Óz, a csodák csodája (1939) 169

The Wizard of Oz
102' · amerikai · kaland, fantasy, musical

3 díj · 5 jelölés

Kansason félelmetes erejű tornádó söpör végig. A kis Dorothy nem tud elmenekülni, balesetet szenved. Ájult állapotban kis kutyájával, Totóval csodálatos helyre, Óz birodalmába kerül. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Judy GarlandDorothy
Frank MorganÓz / Marvel professzor
Ray BolgerMadárijesztő / Hunk
Jack HaleyBádogember / Hickory
Bert LahrGyáva oroszlán / Zeke
Billie BurkeGlinda
Margaret HamiltonGonosz nyugati boszorkány / Miss Gulch
Charley GrapewinHenry bácsi
Clara BlandickEm néni
TerryToto
Hirdetés

Kedvencelte 46

Várólistára tette 46


Kiemelt értékelések

Sister

Kislány voltam még, amikor először láttam. Anyával hoztuk ki a videótékából (jó rég volt már), és útközben hazafelé, mesélt nekem erről az erős, bátor lányról, Judyról, aki a főszereplő Dorothyt játszotta. Rögtön kíváncsi lettem, és lelkesen vártam a filmet. Azóta persze többször is újranéztem, és még mindig ugyanannyira kedves és bájos, mint első látásra. Bár a majmos jeleneteknél gyerekként féltem és mindig megijedtem, ha megjelent a színen a gonosz Nyugati Boszorkány, de egy olyan piros cipellőre még mindig vágyom. Klasszikus ez a film, ami mindazokhoz szól, akik „szívükben fiatalok”.

Ciccnyog

Gyerekkoromban több karácsonykor is adta a televízió, én pedig minden alkalommal lelkesen néztem meg. Aztán sokáig nem láttam, és kb. 6-8 éve fedeztem fel magamnak újra és újítottam egy újabb filmes hagyományt, miszerint minden karácsonykor, hol szenteste, hol az első napon, de mindig megnézem Óz és a kis csapat történetét.
Az idő nem koptatta meg, a szív nem felejtette el ezt a mesét. Örökzöld!

4 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Gyerekként egyszerűen imádtam, rengetegszer láttam, a dalokat is kívülről tudtam (annak ellenére, hogy akkor még nem is beszéltem angolul, és hát, azok angolul voltak). Azt hiszem, talán az oroszlán volt a kedvencem, és mindig imádtam, hogy a valóságban is ott van a fantázia, ott vannak ugyanazok az alakok, csak meg kell őket találni. Színjátszócsoportban meg egyszer játszottam is gonosz nyugati boszorkányt.
Mondjuk amióta a fejemben van a Stargate verzió, azóta ezt a mesét sem tudom igazán komolyan venni :D

Keikorca

Follow the Yellow Brick Road! Tatatata-tatatááá…
Már csak az érdekelne, hogy vajon hová vezet a piros köves út.

Little_Monster 

Gyerekkorom egyik örök klasszikusa. Mind a zene, mind a történet nagy kedvencem volt, nem is tudom, hányszor néztem meg kazettán. De szép idők voltak azok. Mindig csak az elejét kellett gyorsan áttekerni, vagy hang nélkül nézni, mert félelmetes volt a tornádó. Azután pedig egy színes kavalkád volt az egész, pont olyan, ami egy gyereknek még fel sem tűnik, hogy talán kicsit túlzás. A vége tanulságos, de kitartás kell hozzá, hogy ne kapcsoljuk ki rögtön azután, hogy színesbe vált a kép, mert annyi az inger hirtelen, hogy könnyen megfekszi az ember gyomrát.

Hiranneth

Úgy látom mostanában a régi kedvenceim kerülnek elő, mert ezt is imádtam. Bár gyerekként sose értettem, miért kell az elejének fekete-fehérnek lennie.
Még mindig nagyon aranyos, és a mondanivalóját tulajdonképpen most is igaznak érzem. Mondjuk Glinda szereplésétől nem estem hanyatt, és mintha gyerekként a szárnyas majmok is ijesztőbbek lettek volna, de a Gonosz nyugati boszorkány most is meggyőzött :D. A kedvencem mondjuk továbbra is a Madárijesztő lesz, az tuti :).

mvancsika 

Csodálatos, megunhatatlan, évente legalább egyszer megnézi az egész család.
Szeretem az élénk színeit, a dalokat, a szereplőket. Személyes kedvencem a Madárijesztő.
Persze nem hibátlan – a gonosz Nyugati boszorkány alig szerepelt, Glindát meg inkább hagyjuk…

Katyesz

Ez a mű valahogy kimaradt. Sosem futottam vele össze. Kellemes kis film volt, de a kedvencem nem nagyon lesz. Van 1-2 ilyen klasszikus amiért mindenki odáig van, engem nem nagyon ragadnak meg. Lehet, ha kislánykoromban láttam volna szeretném.

piciszusz 

Ismét egy kihívás miatt (http://snitt.hu/kihivasok/kedvenceink) nézett film. @Ciccnyog kedvencei közül választottam, alapból eszembe se jutott volna megnézni, sose értettem mi ez a nagy felhajtás körülötte.
És most se értem. Nekem ez abszolút nem tetszett, pedig gyereklelkem van, de tényleg. Sőt, szerintem ha kiskoromban láttam volna, tuti rettegnék a mai napig az oroszlánoktól.


Népszerű idézetek

[névtelen]

Dorothy: Toto, I've a feeling we're not in Kansas anymore.

[névtelen]

Dorothy: There's no place like home.

[névtelen]

Dorothy: My! People come and go so quickly here!

[névtelen]

Glinda: Are you a good witch, or a bad witch?
Dorothy: I'm not a witch at all. I'm Dorothy Gale from Kansas.
Glinda: Oh. Well, is that the witch?
Dorothy: Who, Toto? Toto's my dog!

LukeSkywalker 

A gonosz nyugati boszorkány: I'll get you, my pretty, and your little dog, too!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján