Ray (2004) 85

7 díj · 7 jelölés

Ray Charles a szegény, délről érkezett, sanyarú sorsú, vak, színes bőrű zenész, aki a társadalmi és művészi korlátokat ledöntve átírta az amerikai zene történetét. Kamaszként szállt fel a floridai buszra, hogy átszelve az Államokat, a nyüzsgő Seattle-i dzsesszéletben pallérozza zenei tudását.… [tovább]

angol · nincs

Képek 6

Szereposztás

Jamie FoxxRay Charles
Kerry WashingtonDella Bea Robinson
Regina KingMargie Hendricks
Clifton PowellJeff Brown
Harry LennixJoe Adams
Bokeem WoodbineFathead Newman
Aunjanue Ellis-TaylorMary Ann Fisher
Sharon WarrenAretha Robinson
Larenz TateQuincy Jones
Terrence HowardGossie McGee

További szereplők

Kedvencelte 12

Várólistára tette 77


Kiemelt értékelések

Yuuko 

Magamtól nem néztem volna meg, de énekórán közösen elkezdtük az osztállyal. hogy minek van 12. osztályban még énekóra… Összességében nem bántam meg, bár néha lelkileg nagyon megterhelő volt nézni. Eddig nem tudtam sokat Ray Charles-ról, így érdekes volt megismerni az életét. Jamie Foxx fantasztikus alakítást nyújtott. A zenék nagyon tetszettek, mondjuk kaptam egy kis sokkot, amikor rájöttem, hogy az ő egyik száma volt egy ideig a becsöngőnk ahhoz meg ugye a f*ck, no érzés társult mindig xD

2 hozzászólás
sipiarpi 

Nagyszerű film, egy kiváló zenészről. Megérdemelten kapta Foxx az Oscart. Örülök, hogy végre megnéztem a filmet.

piciszusz 

Hát le a kalappal a film előtt, de főképp Jaime Foxx előtt. Ray-t csak felületesen ismerem, a nagyobb slágereit és semmit nem tudtam az életéről, de a filmből nagyon sok mindent megtudhatunk. Nagyon tetszett, hogy a számok mögött ott volt a háttérsztori minden esetben, megtudhattuk mi történt amikor írta/kiadta őket. Mindenkinek ajánlani tudom csak.

molymacska

Nem bíztam benne, hogy jó lesz, sőt, igazából eléggé féltem tőle, hiszen az életrajzok nem az én világom (mondom ezt azután, hogy az Életrevalók is ez is nagy kedvenc lett).
A film egyszerűen zseniális. Az életút bemutatása miatt is, ahogyan részesei lehetünk a gyerekkornak, a traumáknak, az okoknak, hogy miért csinálja azt, és annak is, hogyan boldogul egy vak ember a világban.
A zene zseniális volt benne, egész végig imádtam (és néha rájöttem, hogy nem is tudtam, hogy ő írta ezt a zenét). Nagyon szép volt, hogy a különféle érzelmekre milyen zenét tudott alkotni, és hogy a filmben is mennyire helytálló volt.
Ami számomra negatívum, hogy az elején nem minden volt gördülékeny spoiler
Ray Charles rajongó lettem, és ilyen filmeket szeretnék még látni :D

Popovicsp87 

Jamie Foxx fantasztikusan játszott.
Ray Charles életéről nem tudtam sokat, ezért a film rengeteg új információt adott, főleg a dalok keletkezéséről.
Két problémám van vele:
1. spoiler
2. Annyira néztem volna még. :(

lakatoszoltan01 

Ez egy nagyon jó film volt. Jamie Foxx nagyon jól hozta a játékot. A történet szépen végigviszi a hírnévhez vezető utat, az életútban bemutatják a kellemetlen, részeket. A magánéletéről sajnos nem szól a film, inkább csak a koncertek, üzleti és baráti kapcsolatok kerültek bele.

De ez egy jó film, érdemes megnézni, aki szereti az életrajzi filmeket.

Rhyme

Wow. Jamie Foxx naagyon jól hozta Ray Charles-t. Sokat hallottam már a vak művészről, a zenéje meg igen népszerű, de nem tudtam semmit a személyes életéről. A dalai keletkezéséről. Ezzel a filmmel ezt pótoltam, s érdekes történetet kaptam. Mindig jó betekinteni kicsit a kulisszák mögé. Más megvilágításba helyezi a dalait.


Hasonló filmek címkék alapján