Menekülés New Yorkból (Menekülés 1.) (1981) 82

Escape From New York
99' · amerikai · akció, sci-fi, kaland

0 díj · 1 jelölés

Manhattan immár fallal körülvett börtönsziget, ahonnan a szökés gyakorlatilag lehetetlen. Amikor az Egyesült Államok elnöki különgépe éppen a tiltott zóna közepén jár szerencsétlenül, nincs ember, aki bemenne a rabok kezére jutott elnökért, hogy biztonságba helyezze. Illetve egy mégis akad: a… [tovább]

angol

Képek 23

Szereposztás

Kurt RussellSnake Plissken
Lee Van CleefHauk
Isaac HayesThe Duke
Ernest BorgnineCabbie
Donald PleasenceElnök
Harry Dean StantonBrain
Adrienne BarbeauMaggie
Tom AtkinsRehme
Season Hubleybujkáló lány
Charles Cypherskülügyminiszter

További szereplők

Kedvencelte 15

Várólistára tette 47


Kiemelt értékelések

Pistee66 

Szeretem ezt a filmet minden hibájával és egyszerűségével, a nagyszerű hangulatát, az érdekes karaktereit és a silány speciális effektusait. Ez egy B-kategóriájú film A-kategóriás megvalósításban, azaz rendkívül magas színvonalú kivitelezésben. Kevés pénzből készült és ez nagyon jót tett a kreativitás magas színtű alkalmazására.
John Carpenter karakteres filmeket készített, ami eleinte nagyon jók voltak, a 90-es évektől kezdve pedig nagyon rosszak. Lassan elfogytak az ötletek és így vagy az önismétlés vagy a teljesen eredeti forgatókönyvek hiánya miatt a silány filmek elkészítésének csapdájába esett és az egykor nagyhírű és kultikus rendező már csak saját maga halovány árnyéka maradt.
A Menekülés New Yorkból számomra a második legjobb filmje. A történet nagyon egyszerű, a szereplők mondhatni vázlatosak és mégis nagyon emlékezetesek, a zene és a hangulat tökéletes és ezért lett ilyen emlékezetes ez a film.
A rövid játékidő alatt amúgy sem lehettet ennél sokkal komolyabb történetet „beletuszmákolni” a filmben, vagy épp ezért lett ilyen kurta, de itt végre mondhatom, hogy „a kevesebb néha több”. Ez itt nagyon igaz!
Sajnos elkészült egy folytatás sok évvel később, ami meg sem közelíti ennek a filmnek a színvonalát, mondhatnám úgy is, hogy ’nagyon’ közepes.

3 hozzászólás
TribeBubu 

John Carpentert sosem tartottam nagy rendezőnek, általában B kategóriásnak tűnik a rendezése (kivéve A dolog című filmjét.) Ezt ennél a filmnél sem láttam másképpen. Viszont a kiváló forgatókönyvekből nagyon hangulatos világot képes felépíteni még ezzel a furcsa rendezési stílussal is. Bár az sem kizárt, hogy pont a stílus adja a varázsát a filmjeinek. Ilyen szempontból is tipikus Carpenter mű a Menekülés New Yorkból.
Remekül kitalált jövőkép, pofonegyszerű alapsztori ötletes karakterekkel és stílusos csavarokkal (amik bizony néha klisések, de azért beleférnek.)

Th3DarkKn1ght 

Ismét egy nagy klasszikus a Mestertől! Dísztópikus jövőben járunk (1997 XD), ahol olyan szintű lett a bűnözés, hogy Manhattan szigetét börtönné alakították át. Bent nincsenek őrök, a rabok saját társadalommal rendelkeznek, bandák uralják az utcákat. Egy szabály van, aki bekerült, többé nem jön ki! Ide sikerül lezuhannia a Légierő első számú gépének, az Amerikai Egyesült Államok elnökével a fedélzetén. Mivel a rabok nem hajlandóak tárgyalni az őrökkel, ezért nincs más választás, mint beküldeni valakit, aki 24 órán belül kihozza az Elnököt. Ez a személy meg nem más, mint a többszörösen kitüntetett háborús hős, mostanra már legendás bűnöző, Snake Plissken. Minden itt van, amiért egy B-kategóriás akciófilmet szeretni lehet: romba dőlt város, hidegháborús pesszimizmus, csilláros stricimobil, ikonikus karakterek, de még inkább ikonikus főhős. És ennek egy olyan csúcskategóriás hangulatot sikerült teremteni, amitől instant klasszikussá vált ez a film. Kurt Russell által játszott Snake a modern antihős prototípusa. Pedig a stúdió masszívan tiltakozott Russell ellen, de az ő karizmája nélkül negyed ennyire se lenne ennyire ikonikus ez a karakter. Borosta, szemfedő és az a kegyetlenül cool hosszú haj! Az sem mellékes, hogy Russell jó színészi alakítást nyújt. A film egyből magába szippantja az embert és még a lassabb részeket se érezzük laposnak, mert ennyi szusszanás pont kell két izgalom között. Carpenter amellett, hogy rendezte és írta a filmet, még a zenéjét is ő szerezte. Ezek a dallamok tökéletesen passzolnak a filmhez, ezzel is fokozva ezt az egyedi hangulatot. Az operatőri munka is kiváló! Akkoriban a Menekülés New York-ból egy nagyon meghatározó film volt, nélküle nem készült volna el a Cyberpunk alapja, a Neurománc, vagy az én kedvenc videójáték sorozatom; a Metal Gear Solid! Évek óta beszélnek egy lehetséges remake-ről, de remélem ez soha nem fog megvalósulni, mert ehhez a filmhez kellett a 80-as évek pesszimista világnézete. Meg amúgy is, ez így jó, ahogy van! Bármikor újranézős!

2 hozzászólás
Emerson 

A Beépített hiba mellett újabb díszpéldány arra, hogy el lehet cseszerinteni egy filmet azzal, ha minden egyes rohadt mondat után kimondják a főszereplő nevét. Itt nem hetvennégyszer hangzik el, hanem hetvennyolcszor, de ki számolja… bah!
Kifejezetten kedvelem a korombeli filmeket, de ez most elég lagymatagnak tűnt. Az egész egy sötétben játszódó „izgalmas” hajsza volt, de ilyen béna hangeffekteket már művészet összehozni. A pukkanó fegyvereknél már csak a hangosabb taslik voltak kínosabbak. Ugyan be volt tervezve, hogy megnézem a második részt, de inkább pihentetem a projektet mert kígyómérgezést kaptam…

Hippoforaccus 

Nem is volt olyan rossz. Kaptafára készült, elpusztíthatatlan főszereplős történet.
Egyszeri kikapcsolódásra tökéletes.

Londonna 

Olyan ez a film, mint egy retró számítógépes játék. (Amit viszont végigjátszani élvezetesebb lenne, mint végignézni… xD)

Gabriella_Balkó 

Egy késő esti film, újságlapozás közben oda-odapillantva.
Úgy gondolom, ez lehetett az alapja a Lockout c. filmnek – és igen.
Egyszer nézősnek elmegy. :)

Mr_Catharsis91 

El is felejtettem milyen jóféle hangulatuk van a filléres Carpenter-filmeknek. A díszletek és a ruhák egyediek, a sztori klasszikus, sok eredetiséget nem mutat, de a történet mégis elpörög a végéig.


Folytatása

Összehasonlítás

Menekülés


Hasonló filmek címkék alapján