Pillangó-hatás (Pillangó-hatás 1.) (2004) 373

The Butterfly Effect
113' · amerikai, kanadai · sci-fi, dráma, thriller 16 !

0 díj · 1 jelölés

A pillangó-effektus elmélet szerint, ha egy pillangó megrebbenti a szárnyát Pekingben, az akár tornádót is gerjeszthet Amerikában. Világunkban minden mindennel összefügg, minden cselekedetünk alapjában változtathatja meg a jövőt. Még elképzelni is rémes, hogy mi lenne, ha valaki képes lenne a… [tovább]

angol

Képek 6

Szereposztás

Ashton KutcherEvan
Amy SmartKayleigh
Melora WaltersAndrea
Elden HensonLenny
William Lee ScottTommy
John Patrick AmedoriEvan (13 éves)
Logan LermanEvan (7 éves)
Irina GorovaiaKayleigh (13 éves)
Sarah WiddowsKayleigh (7 éves)
Kevin G. SchmidtLenny (13 éves)

További szereplők

Kedvencelte 110

Várólistára tette 240


Kiemelt értékelések

csartak

Ez egy jó film! Szívesen néztem újra, mert elég régen láttam ahhoz, hogy alig emlékezzek rá, csak a főbb dolgokra. Érdekes ez a belenyúlkálás az élet eseményeibe, – sokszor egy apró döntés tényleg más irányba viheti az életünket… és mennyi alternatív változata lehet.
Csak nem emlékeztem, hogy Ashton Kutchernek ilyen bamba feje van néha. Mondjuk rásegített a szerep, mert a vége jelenetben meg egész jól nézett ki.
Meg kellene néznem az alternatív befejezéseket is…

7 hozzászólás
Pnikolett

Sokadszorra nézve is nagy hatással volt rám. Ilyen egy igazán jó film <3

AniTiger 

Sosem voltam oda a kis nyálas fejecskéjéért – kellett neki jó pár év, mire megért annyira, hogy értékelni tudjam a színészi játékát (is) –, de ebben a filmben nagyon fájt a szívem Kutcherért!
A film zseniális, bonyolult és természetesen mindenki utálja körülöttem.

Nia1985

Volt egy időszak, amikor nagyon sok filmet néztem meg. A Pillangó-hatás előtti napon pont a Hetedik volt terítéken. Ezt csak azért írom, mert ebben filmben van egy olyan jelenet, mikor a szereplők moziba mennek. És vajon mit adnak éppen? Igen, a Hetediket. És nem egy ilyen filmes összecsengés volt, meg időnként ma is bele-belefutok ilyenekbe. Annak tükrében egyébként félelmetes is a fenti eset, hogy ez a film is jól példázza, hogy minden mindennel összefügg. Erős film, kár lenne bárkinek is kihagynia.

kkata76 

Érdekes film tartalmilag és képileg is. Ashton Kutcher eddig nem tett rám különösebben nagy benyomást, de ebben nagyon tetszett.

brena

Úúúúú de tetszett ez az ötlet!És Ashton is:)

Negative_Singularity

Hogy ez mennyire szétszed… Régen felületesen értettem, tiszta volt a cselekmény, de most úgy beleborultam, hogy nem túlzás azt mondani, felzaklatott.
Egy sor jut szembe Adytól:

„A sors kegyetlen zsarnokunk.”

Akinek ezzel az idézettel nem jött át a lényeg, az semmit sem értett meg a filmből. Mestermű. Két lélek az mindig két élet marad, sosem egy; ezt szörnyű feldolgozni. Fáj.

Bee

Hát ez kínszenvedés volt. Valahogy nagy ripacskodásként jött át az egész. Ashton sajnálom de még mindig allergiás vagyok rád.

2 hozzászólás
Ellen_Ripley

Ez megint egy olyan film, ami annak idején, mikor láttam, teljesen a hatalmába kerített. Már eleve az elmélet, ami alapján készült, nagyon megfogott. A film végtelenül nyomasztóra sikeredett, de valahogy emiatt van az emberben egy olyan „néznem kell” érzés. Se Kutchert, se Amy Smartot nem bírom, kifejezetten antipatikus figurák, mégis valahogy teljesen illettek a történethez.
Olvastam egyszer, hogy 4 alternatív befejezést csináltak a filmnek, leírom őket a Tudtad-e zónában. :)

Baranyi_Nagy_Betti 

Elképesztően jó film. Az egyetlen csillag amit levontam, hogy egy kicsit hosszú volt számomra.
A filmben látjuk, hogy egy srác amnéziával küzd és hogy elkezd naplót vezetni, hogy nyomon tudja követni az emlékeit és hogy mi történik vele. Ezek a naplók által tud visszamenni abba az időbe amit éppen olvas. Nem tipikus időutazás ez és nem a megszokott formájában van a filmben amitől nagyon érdekes lesz. A lényeg, hogy egy sor apró mozzanatot változtat meg a múltban, ami viszont a jelenben óriási változásokat hoz létre. Ezeknek az apró változásoknak rengeteg változatát mutatja be a film, mert mindig vissza-vissza megy, hogy kijavítsa az általa okozott változások hatását a jelenben.
A film végére pedig rájön, hogy egyszerűen képtelen jó megoldást választani és úgy visszamenni, hogy mindenkinek jó legyen.
Az utolsó ilyen ugrásnál talán a legjobb döntést hozza meg amitől számomra szomorú lett a film és mégis nagyon jó. Láttam a rendezői változatot és ott sokkal durvább a vége és drámaibb is egy jóval drasztikusabb lépést választ és szerintem az is nagyon jó lett volna a befejezésnek.
Szerintem nagyon jó Ashton Kutcher a szerepben. Annak akinek miatta van előítélete (én) a filmmel kapcsolatban annak ne legyen, mert nagyon ügyes benne és annyira zseniális a történet, hogy már az önmagában lehetetlenné teszi, hogy rossz legyen a filmben. Annyira magával rántott a történet és hogy milyen változatokat látunk egy egy esemény megváltozása során, hogy nem számított, hogy Ashton Kutcher a főszereplő és hogy nem tudtam volna soha elképzelni egy ilyen típusú filmben.


Népszerű idézetek

Treszka 

A káoszelmélet szerint egy olyan apróság, mint egy pillangó szárnyának rezdülése, akár tájfunt is okozhat a világ túlsó felén.


Folytatása

Összehasonlítás

Pillangó-hatás


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján