Egy kosaras naplója (1995) 235

The Basketball Diaries
102' · amerikai · dráma, életrajzi, sportfilm 16

New York kábszeres utcagyerekei közül került ki az amerikai irodalom egyedi hangú, hírhedt költője, Jim Carroll. Regényét kritikusai Salinger klasszikusához, a Zabhegyezőhöz hasonlítják. Iskolai balhék, fegyveres rablások az utcai bandákkal, sikertelen elvonókúrák tizenévesen. Másokat drogossá… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Leonardo DiCaprioJim Carroll
James MadioPedro
Patrick McGawNeutron
Mark WahlbergMickey
Lorraine BraccoJim édesanyja
Bruno KirbySwifty
Jimmy PapirisIggy
Ernie HudsonReggie
Roy CooperFather McNulty
Juliette LewisDiane Moody

Kedvencelte 24

Várólistára tette 193


Kiemelt értékelések

Rahenys 

Attól eltekintve, hogy a szinkron pocsék, nagyon érdekes és tanulságos film volt.
Még 13 voltam mikor az osztályfőnököm megemlítette ezt a filmet, a szokásos éves „a drog rossz” óráin. Akkor nagyon untam, mikor már vagy harmadszor hallottam ugyan azokat a szavakat, miszerint sose nyúljunk ezekhez, bármilyen kilátástalan is a helyzet. De most, 4 évvel később már teljesen máshogy látom azokat az órákat, azt kell mondjam hasznos volt. Ezt a filmet nem akarta megnézni velünk, szerinte nem voltunk elég érettek hozzá, szerintem pedig meg kellett volna néznünk és talán az a pár osztálytársam nem tette volna később azt, amit. De ez már nem tartozik ide.
Meg is feledkeztem erről a filmről, csak pár napja jutott eszembe újra és azt kell mondjam,megérte megnézni. Eddig sem érdekeltek a drogok, ezután meg pláne.
Minden tizenévesnek látnia kellene, de még az idősebbeknek is.

Pandalány

Nagyon komoly és tanulságos film, végre megnéztem.

brena 

15-16 évesen mekkora egy film volt ez,de igen megrázó élmény volt…

dorcy01

Elképesztően jó film! Látni kéne minden gyereknek, fiatalnak és minden olyan embernek akiknek csak valaha is eszébe jut hogy kábítószerhez nyúljon.. Borzalmas, hogy mire képes… Leo pedig már ebben a filmben is egyszerűen zseniális!

LooneyLuna23

A cím és a leírás alapján arra számítottam, hogy a kosárlabda központibb szerepet fog kapni a történetben, esetleg annak köszönhetően javul meg Jim élete, és hagyott is bennem némi hiányérzetet, hogy nem jöttek be az erre vonatkozó elvárásaim. A drogfüggőség kialakulása, a drogok Jimre és környezetére gyakorolt hatása, a bűnözésbe való egyre mélyebb lesüllyedés nagyon kemény és gyomorszorító pillanatokat tartalmazott, viszont pont az tetszett benne, hogy mindenféle pironkodás nélkül, abszolút élethűen mutatta be a függők mindennapjainak élethelyzeteit. Néha kicsit zavart az epizodikus elbeszélés, amikor különösebb átvezetés nélkül ugrottunk egyik jelenetből a másikba, de ha úgy nézzük, hogy Jim emlékei bontakoztak ki előttünk, akkor végül is érthető, hiszen valószínűleg nem emlékezett pontosan, hogy milyen sorrendben történtek meg vele bizonyos dolgok. Az ismerősi körömben is hallottam már, de talán olvastam is róla, hogy mekkorát játszik DiCaprio ebben a filmben, és igazat kell adnom az előttem szólóknak, mert valóban lenyűgözött, amit művelt. Annyira egybeolvadt a szereppel, és olyan természetesen létezett minden jelenetben, legyen szó könnyedebb vagy drámaibb részről, hogy a néző simán elfeledkezhetett arról, hogy tulajdonképpen egy szerepet játszó színészt lát.
Azt nem mondanám, hogy felkeltette volna az érdeklődésemet Jim Carroll munkássága iránt, de egyszeri nézésre jó választás volt, sőt kifejezetten örülök neki, hogy ezt a tudat alatt régóta megnézésre váró alkotást végre kipipálhattam.

_Norbi

A legjobb drogprevenciós film gyerekeknek. ^^

Dexter79 

Nem véletlenül húztam ilyen sokáig, hogy megnézzem ezt a filmet. Tudta, hogy nem lesz vidám, hogy le fog húzni érzelmileg a témája miatt. Sajnos azonban voltak olyan rèszek, amik unalmasak is voltak. DiCaprio játéka nagyon profi volt, elképesztő, hogy húsz évesen úgy néz ki, mint egy 16 éves (ezt nem kellett megjátszania), azt viszont hogy mennyire a hatalmába keríti a drog, hogy vágyódik utàna, na az profi munka. A történet annyira nem kötött le, de azért voltak benne okos gondolatak.
Vicces volt Mark Wahlberget ilyen fiatalon látni. Jim anyja pedig szintén jól hozta a figurát.
Ezekkel együtt se tudok több csillagot adni.

Tony128

Nagyon jó film a témájában, nem találok hibát benne, DiCaprio már itt is nagyon erős volt. Minden fiatallal meg kéne nézetni ezt a filmet, alapnak kiváló, aztán ahogy nőnek, jöhet a Trainspotting és a Requiem :)

Charityy 

Minden tinédzsernek meg kellene néznie egyszer, hogy még véletlenül se kerüljenek ilyen helyzetbe. Viszont akik már itt tartanak, azoknak is fontos lehet, hiszen a legnagyobb gödörből is fel lehet állni, csak nem szabad feladni!
DiCaprio játékát már itt is bírtam, nagyon jó volt. Viszont itt még olyan kis vézna :D
A kosaras részek nagyon tetszettek és szépen lehetett látni a drognak a hatását is, hogy közben hogyan romlott az állapota.

budvigszandi

Hetedikesként néhány tanóra keretében számomra túl megrázó volt.


Hasonló filmek címkék alapján