Óz, a csodák csodája (1939) 234

The Wizard of Oz
102' · amerikai · kaland, fantasy, musical

3 díj · 5 jelölés

Kansason félelmetes erejű tornádó söpör végig. A kis Dorothy nem tud elmenekülni, balesetet szenved. Ájult állapotban kis kutyájával, Totóval csodálatos helyre, Óz birodalmába kerül. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen… [tovább]

angol

Képek 33

Szereposztás

Judy GarlandDorothy
Frank MorganÓz / Marvel professzor
Ray BolgerMadárijesztő / Hunk
Jack HaleyBádogember / Hickory
Bert LahrGyáva oroszlán / Zeke
Billie BurkeGlinda
Margaret HamiltonGonosz nyugati boszorkány / Miss Gulch
Charley GrapewinHenry bácsi
Clara BlandickEm néni
TerryToto

Kedvencelte 69

Várólistára tette 75


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Tetszett a film, aranyos volt, és szerethető, néhol egész vicces. A szereplők jók voltak, a zenék is tetszettek, hangulatos volt, és az alapsztori is zseniális volt. Judy Garland és a többi színész nagyon oda tette magát. Csak a Nyugati boszorkányt utáltam, főleg a rikácsolós hangjától frászt kaptam, annyira idegesítő volt… spoiler De egyébként a film tetszett, szórakoztató volt, bírtam a kis Totót, és a Bádogembert, a Madárijesztőt, és az Oroszlánt, ja és Dorothy-t. Jók voltak, és a kis pöttömök is irtó viccesek és cukik voltak. :-D

6 hozzászólás
Sister 

Kislány voltam még, amikor először láttam. Anyával hoztuk ki a videótékából (jó rég volt már), és útközben hazafelé, mesélt nekem erről az erős, bátor lányról, Judyról, aki a főszereplő Dorothyt játszotta. Rögtön kíváncsi lettem, és lelkesen vártam a filmet. Azóta persze többször is újranéztem, és még mindig ugyanannyira kedves és bájos, mint első látásra. Bár a majmos jeleneteknél gyerekként féltem és mindig megijedtem, ha megjelent a színen a gonosz Nyugati Boszorkány, de egy olyan piros cipellőre még mindig vágyom. Klasszikus ez a film, ami mindazokhoz szól, akik „szívükben fiatalok”.

Ciccnyog

Gyerekkoromban több karácsonykor is adta a televízió, én pedig minden alkalommal lelkesen néztem meg. Aztán sokáig nem láttam, és kb. 6-8 éve fedeztem fel magamnak újra és újítottam egy újabb filmes hagyományt, miszerint minden karácsonykor, hol szenteste, hol az első napon, de mindig megnézem Óz és a kis csapat történetét.
Az idő nem koptatta meg, a szív nem felejtette el ezt a mesét. Örökzöld!

4 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Gyerekként egyszerűen imádtam, rengetegszer láttam, a dalokat is kívülről tudtam (annak ellenére, hogy akkor még nem is beszéltem angolul, és hát, azok angolul voltak). Azt hiszem, talán az oroszlán volt a kedvencem, és mindig imádtam, hogy a valóságban is ott van a fantázia, ott vannak ugyanazok az alakok, csak meg kell őket találni. Színjátszócsoportban meg egyszer játszottam is gonosz nyugati boszorkányt.
Mondjuk amióta a fejemben van a Stargate verzió, azóta ezt a mesét sem tudom igazán komolyan venni :D

Zakuro 

Kiskoromban az egyik kedvenc mesém volt, a filmet azonban (pár elkapott jeleneten túl), még egyszer sem láttam, elejétől a végéig.
A kedvenc szereplőm most is a Madárijesztő volt :3
Egyébként van egy olyan sanda gyanúm, hogy még George Lucas is vett innen ihletet.
Dorothy: Ha nincs agyad, akkor hogy tudsz beszélni?
Qui-Gon Jinn: Attól, mert valaki tud beszélni, még nem lesz okos!
Aranyos film egyébként, mégis, a forgatás hátterét ismerve, kissé szomorkásan néztem. Szegény Judy Garland olyan gondtalannak és vidámnak tűnt, mintha csupa móka és kacagás lett volna számára a film elkészítése, holott a valóság ettől nem is állhatna távolabb (és az élete később sem lett sokkal boldogabb) … Még szomorúbb belegondolni abba, hogy ez az aranyos kislány – inkább nagylány –, aki olyan csodaszépen énekelte a Somewhere Over the Rainbow-t, alig harminc évvel később már valóban innen lesz a szivárványon – de, remélhetőleg, ott már tényleg nem érte semmi rossz.

Keikorca

Follow the Yellow Brick Road! Tatatata-tatatááá…
Már csak az érdekelne, hogy vajon hová vezet a piros köves út.

Ancsúr 

Másodjára láttam ezt a filmet. Elsőnek óvodásként láttam, de már akkor sem tetszett ez a történet, ahol kb. 5 percenként kornyikálnak, és közben alig történik valami.
Most sem igazán tudtam értékelni a „kanzaszi" lány kalandjait, de voltak pillanatok, amiket most, felnőtt fejjel egész másként értelmezek, mint gyerekként.

victoria_m997

Egy örök klasszikus, amit annyiszor láttam már, hogy betéve tudom a szöveget és a dalokat. Gyerekkorom szerves része volt, és még így felnőtt fejjel is elképesztően élveztem, fantasztikus a történet, és annak ellenére, hogy a film 3,5x idősebb, mint én, úgy gondolom, hogy rengeteg mai film még a nyomába sem ér. Sem grafikailag (korához képest zseniális, a sminkek (bár a színészeket nagyon sajnálom, a boszit és a bádogembert is, szörnyű amin át kellett esniük ezért a szerepért…), a jelmezek, a színészi játék…), sem történetileg. Bármikor képes lennék megnézni, ez után is.

Hiranneth

Úgy látom mostanában a régi kedvenceim kerülnek elő, mert ezt is imádtam. Bár gyerekként sose értettem, miért kell az elejének fekete-fehérnek lennie.
Még mindig nagyon aranyos, és a mondanivalóját tulajdonképpen most is igaznak érzem. Mondjuk Glinda szereplésétől nem estem hanyatt, és mintha gyerekként a szárnyas majmok is ijesztőbbek lettek volna, de a Gonosz nyugati boszorkány most is meggyőzött :D. A kedvencem mondjuk továbbra is a Madárijesztő lesz, az tuti :).

1 hozzászólás
Little_Monster 

Gyerekkorom egyik örök klasszikusa. Mind a zene, mind a történet nagy kedvencem volt, nem is tudom, hányszor néztem meg kazettán. De szép idők voltak azok. Mindig csak az elejét kellett gyorsan áttekerni, vagy hang nélkül nézni, mert félelmetes volt a tornádó. Azután pedig egy színes kavalkád volt az egész, pont olyan, ami egy gyereknek még fel sem tűnik, hogy talán kicsit túlzás. A vége tanulságos, de kitartás kell hozzá, hogy ne kapcsoljuk ki rögtön azután, hogy színesbe vált a kép, mert annyi az inger hirtelen, hogy könnyen megfekszi az ember gyomrát.


Népszerű idézetek

Dorothy: Toto, I've a feeling we're not in Kansas anymore.

Zakuro 

Óz (a Madárijesztőnek): Ahonnan én jöttem, vannak úgy nevezett egyetemek, a tudomány templomai, ahova okulni járnak az ifjú emberek, és amikor végeznek, csupa bölcset gondolnak, pedig nincs több eszük, mint amennyi neked! Csak egy valamijük van, ami neked nincsen, diplomájuk!

A gonosz nyugati boszorkány: I'll get you, my pretty, and your little dog, too!

Dorothy: My! People come and go so quickly here!

Glinda: Are you a good witch, or a bad witch?
Dorothy: I'm not a witch at all. I'm Dorothy Gale from Kansas.
Glinda: Oh. Well, is that the witch?
Dorothy: Who, Toto? Toto's my dog!

Zakuro 

Bádogember: Most már érzem, hogy van szívem, mert mindjárt megszakad!

victoria_m997

Dorothy: Szóval az előbb is te beszéltél? Ugye te voltál az? Szándékosan csinálod ezt velem, vagy magad se tudod mit akarsz?
Madárijesztő: Épp ez a baj. Én nem tudhatok semmit sem, nekem ugyanis nincs agyam. Itt csak szalma van.
Dorothy: Akkor hogy tudsz beszélni, hogyha nincs agyad?
Madárijesztő: Ezt se tudom, de másoknak is jár a szájuk, akiknek egy csöpp eszük sincsen, nem igaz?

victoria_m997

Óz: És ne feledd, érző szívű barátom, a szívedet nem azután ítélik meg, hogy te hogy szeretsz, hanem hogy téged hogy szeret a többi ember!


Népszerű triviák

UViki 

Az „Óz, a csodák csodája” című filmben a Margaret Hamilton jelmezéhez használt zöld festék annyira mérgező volt, hogy forgatás közben szigorú folyékony étrendet kellett követnie.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Margaret Hamilton

UViki 

Buddy Ebsen volt az eredeti bádogember az „Óz, a csodák csodája” című filmben, de a sminkként használt alumínium por szinte megölte őt, így végül Jack Haley váltotta fel.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Buddy Ebsen · Jack Haley

UViki 

A filmben elhangzó dalokat ugyanabban a stúdióban vették fel, mint a többi MGM musical, az Ének az esőben vagy éppen az Óz, a csodák csodája sikerdalait.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Ének az esőben (1952) · Óz, a csodák csodája (1939) · Kaliforniai álom (2016)

Ének az esőben (1952) Óz, a csodák csodája (1939) Kaliforniai álom (2016)


Hasonló filmek címkék alapján