Jurassic World (Jurassic Park 4.) (2015) 695

1 díj · 10 jelölés

Huszonkét évvel az eredeti Jurassic Park eseményei után, Isla Nublar egy teljesen működő dinoszaurusz park, a Jurassic World otthonául szolgál. 10 évnyi gondtalan működés után a látogatószám csökkenni kezd, ezért az InGen új látványosságként egy sosem létezett, hibrid dinoszauruszt hoz létre. Ám… [tovább]

angol

Képek 30

Szereposztás

Chris PrattOwen
Bryce Dallas HowardClaire
Vincent D'OnofrioHoskins
Ty SimpkinsGray
Irrfan KhanSimon Masrani
Nick RobinsonZach
Omar SyBarry
Jake JohnsonLowery
Lauren LapkusVivian
Judy GreerKaren

További szereplők

Kedvencelte 126

Várólistára tette 85


Kiemelt értékelések

Emerson 

Ez a film tipikusan azokak szól, akik nem látták a „klasszikus” részeket. Még a karakterek is hozzáigazodtak a mai sablonfelhozatalhoz (jóképű-jópofa-kockahas, frigid-botsáska, hormontúltengéses frizuramodell és autizmus jelét mutató kisöcsi). Annyira az embereken volt a hangsúly, hogy néha azt is fölöslegesnek éreztem, hogy egyáltalán dinók vannak a filmben. Elég lett volna, ha szimplán egy állatkertben játszódik az egész, ahonnan kiszökik egy oroszlán és a szurikáták meg ott pattognak mindenki körül. Ennél még a harmadik rész is jobb volt.

1 hozzászólás
Nihilchan 

Nosztalgia, nosztalgia, de én kevesebb embert szerettem volna. Pláne, hogy irtózatosan rühelltem a két főszereplőt. Meg egyébként is, elég epic teremtmények a dinoszauruszok önmagukban is, nem kell hozzá a többi plusz. Közben meg izgalmas és élvezhető.

kiruu 

Szóval kikérem magamnak, hogy ez az érzéketlen picsa magassarkúban fusson árkon-bokron keresztül. A trex győzedelmeskedik és ez így van rendjén. Chris Prattnek és Nick Robinsonnak külön köszönöm az élményt.

jancsibohi 

…azért én még mindig bírom a raptorokat. :))
spoiler

LyliaBloom

Tipikusan kell a két gyerek, meg a nő, meg az idióta, meg az okostojás, meg a pénzhajhász, meg a jópasi. Mindegyik pipa. Ja, meg a kötelező fekete…
Az eredetit nagyon szerettem, picikét előhozta azt az érzést, de azért maradt pár kérdésem:
– hova a fenébe ment az a 200 repülő förmedvény? azokat levadászta valaki?
– az a tengeri szörny, az eléggé jól el volt kerítve?
– vajon mikor jön a 2. rész, ugyanis ezek elvitték a többi förmedvényt…
– és a leglényegesebb: hogy a fenében nem esett le a csaj lábáról az a cipő??????
Még két apróság:
– Chrisnek olyan háta van, hogy még pólón keresztül is extrán hűha *-*
– Blue nagyon cuki volt, a végén még sajnáltam őket…
És a következtetés: az ember soha de soha nem tanul a saját hibájából…

4 hozzászólás
Ákos_Tóth 

Azt hiszem, törvényszerűen a Jurassic Park sem úszhatta meg a hollywoodi újrahasznosítási divatot, mely talán éppen mostanában, a pandémia hatására kezdene elhalogatni – nyilván nem művészi, hanem financiális okokból. Azonban mint ilyen, megint csak tökéletes reprezentációs alany az amerikai filmgyár modernkori problémáinak és gyengeségeinek illusztrálásához, hiába vannak pozitív oldalai is.

Adja magát felütésében, hogy ez egy látványfilm, azonban legnyilvánvalóbb negatívuma éppen a látványban rejlik. A spórolós CGI érdekes módon pont a leglényegesebbnek vélt helyeken üt ki, a három kulcsszerepet betöltő dinoszaurusz ábrázolásakor, illetve meglepetésként olyan jelenetekben, ahol igazából a kutya sem gondolta volna, hogy szükség van számítógépes látványrásegítésre: amikor a srácok menekülés közben a dzsipjükkel áttörik a lelakatolt vaskaput, vagy amikor távolról látjuk a kenukkal közlekedő turistákat, hááát… ott bizony eléggé kilógott a lóláb.
Visszatérve a dinoszauruszokra, gyanús nekem, hogy a számítógépes képalkotás adta lehetőségek annyira fellelkesítették a kreatív főket, hogy olyan jeleneteket és történetszálakat is bevállaltak, amiket valójában nem tudtak megfelelő minőségben megvalósítani. Ez a fajta kreatív megalománia nem újdonság, de meglepő, mennyire önkritikátlanul viszonyulnak hozzá a rendezők, forgatókönyvírók, producerek, grafikusok. A raptorok futása bámulatosan béna, főleg szemből nézve – bónusz negatívum, a kameraszögek néha mintha direkt kiemelnék természetellenességüket. A régi rajongóknak szánt T-Rex nosztalgia is besült, semmiféle valódi tömeget, jelenlétet nem tudtak biztosítani az állatnak, de ugyanez igaz a főellenségre, a mesterségesen kitenyésztett kaméleondínóra is. Kettőjük megütköztetése és az ehhez használt kegyetlenül buta „jó/régi dinó kontra rossz/új dinó” dramaturgia tulajdonképpen minden szempontból kudarc, ostobácska húzás és a látványvilágot megint csak kiherélő túlzásba esés.
Különben maga a film fájdalmasan könnyen kiismerhető és egyszerű darab – épít egyrészt vastagon a nosztalgiára, végeredményben remake új fordulatokkal és a második-harmadik részek néhány saját újdonságával. Amit hozzátesz az eredeti koncepcióhoz, nem fogjuk zsebre tenni: a női főhős hihetetlenül jellegtelen, miközben simán van a vásznon két-három női karakter, akikkel inkább megérte volna foglalkozni. Chris Pratt önmagával adja el az egyébként egy az egyben baltával faragott tucatsablon főhőst – most komolyan, hol járunk már a Grant doktor és az Ian Malcolm kaliberű jellemektől? Omar Sy jelenléte teljesen felesleges, Lapkus és Johnson karakterei gond nélkül összevonhatóak lennének. A két tini jól játszik, de az ő jelenlétüket sem igazolja semmi a nosztalgián kívül, érdekes módon eddig még nem fordult elő a franchise történetében, hogy a cselekmény ne – legalább részben – gyermekek kimentéséről szólt volna…
A mozi létjogosultságát problémafelvetései sem igazolják, kizárólag csak megnövelt téteket tud bedobni a képbe, akár az új Star Warsok: nagyobb és veszélyesebb dinó nagyobb parkban, nagyobb seggfejekkel és mocskosabb-kapzsibb nagyvállalati háttérrel. Balszerencsés módon az itt ábrázolt konfliktuskör meglepően felületes és naiv lett, ugyanezeket a filozófiai problémákat (legyen itt szó teremtésről, az üzleti lehetőségek kiaknázásáról, a dinók/állatok jogairól) az eredeti filmek okosabban, intelligensebben tálalták. A Jurassic World már csak csökevényes és közérthető hívószavakkal tud operálni, nem bíz sokat a nézőjére szellemi síkon.
Írjuk viszont a film javára: van lelke, és érzésem szerint szerették csinálni azok, akik vászonra vitték a sztorit a kamera bármelyik oldalán állva. Csak hát mindez még kevés. Édeskevés.

Nem mondom, hogy nem tetszett, de szerintem egyértelműen nem nőtt fel saját elődeihez. Attól, hogy a számítógéppel meg lehet csinálni bizonyos dolgokat, még nem biztos, hogy kell is. A kevesebb néha több, itt pedig a több minden tekintetben kevesebb lett.

2 hozzászólás
Leah 

Amikor megláttam a Jurassic park kaput megborzongtam.
Aztán olyan nosztalgia hullám jött vele h konkrétan bekönnyeztem.
Szerintem több mint 10 éve nem láttam az első 3 részt (11 évesen kb.)

Imádtam.
Az első raptor szelídítős jelenetnél felröhögtem a meme miatt :DD
A pólós ebayes jelenet :D Meg a dínók felsorakozva a monitoron ( majd az azt lelökős jelenet.)

Úgy sajnálom h nem moziban láttam. Pont lekéstem (és csak a minyonok volt helyette.)

Chris Pratt : Nyau. :3
talán egy pici spoiler

Szürkét (a macskámat) simogatom. Rám néz . „ Na mi van kis raptorom?"

Izgis volt, de úgyis mindenki megmenekül :D

Törpillaa 

Izgalmas volt és látványos. Nekem tetszett, bár az első része mindent visz.
Sajna az emberek mindig ugyanazt a hibát követik el amikből nem is tanulnak.
A két srác Gray és Zach nem volt rossz. De az idegbeteg nő kicsit sok volt nekem.
Chris Pratt nagyon szexi volt ő miatta érdemes megnézni. A Raptorok cukik voltak. :)

Honey_Fly 

Látványos film, szórakoztató is. Hangosak és nagyok a dínók, van visítozós idegesítő nő, „badass” szépfiú, talpraesett gyerekek és ismét befuccsoló dínópark. Jó ez amúgy, csak már háromszor láttuk.

Mr_White 

Forgatókönyv megbeszélés valahol Hollywoodban:
– Jó napot, Mr Spielberg, mi lennénk a forgatókönyv írók. Lenne is rögtön néhány nagyon eredeti ötletünk…
– Várjanak csak, hagyjuk az ötleteket, abból csak a baj lehet. Itt van az előző három film forgatókönyve, ebből vágjanak össze valamit. Ja, és legyen benne valami, ami a T-rexnél is nagyobb.
– De Mr Spielberg, a T-rexnél nem volt nagyobb ragadozó.
– Akkor találjanak ki egyet! Marhák! Mindent magamnak kell csinálni?


Népszerű idézetek

Pikachu 

Simon Masrani: De soha nem akartam szörnyet!
Dr. Henry Wu: Hogy mi a szörny, az relatív. A kanárinak a macska a szörnyeteg. Csak eddig mi voltunk a macskák.

Pandalin

– Te vagy az új srác, mi?
– Aha…
– Szerinted miért ürült meg ez az állás?

Pandalin

Claire: Nem áll módunkban lemérni az állatok érzelmi állapotát.
Simon Masrani: Dehogy nem, látszik a szemükben.

Pandalin

Simon Masrani: A boldog élet titka, hogy elfogadjuk, hogy valójában semmit sem mi irányítunk.

Pandalin

Simon Masrani: Nem említette, hogy fehér.
Claire: Félnek majd a kölykök?
Simon Masrani: Kölykök? A szülőkre is a frászt hozza majd.
Claire: És az jó?
Simon Masran: Fantasztikus!

Pandalin

Simon Masrani: Ne felejtse el, hogy miért épült ez a hely! A Jurassic World emlékeztet minket arra milyen kicsik vagyunk és milyen halandók. Ezt nem lehet beárazni!


Folytatása

Összehasonlítás

Jurassic Park


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján