Nem (2022) 196

4 díj · 5 jelölés

„Hogy hívjuk a rossz csodát?”
Az Oscar-díjas Jordan Peele szétszedte és újraértelmezte a modern horrort a Tűnj el! és a Mi című filmjeivel. Most a nyári mozi fogalmát gondolta újra az új pop-rémálommal, a NEM nagyívű horrorjával.
A főszereplő újfent Daniel… [tovább]

angol
magyar
angol

Képek 23

Szereposztás

Daniel KaluuyaOJ Haywood
Keke PalmerEmerald Haywood
Brandon PereaAngel Torres
Steven YeunRicky 'Jupi' Park
Barbie FerreiraNessie
Michael WincottAntlers Holst
Wrenn SchmidtAmber Park
Keith DavidOtis Haywood Sr.
Donna MillsBonnie Clayton
Oz PerkinsFynn Bachman

További szereplők

Kedvencelte 7

Várólistára tette 122


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Személy szerint, nekem nagyon tetszett. Inkább volt művészfilm, mint popcorn-horror, de imádtam az ötletet és iszonyatosan hangulatosnak találtam. Többségében lekötött; egyedül a filmrendező pasis részt untam kicsit, de megvolt annak is a maga fontossága. Feltételezem, hogy rengeteg mindennek volt jelentése a filmben, ami fel sem tűnt, de így is élveztem, úgyhogy nem zavar a dolog. OJ-vel szimpatizáltam, Emerald nekem túlzóan sok volt, de színészileg mindenképpen Daniel Kaluuya vitte el a filmet, pedig kifejezetten kevés szövege volt a többiekhez képest. Elég sok negatív véleményt olvastam, ezért fel voltam készülve a csalódásra, de nekem őszintén bejött. Egyáltalán nem egy populáris film, de aki vevő rá, annak szerintem tetszeni fog.

Törpillaa 

Hát őszintén nem is tudom, hogy hova rakjam a filmet… A rendező korábbi filmjei a Mi (2019), és a Tűnj el! (2017) nagyon tetszett nekem mindkettő, de a Kampókéz (2021) meg hatalmas csalódás volt. Ahhoz képest ez, egy fokkal sokkal jobb, bár azt hittem még jobb is lesz, de tévedtem. A szereplők kihozták a maximumot a karakterükből és a sztori is eléggé érdekes, sőt akár jó is lehetne, de a kivitelezés nem az. spoiler De az elképzelés nem volt rossz, voltak párbeszédek, amik tetszettek, főleg Angel nyilatkozata a földönkívüliekről, amit lenyomott OJ-nek még az elején. XD OJ-t nagyon bírtam, a húgát már kevésbé, engem nem tudott meggyőzni Emerald, idegesítő volt. Angel agymenéseit bírtam, meg a lovak is annyira imádni valóak voltak. :D Meg jó volt látni ebben a szerepben a TWD-ből ismert Glennt is Rupi 'Jupi' Park karakterében, vicces nevet kapott. :D Voltak a filmnek jó pillanatai, de a végére egy katyvasz lett, de azért elment. Az eleje még tök jó volt, de a vége felé eléggé kusza lett. De a maga a koncepció tényleg jó volt, csak a kivitelezés kicsit kevés. A vége felé, már azt se tudtam eldönteni, horror vagy simán thriller-e.

Kiskakukk 

Sokkal jobb volt, mint amire számítottam. Amolyan WTF kategóriás űrlényfilm, amibe persze sok mást is bele lehet látni/magyarázni.

Ami tetszett:
– az alapötlet az idegen lénnyel (és az űrlény jellege)
– a feszültségkeltés baromi jól működik
– a szemkontaktus ötlete (a lénnyel és a majommal egyaránt)
– hogy tojik arra a film, mi ma a divatos történetvezetés/fordulat

Ami nem tetszett:
– szegény lovakat nem kellett volna belekeverni (Azzal semmi bajom, ha spoiler)
– Hol nagyon izgalmas, hol baromi unalmas. Néhány helyen feleslegesen elhúzták az időt (a végén a futkosás, a motoros pasival való szerencsétlenkedés, stb.)
– a főszereplő testvérpárból a csaj nagyon irritáló volt

4 hozzászólás
Mr_White 

Ember még ennyi pénzt nem költött rá, hogy kezeltesse a vagina-fóbiáját.

1 hozzászólás
Dániel_Vesco 

Ez a film kissé olyan volt mintha viharvadászokat követnénk,csak jelen esetben nem egy tornádó hajkurászása és lefilmezése volt a fő cél.A sztori a felhős ötlet kapcsán némileg inspirálódhatott a https://snitt.hu/filmek/the-trollenberg-terror-1958 c.darabból.Viszont Peele- től megszokottan sikerült jelentéstartalommal és szimbolizmussal is megtöltenie az ufósnak látszó scriptet.Ahogy nekem lejött a mondanivaló:spoiler A színészekkel szerintem semmi gond nincs,sztori is megfelelő ütemben halad,szükséges az építkezés,hogy az üzenet idővel beérjen,és a vizuális megoldások is megállják a helyüket.A gondolatisága ellenére nekem mégis kevesebbet adott mint A Get Out vagy az Us,valahogy kevésbé éreztem átütőnek és emlékezetesnek a mondanivalót.Nekem 6/10

1 hozzászólás
eNNBeus 

Nem igazán értem mit láttam, és a film első 2/3-át felőlem el is lehetne hagyni, sok értelme nem volt, de az utolsó etapra behozott valamicskét. A lény tök frankó volt, végre nem egy szokványos ufo. Valamiért mikorra végre beindult a buli, folyamatosan a Tremors ugrott be :D

hankman 

Az ember és az égi lufi küzdelme :D

Ígéretesnek tűnt, de a főhős melankolikus karaktere nem segített a filmen.
A majmos mellékszálat nem tudtam hova tenni, semmilyen színtéren nem tudtam elhelyezni a film kontextusában, de az is lehet nem vagyok elég „értő néző”.

2 korrekt jelenet volt az egész filmben. spoiler

Nekem nem volt megnyerő és igazából úgyis érzem kicsit hülyének voltam nézve a rendező által. spoiler

Lassú is volt, meg igazából Emerald karaktere vitt bele életet a filmbe, a csajszi jó fej volt.

Ja és a film vége… számomra „a nagy cél” is ripityára tört és végül is értelmetlen volt…
spoiler

Melankolikus főkarakter, lassan történő cselekmények, pár ütős jelenet .

Roboraptor 

A Nemmel Peele újra különlegeset alkotott, mind műfajilag, mind saját repertoárjához képest. Kiváló mozifilm és remek diskurálásalap, ami bizonyára megosztja majd a nézőket. Ambícióját és rendezési kiválóságát azonban nehezen lehet vitatni. Egy szűkebb, fókuszáltabb forgatókönyv jobban kielégítette volna eredeti célját, de még így is egy furcsa, izgalmas, szemodaszögelős mozi lett, ami több szinten is működik, és amiről alig bírtuk levenni a tekintetünket.

https://www.roboraptor.hu/2022/08/30/nem-jordan-peele-f…

mandu 

Még megnézés előtt (ami 23-án lesz) annyit írnék ide, hogy az előzetest imádtam, de az itteni értékelések miatt jelenleg rettegek, hogy utálni fogom a filmet.

Megnézés utáni gondolatok:
nagyon jól indított, a horror elemeket imádtam, volt két olyan rész is, mikor megijedtünk, a színészek 10/10-esek, a dalok mind jó választások voltak, de nem tudok túllendülni azon, hogy nem volt mögöttes tartalma a filmnek. Nincs mondandója, ez csak egy bugyuta sci-fi próbálkozás, de annak is annyira harmatgyenge, hogy nem B, hanem inkább Gy kategóriásnak mondanám (ha egyáltalán van olyan). Óriásit csalódtam az utolsó kb 20 percben és ha másképp fejeződött volna be, minimum két csillaggal többet érdemelne, de így egy egyszer nézős „miaf*sz” filmet kaptunk, aminek az égvilágon semmi értelme azon kívül, hogy fogd a fejed és sajnáld az elvesztegetett idődet.

7 hozzászólás
Irasalgor 

Komplex jelentéstartalommal bíró, de narratívájában kevésbé feszült és izgalmas alkotást kapunk Peele korábbi alkotásaihoz viszonyítva a Nem képében, amely viszont nem adja át a helyét a konvencionális filmkészítésnek, ezzel megadva a lehetőséget a szimbólumok diskurzusának miközben azért a végét úgy készíti el, hogy az klasszikus horrorként funkcionáljon. Nem fog mindenkinek bejönni, a narratíva lassú és nem adja magát könnyen, s bár aki fogékony a művészibb, szerzőibb filmekre, ők elgondolkodhatnak a látottakon, de míg a Tűnj El és a Mi mindenki számára érthető volt, addig ez NEM – hehe. Nekem viszont bejött.

Értékelés: 8/10


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

EMERALD: This is what I do. I don't go to your job and knock a horse's dick out your damn hand.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján