Óz, a csodák csodája (1939) 264

The Wizard of Oz
102' · amerikai · kaland, fantasy, musical

3 díj · 5 jelölés

Kansason félelmetes erejű tornádó söpör végig. A kis Dorothy nem tud elmenekülni, balesetet szenved. Ájult állapotban kis kutyájával, Totóval csodálatos helyre, Óz birodalmába kerül. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen… [tovább]

angol

Képek 33

Szereposztás

Judy GarlandDorothy
Frank MorganÓz / Marvel professzor
Ray BolgerMadárijesztő / Hunk
Jack HaleyBádogember / Hickory
Bert LahrGyáva oroszlán / Zeke
Billie BurkeGlinda
Margaret HamiltonGonosz nyugati boszorkány / Miss Gulch
Charley GrapewinHenry bácsi
Clara BlandickEm néni
TerryToto

Kedvencelte 78

Várólistára tette 88


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Tetszett a film, aranyos volt, és szerethető, néhol egész vicces. A szereplők jók voltak, a zenék is tetszettek, hangulatos volt, és az alapsztori is zseniális volt. Judy Garland és a többi színész nagyon oda tette magát. Csak a Nyugati boszorkányt utáltam, főleg a rikácsolós hangjától frászt kaptam, annyira idegesítő volt… spoiler De egyébként a film tetszett, szórakoztató volt, bírtam a kis Totót, és a Bádogembert, a Madárijesztőt, és az Oroszlánt, ja és Dorothy-t. Jók voltak, és a kis pöttömök is irtó viccesek és cukik voltak. :-D

6 hozzászólás
MrsCumberbatch 

Lehet, láttam már régen csak nem emlékszem, de most sikerült megnézni. Nos, első benyomásom az volt hogy (bár, egyáltalán nem voltak elvárásaim, látván milyen régi..) ez a kiscsaj nagyon idegesítő. Végig semmi érzelmet nem mutat, csak riadt és "nem tudom hol vagyok” fejet vág… Aztán megtudtam hogy lényegében kvázi végig drogozva volt, így nem is csodálkozom a kitágult pupillák miatt.
Maga a felépítés tetszett hogy a jelen fekete fehér az álomvilág színes. Sokszor nem fogom újra nézni de nem volt rossz.

Sister

Kislány voltam még, amikor először láttam. Anyával hoztuk ki a videótékából (jó rég volt már), és útközben hazafelé, mesélt nekem erről az erős, bátor lányról, Judyról, aki a főszereplő Dorothyt játszotta. Rögtön kíváncsi lettem, és lelkesen vártam a filmet. Azóta persze többször is újranéztem, és még mindig ugyanannyira kedves és bájos, mint első látásra. Bár a majmos jeleneteknél gyerekként féltem és mindig megijedtem, ha megjelent a színen a gonosz Nyugati Boszorkány, de egy olyan piros cipellőre még mindig vágyom. Klasszikus ez a film, ami mindazokhoz szól, akik „szívükben fiatalok”.

Valentine_Wiggin

Gyerekként egyszerűen imádtam, rengetegszer láttam, a dalokat is kívülről tudtam (annak ellenére, hogy akkor még nem is beszéltem angolul, és hát, azok angolul voltak). Azt hiszem, talán az oroszlán volt a kedvencem, és mindig imádtam, hogy a valóságban is ott van a fantázia, ott vannak ugyanazok az alakok, csak meg kell őket találni. Színjátszócsoportban meg egyszer játszottam is gonosz nyugati boszorkányt.
Mondjuk amióta a fejemben van a Stargate verzió, azóta ezt a mesét sem tudom igazán komolyan venni :D

Nia1985

Gyerekkoromban több karácsonykor is adta a televízió, én pedig minden alkalommal lelkesen néztem meg. Aztán sokáig nem láttam, és kb. 6-8 éve fedeztem fel magamnak újra és újítottam egy újabb filmes hagyományt, miszerint minden karácsonykor, hol szenteste, hol az első napon, de mindig megnézem Óz és a kis csapat történetét.
Az idő nem koptatta meg, a szív nem felejtette el ezt a mesét. Örökzöld!

4 hozzászólás
Zakuro 

Kiskoromban az egyik kedvenc mesém volt, a filmet azonban (pár elkapott jeleneten túl), még egyszer sem láttam, elejétől a végéig.
A kedvenc szereplőm most is a Madárijesztő volt :3
Egyébként van egy olyan sanda gyanúm, hogy még George Lucas is vett innen ihletet.
Dorothy: Ha nincs agyad, akkor hogy tudsz beszélni?
Qui-Gon Jinn: Attól, mert valaki tud beszélni, még nem lesz okos!
Aranyos film egyébként, mégis, a forgatás hátterét ismerve, kissé szomorkásan néztem. Szegény Judy Garland olyan gondtalannak és vidámnak tűnt, mintha csupa móka és kacagás lett volna számára a film elkészítése, holott a valóság ettől nem is állhatna távolabb (és az élete később sem lett sokkal boldogabb) … Még szomorúbb belegondolni abba, hogy ez az aranyos kislány – inkább nagylány –, aki olyan csodaszépen énekelte a Somewhere Over the Rainbow-t, alig harminc évvel később már valóban innen lesz a szivárványon – de, remélhetőleg, ott már tényleg nem érte semmi rossz.

Keikorca

Follow the Yellow Brick Road! Tatatata-tatatááá…
Már csak az érdekelne, hogy vajon hová vezet a piros köves út.

Ancsúr 

Másodjára láttam ezt a filmet. Elsőnek óvodásként láttam, de már akkor sem tetszett ez a történet, ahol kb. 5 percenként kornyikálnak, és közben alig történik valami.
Most sem igazán tudtam értékelni a „kanzaszi" lány kalandjait, de voltak pillanatok, amiket most, felnőtt fejjel egész másként értelmezek, mint gyerekként.

victoria_m997

Egy örök klasszikus, amit annyiszor láttam már, hogy betéve tudom a szöveget és a dalokat. Gyerekkorom szerves része volt, és még így felnőtt fejjel is elképesztően élveztem, fantasztikus a történet, és annak ellenére, hogy a film 3,5x idősebb, mint én, úgy gondolom, hogy rengeteg mai film még a nyomába sem ér. Sem grafikailag (korához képest zseniális, a sminkek (bár a színészeket nagyon sajnálom, a boszit és a bádogembert is, szörnyű amin át kellett esniük ezért a szerepért…), a jelmezek, a színészi játék…), sem történetileg. Bármikor képes lennék megnézni, ez után is.

Hiranneth

Úgy látom mostanában a régi kedvenceim kerülnek elő, mert ezt is imádtam. Bár gyerekként sose értettem, miért kell az elejének fekete-fehérnek lennie.
Még mindig nagyon aranyos, és a mondanivalóját tulajdonképpen most is igaznak érzem. Mondjuk Glinda szereplésétől nem estem hanyatt, és mintha gyerekként a szárnyas majmok is ijesztőbbek lettek volna, de a Gonosz nyugati boszorkány most is meggyőzött :D. A kedvencem mondjuk továbbra is a Madárijesztő lesz, az tuti :).

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Christinewinchester 

Dorothy: Toto, I've a feeling we're not in Kansas anymore.

Zakuro 

Óz (a Madárijesztőnek): Ahonnan én jöttem, vannak úgy nevezett egyetemek, a tudomány templomai, ahova okulni járnak az ifjú emberek, és amikor végeznek, csupa bölcset gondolnak, pedig nincs több eszük, mint amennyi neked! Csak egy valamijük van, ami neked nincsen, diplomájuk!

Zakuro 

Bádogember: Most már érzem, hogy van szívem, mert mindjárt megszakad!

1 hozzászólás
victoria_m997

Dorothy: Szóval az előbb is te beszéltél? Ugye te voltál az? Szándékosan csinálod ezt velem, vagy magad se tudod mit akarsz?
Madárijesztő: Épp ez a baj. Én nem tudhatok semmit sem, nekem ugyanis nincs agyam. Itt csak szalma van.
Dorothy: Akkor hogy tudsz beszélni, hogyha nincs agyad?
Madárijesztő: Ezt se tudom, de másoknak is jár a szájuk, akiknek egy csöpp eszük sincsen, nem igaz?

1 hozzászólás
victoria_m997

Óz: És ne feledd, érző szívű barátom, a szívedet nem azután ítélik meg, hogy te hogy szeretsz, hanem hogy téged hogy szeret a többi ember!

1 hozzászólás
Christinewinchester 

A gonosz nyugati boszorkány: I'll get you, my pretty, and your little dog, too!

Christinewinchester 

Glinda: Are you a good witch, or a bad witch?
Dorothy: I'm not a witch at all. I'm Dorothy Gale from Kansas.
Glinda: Oh. Well, is that the witch?
Dorothy: Who, Toto? Toto's my dog!

1 hozzászólás

Népszerű triviák

UViki 

Az „Óz, a csodák csodája” című filmben a Margaret Hamilton jelmezéhez használt zöld festék annyira mérgező volt, hogy forgatás közben szigorú folyékony étrendet kellett követnie.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Margaret Hamilton

UViki 

Buddy Ebsen volt az eredeti bádogember az „Óz, a csodák csodája” című filmben, de a sminkként használt alumínium por szinte megölte őt, így végül Jack Haley váltotta fel.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Buddy Ebsen · Jack Haley

Gothic 

Amikor Judy Garland 1935-ben a stúdióhoz került, nem volt ismert fogalom a jogban a gyerekszínész, ezért a rendezőgárda úgy viselkedhetett vele, ahogy csak akart. Amellett, hogy gyógyszerekkel csökkentették az étvágyát, a teljesítménye fokozásáért amfetamint adtak neki, ami miatt éjszaka nem tudott elaludni, így újabb gyógyszerkoktél kellett, hogy kiüsse magát, és elaludjon. Garland úgy nyilatkozott, hogy a forgatás alatt beadták neki a felpörgető gyógyszereket, majd amikor a lábán is alig bírt megállni, elvitték a stúdióhoz tartozó kórházba, ahol elaltatták, hogy négy-öt óra alvás után újabb serkentőtablettákat adjanak neki. Így rengeteget tudtak spórolni az ő alvásidején, és egy huzamban 72 órát is tudták dolgoztatni.

[www.youtube.com]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Judy Garland

Gothic 

Judy Garland kétéves kora óta szedett különböző testsúlycsökkentő-és teljesítményfokozó gyógyszereket, amelyeket először az anyja adott neki. Az Óz, a csodák csodája bár meghozta számára a világhírnevet és a rangos elismeréseket, a forgatás során belé diktált gyógyszerek kezelhetetlen szintre emelték a gyógyszerfüggőségét, teljesen derékba törve ezzel a karrierjét. Az állóképessége lecsökkent, 1947-re kétszer is megpróbált végezni magával, végül sikeresen felbontotta a szerződését az Óz, a csodák csodáját jegyző stúdióval. Több kísérletet tett a kis-és nagy képernyős visszatérésre, koncerteket adott a filmben énekelt dalaiból, de a függősége mindig visszarántotta a mélybe. 1969-ben, 47 éves korában, gyógyszer-túladagolásban halt meg.

[www.youtube.com]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Judy Garland

Gothic 

A rendező, Victor Fleming egyszer arcon vágta Judy Garlandot, amiért egy jelenetben a színésznő nem volt képes elég nagy pofont adni az Oroszlánnak. A türelmét vesztett rendező a díszletek közé rángatta, és lekevert neki egy akkora pofont, hogy a lány félelmében összekapta magát, és a következő próbálkozásra sikerült. Nem volt szükség több felvételre.

[www.youtube.com]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Victor Fleming · Judy Garland

Gothic 

A Madárijesztő idétlen ábrázata a filmben egy olyan jelenség, ami a színész arcán maradandó nyomot hagyott. A korabeli műeszközök fejletlenek voltak és kényelmetlenek, a maszk annyira a színész arcára feszült, hogy a Madárijesztő mély barázdái beleékelődtek a bőrébe, és csaknem egy évbe telt, mire ezek a mesterséges ráncok eltűntek az arcáról.

[www.youtube.com]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Ray Bolger

Gothic 

A Gonosz nyugati boszorkány eltűnését egy ikonikus jelenetben vörös füst kísérte. Az effekt végrehajtásához a színésznőnek gyorsan le kellett lépnie az állásáról, de ezt nem tudta végrehajtani időben, és a stáb meggyújtotta az anyagot, ami a füstöt gerjesztette pont akkor, amikor Margaret Hamilton még ott állt. A hirtelen felcsapó lángok azonnal felgyújtották a boszorkány seprűjét és a kalapját. A stúdió munkatársai úgy emlékeztek vissza erre az eseményre, hogy Margaret Hamilton fél arca megégett, mintha csak forró vízzel forrázták volna le; a szemöldöke és a szája leégett, a kézfején pedig nem maradt bőr. Másod-és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

[www.youtube.com]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Margaret Hamilton

Gothic 

Miután a Gonosz nyugati boszorkányt alakító Margaret Hamiltonnak egy balesetben megégett a fél arca, a kórházba szállítása előtt csak acetonnal tudták leszedni róla a sminkjét. Így az égésen túl a vegyszer miatt is szörnyű fájdalmakat kellett kiállnia a színésznőnek, hogy kórház kész állapotba kerülhessen.

[www.youtube.com]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Margaret Hamilton

Gothic 

A hotelben, ahol a pöttömöket alakító színészek megszálltak, a személyzet arra panaszkodott, hogy a hat hétig tartó forgatási idő alatt a színészek részegre itták magukat, üvöltöztek és kárt tettek a berendezésben. A stáb több egykori tagja is úgy nyilatkozott, hogy a pöttöm férfiak szexuálisan zaklatták a női személyzetet, akik mellé biztonsági őröket kellett fogadni, hogy rend legyen a forgatáson.

[www.youtube.com]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Krenai

A Gyáva Oroszlán jelmeze valódi oroszlánszőrméből készült. A jelmez több mint negyven kilós, és a forgatás során használt stúdióvilágítás mellett már-már elviselhetetlen volt benne játszani, annyira melegített. Egy-egy forgatási nap végére a kosztüm csurom víz volt, hiszen Bert Lahr nem meglepő módon beleizzadt, az Óz stábjából két főnek pedig csak az volt a feladata, hogy a jelmezt másnapra megszárítsa és rendbe szedje, hogy a színész ismét magára ölthesse.

[szinhaz.hu]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Bert Lahr


Hasonló filmek címkék alapján