Donnie Darko (2001) 426

A Donnie Darko egyszerre képregény, egyszerre esettanulmány és az év legmerészebb vállalkozása az amerikai független filmkészítésben. Csodákkal teli, hangulatos darab, amely az X-akták mágikus realizmusával mesél a nyolcvanas évekbeli kertvárosi tizenévesek szorongásairól. Kelly már a nyitó… [tovább]

angol

Képek 14

Szereposztás

Jake GyllenhaalDonnie Darko
Jena MaloneGretchen Ross
Maggie GyllenhaalElizabeth Darko
Holmes OsborneEddie Darko
Mary McDonnellRose Darko
Daveigh ChaseSamantha Darko
Drew BarrymoreKaren Pomeroy
James DuvalFrank
Patrick SwayzeJim Cunningham
Jolene PurdyCherita Chen

További szereplők

Kedvencelte 219

Várólistára tette 249


Kiemelt értékelések

Razol

„- Miért hordod azt a hülye nyúlruhát?
– Miért hordod azt a hülye emberruhát?”

Juci

Ez szerintem nekünk ilyen generációs film. Ha vágod a Donnie Darkót, akkor van közös alapunk. Gyllenhaal a bánatos mosolyával megtestesített valamit, amit elég sokan éreztünk az ezredfordulón. Mad World.

2 hozzászólás
Nihilchan 

Úgy gondolom, hogy még nagyon sokszor meg kell néznem ezt a filmet. Nem is igazán tudom most összeszedni a gondolataimat. Számomra nagyon hatásos volt, igazi élmény, csak azt sajnálom, hogy sokáig halogattam a megtekintését. A leírása alapján nem gondoltam volna, hogy ennyire beszippant majd. Jake Gyllenhaal zseniális volt. És ijesztő. A zenéje szuper, ahogy a hangulata is. Nem könnyű film, de imádtam a szereplőket, a dialógusokat, a nyulat, az abszurditást, mindent. Sokszor újranézős.

pvik13 

Ez tényleg egy olyan film hogy az életben min 1-szer látni kell. Fhuh…Imádtam!

Blissenobiarella 

A Donnie Darko-t látni kell, érezni kell. Érteni elsőre nem biztos, hogy sikerülni fog, de ha megnézed még párszor, egyre inkább átjön majd.
Egy időben próbáltam mindenkinek a torkán lenyomni bájosan ajánlani ezt a filmet, de csak kevesekben csírázott ki a szándékom.

Gyllenhaal talán legemlékezetesebb szerepe, bár nekem a Zodiákusban lopta be magát a szívembe. Kétségtelen, hogy tökéletes választás volt Donnie szerepére.
Rendkívül misztikus, olykor félelmetes, izgalmas, de leginkább elgondolkodtató film ez, aminek hiába lett vége, tovább agyalsz rajta, akár napokig is.

A zenéről nem szabad megfeledkeznem: annyira jól el van találva az egész ’80-as évek végét idéző new wave hangulattal, hogy elképesztő. Azóta is nagyon sokat hallgatom.

8 hozzászólás
Nevra

Ez a film egy gyöngyszem. Ez a tinédzser hangulat. Nem a kedvencem de itt kifejezetten tetszett. Richard Kelly egy zseni vagy.
A film első fele kicsit lassan indul be, mondjuk a második is. A film végéről egy kis magyarázatot hiányoltam de hát ez van. Sokat gondolkodtam utána. (Megérte persze.)
Érztem egy kis sci-fi szálat is, imádtam.
Mary Mcdonnell nagyon jó volt. Bántam ezt a kis szerepet. Miatta néztem meg:D

Kozmikus_Tahó

2014 – ben megismerkedtem egy szomorú tekintetű-mosolyú fiúval. Jó barátok lettünk.
Még abban az évben, télen, forralt boroztam vele az utcán, a téli szünet kezdetén. Mosolyogtunk, ő a maga módján, én az enyémen. Ittuk a bort. Boldogság közeli állapot volt.
Azt hiszem, két altesti poénja között bukott ki belőlem ez a mondat:
– Haver, ha tudnád, milyen egy elcseszett mosolyod van! Olyan, mint…
– …mint Donnie Darkonak, igaz? Már mondták páran. – felröhög, én pedig értetlenül néztem rá. Azt se tudtam kiről, miről beszél. Észrevehette, mennyire bárgyún bámulok rá, mert hitetlenkedve kifakadt:
– Te nem vágod Donnie Darkot?! Ezen változtatnod kell!.

Még aznap változtattam. Életem egyik legjobb döntése volt.

entropic 

Úgy 86-szor láttam eddig, de még mindig nem tudom, miről szól. Vagy hogy tényleg arról szól-e, amiről én gondolom, hogy szól. (A majdnem-felnőttségről, meg arról, hogy néha mennyire fel akarjuk áldozni magunkat, még ha nem is tudjuk, hogy amit csinálunk, az épp a magunk feláldozása, arról meg aztán végképp sejtelmünk sincs, hogy a mi áldozatunk miatt majd másnak talán jobb lesz. Mondom, tiszta belemagyarázás, ami sok újranézés és sok év alatt formálódott meg bennem. Az meg már rég jó nekem, ha valami ennyire újranézhető és ennyire esetlegesen magyarázható csak meg.)

2 hozzászólás
Lunemorte 

Várom a világom végét. Levethetnéd már a maszkod, hadd ismerjelek meg közelebbről…Vagy talán túlságosan is ismerlek?

Victorious 

Nagyon régóta a várólistámon volt, szinte mindig szemezgetett velem mikor kerestem mit nézzek, most végül sorra került. Kicsit féltem tőle, hogy nem fog annyira lekötni, de végül teljes mértékben érdekesnek találtam.
Végig fenntudta tartani az érdeklődésemet, érdekeltek a karakterek és az is, hogy spoiler Emiatt nekem a vége kicsit csalódás volt, nem vagyok annyira nagy fanja annak mikor spoiler Nem volt vészes, látom benne a jót és az értelmet is szóval maradjunk annyiban, hogy vegyes érzéseket kelt bennem.
Érdekes különben, hogy Donnie és Elizabeth ténylegesen tesók és később egyik a Marvel, másik pedig a DC-nél volt egy keveset :D Jena Malone pedig ugye majd az Éhezők viadalában lesz. Szóval volt pár ismerős arc itt fiatalabb kiadásban :D Drew Barrymore meg valamiért elég sok mindent mozgatott meg bennem ebben a filmben xD
Zene ügyileg meg kifejezetten kiemelkedő film.
Összességében tényleg tudom ajánlani.


Népszerű idézetek

Corvus_CoRex 

Some people are just born with tragedy in their blood.

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Donnie: Miért hordod azt a hülye nyúlruhát?
Frank: Miért hordod azt a hülye emberruhát?

ChöppMoly

– Donnie, mit mondott neked Roberta Sparrow?
– Azt mondta, hogy a Földön minden élő teremtmény egyedül hal meg.
– Milyen érzést váltott ez ki belőled?
– A kutyámra, Callie-re emlékeztetett. Nyolc éves voltam, amikor meghalt, és a tornác alá mászott.
– Meghalni?
– Hogy egyedül legyen.
– Most magányosnak érzed magad?
– Nem tudom. Szeretném azt hinni, hogy nem, de…de még nem vagyok benne biztos, és… nem akarok rágódni miatta többet, tudja? Leélhetném az egész életem, hogy újra és újra csak ezen rágódom, mérlegelném a dolgot, és a végén, még mindig nem lehetnék benne biztos. Így hát… Nem rágódóm miatta többet. Ez abszurd.
– Abszurd Istent keresni?
– Igen, ha mindenki egyedül hal meg.

virrasztó

– Why are you wearing that stupid bunny suit?
– Why are you wearing that stupid man suit?

Tiko 

Gretchen: Hátborzongató vagy.
Donnie: Bocsánat.
Gretchen: Ne! Ez bók volt.

Valentine_Wiggin

Donnie: Milyen érzés, hogy flúgos a fiad?
Rose: Csodálatos érzés.

VirusSouljah

És ha visszamennénk az időben, hogy a fájdalom és a sötétség óráit kicseréljük valami szépre és jóra?

Tiko 

Donnie Darko: Ma új barátot szereztem.
Dr. Lilian Thurman: Igazit vagy képzeletbelit?
Donnie Darko: Képzeletbelit


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján