Kedvencelte 10

Várólistára tette 102


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Húh. :(
Méghogy nincs jó film a Netflix kínálatában! ;)
Én azt hiszem, hogy ez maga lehet a földi pokol. Az egyszer fent, a másszor lent, az örök hullámvasút. Amikor a saját véred áll veled szemközt, és beléd kódolták, néha oly gyűlöletes módon, hogy szeretned kell. Hát mit tehetsz mást? Szereted! Küzdesz érte, megjárod vele a poklot, megjárod vele a mennyországot, felnézel az égre és azt gondolod, hogy az a kék ég, az a mindent elsöprő nyári szél továbbviszi a mélyen, generációkon át felhalmozódott súlyos, hegynyi terhet. Hogy épp akkor, ott, abban a pillanatban minden a legnagyobb rendben. Majd arra ébredsz, hogy ott áll előtted, akiért akár az életed is odaadnád, akiből te vagy, és olyan mélyen van, hogy másodpercek alatt magával ránt, vissza, oda, ahonnan a legtöbb esetben már nincs kiút. Egyre mélyebbre, ahonnan egyre nehezebb és kínkeservesebb visszamászni. És Te küzdesz. És nem akarsz azzá válni, de épp ott, akkor létezni sem. Csak azt tudod, hogy neked is szükséged van egy másik kézre, ami kiránt. Két kezeden bilincs, az egyik a fény, a másik a sötétség felé húz és te nem tudod melyiket harapd meg. Gyerek vagy, ütődött és pimasz tinédzser és tudod, hogy ennek van itt az ideje, mégsem hagyják, hogy az légy, aminek az Élet írta könyvben helye volna. Mert ez egy másmilyen gyermekkor. Egy másmilyen világ, amit Te kaptál. Néha azt érzed, hogy téged ezzel büntetnek, valami bűnért, amit még születésed előtt követtél el. És akkor újra beköszönt egy másfajta tavasz… és kezdődik minden elölről.
Rettentően nyomasztó, keserű, életszagú és kegyetlenül igazi film.
Amy Adams és Glenn Close játéka pedig messze az egyik legütősebb, amit tőlük eddig láttam.

5 hozzászólás
desertangelable 

Nagyon jól esett ez a film, annak ellenére, hogy dráma és ráadásul nem is a könnyebbik fajtából. Az utóbbi időben igencsak szűkölködtünk a minőségi filmekben, nekem ez most biztos, hogy az volt. A színészek tökéletesen el lettek találva a szerepükre nem csak azért, mert megszólalásig hasonlítottak arra a valós személyre, akiről mintázták a karaktereiket, hanem azért is, mert annyira át tudták élni a szerepeiket, hogy mindenkinek elhittem minden szavát. Annak ellenére, hogy Amy Addams tökéletesen hozta a neurótikus drogost, mégis Glenn Close uralta a képernyőt számomra, amikor jelen volt, akkor csak rá lehetett figyelni. Eddig is szerettem a színésznő munkásságát, de az utóbbi években mintha sokkal maradandóbb alakításokat nyújtana, mint előtte.
A történet, sajnos – és ezt a film valóságtartalma és a gyerekek ezrei miatt mondom, akik ilyen háttérrel rendelkeznek – már lerágott csont, mégis sikerült úgy filmre vinni, hogy végig lekötött és egy percre sem terelődött el a figyelmem. Nem mondom, hogy nem voltak hibái, de nem változtatnék rajta semmit. Nekem eddig 2020 legjobb filmje.

1 hozzászólás
Remake 

Tegnap néztem meg, illetve, fejeztem be, mert két részletben láttam. Amikor elkezdtem, akkor azt éreztem, hogy „nagy hatású, díj esélyes film” , mindegy milyen díj, a szereplők, a képi világ, a hangulat, a zene, minden adva van, hogy egy úgymond érzékenyítő filmet lássak. Nem szeretek félbe hagyni filmeket (könyveket könnyebben), ezért folytattam. De, mielőtt nagy magyarázkodásba kezdenék és az amúgy is gyanús tud lenni, kereken megmondom, hogy nem kedvelem a szándékosságot, nem kedvelem, ha bele akarják tenni a fejembe, hogy mit látok, mit kell éreznem, és már az elején tudom, hogy majd jó lesz minden, nem kell izgulnom, még sírni sem kell, elég a végén, amikor az eredeti fotókat, filmfelvételeket fogom látni. Pontosan így működik ez a szegénylegény történet. Mindent tartalmaz, ami egy balladában, egy mesében benne kell hogy legyen, csak éppen mélysége nincs. Azért merem ezt írni, mert tudom, hogy igaz történet, de a klisék elrontják a film lényegét. Nem unalmas lesz ettől a film, hanem kiszámítható. Bizonyos jeleneteknél tutira lehet tudni, hogy mi fog történni, még az arcmimikát, akár a mondatokat, vagy a ki nem mondott érzéseket is lehet tudni. Nincs meglepetés. Egyszerre akart szólni mindenről, arról, hogy megy a drog miatt tönkre egy család, milyen (semmilyen) az amerikai szociális-egészségügyi hálózat, hogy kell lenni valakinek, akitől végül ez egy sikertörténet lesz. Ez egy valós, igaz történetnek a filmes változata. Szerintem, nem sikerült túl jól. Még akkor sem, ha a végén, megnézve az eredeti szereplőket, hát, na, szorult a torkom, könnyek gyűltek a szemembe, de ez az utolsó néhány pillanat. Meg amúgy is karácsony lesz, meg nem egy jó éve van a világnak. Ez mind bennem volt.

SunflowerSz 

Ez a film nagyon nyomasztó volt nekem, de ugyanakkor azt gondolom, hogy elég fontos üzenete volt. A film középpontjában álló család közel sem volt tökéletes, de én mégis úgy éreztem, hogy összetartanak a maguk módján. Nem tudtam egyébként, hogy ez egy memoárból készült, de feltételezem a könyv is hasonlóan nyomasztó lehet. Az Amerikai Álom kifejezést sokszor halljuk, de többnyire azt gondolom, hogy ez megfoghatatlan nekünk itthon. Összegezve a film mondanivalója érdekes és összetett volt, de tényleg rettenetesen nyomasztó is bizonyos pontokon.
Amy Adams és Glenn Close nagyon jól játszották a szerepüket. Különösen Glenn Close karakterét kedveltem meg, a film szinte összes tanulsága az ő szájából hangzott el véleményem szerint. Az pedig nekem kifejezetten tetszett, hogy J.D. visszaemlékezéseit hogyan építették bele a filmbe, miközben a jelenben is történtek az események.

Junes 

Hú, elég ütős és felkavaró film. A drogos, alkoholista anya képe nekem sosem jött be, és leginkább csak felzaklat. Értem én, hogy pocsék volt a gyerekkora, de ez hosszú távon akkor sem mentség. Nem tanulta meg, mit jelent felelősséget vállalni saját magáért, és így egyáltalán nem vállal felelősséget a gyerekeiért, sőt, inkább az ellenkezőjét várja el tőlük.
Glenn Close és Amy Adams alakítása is zseniális. Teljesen hihetően és életszerűen hozzák a szétcsúszott, közép-amerikai, reménytelen porfészekben élő nők alakját.
Most egy darabig nem nézem újra, de jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Kincsanna 

Minden pillanata kiszámítható a sztorinak, a képi világnak is… de így is végig figyeltem rá, érdekes, sőt feszült maradt, pedig pár perc híján két óra elég hosszú idő.
Főleg a női főszereplők kiemelkedőek, de még így is a forgatókönyv a legerősebb pontja.

Dorka 

Vannak filmek, amik tökéletes pillanatban találnak meg és nagyot ütnek. Ez is ilyen. A színészek zseniálisak. És a rendezés is. És az első eset, hogy együtt tudok érezni egy spoiler anyával… segít árnyalni a képet.

Ui.: És még itt is van magyar vonatkozás! Owen Asztalos… :)) nem túl amerikai.

brena 

Glenn Close fergeteges volt benne.
A film meg fura…számomra elfecsérelt idő volt…mindenről és semmiről se szólt.

lakatoszoltan01

Színészi játék ötös, díszlet-jelmez-zene ötös, sztori négyes, erő és lüktetés ötös.
És mint kiderült a végén (mivel nem tudtam), igaz történet. És a szereplők nagyon durván hasonlítanak a valós személyekre, de nagyon…

Tekluretta18

Nem vagyok kibékülve a Netflix égisze alatt készült filmekkel, de itt érződik azért, hogy egy Ron Howard kezemunkája.
Kivétel nélkül mindenki kiválóan alakít benne és nekem az jött le a trailerből, hogy Amy Adams játékára van kihegyezve a film, ami meg is állná a helyét, ha nem lenne ott Glenn Close. Az öreglány szenzációs, lejátszik mindenkit, úgy, hogy ismétlem, nincs gyenge alakítás benne.
Rettentően alul értékelt film, bitang erős színészi játékkal!


Népszerű idézetek

Ascyra 

Mawmaw: Most mihez kezdesz?
Bev: Kitalálok valamit.
Lindasy: Szuper terv, anya!

Bev: Nem olyan könnyű ám ez, ok? Meglátod, amikor terhes leszel.
Lindsay: Nem lesz gyerekem.
Bev: Szerinted különleges vagy? A lányoknak már csak ez a sorsuk!
Lindsay: Csak azoknak akik hülyék.

Christinewinchester 

J.D. Vance: Where we come from is who we are but we choose every day who we become.

S_Bíborka

JD: Mamo? Meg fogsz halni?
Mamo: Mi az istenért kérdezel tőlem ilyet?
JD: Tüdőgyulladásod van. És abba van aki belehal.
Mamo: Meg akarsz tőlem szabadulni?
JD: Tudom, hogy tudod. Az emberek érzik.
Mamo: Ez miféle ütődött gondolat. Honnan tudná az ember, hogy meghal-e.
JD: Szokták tudni. Az őslakosok.
Mamo: Azok indiánok, mint a Clevelandi baseball csapat. Attól még hogy nincs mikrójuk még nem tudnak varázsolni.

Christinewinchester 

Mamaw: I coulda done better. But you, you got to decide, you want to be somebody or not?


Hasonló filmek címkék alapján