Jelek (2002) 233

Különös események zajlanak egy álmos amerikai kisváros közelében egy farmon. Valaki hatalmas, kör alakú tisztást vág a kukoricásba. A farm tulajdonosa (Mel Gibson), a város egykori lelkipásztora szeretne nem törődni a tréfacsinálókkal, de azok visszatérnek, és a földeken újabb és újabb… [tovább]

Képek 5

Szereposztás

Mel GibsonGraham Hess
Joaquin PhoenixMerrill Hess
Rory CulkinMorgan Hess
Abigail BreslinBo Hess
M. Night ShyamalanRay Reddy
Patricia KalemberColleen Hess
Cherry JonesCaroline Paski rendőrtiszt
Marion McCorryMrs. Nathan
Lanny FlahertyMr. Nathan

Kedvencelte 38

Várólistára tette 65


Kiemelt értékelések

Liza 

Bevallom, hogy ez az egyeten film, amitől valaha féltem. Igen, vagy 9-10 éves voltam, amikor először láttam (ki a fene engedte meg? :,D), de azóta se mertem újranézni. Azonban most olvastam, hogy ma van a film 15. születésnapja (kis bónusz: https://www.moviefone.com/2017/08/01/signs-mel-gibson-trivia/) úgyhogy gondoltam itt az ideje leküzdeni a múltbéli démonokat :D Igen, jó sok horrorral a hátam mögött, úgy, hogy volt szerencsém pár évig médiát tanulni és nyilván az idő kicsit megkoptatta a filmet, így már nyilvánvaló, hogy bőven vannak hibái: sose bocsátom meg pl. a végét, az egy emberiség elleni bűntett… Emellett az űrlények is gagyik rendesen, még a lejövetelük okai valamennyire meg van magyarázva, de az, hogy miért is spoiler Szóval igen, megfakult a fénye rendesen, de egy nem változik: én még mindig félek az űrlényektől :,D
Teória: spoiler

Ákos_Tóth 

Amatőr közvélemény-kutatás: látott/hallott az elmúlt tizenöt évben bárki bármit esetlegesen felbukkanó gabonakörökről? Ugye milyen sokat jelent, ha lecseng a médiahiszti egy jelenség körül? Az inváziózó ufóktól ezek szerint már nem kell félnünk.

Talán hozzászólások szintjén már itt is elsírtam korábban, hogy a magam részéről nem vagyok okvetlen oda Mel Gibson időskori munkáiért – és én ezt az időskort bunkó paraszt módjára élből az első Halálos fegyver környékére datálom, mivel szerintem Gibson ott vesztette el azt a rendkívül vagány, kicsit csiszolatlan, de nagyon ösztönös és kisfiús sármjával tisztában lévő báját, ami masszívan hozzátett akár az első két Mad Max, akár a B-kategóriás Z-rohamosztag, akár A Bounty sikeréhez. Nem állítom, hogy ezután számomra már használhatatlanná vált színészként – alig várok már egy jó kis Air America újranézést, tátott szájjal bámultam őt a Hamletben (bár inkább a meglepetéstől), a maga módján csíptem a Halálos fegyver negyedik részét, még a Katonák voltunk végső határokig elmenő, mégis felvállalható hazafias-bajtársias-militarista érzéseit és át tudtam érezni, és majdnem a kedvencek közé kívánkozott még egy film: a Jelek.

Manapság visszanézve korszakos alkotás: aki már ekkor sejtette, hogy Joaquin Phoenix istentelenül nagy tehetség, az manapság nagyon örülhet saját magának, és itt volt még Shyamalan is, akit éppen ekkortájt még generációja legnagyobb rendezőjének tartottak, és senki sem sejtette, hogy hamarosan romba fogja dönteni a karrierjét. Szóval 18 év (atyaég!) elteltével ez a film valóságos korkép a kétezres évek elejéről, de ami még klasszabb dolog: továbbra is remek mozi maradt!
Idegen lényekkel kapcsolatos mikrodrámát rendezni ma már nem nagy kunszt. 2002-ben egy család saját kis konfliktusaira, problémáira reflektálva bemutatni egy alien-inváziót valóságos művészfilmes ambíció lehetett, noha az igazán szellemes ufós alkotások érzésem szerint eleve megkívánják ezt a mikroléptéket. Végeredményben ezt láttuk az E.T.-ben is, bár máshogy. A Jelek lehozta az ufóparát a szürke emberi hétköznapok, a követlen környezetünk szintjére: idegen lény a kamrában, idegen lény a sövényen túl – mint thriller, nagyon egyszerű és ösztönös félelmekre hatott. Apellált a sötétség keltette bizonytalanságra, a gabonamező közepén ránk törő tanácstalanságra, az orientáció hiányának frusztráló érzésére, az amúgy epikusan nagy volumenű események kétségbeejtő közelségére, a rádióvevőkből érkező fehér zaj generálta hátborzongató értetlenségre. Mégis mi a túrót érezhetett az az ember, akinek a kukoricaföldjén a kilencvenes évek végén megjelent egy gabonakör?
Shyamalan tehát jó ötletet valósított meg jól, és teljes joggal tartották őt emiatt zseninek. A sztoriban végig tartotta magát a nagyon emberi nézőponthoz, mellőzte a csodafegyverek bevetését, végig megtartotta a családi dráma kereteit, megcsinálta a Világok harcát úgy, ahogy Spielbergnek is kellett volna ahhoz, hogy 80 százalék helyett százszázalékos legyen a filmje.
Az már igazán csak a sors iróniája, hogy Gibson, aki mostanra kizárólag a saját zavaros, képlékeny kereszténységével tudja magát eladni művészeti szinten, életében először és utoljára talán itt tudott hihető és közérthető, hittel kapcsolatos, keresztényi hívő ember belső konfliktusát bemutató játékot produkálni.
És hát a szereplők… és hát Phoenix! Kell-e magyarázni még jobban?

Egyike azon kevés filmeknek, amiket bármikor újranézek és keresek, de csak és kizárólag bizonyos idősáv előtt és bizonyos fényviszonyok megléte mellett. Nem vagyok híve az ijesztgetős műfajnak, de ebben az esetben kivételt teszek: klasszikus mozi!

Marcsi0603 

Örök kedvenc ez a film, az egyik legjobb rejtélyes cucc, amit valaha láttam. Imádom a hangulatát, és az epikus jeleneteket benne. Ritka, de gyerekszereplőket is bírom, meg a kis család dinamikáját is.

Negative_Singularity

Tizenévesen féltem ettől a filmtől, mégis megvolt VHS-en, mégpedig ronggyá nézve. Akkor csak azt láttam, amit a képernyő a látóidegeimre vetített, nem fogtam fel a mögöttes tartalmat, pedig az az igazán nagy ereje.
Valóban kétféle ember létezik, és ez igaz a filmbeli karakterekre, a nézőkre, az egész emberiségre: egy, aki mindenben szerencsét vagy véletlent lát, és a másik, aki jeleket. Jeleket arra, hogy mindennek oka és célja van, semmi nem történik csak úgy.
Nekem az utóbbi gondolat kényelmesebb és megnyugtatóbb lenne, de a hit ingatag lábakon áll nálam; ami nem baj. Ha eljön az idő, jönni fog, aminek jönni kell, ez ennyire egyszerű. Olyan nincs, hogy ne legyen sehogy… igaz?
Ez a film pedig nem akar mást, csak választást nyújtani egy olyan harmat-vékony határ közt, mint a vallás és a szkepticizmus a „nem vagyunk egyedül” ténye mellett.
Nem tudom miért, de engem nagyon megrázott az újbóli filmnézés. Nagyon sok mindenre nyitott kaput nekem, hogy ne féljek nyitott szemmel szétnézni a világban – vagy azon túl.

Levi 

Sokan nem szeretik és bevallom a végén nekem sem tetszett, hogy spoiler de mindent egybevéve… a legtutibb ufós film amit eddig láttam. (Pedig jó sokat láttam már! Elhiheted.)

2 hozzászólás
nerdy7 

M. Night Shyamalan elképesztő rendező és forgatókönyvíró, amit ezzel a filmmel is bizonyított. Nagyon szeretem ezt a filmet. Mind a négy főszereplő igazán jól játszott. Abigail Breslin nagyon édes kislány volt ekkor, főleg a vizes mizériájával. A kedvencem viszont Joaquin Phoenix, Merrillként. Itt még Mel Gibson is szerethető karakter volt. Mai szemmel nézve az űrlények nem voltak olyan félelmetesek, de azért rettegnék, ha élőben szembetalálkoznék velük. spoiler

Tiko 

Shyamalant, mint rendezőt szeretem, de ez a film nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. A sztorit nem ismertem, így valami sokkal titokzatosabb, mélyebb értelmű alkotást vártam. Hiányzott az, ahogy korábban pl A falu (2004), A sebezhetetlen (2000) és a Hatodik érzék (1999) esetén a végletekig tudta fokozni a feszültséget, hogy aztán az utolsó pillanatban valami teljesen kicsavart módon adjon értelmet az addigi sztorinak – ennek itt nem nagyon találtam nyomát.

A színészek elég borzalmasak voltak, a gyerekek különösen. Ahogy az idegeneket ábrázolták az sem volt valami félelmetes, hiába 2002-ben készült a film, már akkor is eléggé zavarba ejtően bénának számított amit itt láttunk. Szóval azt mondom, hogy a film egynek elmegy, de amúgy semmi extra :(

Corvus_CoRex 

Lol, ezt szerintem én annak idején, mikor család nézte, nem néztem. Vagy talán jeleneteket láttam belőle. Viszont a Horrorra akadva 3-at láttam néhányszor és most egész idő alatt azon röhögtem, hogy a történések a paródiájában hogy voltak, mint voltak… X,)
Épp emiatt izgulni se tudtam rajta. Bár abban nem voltam biztos, hogy most itt a végén tényleg bekövetkezik az, amit a gyerek könyvében láttak (a rajz a házukról, ahogy lángol) vagy sem.

U.i.: ja és amúgy Abigail Breslin-t láttam már több filmben is, volt is ahol rohadtul irritált a kerek feje, itt viszont… nem igazán bírom a gyerekeket, de itt tök cuki volt. :D

3 hozzászólás
Bastia 

Szerintem nagyon jó ez a film! -1 csillag a végéért (nem kellett volna megmutatni!)
Tetszett hogy családi ufós film, mégis izgalmas és a maga módján félelmetes is. Voltak benne klassz képi megoldások, szóval összességében tetszett a történet és a megvalósítás is.


Népszerű idézetek

Sylvanas_Windrunner 

Graham: Mi a helyzet?
Bo: Egy szörny van a szobám előtt. Kérek szépen egy pohár vizet.

2 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján