Tűnj el! (2017) 116

Get Out
104' · amerikai · thriller, horror, rejtély 16

Most, hogy Chris és a barátnője, Rose elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit, a lány meghívja Christ egy hétvégére a családi birtokra.
Chris a család túlzottan előzékeny vendégszeretetét annak tulajdonítja, hogy ezzel próbálják leplezni zavarukat, amiért… [tovább]

angol

Szereposztás

Bradley WhitfordDean Armitage
Allison WilliamsRose Armitage
Betty GabrielGeorgina
Caleb Landry JonesJeremy Armitage
Daniel KaluuyaChris Washington
Lyle BrocatoRichard Shaw
Ashley LeConte CampbellLisa Deets
Marcus HendersonWalter
LilRel HoweryRod Williams
Gary Wayne LoperChauffeur

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 98


Kiemelt értékelések

molly_

Kellemes meglepetés volt ez a film, sokkal jobb, mint amire számítottam. Horrornak én azért nem mondanám, inkább thriller – nem különösebben ijesztő, viszont végig érezni lehet a feszültséget, amihez még egy kis humor is párosul, pont a megfelelő pillanatokban. Elég könnyen ki lehet találni, hogy mi folyik a háttérben, de ettől még ugyanúgy élvezhető film. spoiler de a befejezés nagyon tetszett. És azért azt se felejtsük el, hogy ez volt Peele első rendezése, annak viszont elég ütős lett.

1 hozzászólás
desertangelable 

Mi volt ez a szar?! Ebben a filmben annyi volt az eredeti gondolat, mint tükörtojásban a banán. Hány filmet soroljak fel, ahol ezt már egyszer eljátszottuk? De a többiben legalább megmagyarázták, hogy mi miért történik, de itt még azzal sem fárasztották magukat. Ráadásul hibák tömkelege, ami még a hülyének is feltűnik, nemhogy a szakavatott szemnek. Hát ez nekem most súrolta a Zsé kategóriát. Nevetséges.

8 hozzászólás
dr_Eminens 

Ebben a filmben egy percnyi filler nincs, minden egyes megjegyzés és elsőre mellékesnek tűnő jelenet a végére mögöttes tartalmat kap, új jelentést kapva köszönnek vissza bizonyos mozzanatok, szimbólumok, ebből a szempontból kicsit Edgar Wright filmjeire emlékeztetett (különösen a Hot Fuzzra).

Megvan benne a tipikus Jordan Peele-es morbid humor és az éles szatíra, emellett feszült atmoszférájú thriller, ahol a mindennapi társasági interakciók lesznek a szorongás forrásai, a tapintatlanságok, a „véletlenül” rasszista megjegyzések, amik mögött rejtett szándék lapul.

A látvány hatásos spoiler, különösen a kényelmetlenül közeli felvételek az arcokról spoiler, okosan játszik el az elvárásokkal spoiler, az átlag horrorokhoz mérten nagyon okosan viselkednek a szereplők, nem nézi hülyének a nézőt a film, így nem kell mérgelődnünk (mondjuk így, lol https://www.youtube.com/watch…). Most megteszem a tippet, hogy jövőre versenyben lesz a legjobb eredeti forgatókönyv Oscarért.

Aikome 

Nem tudom miért féltem ettől a filmtől ennyire… Az előzetes abszolút nem jött be, meg sem akartam nézni, de végül az egyik ismerősöm rávett. Szerinte „fura, de nem rossz”. Ezt egy olyan embertől hallani, aki retteg a horroroktól, elég érdekes volt, így gyorsan le is töltöttem. :D A kíváncsiság mindig győz az esetemben.
Olyan feszültnek éreztem magam végig… Nem tudom miért, de kellemetlen egy film, az biztos. Észre lehet venni a levegőben azt a furcsa, torokszorító érzést, ami egyszerűen nem enged. Lehet, hogy vannak, akik ezt pozitívumként élik meg, de engem rettentő mód zavart és egy óra negyvennégy percen keresztül piszkáltam a lábamat, a kezeimet meg a hajamat…
A kövér néger csávesz értékelhetőnek bizonyult, de ennyi. Olyan dumákat nyomott le, hogy fetrengtem a röhögéstől, de a pozitívumokból sajnos ki is fogytam. A sztori, a színészek, a forgatókönyv, minden más bosszantott vagy nem érdekelt. Untam magam, a telefonomat baszkuráltam és kb. meg akartam halni a nagy semmittevésben. Ha ez horror, akkor nem szeretem többé a műfajt. xD

strangelove 

Rafinált film és szerintem jó az elképzelés. Tehát úgy gondolkodni rasszizmusról, előítéletekről, hogy azt nem elmondatjuk a szereplőkkel, vagy tipikus szituációkban megjelenítjük, hanem elrejtjük egy műfaji film mögött. Ez önmagában nem nagy truváj, de Jordan Peele ráadásul folyamatosan kicselezi a befogadói elvárásokat, ezzel pedig sikerül néha valóban szembesíteni a nézőt önmagával. Csakhogy, végeredményben olyan nagyon sokat nem mond, a film egyáltalán nem szellemes, az ötletei inkább rövid szkeccsekben tudnának működni talán (az alkotót ismerve nem véletlenül), és zsánerfilmként rendkívül vontatott, érdektelen, a végén pedig halmozza a kliséket is.

meowmimi

Az előzetes alapján nem nagyon tudtam, mire is számítsak, de azért elég brutál volt, azt meg kell hagyni… Volt itt csavar bőven, bár mi nagyon sokat előre megfejtettünk, amire büszkék is voltunk. *vállveregetés* Egyébként engem hangulatilag, meg történetileg a Vaksötétre emlékeztetett, amit szintén nagyon szerettem.

kvázimozi

Író-rendezőnk filmes múltját tekintve inkább színész, de többször volt már producer, meg énekelt is. Persze ez ne számítson már! Miket hallottam a filmről? Hát a 99%-os rottentomato score mellett csak a hypevonat kürtje volt nagyobb, ám azért gondoltam, megnézek már én is egy ilyen „FÚBAZDMEG filmet” (nem, a Transformers nem az). Trailerteket sem láttam, nyers nyárssal szúrtam végig…

Lassan és unalmasan indult be, jó negyed órán keresztül nem találtam különösebb okot a megtekintés folytatására (persze tovább néztem, tudni akartam mi lesz, FOMO meg minden). A sztori a vezérfonalait 3-4 másik filmből meríti és ezt nem sikerült jól lepleznie, így az egész egy összeollózott mócsingként csapódik le (bár azt nem tudom milyen lehet úgy, ha nem ismered fel azt a 3-4 filmet… elfogultság!) Ám koncepció szintjén azért sikerült izgalmasan adaptálni a dolgot, éppen ezért kár, hogy pont csak filmként nem működik:)

A casting küllemre nagyon jó, de a mellékszereplők tehetségtelensége sokat kivesz az élményből. Az idétlen jumpscare-ek is csak lejjebb húzzák a színvonalat. Szerintem csak marketing célokból erőltették a 'horror' címkét is, mivel ez egyértelműen nem bugyuta-béhorror, miközben meg számos olyan elemet is tartalmaz (spoiler).

A srác megérkezte után, a „téma” felvezetése egész jó, tetszik a sok kétértelmű utalgatás, vannak remek kis párbeszédek, de akadnak borzasztóan bénák is. A forgatókönyv kiforratlan, hisz jóval több potenciál lett volna még a filmben, de így olyan, mintha az egészet elsiették volna. A mellékszálak túl egyértelműek és kiszámíthatóak, a legtöbb szituáció ezerszer feldolgozott klisé (apró változtatásokkal… mert úgy már egyedi lesz). A legtöbb díszlet valódi helyszín, ami meg nem, az túl mesterkélt és ötlettelen. A hangosítás helyenként erősen dinamikátlan (van hang, aztán teljes csend, aztán halk, majd hangos… ugyanaz a párbeszéd!) ahogy a zene is keményen tónust-tévesztett. Legalább is a disszonáns vonósok nálam hiába igyekeztek az abszurditás érzetét kelteni, az egész túl profán volt. Oh és írtam már, hogy a mellékszálak játszi könnyedséggel kiszámíthatóak?

Ha indie filmként nézzük, akkor az átfogó rasszista fennhangját tekintve merész és nagy falat, így megérdemli az elismerést. Ám az egész fekete-fehérezés csak a hájpra ment, a film pedig így, megannyi hibájával együtt simán középszerűnek (hármas-alá) bizonyult. Ez ugyan még nem bűn, csak simán sajnálatos, hiszen sokkal többet is kihozhattak volna belőle. Tehát nem bántam meg hogy láttam, de nem is örülök neki. Legfőbb pozitívuma, hogy nem volt képes rávenni a mozira ;)

2 hozzászólás
julcseee

Nagyon jó film volt bár elsőre féltünk hogy a bemutatóban már mindent lelőttek, de nem. Vannak benne csavarok bőven, ijesztegetős részek is, és viccesek is. Ez nálam eddig az idei év horror filmje, bár talán a horror nem is igazán a legmegfelelobb szó rá, talán inkább pszicho thriller . Ajánlom

victoria_m997 

A trailer alapján úgy voltam vele, hogy ezt a filmet nem nekem csinálták, de végül csak megnéztem, és hatalmas meglepetés volt, egy pozitív csalódás. Sokkal rosszabbat vártam! Ennek ellenére, bár semmi horrorisztikusat nem találtam a filmben, és inkább thillernek nevezném, eléggé élveztem. Végig hatalmas a feszültség. Persze voltak benne unalmas részek, de nem baj. A karaktereket is szerettem, még a rosszakat is, mert a színészi teljesítményük remek volt.

Marcsi0603 

Lehet, hogy túl nagy elvárásokkal álltam neki a filmnek, de nekem nagyon unalmas volt. A trailer és pár ajánló után azt hittem, végig egy izgalmas film lesz, viszont én szenvedtem az elején egy csomót. A vége jó volt, az nagyon bejött, de ameddig eljutottunk odáig az nálam eh… Horrornak nem éreztem a filmet inkább volt thriller.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján