája miatt, különben egyéb dolgot nem tudunk meg róla, engem még jobban érdekelt volna a másik anya, mert arról kevés szó esik. Michael karaktere pedig az egész sorozatban rejtély marad és ha még meg is tudunk róla egy s mást, a valódi embert nem ismerjük meg, és ettől lesz olyan izgalmas az egész, főleg a sorozat második felében Sophie karaktere miatt, aki hasonlóan jár, mint Kathleen.


Népszerű idézetek

Londonna 

– Valljuk be, elég furcsa, hogy két anyánk is legurult a lépcsőn…

3. rész – A nagy machinátor
Londonna 

– Ismeri egyáltalán két ember egymást? Minden csak szemfényvesztés. Az ember nem tudja, hogy kivel van.

8. rész – Amerika kedvencei: Újra és újra
Londonna 

– […] te vagy mindenki a könyveidben.

8. rész – Amerika kedvencei: Újra és újra
Londonna 

– Hogy van a nyakad?
– Sokkal jobban! Amikor nem fáj…

4. rész – Józan ész
Londonna 

„A kezén keresztül érzem az élet lüktetését, a szenvedélyt. Akarom őt. Az ajkait, a haját… A még ismeretlen bőrt. De a sors megtagadta a testiséget. Kísértésben hagy, hogy megelégedjek a lelkiséggel, az éterivel. Szavainak és elméjének egyszerű tisztaságával. De beérem ennyivel?”

7. rész – Seek and Ye Shall
Londonna 

– But what two people ever know each other really? Most of it is just smoke and mirrors. People don't actually know who they're with.

8. rész – Amerika kedvencei: Újra és újra
1 hozzászólás
Londonna 

„Mi a csudáért ír még mindig nekem? Maga intelligens, művelt nő, élete legszebb éveiben, és aki meglepő módon olyannak tűnik, mint Pepe lö Pici.”

5. rész – Szívverés
1 hozzászólás
Londonna 

„Kedves Michael! Nagyon élveztem a levelezésünket. Talán túlságosan is. Emiatt távolságot kell tartanom, és egy darabig nem írok Önnek. Remélem, megérti.”

5. rész – Szívverés
Londonna 

„Jó kis regényt írhatnának belőlünk. Érzem, hogy szárnyal a képzeletem. Hála Önnek.”

5. rész – Szívverés
Londonna 

– Miért vagy kedves velem? Mivel tartozom?
– Semmivel.

6. rész – Red in Tooth and Claw

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján